جوشش دوباره قنات‌های خراسان جنوبی با اجرای طرح‌های آبخیزداری

جوشش دوباره قنات‌های خراسان جنوبی با اجرای طرح‌های آبخیزداری

خراسان جنوبی در ردیف پنج استان بحرانی کشور است، استانی که درگیر خشکسالی ویرانگر، مهاجرت‌های پرچالش و فرونشست زمین است و اجرای طرح‌های آبخیزداری راه‌حلی برای این مشکلات و گامی در راستای آبادانی و توسعه است.

به گزارش خبرگزاری تسنیم از بیرجند، روستاهایی که خشکسالی کمرشان را خموده است و این روزها به جز چند پیر مرد و پیر زن کسی در روستا زندگی نمی‌کند.

خشکسالی‌های 20 ساله امان درختان را از بی‌آبی بریده است، قنات‌ها خکشیده و مردم چشمشان به آسمان است اما با وجود همه این مشکلات فرونشست‌های زمین هم قوز بالا قوز شده و زنگ خطری جدی شده است.

آبخیزداری روستاهای از نفس افتاده را احیا می‌کنند

چند سالی است مردم برای رهایی از خشکسالی و مشکلات تلاش کردند تا خود دست به کار شوند و با اجرای سازه آبخیزداری کشاورزی را بار دیگر در روستاهای از نفس افتاده استان احیا کنند.

از دره چنار علیا در سرایان تا دهن رود در خوسف از گزخت تا غنی‌آباد و به طور کلی در همه روستاها تلاش شده تا آبادانی دوباره بر روستاها برگردد و قنات‌ها چشم و چراغ روستا را زنده کنند.

قنات‌هایی که در پایین دست محدوده عملیات اجرایی آبخیزداری جان تازه‌ای گرفته‌اند از این نمونه می‌توان به قنات غیاث‌الدین حوضه مود سربیشه که کاملاً خشک شده بود و دوباره زنده شد، قنات صقوری قاینات که دبی آن افزایش یافت تا حدی که سبب شده مردمی که مهاجرت کرده بودند دوباره به محله‌های خود برگردند و قنات فتح آباد بشرویه و نمونه‌های دیگر  اشاره کرد.

خراسان جنوبی در ردیف پنج استان بحرانی کشور است

به همین دلیل امروز تعداد زیادی از روستائیان متقاضی اجرای طرح‌های آبخیزداری در روستاهایشان هستند.

خراسان جنوبی در ردیف پنج استان بحرانی کشور است، استانی که درگیر خشکسالی ویرانگر، مهاجرت‌های پرچالش و فرونشست زمین است از سویی دیگر بیابان‌های عظش زده به دنبال راه و چاره‌اند.

سالانه حدود 700 میلیون متر مکعب روان آب در استان جاری می‌شود

مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری خراسان جنوبی در گفت‌وگو با تسنیم گفت: سالانه حدود 700 میلیون متر مکعب روان آب در استان جاری شده و اغلب از دسترس خارج می‌شود.

نصرآبادی حوضه‌های آبریز استان را 7.5 میلیون هکتار اعلام کرد و افزود: بعد از تقسیم شدن استان تاکنون با توجه به شرایط اعتباری تنها در یک میلیون هکتار عملیات سازه‌های آبخیزداری اجرایی شده که به قبل از پروژه‌های صندوق توسعه مربوط می‌شود.

احداث 2 هزار و 600 سازه آبخوان و آبخیزداری در استان

وی افزود: در این سطح نزدیک به دو هزار و 600 سازه آبخوان و آبخیزداری با هدف کنترل و بهره‌وری از روان آب و سیلاب، کاهش اثر پدیده خشکسالی و کنترل اثر فرسایش آبی و خاکی، احداث شده است.

مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری خراسان جنوبی اظهار داشت: امسال 24 طرح در 11 شهرستان استان با 78 سازه در حال اجرا است که تاکنون تعدادی از آنها به اتمام رسیده و تعدادی حدود 70 درصد پیشرفت فیزیکی داشته و تعدادی در آذرماه افتتاح شد که با اجرای این طرح‌ها دو میلیون و 200 هزار مترمکعب به حجم ذخیره سازی سازه‌های آبخیزداری اضافه می‌شود.

اعتبارات حوزه آبخیزداری استان از محل صندوق توسعه ملی حدود 16 میلیارد تومان است

نصرآبادی ادامه داد: امسال اعتبارات حوزه از محل صندوق توسعه ملی حدود 16 میلیارد تومان است که تاکنون بیش از 6 میلیارد تومان تخصیص یافته و مقرر شده مابقی تا پایان سال تخصیص کامل یابد و حدود هشت میلیارد و 900 میلیون تومان از محل اعتبارات استانی اختصاص یافته که اگر محقق شود در اجرای این طرح‌ها سودمند است.

وی گفت: اکنون عملکرد مثبت آبخیزداری، هزینه کمتر نسبت به احداث سد و همچنین اجرای سریع و زودبازده بودن آن برای همه مسئولان روشن و واضح است بر این اساس انتظار داریم در این حوزه همکاری بیشتری با منابع طبیعی وجود داشته باشد از جمله تخصیص کامل اعتبارات مصوب و پایداری رقم‌های اعتباری ویژه مانند صندوق توسعه برای طرح‌های این حوزه که نقش آن در استان مشهود است.

مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری خراسان جنوبی به تنظیم تفاهم‌نامه بین استانداری و سازمان جنگل‌ها برای تامین اعتبار 40 میلیارد تومان برای اجرای طرح‌های آبخیزداری اشاره کرد و افزود: تخصیص به موقع و کامل این اعتبار می‌تواند نقش بسزایی در عملکرد بخش آبخیزداری استان داشته باشد. 

آبخیزداری، مهمترین راه‌حل‌ مشکلات استان

نا گفته نماند که رفع یک مشکل زمانی سخت و زمان‌بر می‌شود که راه حل نامفهوم و ناپیدا باشد اما امروز درمان پدیده خشک شدن قنات‌ها، فرونشست‌های خطرناک و حتی سیل‌هایی که تخریب‌های هولناکی را به همراه داشته، مشخص است.

یکی از مهم‌ترین راه‌حل‌های مشکلات استان آبخیزداری است و با این وجود تعلل در پرداخت اعتبارات، سرازیر شدن بودجه‌ها برای طرح‌هایی که اجرای آن دیگر در جهان منسوخ شده و مشکلات زیستی آن بیشتر از مزایای آن است این سوال مهم را مطرح می ‌کند که چرا برخی مسئولان فرمول آسان آبخیزداری را حفظ نمی‌کنند و در این راستا تلاش و جدیت ندارند؟

انتهای پیام/ش

پربیننده‌ترین اخبار استانها
اخبار روز استانها
آخرین خبرهای روز
فلای تو دی
تبلیغات
رازی
مادیران
شهر خبر
فونیکس
او پارک
پاکسان
میهن
گوشتیران
triboon