ممنوعیت صادرات نخود؛ ضربه‌ای مهلک به اقتصاد استان و کشاورزان کرمانشاهی

ممنوعیت صادرات نخود؛ ضربه‌ای مهلک به اقتصاد استان و کشاورزان کرمانشاهی

ممنوعیت صادرات نخود به عنوان یک محصول با اهمیت ضربه مهلکی را به اقتصاد استان و کشاورزان کرمانشاهی وارد می‌کند.

به گزارش خبرگزاری تسنیم از کرمانشاه، ممنوعیت‌های صادراتی برای برخی از کالاها و تصمیمات غلط مسئولان کشوری در چند ماه اخیر سبب نابه‌سامانی‌های در بازار و نارضایتی تولیدکنندگان و صادرکنندگان به‌ویژه استان کرمانشاه به عنوان یک استان مرزی شده و از طرفی بازارهای خارجی را در اختیار کشورهای دیگر قرار داده است.

نخود به عنوان یک محصول استراتژیک در استان کرمانشاه از اول دی ماه از قافله ممنوعیت صادراتی جا نماند و با وجود مخالفت‌های بسیار کشاورزان و تشکل‌های مردمی و بخش خصوصی در لیست ممنوعیت‌های صادراتی قرار گرفت در حالی که قبل از این موضوع نیز انجام واردات سبب ناراحتی و نارضایتی کشاورزان به دلیل از دست دادن بازار داخلی را ایجاد کرده بود.

هرچند نامساعد بودن فضای کسب و کار و رتبه نخست بیکاری در استان کرمانشاه بر همگان آشکار است اما برخی تصمیمات نابجای مسئولان نه‌تنها گامی در راستای بهبود فضای کسب و کار نیست بلکه چوب لای چرخ گذاشتن محسوب می‌شود و ممنوعیت صادرات محصولی همچون نخود که استان کرمانشاه رتبه نخست تولید آن را دارد ظلمی آشکار در حق استان محروم کرمانشاه و گامی برای افزایش بیکاری است.

تصمیمات غیرکارشناسی جهاد کشاورزی مانعی برای تولید

رئیس شورای ملی نخود در گفت‌وگو با خبرنگار تسنیم در کرمانشاه، اظهار داشت: پیش‌بینی می‌شد برداشت نخود استان کرمانشاه طی سال زراعی گذشته 100 هزار تن باشد اما به دلیل برق‌زدگی در کشت بهاره برداشت نخود به 60 هزار تن رسید.

ناصر مرادی با اشاره به اینکه برداشت نخود کشور طی سال زراعی گذشته 270 هزار تن بود افزود: با توجه به اینکه سرانه مصرف نخود هر ایرانی حداکثر دو کیلوگرم است مصرف نخود کشور به 160 هزار تن می‌رسد؛ بنابراین بیش از 100 هزار تن مازاد تولید در کشور وجود دارد.

وی با بیان اینکه واردات نخود طی چند سال گذشته مشکلاتی را برای کشاورزان ایجاد کرده است گفت: ممنوعیت صادرات نخود از طرفی سبب از دست دادن بازارهای خارجی و واردات نیز سبب از بین رفتن بازار داخلی می‌شود.

مرادی گفت: در محصولاتی همچون برنج که تولید داخلی کفایت نمی‌کند واردات ممنوع شده اما برای محصولی همچون نخود که میزان تولید بیش از میزان مصرف است واردات همچنان ادامه دارد.

رئیس شورای ملی نخود با اشاره به اینکه در سال گذشته 120 هزار تن و امسال 33 هزار تن واردات نخود انجام شده است افزود: میزان صادرات نخود در سال گذشته 9700 تن و در 6 ماه امسال 22 هزار تن بوده است.

مرادی با بیان اینکه «مرغ وزارت جهاد کشاورزی برای ممنوعیت صادرات نخود یک پا دارد» بیان کرد: تولیدکننده براساس نرخ تورم موجود هزینه می‌کند بنابراین باید سود کافی برای آن‌ها در نظر گرفته شود و از طرفی صادرات سبب ارزآوری برای کشور می‌شود.

وی با اشاره به اینکه صادرات محصولاتی همچون گوجه‌فرنگی و پسته که نیاز کشور است آزاد شده است گفت: قبل از اعمال ممنوعیت صادرات نخود نیز جو روانی ناشی از این موضوع سبب کاهش قیمت این محصول شد به طوری که نخود ممتاز به قیمت هر کیلو 8200 تومان اکنون به قیمت هر کیلو 6200 هزار تومان از کشاورز خریداری می‌شود و دچار افت شدید قیمت شده است.

رئیس شورای ملی نخود بیان کرد: چنانچه صادرات نخود دو سه سال پیاپی ادامه داشته باشد سبب ترغیب کشاورز و افزایش تولید و در نهایت ارزآوری برای کشور می‌شود اما تصمیمات خلق‌الساعه و غیرکارشناسی وزارت جهاد کشاورزی مانع این موضوع شده است.

مرادی با بیان اینکه بیشتر نخودکاران استان کرمانشاه دیم‌کار و از اقشار ضعیف جامعه هستند گفت: فصل کشت بهاره نخود نزدیک است اما کشاورز با دیدن افت شدید قیمت و مشخص نبودن بازار فروش رفبتی برای کشت ندارد و در نهایت با کبود تولید مواجه خواهیم بود.

وی با اشاره به اینکه قیمت نخود طی سه سال پیاپی افزایش نداشته است عنوان کرد: قیمت سایر حصولات به طور مرتب افزایش می‌یابد اما قیمت نخود نه‌تنها افزایش پیدا نکرده بلکه با انجام واردات ضربه سنگینی به بازار این محصول وارد شده است.

رئیس شورای ملی نخود افزود: نخود محصولی با نیاز آبی محدود است بنابراین باید از کشاورزان برای کشت آن حمایت شود که به سمت کشت سایر محصولات سوق پیدا نکنند اما برخی مسئولان به جای حمایت از تولید مانعی برای آن هستند.

مرادی با بیان اینکه در سال 91 و 92 نیز ممنوعیت صادرات نخود لطمات سنگینی از نظر از دست دادن بازارهای جهانی وارد کرد گفت: روزانه 50 تا 100 نفر از نخودکاران بابت ممنوعیت صادراتی اعتراض دارند اما در وزارتخانه هیچکس پاسخگو نیست و در تصمیمات خود نسبت به نظر بخش خصوصی بی‌توجه هستند.

وی با اشاره به اینکه اقدام نمایندگان مجلس در رابطه با لغو ممنوعیت صادرات نخود نباید به یک نامه ختم شود بیان کرد: ما از نمایندگان مجلس درخواست داریم دلسوزانه‌تر اقدام کنند و این موضوع را از طریق مجلس یا گفتگوی مستقیم با وزیر مطرح کنند زیرا این مشکل با نامه‌نگاری رفع نمی‌شود و نیازمند تصمیمات جدی‌تری است.

مرادی با بیان اینکه نمایندگان باید توجه داشته باشند که استان کرمانشاه رتبه نخست تولید نخود را در کشور دارد افزود: نمایندگان باید با همراه با نمایندگان مجلس استان‌های لرستان، آذربایجان شرقی، آذربایجان غربی و کردستان این موضوع را به دفتر وزیر و مجلس بکشانند.

ادامه صادرات نخود حقوق مصرف‌کننده را تضییع می‌کند

رئیس سازمان جهاد کشاورزی استان کرمانشاه در گفت‌و‌گو با خبرنگار تسنیم در کرمانشاه، با اشاره به اینکه یک سوم تولید نخود کشور مربوط به استان کرمانشاه است اظهار داشت: دولت تا پایان دی ماه به کشاورزان فرصت داد که نخود مازاد خود را صادر کنند بنابراین چون از قبل زمان ممنوعیت صادراتی اعلام شده بود کشاورزان فرصت برای عرضه نخود خود در بازارهای داخلی و خارجی را داشتند.

خسرو شهبازی با بیان اینکه دولت با توجه به موجودی انبارها و نیاز کشور پایان دی ماه را زمان قطع صادرات نخود اعلام کرد گفت: با توجه به اینکه کشت نخود بهاره از ماه آینده آغاز می‌شود چنانچه روند صادرات ادامه می‌داشت تأمین بذر برای کشاورز نیز به سختی انجام می‌شد.

وی با اشاره به اینکه صادرات نخود به صورت موقت و تا زمان فصل برداشت نخود ممنوع شده است اظهار کرد: مقرر شده افرادی که دارای انبار هستند آدرس آن را به صنعت، معدن و تجارت اعلام کنند و چنانچه براساس برآوردها میزان نخود در انبارها بیش از نیاز کشور باشد ممنوعیت صادراتی لغو می‌شود.

رئیس سازمان جهاد کشاورزی استان کرمانشاه با اشاره به اینکه صادرات نخود بعد از دو سه ماه به طور مجدد انجام می‌شود گفت: اکنون در انبار کشاورزان نخودی باقی نمانده و چنانچه نخودی باقی مانده باشد در دست دلال است.

شهبازی با بیان اینکه در صورت ادامه صادرات و افزایش قیمت نخود حق مصرف‌کننده ضایع می‌شود بیان کرد: استان کرمانشاه چون قطب تولید نخود کشور محسوب می‌شود معتقد به صادرات است اما وزارتخانه به وضعیت تولید و نیاز کل کشور توجه دارد و براساس آن تصمیم‌گیری می‌کند.

رئیس سازمان جهاد کشاورزی استان کرمانشاه با اشاره به اینکه براساس برآورد وزارتخانه تولید نخود کمتر از نیاز کشور است افزود: در برخی از سال‌ها نیز ممنوعیت صادرات نخود به طور کامل اعمال شده است اما امسال بیشترین زمان برای صادرات نخود وجود داشت.

وی با اشاره به انجام همزمان واردات و صادرات نخود در گذشته بیان کرد: برخی از نخودهای وارداتی از کشورهایی همچون روسیه ریز و دارای کیفیت پایینتری بودند بنابراین با قیمت پایین وارد بازار می‌شد.

شهبازی با بیان اینکه نخودهای وارداتی برای صنایع فراوری همچون فلافل، آرد نخود و آبگوشتی استفاده می‌شد افزود: نخودهای تولید داخل که درشت‌تر بودند و قابلیت صادرات داشتند همزمان صادر نیز می‌شدند.

وی با بیان اینکه دولت نیز تمایل به ورود ارز به کشور را دارد و صادرات غیرنفتی یکی از برنامه‌های دولت است گفت: با این وجود در برخی از محصولات صادرات و واردات به طور همزمان انجام می‌شود.

شهبازی با بیان اینکه براساس آمار وزارت جهاد کشاورزی میزان تولید سالانه نخود در کشور 265 هزار تن است افزود: قیمت هر کیلو نخود وارداتی به دلیل ریز بودن 2100 تومان است اما نخود تولید داخل به سه برابر قیمت نخود وارداتی و از 6500 تا 7000 تومان به کشورهایی همچون برزیل صادر می‌شود.

ادامه ممنوعیت صادرات نخود کشاورزان را متضرر می‌کند

رئیس مجمع نمایندگان استان کرمانشاه در گفت‌و‌گو با خبرنگار تسنیم در کرمانشاه، اظهار داشت: در واقع چنانچه صادرات نخود گشایش پیدا نکند به طور قطع بخش زیادی از کشاورزان در این حوزه متضرر می‌شوند و به خاک سیاه می نشینند.

حجت‌الاسلام سیدجواد حسینی‌کیا با اشاره به انجام مکاتباتی در زمینه رفع ممنوعیت صادرات نخود عنوان کرد: اکنون شرایط مناسبی برای کشاورزان استان نیست و در ادامه این روند مایحتاج آن‌ها تأمین نمی‌شود.

هرچند تذکرهای شورای ملی نخود درباره تبعات ممنوعیت صادرات نخود از قبل از اعمال این قانون انجام شده بود و مسئولان وزارتخانه نسبت به آن توجهی نداشتند اما امید است دولتمردان در تصمیم‌گیری‌های خود بخش خصوصی را نیز دخیل بدانند و در تصمیمات غیرکارشناسی خود ضرر و زیان تولیدکننده و صادرکننده را نیز در نظر بگیرند.

تولید نخود برای استان کرمانشاه که رتبه نخست کشور را دارد یک ظرفیت محسوب می‌شود که اکنون مورد بی‌مهری قرار گرفته است در حالی که این ممنوعیت صادرات و بی‌توجهی به تبعات آن از جمله افزیش بیکاریع کاهش تولید و افزایش قیمت خود سم مهلکی برای اقتصاد مقاومتی محسوب می‌شود و امید داریم مسئولان و مجمع نمایندگان استان عزم جدی‌تری نسبت به رفع این مشکل داشته باشند.

انتهای پیام/ ت

پربیننده‌ترین اخبار استانها
اخبار روز استانها
آخرین خبرهای روز
مدیران
تبلیغات
رازی
مادیران
شهر خبر
فونیکس
او پارک
پاکسان
رایتل
میهن
گوشتیران
triboon