اندیشکده آمریکایی و ارائه طرح توافقنامه احتمالی با طالبان در افغانستان
یک اندیشکده آمریکایی طرحی را برای توفق احتمالی با گروه طالبان تدوین کرده است که بر اساس آن باید پس از برقراری آتشبس در افغانستان باید حکومت انتقالی ایجاد شود و زمینه بازنگری قانون اساسی و شیوه حکومتداری در این کشور تغییر کند.
به گزارش دفتر منطقهای خبرگزاری تسنیم، در پی افزایش تلاشها در روند صلح اندیشکده آمریکایی موسوم به «رند» طرحی را برای امضای توافقنامه احتمالی با گروه طالبان تهیه کرده است.
به گزارش طلوع نیوز، در این طرح 50 صفحهای به چگونگی پیوستن طالبان به روند صلح، نظام آینده افغانستان و خروج تدریجی نیروهای خارجی از این کشور پرداخته شده است.
حکومت انتقالی و نحوه اداره آن در افغانستان
بر اساس این طرح پس از برقراری آتشبس در افغانستان باید یک حکومت انتقالی در این کشور تشکیل شود تا زمینه تعدیل قانون اساسی و بازنگری شیوههای حکومتداری را فراهم کند.
اندیشکده آمریکایی عمر حکومت انتقالی را 18 ماه توصیف کرده است که در این مدت درباره چگونگی خروج نیروهای خارجی نیز تصمیم میگیرند.
اما تاکید شده است که برای نهایی شدن توافق نامه صلح آمریکا، دولت افغانستان و طالبان مدت زمان حکومت انتقالی میتواند تمدید شود.
حکومت انتقالی، یک نهاد اجرایی است که توسط یک رئیس و چند معاون اداره خواهد شد و اگر احزاب و جریانهای دخیل در افغانستان نتوانند درباره تعیین رئیس به توافق برسند این مقام، میتواند دورهای باشد.
جلوگیری از تمرکز قدرت در دولت مرکزی افغانستان
در این طرح پیشنهاد شده است تا به جریانهای مردمی و سیاسی حاکم در مناطق مختلف افغانستان اختیارات بیشتری اعطا شود.
این اندیشکده تصریح کرد که این روند به معنی فدرالی شدن نظام این کشور نیست بلکه تنها زمینه اعطای صلاحیتهای بیشتر و استفاده از قدرتهای محلی را فراهم خواهد کرد.
در طرح ارائه شده به آوردن تغییرات در نظام ریاست جمهوری بویژه کاهش اختیارات رئیس جمهور و افزایش تعادل قدرت در مقایسه با نظام کنونی این کشور نیز پرداخته شده است.
همچنین به لزوم تشکیل یک شورای عالی علما در این کشور تاکید شده است که مسئولیت ارزیابی سازگاری قانون با اصول اسلامی را بر عهده دارد و به دولت افغانستان در پیش برد امور مشورت میدهد.
تعدیل قانون اساسی نیز در حکومت انتقالی باید صورت بگیرد اما تا آن قانون اساسی کنونی این کشور قابل اجرا خواهد بود.
مبارزه با گروه تروریستی داعش و تشکیل گروه بینالمللی
بر اساس این طرح ، ارتش، نیروی هوایی، پلیس مرزی و نیروهای امنیت ملی به عنوان نهادهای امنیتی و دفاعی افغانستان به کارشان ادامه میدهند.
در مناطق مختلف افغانستان پلیس برای مدیریت وضعیت محلی مسئولیت حفظ نظم عمومی در این کشور را به عهده خواهد داشت.
جناحهای فعال در افغانستان با ارائه فراخوانی میتوانند جامعه جهانی را به تشکیل گروه کوچک و محدودی وادار کند که در مبارزه با تروریسم و بویژه جنگ با گروه تروریستی داعش به این کشور کمک کند.
همچنین به لزوم ادامه کمکهای غیرنظامی آمریکا به افغانستان و زمینه سازی برای فعالیتهای بشردوستانه سایر کشورها نیز تاکید شده است.
توافق صلح با طالبان
در این بخش از طرح پیشنهادی به موضوعاتی مانند رهایی زندانیان دو طرف، اعلام عفو عمومی توسط دولت افغانستان و گروه طالبان تاکید شده است.
همچنین جامعه جهانی باید تمام تحریمهای وضع شده بر رهبران طالبان باید از فهرست سیاه سازمان ملل و کشورهای غربی خارج شده و تحریمها بر سران این گروه پایان یابد.
بر اساس این طرح باید یک گروه نظارتی بیطرف برای بررسی چگونگی عملی شدن جزئیات توافق صلح با گروه طالبان ایجاد شود که سازمان ملل نقش قابل توجهی در آن داشته باشد.
در بخش پایانی این طرح محلی برای امضای رهبران دولت افغانستان، پاکستان و چند کشور دیگر منطقه در نظر گرفته شده است و گزینههای نیز برای امضای جناحهای دخیل در بحران این کشور نیز اختصاص یافته است تا دولت افغانستان بتواند از آنها نمایندگی کند.
بر اساس این گزارش طرح پیشنهادی این اندیشکده آمریکایی تاکنون 7 بار مورد بازنگری قرار گرفته است و ممکن اصلاحات بیشتری در آینده در این طرح اعمال شود.
اندیشکده رند یکی از معتبر ترین اندیشکدههای آمریکا محسوب میشود که در حوزه سیاست گذاری کاخ سفید فعالیت کرده و با بخشهای امنیت ملی، سیاست خارجی، امور بینالملل و بازرگانی دولت آمریکا ارتباط دارد.
هنوز مشخص نیست که آیا این طرح در هماهنگی با دولت افغانستان تدوین شده است و یا خیر اما تا کنون دولت افغانستان و گروه طالبان به این موضوع واکنشی نشان نداده است.
انتهای پیام/.