تشریح تغییرات گسترده در کابینه عربستان و سیاست منطقهای این رژیم در قبال سوریه
احمد محمد آل الربح معارض سعودی، دلایل تغییرات در هیئت وزیران عربستان و رویکرد سیاسی این رژیم در قبال بحران های منطقه پس از آن را تشریح کرد.
به گزارش گروه رسانه های خبرگزاری تسنیم ، چند روز پیش ملک سلمان بن عبدالعزیز پادشاه عربستان سعودی با صدور فرمانی تغییراتی اساسی را در کابینه وزیران رژیم سعودی ایجاد کرد که در این بین برکناری «عادل الجبیر» از سمت وزیر خارجه و انتصاب «ابراهیم عساف» به جانشینی او مهمترین تغییر در این دستور پادشاهی سعودی بود.
تردیدی نیست که تغییرات در کابینه رژیم سعودی متأثر از تحولات منطقه صورت گرفته و تحلیلگران دلایل متعددی را برای این اقدام پادشاه سعودی برشمرده اند.
برخی از کارشناسان معتقدند که قتل جمال خاشقچی روزنامه نگار منتقد سعودی در کنسولگری عربستان در استانبول ترکیه، موجب انزوا و اعمال فشار بر هیئت حاکمه عربستان شده و برکناری عادل الجبیر به عنوان رئیس دستگاه دیپلماسی و اولین مسئول این جنایت، می تواند از فشارهای وارده بکاهد و در واقع پادشاه عربستان خواسته تا با این تغییرات به ویژه عادل الجبیر که اکنون مهره ای سوخته محسوب می شود از پذیرش مسئولیت قتل جمال خاشقچی فرار کند.
از طرف دیگر سیاست گذاری عربستان سعودی در منطقه، طی سال های گذشته با هجمه ای از ناکامی ها و شکست مواجه بوده و این رژیم به تحقق دستاوردی در این راستا موفق نشده است؛ به گونه ای که پس از چند سال هزینه سنگین در جنگ یمن کشتار هزاران انسان بی گناه و ویرانی های خانمان برانداز، این جنگ همچنان ادامه دارد و عربستان با آن همه پول و تجهیزات نظامی پیشرفته نتوانسته بر ملتی فقیر موفق به پیروزی شود؛ از این رو این تغییرات در راستای مقصرسازی افراد مشخص صورت گرفته است.
همچنین سیاست های عربستان سعودی در سوریه و تمام تلاش های آن با حمایت از گروه های تروریستی به منظور براندازی دولت بشار اسد نتیجه نداده است و امروز تمام کشورهای عربی اعم از خود عربستان چاره ای جز پذیرش شکست و تعامل با دمشق به عنوان کشوری تاثیر گذار در جهان عرب ندارند؛ از این رو عادل الجبیر که به عنوان وزیر خارجه از اولین روز آغاز بحران در سوریه فریاد برکناری بشار اسد را سرداده بود و در هر محفل و نشستی به مانند کلاغی که مدام قارقار می کند، این حرف خود را تکرار می کرد، باید امروز برکنار شود تا مقدمات از سرگیری روابط با سوریه و بازگشت این کشور به اتحادیه عرب فراهم شود.
برخی دیگر از تحلیلگران معتقدند تاکنون افراد جوان و بی تجربه مسئولیت اداره امور عربستان را در اختیار داشته اند و ملک سلمان با اعمال این تغییرات خواسته تا اداره امور را به دست افراد باتجربه بسپارد و به ویژه در سیاست خارجی که تجربه و خرد ورزی اهمیت بسزایی دارد این مسئولیت را به فرد با تجربهتری مانند «ابراهیم عساف» سپرده و «عادل الجبیر» که جوانی بی تجربه است را عزل کند.
"احمد محمد آل الربح" معارض سعودی و فعال سیاسی مقیم نیوزیلند در گفتگو با خبرنگار گروه بین الملل قدس آنلاین در رابطه با تغییرات صورت گرفته و علت برکناری وزیر خارجه عربستان، گفت: عادل الجبیر دیگر توانایی انجام وظایف خود در وزارت خارجه را نداشته و او پس از جنایت قتل جمال خاشقچی جز در موارد محدود در صحنه ظاهر نشده و تقریبا روند دیپلماتیک عربستان سعودی فلج شده بود.
احمد محمد آل الربح با تاکید بر نقش تحولات سوریه و یمن در این تغییرات اظهار داشت: بی شک موازنه قوا در سوریه و یمن برخلاف منافع عربستان تغییر کرده و این کشور که هزینه های گزافی را در یمن و سوریه متحمل شده، امروز خود را شکست خورده می بیند و ناگزیر برای تغییر در سیاست های خود دست به تغییرات در کابینه زده است.
این معارض سعودی افزود: رژیم سعودی پس از جنایت استانبول و قتل جمال خاشقچی، منزوی شده و تغییر در مقامات بلندپایه وزارت خارجه شاید بتواند این رژیم را از انزوا خارج کرده و دستگاه دیپلماسی عربستان را که اکنون متوقف شده، به روال عادی خود بازگرداند.
وی تاکید کرد: تغییرات مستمر در کابینه وزیران عربستان نشان از به بن بست رسیدن رژیم حاکم در این کشور دارد؛ اگر تمام امور روال طبیعی داشت و در هیئت حاکمه ثبات وجود دارد، چرا پیش از آنکه دوره چهار ساله مسئولان و وزیران به پایان برسد، چندین بار در کابینه تغییر ایجاد می شود!؟
احمد محمد آل الربح در رابطه با ابراهیم عساف وزیر خارجه جدید عربستان و رویکرد سیاسی این رژیم در دوره او گفت: سعودی ها معتقد هستند که می توانند با تغییر چهره ها، به شکل جدید و متفاوت از گذشته با جهان ارتباط برقرار کنند، ولی به نظر من پرونده خاشقچی موضوعی است که همچنان گریبانگیر رژیم سعودی خواهد بود و محافل بین المللی به سادگی از این موضوع عبور نخواهد کرد.
این معارض سعودی در مورد چشم انداز "2030" محمد بن سلمان در مرحله آتی عربستان تصریح کرد: این چشم انداز از همان آغاز شکست خورده بود و هنگامی که فروش شرکت نفت آرامکو متوقف شد، این چشم انداز هم دفن شد.
وی در پایان به موضع و رویکرد سیاسی عربستان سعودی در قبال بحران های سوریه، یمن و قطر پس از تغییرات صورت گرفته در کابینه وزیران پرداخت و گفت: موضع عربستان در قبال سوریه شبیه به موضع آن در قبال عراق خواهد بود؛ همانطور که پس از چند سال جنگ نیابتی علیه مردم عراق به واسطه گروه های وهابی، روابط خود با عراق را از سرگرفت، در مورد سوریه نیز همین روند اجرا خواهد شد.
آل الربح افزود: در مورد قطر نیز اختلاف با این کشور ادامه دارد، ولی بازگشت روابط و حل اختلافات در هر زمانی محتمل است؛ در مورد یمن نیز پس از شکست اهداف جنگ و تجاوز، سعودی ها چاره ای جز مذاکره با مردم یمن و جنبش انصارالله ندارند و برای رهایی از این جنگ پرهزینه، ناگزیر مجبور به توافق هستند.
منبع:قدس
انتهای پیام/