استحکام نقش دهلی نو در آسیای مرکزی با نخستین نشست وزرای خارجه گفتگوی هند و آسیای مرکزی

استحکام نقش دهلی نو در آسیای مرکزی با نخستین نشست وزرای خارجه گفتگوی هند و آسیای مرکزی

هند با گسترش حضور خود در آسیای مرکزی و افغانستان، به دنبال یافتن مسیر دیگری برای رقابت با پکن و دور زدن طرح "کمربند و راه" چینی می‌باشد.

به گزارش خبرنگار گروه بین‌الملل خبرگزاری تسنیم، به نقل از پورتال آسیای مرکزی، نخستین نشست وزرای خارجه "گفتگوی هند و آسیای مرکزی" با مشارکت افغانستان 13 ژانویه در سمرقند برگزار شد که طی آن خط مشی سیاست خارجی نخست وزیر هند، نارندرا مودی در آسیای مرکزی ارائه شد. هند قصد دارد تا مشارکت خود را در روند صلح در افغانستان تشدید کند. وزیر امور خارجه هند، سوشما سواراج گفت که دهلی نو 3 میلیارد دلار برای تثبیت اقتصاد کابل اختصاص داده است. برنامه‌های هند توسط ایالات متحده پشتیبانی می شود.

دیدار وزیر امور خارجه ازبکستان عبدالعزیز کامل‌اف با سوشما سواراج در حاشیه اولین نشست وزرای خارجه گفتگوی هند - آسیای مرکزی با مشارکت افغانستان در سمرقند – بر اساس راهبرد جدید در سیاست خارجی دهلی نو بوده که هدف آن گسترش حضور خود در آسیای مرکزی است.

در این نشست همچنین سران وزارت‌خانه‌های امور خارجه قزاقستان، تاجیکستان، قرقیزستان، ترکمنستان و افغانستان حضور داشتند. وبسایت وزارت امور خارجه ازبکستان گزارش داد که در جریان این مراسم، وزیران "طیف وسیعی از موضوعات را با هدف گسترش روابط دوستانه و متقابل سودمند میان هند و کشورهای آسیای مرکزی در قالب گفتگوهای دوجانبه و چند جانبه" مورد بحث قرار دادند. در نتیجه اجلاس برگزار شده، یک بیانیه مشترک در مورد "اهمیت توسعه و اجرای پروژه‌هایی که راه حل هماهنگ برای حل مسائل و چالش‌های رشد اقتصادی در آسیای مرکزی بر اساس حقوق برابر، منافع متقابل و احترام به منافع آنها تامین می‌کنند " به تصویب رسید.

علاوه بر این، وزرای امور خارجه کشورهای منطقه آسیای مرکزی از مشارکت افغانستان به عنوان بخش مهمی از همکاری منطقه‌ای، ترانزیت کالا و انرژی استقبال کردند. آنها همچنین حمایت و تعهد کشور خود را به برقراری صلح، امنیت و ثبات در افغانستان و کمک به ایجاد روند صلح و بازسازی اقتصادی افغانستان از طریق اجرای زیرساخت های مشترک، حمل و نقل، انرژی و دیگر پروژه‌ها، از جمله همکاری‌های منطقه‌ای و پروژه های سرمایه‌گذاری اعلام کردند. جلسه بعدی وزرای خارجه در همین ترکیب سال 2020 در دهلی نو برگزار خواهد شد.

فرستاده ویژه آمریکا در افغانستان زلمی خلیلزاد روز قبل در دهلی نو با مقامات هند در مورد پروسه صلح افغانستان به بحث نشسته و حمایت خود را از قصد هند برای ارائه کمک به کابل اعلام کرد. با این حال، هند در حال حاضر دارای امکانات قابل توجهی برای بازسازی صلح آمیز اقتصاد و انرژی افغانستان است. دهلی نو متعهد شد تا در بازسازی زیرساخت‌های حمل و نقلی و تامین آب، ساخت و ساز مسکن و تجهیزات پزشکی مشارکت داشته باشد و 116 پروژه در 31 استان افغانستان را تحت نظارت قرار دهد. علاوه بر این، هند قصد دارد تا چندین نیروگاه برق آبی و نیروگاه خورشیدی در این کشور بسازد.

به گفته معاون مدیر کل مرکز ارزیابی و پیش بینی استراتژیک، ایگور پانکراتِنکو، هند با گسترش حضور خود در آسیای مرکزی و افغانستان، مسیر دیگری را برای رقابت با پکن ایجاد می‌کند. پانکراتِنکو  اظهار داشت: "با این حال، درست است که با آن مواضعی که طرف چینی در این منطقه برای خود ایجاد کرده، دهلی نو به سختی بتواند رقابت کند. هند به طور جدی عقب مانده است. اما همانطور که می‌گویند، دیر انجام دادن بهتر از هرگز انجام ندادن است. هم اکنون زمان خوبی است چرا که نقاط اصلی مسیر آسیای مرکزی "کمربند و راه" هنوز در یک خط پیوسته بسته نشده‌اند. امروز هند برای آینده کار می‌کند تا با رد طرح "کمربند و راه" چینی، از کوریدور بین‌المللی جنوب- شمال برای دستیابی به اروپا استفاده کند. "

همانطور که این کارشناس یادآور شد، یک مانع در نقشه این کوریدور وجود دارد - افغانستان. ایگور پانکراتِنکو گفت: " افغانستان محل قاچاقی است که باعث ایجاد نگرانی شدیدی در سیاستمداران و طراحان تعدادی از پروژه‌های بزرگ اقتصادی بین‌المللی می‌شود. علاوه بر این، افغانستان برای دهلی نو تنها فضایی برای انتقال مسیرهای اقتصادی نیست. مشارکت با کابل آنچنان از عمق استراتژیکی برخوردار است که فتح آن به هند اجازه خواهد داد تا موقعیت خود را در هر سناریوی گفتگو با پاکستان به طور جدی تقویت کند. "

به گفته وی، آسیای مرکزی بازارهای جدیدی برای کالاهای هند و معدن منابع برای هند بوده و افغانستان راهی برای دسترسی به این بازارها و این منابع است. روابط رسمی با کابل برای دهلی نو منافع زیادی به همراه خواهد داشت. این کارشناس افزود: "اما صلح مورد نیاز است و  تنها با مشارکت تاشکند می‌توان به آن دست یافت، که در حال حاضر یک بازی خطرناک برای احیای پروژه" حل و فصل مسالمت آمیز مسائل در افغانستان "تشکیل داده، که همزمان هم به عنوان واسطه در مذاکرات رسمی بین کابل و طالبان و هم مبتکر استراتژی‌های مصالحه‌ای است و طرفی است که سعی دارد پلتفرم مشترکی را برای تا تمام بازیگران خارجی مرتبط با مساله افغانستان - از تهران گرفته تا واشنگتن و از دهلی نو تا پکن ایجاد کند. اکنون هند با توافق با ازبکستان، تنها باید به شریک فعال آن در این بازی تبدیل شود ".

تاشکند هیچگونه مخالفتی با فرایند حضور دهلی نو نه تنها در روند نظامی سیاسی این طرح بلکه مالی و اقتصادی آن نیز ندارد. مزایای همکاری برای دو طرف آشکار است. که شامل توسعه روابط تجاری و اقتصادی دوجانبه ازبکستان و هند نیز می‌شود. با توجه به همه این نکات، منطقی بود که در سمرقند برای همه شرکت کنندگان در این فرایند، ظاهر خاصی برای سران دیپلمات هندی ترتیب داده شود. به همین ترتیب، برای سوشما سواراج وضعیت مناسبی برای ارائه سیاست آسیای مرکزی نخست وزیر هند نارندرا مودی و حزب "باهاراتیا جاناتا" (حزب مردم هند) به وجود آمد. در همان زمان، در طی مذاکرات دوجانبه، او به هر یک از سران بخش‌های دیپلماتیک منطقه گفت که سود شرکت در پروژه هند برای هر یک از کشورهای منطقه دقیقا چیست.

انتهای پیام/

پربیننده‌ترین اخبار بین الملل
اخبار روز بین الملل
آخرین خبرهای روز
مدیران
تبلیغات
رازی
مادیران
شهر خبر
فونیکس
او پارک
پاکسان
میهن
گوشتیران
triboon