آیا گیلان در برابر بحران‌های آب و هوایی آمادگی دارد؟

آیا گیلان در برابر بحران‌های آب و هوایی آمادگی دارد؟

دستگاه‌های مختلف عضو ستاد مدیریت بحران گیلان از تمهیدات خود برای مواجهه با هرگونه بحران احتمالی آب و هوایی در استان سخن می‌گویند.

به گزارش خبرگزاری تسنیم از رشت،‌ در حالی‌که مردم اکثر نقاط ایران در سال‌های اخیر با معضل بی‌آبی دست و پنجه نرم می‌کنند اما بعضاً میانگین بارش نزولات جوی در عرض چند روز در گیلان و مرکز آن به یکباره چندین برابر از میانگین کشوری نیز فراتر رفته و رکوردهای جالبی در آن به ثبت می‌رسد.

حال سئوال اینجاست در دوره‌ای که دنیا به سمت بحران آب و به تعبیر کهنه‌کاران علم سیاست به سمت وقوع جنگ آب و نزاع بر سر این نعمت خدادادی کمیاب پیش می‌رود آیا روا است به خاطر بارش‌های نقره‌ای باران و رخت سفید برف این حجم از مشکلات برای اهالی استانی نظیر گیلان رخ بدهد.

بدون شک اتخاذ تمهیداتی در راستای حفظ آمادگی دستگاه‌های مرتبط در حوزه مدیریت بحران در زمان بارش‌های شدید باران و برف و تبدیل تهدیدها به فرصت نه تنها می‌تواند از بروز حوادث و تجربیات تلخ گذشته جلوگیری به عمل آورد بلکه قادر است در فضایی شاد و به دور از استرس و تنش بهترین استفاده ممکن را از شرایط جدید ایجاد شده فراهم آورد.

استان گیلان با مساحت 14 هزار و 711 کیلومتر مربع در میان رشته کوه‌های البرز و تالش در شمال ایران جای گرفته است. این استان به واحد جغرافیایی جنوب دریای خزر تعلق دارد و با استان‌های اردبیل در غرب،‌ مازندران در شرق، زنجان در جنوب و کشور تازه استقلال یافته آذربایجان و دریای خزر در شمال هم مرز و همسایه است.

میزان بارندگی در گیلان به بادهای مرطوبی بستگی دارد که در زمستان از سمت شمال غرب، در فصل بهار از سمت شرق و در فصول تابستان و پاییز از سمت غرب می‌وزند.

بر اثر فعالیت این جریان‌های آب و هوایی، هوای مرطوب دریا به سوی جلگهٔ گیلان رانده می‌شود که توده‌های هوایی ایجاد شده بر اثر برخورد با توده‌ هوای مرطوبی که از سوی دریای مدیترانه می‌آید، موجب بارندگی‌های فراوان و طولانی مدت در گیلان می‌شود.

‌طبق اظهارات سرپرست اداره کل هواشناسی گیلان در تاریخ 14 مهر 97 رکورد کم‌سابقه 177 میلی‌متر باران در زمان 100 دقیقه در ایستگاه رودسر به ثبت رسید.

به گفته وی طبق آخرین گزارش‌های دریافتی از ایستگاه‌های هواشناسی استان، در این مدت زمانی شهرستان رودسر با 225 میلی‌متر، خرجگیل اسالم با 142 میلی‌متر، لاهیجان با 94 میلی‌متر، چابکسر با 67 میلی‌متر و آستارا با 55 میلی‌متر به ترتیب دارای بیشترین میزان بارندگی در استان بودند.

بر این اساس می‌توان نتیجه گرفت که آب و هوا یا اقلیم استان گیلان در میان استان‌های کشور از چند نظر دارای ویژگی‌های برجسته است‌.

نخستین ویژگی آب و هوای گیلان این است که بیش از هر جای دیگر در ایران، دارای بارندگی است برای مثال شهر رشت مرکز جغرافیایی این استان و نماینده اقلیم جلگه‌ای گیلان، پرباران‌ترین نقطه کشور محسوب می‌شود.

وقوع سیلاب‌های سهمگین و ویرانگر،‌ رانش زمین و ناپدید شدن منازل مسکونی مردم در دل خاک، بارش‌های سنگین برف،‌ خسارات بیش از 150 میلیارد ریالی سیل امسال در کاکرود اشکورات رودسر و یا خسارت بیش از 227 میلیارد ریالی ناشی از سیلاب به راه‌ها و ابنیه فنی گیلان از جمله برخی حوادثی است که به تازگی در گیلان به‌وقوع پیوسته است.‌

بسیاری از صاحب‌نظران،‌ کارشناسان مطلع و نمایندگان مردم گیلان در مجلس شورای اسلامی ضمن گلایه از عدم ساماندهی و لایروبی رودخانه‌ها و یا اجرای به‌موقع طرح‌های آبخیزداری برای جلوگیری از وقوع سیلاب‌ها، دلایل متعددی را برای بروز این اتفاقات در استان مطرح می‌کنند که هر کدام از آن‌ها به تنهایی نیاز به بحث و بررسی زیادی دارد.

به غیر از عدم اجرای به‌موقع طرح‌های آبخیزداری و یا لایروبی رودخانه‌ها، مسائلی نظیر کمبود امکانات لازم برای ساماندهی رودخانه‌ها نظیر بیل‌های مکانیکی دکل بلند و یا کم‌کاری برخی از دستگاه‌ها در راستای جذب اعتبارات ملی پنهان در ردیف‌های بودجه از جمله مواردی است که در لابه‌لای اظهارات انتقادگونه نمایندگان مردم گیلان در مجلس به چشم می‌خورد.

خبرنگار تسنیم به همین منظور به سراغ نماینده چند دستگاه عضو در ستاد مدیریت بحران گیلان رفت و به طور شفاف برنامه‌های این دستگاه‌ها برای مواجهه با بحران‌های احتمالی آب و هوایی در استان را از زبان خود آنان جویا شود تا اینکه مشخص شود مدیران مربوطه چقدر در راستای آسیب‌شناسی عملکردها و پوشاندن نقاط ضعف خود اقدام کرده‌اند.

مدیرعامل هلال احمر گیلان: از تجربیات سال‌های گذشته بهره گرفتیم

مدیرعامل جمعیت هلال احمر گیلان در گفت‌وگو با خبرنگار تسنیم به آماده باش 45 پایگاه و پست موقت امدادی‌ و نجات در سراسر استان اشاره کرد و گفت: از آن‌جا که تکلیف این دستگاه امدادی بیشتر در حوزه بروز سوانح تعریف شده است قاعدتاً در شرایط بحران برای تمام نیروها اعلام آماده‌باش صادر می‌شود.

مهدی ولی‌پور با تأکید بر اینکه نیروهای جمعیت هلال احمر گیلان فعلاً مشغول اجرای طرح زمستانه هستند تصریح کرد: پایگاه‌های 17 گانه و 16 شعبه شهرستانی جمعیت هلال احمر گیلان در کنار 8 پست موقت به‌صورت شبانه‌روزی و 24 ساعته در قالب طرح زمستانه هستند آماده ارائه خدمت به مردم هستند.

وی از تجهیز پایگاه‌های جمعیت هلال احمر به وسایل گرمایشی شامل پتو، اقلام اولیه امدادی ‌و خوراکی‌ها خبر داد و ابراز داشت: با توجه به تجربیاتی که در سنوات گذشته به دست آمد سعی کردیم امسال به تجهیز و فراهم آوردن امکانات لازم برای پایگاه‌های امدادی توجه بیشتری داشته باشیم.

مدیرعامل جمعیت هلال احمر گیلان ضمن توصیه به شهروندان و آحاد مردم استان جهت رعایت نکات ایمنی در زمان وقوع حوادث غیرمترقبه بیان داشت: از مردم انتظار داریم نسبت به هشدارهایی که از طریق منابع رسمی هواشناسی و مدیریت بحران استان صادر می‌شود توجه بیشتری داشته باشند.

ولی‌پور پرهیز از ترددهای غیرضرور در نقاط کوهستانی و حادثه‌خیز گیلان، تجهیز وسائط نقلیه به لوازم ایمنی‌ و زنجیر چرخ را متذکر شد و تصریح کرد: در اختیار داشتن پتوی مسافرتی،‌ لوازم گرمایی و مواد خوراکی سبک از مواردی است که انتظار داریم حتماً توسط مردم رعایت شود.

وی به آمادگی پایگاه امداد هوایی جمعیت هلال احمر گیلان مستقر در شرق استان اشاره کرد و ابراز داشت: در شرایط حادثه اگر نیاز باشد امداد هوایی نیز به کمک اکیپ امدادگران استان گیلان می‌آید البته عملیات هوایی در شرایط مساعد جوی و پس از فروکش کردن طوفان‌های احتمالی انجام می‌شود.

مدیرکل مدیریت بحران استانداری گیلان: تمهیدات لازم برای آینده اندیشیده شده است

مدیرکل مدیریت بحران استانداری گیلان نیز در گفت‌وگو با خبرنگار تسنیم با تأکید بر اینکه تمام دستگاه‌ها ضمن هماهنگی با ستاد بحران باید به وظایف ذاتی خود عمل کنند افزود: با توجه به اینکه در فصل زمستان قرار داریم به جهت احتمال بارش برف و باران تمهیدات لازم از قبل اندیشیده شده است.

رضا اسلامی رفع مشکل سقوط تیرهای برق و استفاده از کابل‌‌های خود نگهدار را اقدامی در جهت جلوگیری از قطع جریان برق در زمان بارش برف اعلام کرد و اظهار داشت: علاوه بر این‌ها ستاد مدیریت بحران سفارشات و توصیه‌های لازم را به دستگاه‌هایی نظیر شرکت گاز و راهداری ابلاغ کرده است.

وی همکاری دانشگاه علوم پزشکی و صدا و سیمای گیلان در جهت اطلاع‌رسانی به صورت متمرکز و مدیریت واحد را مورد تأکید قرار داد و گفت: نزولات جوی نعمت بزرگی هستند که از طرف خداوند متعال عنایت می‌شوند بنابراین این ما هستیم که با برخورد درست باید آن را از تهدید به فرصت تبدیل کنیم.

مدیرکل راهداری و حمل و نقل جاده‌ای گیلان: وضعیت اقلیمی گیلان اجرای عملیات راهداری ویژه‌ای را طلب می‌کند

مدیرکل راهداری و حمل و نقل جاده‌ای گیلان نیز در گفت‌وگو با خبرنگار تسنیم اظهار داشت:‌ استان گیلان با مساحت 14 هزار کیلومتر مربعی و با داشتن 2.5 میلیون نفر جمعیت، دارای ترکیب جمعیتی خاصی است که در کنار طبیعت، اجرای عملیات راهداری خاص و ویژه‌ای را طلب می‌کند.

محمدرضا نازک‌‌‌کار با بیان اینکه هزار و 865 کیلومتر از راه‌های اصلی و فرعی استان در حوزه استحفاظی اداره کل راهداری حمل و نقل جاده‌ای گیلان قرار دارد افزود: مدیریت بالغ بر 9 هزار کیلومتر انواع راه‌های روستایی و مجموعاً 12 هزار کیلومتر راه هم‌سنگ نیز بر دوش این دستگاه قرار دارد.

وی از وجود راهدارخانه‌های ثابت و سیار و آمادگی اداره کل راهداری و حمل و نقل جاده‌ای گیلان برای مواجهه با حوادث طبیعی احتمالی سخن گفت و بیان داشت: در حال حاضر 25 راهدارخانه در گیلان فعالیت مستمر دارد که از این تعداد 16 راهدارخانه ثابت و 9 راهدارخانه به صورت سیار است.

نازک‌کار به تجهیزات و امکاناتی که توسط اداره کل راهداری و حمل و نقل جاده‌ای گیلان جهت اجرای طرح زمستانه امسال به حالت آماده باش درآمده‌اند اشاره کرد و ابراز داشت: 42 اکیپ راهداری، 288 دستگاه ماشین‌آلات سبک و سنگین و 475 نفر نیروی راهدار آماده خدمات رسانی به مردم هستند.

مدیرکل راهداری و حمل و نقل جاده‌ای گیلان با اشاره به اقدامات این دستگاه در سیل مهر و آبان امسال اظهار داشت: تنظیم بستر و دریواسیون رودخانه‌ها در محل پل‌ها،‌ تنقیه آبروها،‌ پاکسازی قنوات،‌ لایروبی آبروها و دهنه پل‌ها و هدایت آب‌های سطحی برخی از اقدامات این دستگاه در سیلاب‌های اخیر بود.

نازک‌کار بارش اخیر برف در ارتفاعات کوهستانی استان گیلان و اقدامات انجام شده نیروهای راهداری را متذکر شد و گفت:‌ انجام 240 کیلومتر برفروبی در حوزه استحفاظی و راه‌های روستایی شهرستان‌های رضوانشهر، تالش توسط نیروهای راهداری و حمل و نقل جاده‌ای گیلان با موفقیت انجام شد.

مدیرکل راهداری و حمل و نقل جاده‌ای گیلان با تأکید بر اینکه این دستگاه با تمام ظرفیت‌ها و توانمندی‌های خود برای بروز هرگونه بحران احتمالی آب و هوایی آماده است تصریح کرد:‌ تمام تلاش و کوشش نیروها و مجموعه راهداری گیلان کمک و خدمت‌رسانی به مردم به‌ویژه در مواقع حساس است.

به گزارش تسنیم،‌ کمبود اعتبارات مالی برای انجام طرح‌های مدنظر در بسیاری از دستگاه‌های اجرایی که برخی از آنان در ستاد مدیریت بحران استان گیلان نیز حضور دارند، روند تجهیز و سطح آمادگی نیروها و خدمات این دستگاه‌ها را تحت‌ تاثیر قرار می‌دهد.

با این حال باید منتظر بمانیم تا در روزهای سخت بحرانی نحوه عکس‌العمل و خدمات‌رسانی هر کدام از دستگاههای عضو ستاد مدیریت بحران استان گیلان و فرمانداران شهرستان‌های تابعه را به عینه شاهد باشیم.

گزارش از لیلا پورابراهیمی

انتهای پیام/ش

پربیننده‌ترین اخبار استانها
اخبار روز استانها
آخرین خبرهای روز
تبلیغات
رازی
مادیران
شهر خبر
فونیکس
او پارک
پاکسان
رایتل
طبیعت
میهن
گوشتیران
triboon
مدیران