کرمانشاه| جامعه پزشکی هیچ پودر تقویتی را سالم و قابل اعتماد نمیداند
پزشکان متخصص همواره در مورد استفاده ورزشکاران از مکملهای دارویی و غذایی در باشگاهها هشدار دادهاند اما اراده کافی برای برخورد با واردکنندگان و فروشندگان این مواد در باشگاههای ورزشی وجود ندارد.
به گزارش خبرگزاری تسنیم از کرمانشاه، تغذیه بخش مهمی از هر فعالیت حرفهای ورزشی را تشکیل میدهد و در این میان مکملهای غذایی و دارویی راه رسیدن به اهداف ورزشی را تسهیل کرده و سرعت مشاهده نتایج را افزایش میدهند اما متاسفانه مواد نیروزا برای بدن براساس سخنان پزشکان متخصص عوارض جبران ناپذیری دارد که هیچگونه جبران نخواهد شد.
مکملهای دارویی و غذایی به وفور در دسترس همگان قرار دارد که قفسههای داروخانهها، باشگاهها و مغازههای سطح شهر قوطیهای رنگارنگ این مواد را در دسترس همگان قرار میدهند و تقلبی یا اصالت این مکملها در کنار عوارض استفاده از آنها به دغدغه ورزشکاران و خانوادههای آنها تبدیل شده است که در گفتوگو با کارشناسان حوزه سلامت این موضوع را بررسی کردهایم.
داروخانهها، تنها مکان مجاز عرضه مکملهای غذایی و ورزشی
رئیس اداره آموزشهای مردمی علوم پزشکی کرمانشاه گفت: داروخانهها تنها مکان مجاز برای فروش مکملهای دارویی، غذایی و ورزشی هستند و هیچ مکان دیگری مجوز چنین کاری را ندارد.
وریا رحیمی در گفتوگو با خبرنگار تسنیم در کرمانشاه، با بیان اینکه آنچه که باید در حیطه ورزش رعایت شود، عدم استفاده از مکملها است، اظهار داشت: بدن هر فردی براساس شرایط آن فرد مانند جنس، سن، وزن و رژیم غذایی نیازمند استفاده از ویتامینها است و میزان عملکرد اعضای بدن و نیاز روزانه فرد به ویتامین متغیر است.
رئیس اداره تحقیق، توسعه و آموزشهای مردمی معاونت غذا و دارو دانشگاه علوم پزشکی استان کرمانشاه افزود: در جامعه بخشی از مردم به سبب اعتمادی که به نظارتهای مسئولان دارند فرزندان خود را به باشگاههای ورزشی میفرستند ولی ممکن است در این مکانها تحت آموزشهای نادرست برای مصرف مکملهای دارویی و غذایی قرار بگیرند.
رحیمی با بیان اینکه در بستهبندی دارویی کارخانهها میزان مجاز مصرف هر ویتامین در یک روز مشخص شده است، بیان کرد: جوانها بهویژه آنهایی که ورزش انجام میدهند باید به این نکته توجه کنند که مقدار مصرف ویتامین و مکملها از نیاز روزانه و ورزشی که در یک روز انجام میدهند بالاتر نباشد.
وی بعضی از تفکرات ورزشکاران را اشتباه دانست و گفت: ورزشکاران تصور میکنند که مصرف مازاد ویتامینها مشکلی برای بدن آنها ایجاد نمیکند، اما واقعیت امر این است که ویتامینها مواد شیمیایی هستند که وارد بدن میشوند و اگر مازاد بر مصرف باشند بهطور حتم عوارض جبران ناپذیری را برای اعضای بدن ایجاد میکنند.
رئیس اداره آموزشهای مردمی علوم پزشکی کرمانشاه بیان کرد: داروخانهها از سالمترین مکانها برای عرضه محصولاتی نظیر مکملهای غذایی به شمار میروند اما نمیتوان یک صنف را کاملاً پاک و صنفی دیگر را کاملاً ناپاک تلقی کرد چون همه جا افراد سودجو فعالیت دارند که در برابر این گروه باید نظارت بیشتر و برخورد جدیتری انجام شود.
رحیمی با بیان اینکه استفاده از مکملها بر قلب و کبد تاثیر سویی خواهد داشت، عنوان کرد: فرآوردههای مکمل دارای ترکیباتی مانند پروتئین، ویتامینها و کربوهیدراتها هستند که در طبقه بندی مواد غذایی قرار میگیرند و افراد در استفاده از مکملها نیاز درمانی پیچیدهای پیدا خواهند کرد که احتمال ماندگاری عوارض این محصولات وجود دارد.
وی با بیان اینکه ورزشکاران ویتامینها و املاح را به همان اندازه که در داروها تجویز شده است استفاده کنند، گفت: مکملها در طبقهبندی داروها قرار نمیگیرند و براین اساس بر روی شرایط قانونی و کنترلهای قبل از عرضه آنها حساسیتهای دارویی وجود ندارد و از سال 1994 سازمان غذا و داروی آمریکا قبل از عرضه فرآورده مکمل را ارزیابی نمیکند.
وی کارخانه تولیدکننده مکمل را مسئول ایمنی محصول دانست و گفت: بر روی مکملها نوشته شده است که این فرآورده توسط سازمان غذا و دارو بررسی نشده است و بهدلیل جنبه اقتصادی احتمال تقلب در تولید مکملها وجود دارد که مواد تشکیل دهند.
رئیس اداره تحقیق، توسعه و آموزشهای مردمی معاونت غذا و دارو دانشگاه علوم پزشکی استان کرمانشاه عنوان کرد: براساس قانون تنها منبع مجاز برای عرضه مکملهای غذایی داروخانهها و سپس فدراسیونهای ورزشی است که میتوانند مکملهای غذایی را در اختیار ورزشکاران قرار دهند ولی باشگاهها حقی برای ارائه مکملهای غذایی ندارند.
رحیمی با اشاره به اینکه تحت هیچ شرایطی باشگاههای ورزشی و مغازهها اجازه عرضه مکمل به ورزشکاران را ندارند، بیان کرد: آنچه که در باشگاهها و مغازه به اسم مکمل فروخته می شود بهطور عمده فرآوردههای غیرمجاز است که براساس بررسی این مواد اکثر آنها فرآوردههایی دارای اشکال بودهاند.
نبود پودر تقویتی سالم و قابل اعتماد در جامعه پزشکی
فوق تخصص قلب و عروق و عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی کرمانشاه با بیان اینکه مکملهایی که در باشگاه بین ورزشکاران توزیع میشود بسیار مضر است، گفت: دلیل مضر بودن مکملها، پودرهایی است که در داخل آنها استفاده شده و باعث لخته خون در رگ پا و سکته ورزشکاران میشود.
دکتر معصومعلی معصومی در گفتوگو با خبرنگار تسنیم در کرمانشاه، به مصرف برخی مکملها در تعدادی از باشگاههای ورزشی اشاره کرد و افزود: این مکملها و مواد نیروزا به شدت برای سلامتی قلب مضر است.
وی از جراحی قلب جوانی 19 ساله در کرمانشاه توسط خودش خبرداد و گفت: قلب این جوان بهدلیل مصرف پودر در باشگاههای ورزشی از بین رفته بود که بعد از پیگیریها متوجه شدیم که وی از پودرهای مکمل استفاده کرده و حدود 50 درصد از قلب این جوان تخریب شده بود.
معصومی خاطرنشان کرد: مصرف مکملهاى ورزشى که از مرزها وارد میشود و آنها که به صورت قانونی در داروخانهها به فروش میرسد بدون مشورت با پزشکان و داروسازان و کارشناسان تغذیه خطرناک است که از جمله این خطرها میتوان به بیوتروریسم اشاره کرد، زیرا هر فرآورده غیرمجازى مىتواند هدف بیوتروریسم قرار گیرد و عوارضى چون عقیم شدن و نابارورى داشته باشد، چون برخى مکملهاى وزشى ٣ جز ویتامینى دارد و امکان افزودن یک فرآورده غیرقابل شناسایى در آنها وجود دارد.
این پزشک کرمانشاهی با بیان اینکه بسیاری از باشگاهها افرادی را برای تبلیغ مکملهای دارویی و غذایی در باشگاه خود استخدام میکنند، بیان کرد: مسئولان باشگاهی برای تبلیغ باشگاه خود جوانها را منحرف میکنند و مواد نیروزا به آنها تجویز میکنند، اما جوانان باید بدانند که هیچگونه پودر تقویتی که بتوان به آن اعتماد کرد و سالم باشد در جامعه پزشکی وجود ندارد و بهترین تقویت برای قلب غذاهای سالم است.
وی با اشاره به اینکه مسئولان باشگاهها بهدلیل منافع جان جوانان مردم را تحتالشعاع قرار میدهند، بیان کرد: بعضی از مسئولان باشگاهها استفاده از مواد غذایی زیاد را به جوانها توصیه میکنند در صورتی که این نیز خطرناک است و جوانها باید از پرخوری زیاد و غیرعادی پرهیز کند زیرا هدف از ورزش سالمسازی است.
این فوق تخصص قلب و عروق مفیدترین ورزشها را پیادهروی تند، دوچرخه سواری، دویدن و شنا دانست و گفت: ورزشهایی مانند بدنسازی از نظر متخصصان قلب توصیه نمیشود.
معصومی با بیان اینکه هرچه ورزش بیشتر انجام شود برای سلامتی قلب مفیدتر است، افزود: محدودیتی برای ورزش وجود ندارد و افراد در هر سنی میتوانند ورزش کنند، زیرا ورزش حداقل 33 درصد همه مرگ ها را کاهش میدهد و از نظر ما کارهایی که افراد در منزل انجام میدهند به عنوان یک تحرک ورزشی محسوب میشود.
عرضه مواد نیروزا در 40درصد از باشگاههای کرمانشاه
مدیر نظارت و ارزیابی فرآوردههای طبیعی، سنتی، مکمل و بازرسی ویژه معاونت غذا و دارو دانشگاه علوم پزشکی کرمانشاه با بیان اینکه با فروشندگان مکملهای غیرمجاز، برخورد قانونی میشود، گفت: برآورد میشود که 40درصد از باشگاههای کرمانشاه مواد نیروزا را به جوانان عرضه میکنند.
کیومرث رحیمی در گفتوگو با خبرنگار تسنیم در کرمانشاه، افزود: در راستای برخورد قانونی با فروشندگان مکملهای غیرمجاز و براساس ماده 27 قانون مبارزه با قاچاق کالا و ارز افرادی که اقدام به واردات و صادرات دارو، مکمل، ملزومات و تجهیزات پزشکی خارج از چارچوب قانونی کنند و ثبت و ترخیص قانونی کالا را نداشته باشد، به مجازات کالاهای قاچاق محکوم میشوند و مجازات آنها با توجه به تشخیص قاضی شامل جزای نقدی و حبس میشود.
وی با اشاره به اینکه تقلب در مکملهای دارویی وجود دارد، بیان کرد: اعتماد به ارگانهای نظارتی مانند سازمان غذا و دارو بهترین راه برای رصد مکملها است، زیرا با گذراندن مراحل قانونی و رعایت حقوق گمرکی محصولات آزمایش و ثبت میشود و پس از تایید نهایی به فروش میرسند.
این مسئول توزیع مکملهای ورزشی را توسط مربیان باشگاههای بدنسازی غیرمجاز دانست و گفت: بارها نسبت به مصرف مکملهای تهیه شده توسط افراد یا فروشگاههای غیرمجاز به مردم هشدار داده شده زیرا عوارض خطرناک و جبران ناپذیر آنها تاکنون گریبان بسیاری از ورزشکاران را گرفته است و هیچ دلیل قانع کنندهای برای فروش این مواد غیرمجاز توسط باشگاهها قابل قبول نیست.
فرهنگسازی بین ورزشکاران و برخورد با باشگاههای متخلف راهکار اصلی مقابله با رویه اشتباه استفاده از مکملهای دارویی و غذایی تقلبی است تا دیگر شاهد از بین رفتن قلبهای 50درصدی جوانان در استان کرمانشاه نباشیم.
انتهای پیام/ ت