اصلاح الگوی کشت اولویت نخست بخش کشاورزی آذربایجان غربی

اصلاح الگوی کشت اولویت نخست بخش کشاورزی آذربایجان غربی

اصلاح الگوی کشت به دلیل تبعات غیراقتصادی کنونی و وقوع بحران خشکی دریاچه ارومیه و روزآمدسازی بخش کشاورزی با استفاده از فناوری‌های نوین اولویت نخست آذربایجان غربی در همین حوزه باید باشد تا به آینده اصلی‌ترین محور توسعه در این بخش امیدوار بود.

به گزارش خبرگزاری تسنیم از ارومیه، بخش کشاورزی یکی از بخش‌های مهم اقتصادی آذربایجان غربی و محور نخست توسعه این استان در دهه‌های متمادی بوده است.

آذربایجان غربی بابیش از یک میلیون هکتار اراضی قابل کشت، 2.5 میلیون هکتار مراتع، افزون بر 100 هزار هکتار جنگل، 21 نوع محصول باغی، 25 نوع محصول زراعی،9.2 میلیون واحد دامی و با حدود 2000 تشکل فعال کشاورزی در عرصه‌های مختلف کشاورزی اعم از تولیدی، تخصصی، صنفی، مهندسی، خدمات فنی، مشاوره‌ای، اتحادیه‌های استانی و شهرستانی یکی از قطب‌های مهم کشاورزی کشور محسوب می‌شود.

  مساحت آذربایجان غربی 2.3 درصد از مساحت کل کشور است اما بیش از 5.5 درصد از تولیدات کشاورزی کشور را تولید می‌کند.

بررسی‌ها نشان می‌دهد که بین عملکرد متوسط کشوری و عملکرد بهره برداران برتر در بسیاری از موارد فاصله فاحشی وجود دارد که بخش عمده‌ای از این تفاوت حاصل به‌کارگیری یافته‌ها و توصیه‌های فنی و ترویجی است.

تفاوت عملکرد در شرایط اقلیمی یکسان گواه این است که در صورت تلفیق و به‌کارگیری مناسب نیروی انسانی، فن‌آوری و امکانات موجود، می‌توان در بخش های گوناگون تحولات خوبی رقم زد.

الزامات توسعه کشورزی دانش بنیان در آذربایجان غربی

مرور آنچه از نظر گذشت نشان می‌دهد که متناسب با این ظرفیت می‌بایست مدیریت کارآمد و ثمربخشی نیز برای پیاده‌سازی الزامات توسعه کشاورزی در آذربایجان غربی کمر اهتمام بسته و دوشادوش کشاورزان به‌کار شبانه‌روزی و تمام وقت بپردازد.

بخش کشاورزی آذربایجان غربی به‌تازگی یکی از قدیمی‌ترین مدیران خود را بازنشسته کرد که 39 سال سابقه کار داشت و بجای وی مدیری جوان‌تر بر مسند مدیریت سازمان جهاد کشاورزی آذربایجان غربی نشست تا بلکه روح جدیدی در کالبد این سازمان بسیار مهم در این خطه از کشور دمیده شود تا شاید اتفاقی در این حوزه بیافتد.

رسول جلیلی به جای اسمعیل کریم زاده مشغول به کار شده که در این گزارش دیدگاه‌های وی که در دیدارهای متعدد پس از انتصاب به این سمت داشته جمع‌آوری‌شده تا دریابیم وی چه تفکراتی برای توسعه بخش کشاورزی آذربایجان غربی دارد.

ضرورت گذر کشاورزی معیشتی به  سمت کشاورزی اقتصادی

وی در سلسله دیدارهای اخیر خود پیوسته گفته است از طرح‌های نو و پیشنهادات و راهکارهای جدید در راستای پیشبرد اهداف بخش کشاورزی استان استقبال می‌کند اما در عین حال اظهار داشته است: اولویت برنامه‌های سازمان جهاد کشاورزی آذربایجان غربی، مشارکت در احیای دریاچه ارومیه، اصلاح الگوی کشت و گذر از کشاورزی معیشتی به  سمت کشاورزی اقتصادی است.

به گفته وی رویکرد اصلی و محوری در تغییر و جابه‌جایی مدیران در بخش‌های مختلف، شایسته‌سالاری مبتنی بر توانمندی و قابلیت‌های مدیریتی افراد است.

رئیس سازمان جهاد کشاورزی آذربایجان غربی با تأکید بر لزوم ارتقای سطح رفاه و آسایش کارکنان می‌گوید: شناسایی راهکارهای اصلاح وضعیت معیشتی کشاورزان، توسعه پایدار بخش کشاورزی و توسعه صنایع تبدیلی و فراوری در استان جزو برنامه‌ها و اولویت‌های کاری باید قرار گیرد.

وی می‌افزاید: اولویت برنامه‌های سازمان جهاد کشاورزی در قالب برنامه مشارکت در احیای دریاچه ارومیه و اصلاح الگوی کشت، استفاده از ارقام پایه رویشی و اصلاح شده و دیر رس مقاوم به سرمازدگی، توسعه روش‌های نوین آبیاری، توسعه مکانیزاسیون کشاورزی و ساماندهی قطعات خرده مالکی  در استان است.

کشاورزی مهم‌ترین بخش اقتصادی آذربایجان غربی

جلیلی معتقد است: بخش کشاورزی به عنوان مهم‌ترین بخش اقتصادی آذربایجان غربی است که با رشد و توسعه این بخش، بسیاری از شاخص‌های توسعه استان نیز ارتقا می‌باید و در این میان ایجاد زنجیره تولید در بخش محصولات باغی و زراعی را نیز در اولویت کارهای اجرایی خود قرار خواهیم داد.

وی معتقد است استفاده از ظرفیت تریبون نماز جمعه به توسعه روش‌های نوین کشاورزی و پیشبرد اهداف و برنامه‌های اجرایی این سازمان می‌انجامد.

جلیلی در عین حال کار در عرصه‌های نگهداری از اراضی ملی و منابع طبیعی با کمبود امکانات را سخت و دشوار دانسته و می‌گوید: امروزه انجام سرمایه‌گذاری در طرح‌های آبخیزداری آذربایجان غربی یک ضرورت است چراکه این استان از جمله استان‌های نیازمند آبخیزداری به شمار می‌رود چون این استان از یک سو منابع آبی لازم برای ذخیره‌سازی و مصرف در پخش کشاورزی را دارا بوده و از سوی دیگر این بخش سهم قابل‌توجهی از اقتصاد منطقه را به خود اختصاص داده است بنابراین سرمایه‌گذاری و تخصیص اعتبار دولتی در این حوزه بسیار حائز اهمیت است.

احیای عرصه‌های ملی و توسعه پوشش گیاهی آذربایجان غربی

بنا بر گفته‌های وی طرح‌های منابع طبیعی به‌ویژه طرح‌های آبخیزداری از الزامات کنونی بسترساز برای توسعه کشاورزی مدرن و حفظ منابع آبی استان است.

جلیلی می‌گوید:  بدون احیای عرصه‌های ملی و توسعه پوشش گیاهی به اهداف بلند مدت در بخش‌های مختلف نمی‌توان دست یافت بنابراین حفاظت عرصه‌های ملی استان که بالغ بر دو میلیون و 750 هزار هکتار است با نیروی اندک این بخش کار  طاقت‌فرسایی است.

وی ضمن تأکید بر ضرورت حرکت در مسیر کشاورزی دانش‌بنیان و اقتصادی می‌گوید: بهره‌گیری از توان علمی محققین، استفاده از یافته‌های نوین علمی مراکز تحقیقاتی و در نهایت انتقال این اطلاعات و مطالب به کشاورزان و بهره‌برداران باید بیش‌ازپیش تسریع شود.

ضرورت استفاده از فناوری‌های نوین در بخش کشاورزی آذربایجان غربی

به گفته رئیس سازمان جهاد کشاورزی آذربایجان غربی در مدیریت جدید این سازمان برنامه‌ریزی‌ها بیشتر بر روی پیشران‌های توسعه کشاورزی در کنار احیای دریاچه ارومیه به عنوان اولویت اول سازمان جهاد کشاورزی استان متمرکز خواهد شد که همزمان وضعیت معیشت کشاورزان با استفاده از فناوری‌های نوین در بخش کشاورزی نیز ارتقا یابد تا از این طریق به احیای دریاچه ارومیه نیز کمک شود.

جلیلی اهمیت سامانه 1559 به عنوان باشگاه کشاورزان آذربایجان غربی را متذکر شده و می‌گوید: استفاده کشاورزان استان از فن‌آوری های نوین و ایجاد شتاب در حرکت از کشاورزی سنتی به نوین لازمه این روزهای بخش کشاورزی است و در این میان گسترش نظام خرده دهقانی موجب کاهش بهره‌وری تولیدات کشاورزی شده بنابراین تقویت تشکل‌های کشاورزی در این زمینه می‌تواند کارساز باشد.

به گفته وی توسعه کشاورزی پایدار در گرو تقویت تشکل‌های کشاورزی است و باید بخش کشاورزی در قالب نظام‌های بهره‌برداری شرکت‌های تعاونی تولید، سهامی و زراعی، کشت و صنعت در قالب تجمیع و یکپارچه‌سازی زمین‌ها و اجرای شیوه‌های نوین الگوی کشت برای دستیابی به تولیدات پایدار هدایت شود.

گزارش از محمد آقایی پر

انتهای پیام/ ع

پربیننده‌ترین اخبار استانها
اخبار روز استانها
آخرین خبرهای روز
مدیران
تبلیغات
رازی
مادیران
شهر خبر
فونیکس
گوشتیران
او پارک
پاکسان
رایتل
طبیعت
میهن
triboon