همدان صاحب غنی‌ترین گنجینه وقف کشور است+فیلم


همدان صاحب غنی‌ترین گنجینه وقف کشور است+فیلم

مسئول گنجینه وقف آستان مقدس امامزاده عبدالله(ع) همدان گفت: گنجینه وقف این آستان سومین گنجینه وقف کشور است که قدیمی‌ترین اثر موجود در آن یک کتاب نهج‌البلاغه دست‌نویس با قدمتی در حدود ۷۶۵ سال است.

خسرو محمدی در گفت‌وگو با خبرنگار تسنیم در همدان اظهار داشت: گنجینه وقف آستان مقدس امامزاده عبدالله(ع) همدان بیش از یکماه است در مساحتی حدود 300 متر‌مربع همراه با فضای اداری راه‌اندازی شده است. 200 متر‌مربع از این فضا مربوط به ویترین اشیای گنجینه است.

وی با تاکید بر اینکه گنجینه وقف همدان به لحاظ غنای اشیای وقفی و قدمت آن در کشور حرف اول را می‌زند، افزود: این گنجینه بعد از  دو گنجینه وقف شهر‌های بجنورد و مشهد راه‌اندازی شده است. در برنامه توسعه آن هم تا یک‌هزار مترمربع فضا برای قرار دادن اشیای وقفی پیش‌بینی شده است.

مسئول گنجینه وقف آستان مقدس امامزاده عبدالله(ع) همدان افزود: اکنون یک هزار اثر وقفی در قالب کتب خطی دستنویس قدیمی، نقاشی، آثار دست ساخته هنری ایرانی بر روی سنگ و فلز شامل قندیل‌ها و فرش‌های عتیقه، کتیبه‌ها و غیره در مخزن قرار دارد که به مرور به جمع 20 ویترین فعلی گنجینه افزوده خواهد شد.

محمدی اظهار داشت: 83 کتاب خطی، 10 کتیبه سنگی، 50 تخته فرش ، 152 قطعه دست‌ساخته از حلبی توسط استاد محمد باقر ضرابیان آخرین بازمانده هنر حلبی‌سازی همدان، نقاشی اعتماددوله و نقاشی بخشی از حادثه عاشورا روی فلزی، کتب ادبی و مذهبی از آثار موجود گنجینه وقف استان مقدس امامزاده عبدالله(ع) همدان است که اکنون در معرض دید عموم قرار دارد.

وی گفت: برخی از کتیبه‌های سنگی وقفی که نوشته مربوط به وقف بر آن منتقش است و حجم بزرگی هم دارد از امامزاده‌های مختلف شهر همدان به گنجینه منتقل شده است( امامزاده محسن(ع)، شاهزاده حسین(ع)، و غیره) و مربوط به دوره صفوی و قاجاری است. که تبلور هنری حجاری یا سنگ‌نگاری را در این دوره‌ها در ایران نشان می‌دهد.

 مسئول گنجینه وقف آستان مقدس امامزاده‌ عبدالله(ع) همدان ابراز کرد: هدف از انتقال این آثار با ارزش به گنجینه را حفظ آنها از آسیب دیدن و استفاده نشدن از آنها در مکان‌های مذهبی و غیره عنوان کرد و گفت: برخی آثار مانند کتب به نگهداری خاصی نیاز داشتند که مراحل گنجینه‌داری آنها با هماهنگی نهاد‌های مرتبط انجام شده است و افزون بر باکتری و قارچ‌زدایی در بخش آثار گنجینه‌ای کشور هم ثبت شدند. ازنور خاص هم برای حفظ کتب‌های استفاده کردیم.

محمدی اظهار داشت: در متن کتیبه سنگی منتقل شده از امامزاده محسن(ع) که در بین مردم همدان به امامزاده کوه هم معروف است توسط بهمن‌میرزا(نوه فتحعلیشاه) به اهالی برای مرمت بنای امامزاده تخفیف داده شده است یا فرش گلیمی از این امامزاده به این گنجینه منتقل شد که در حال پوسیدن بود که با رطوبت زدایی حفظ شده است.

وی ادامه داد: همچنین فرش‌های با قدمت بالا و با بافت ترکمن در گنجینه داریم که متعلق به استان است و به لحاظ ترویج شیوه نوع زیست مردم همدان(مردم‌شناسی) برای اهالی تحقیق و پژوهش در این حوزه اهمیت خاصی دارد و باید حفظ می‌شد.

مسئول گنجینه وقف آستان مقدس امامزاده‌ عبدالله(ع) همدان  تصریح کرد: نقاشی روی فلز هم ویژگی خاصی دارد به خصوص که تثبیت رنگ در فلز به دلیل صیقلی بودن فلز کار ساده‌ای نیست. اما هنرمندی ناشناس این کار با با رسم بخشی از حادثه عاشورا انجام داده است. همچنین ویژگی دیگر آثار گنجینه استفاده از رنگ‌های گیاهی و بسیار زیبا برای نوشتن روی جلد اصلی کتب‌دستنویس است که حائز اهمیت و ارزش است. برخی کتب به دوره ایلخانی تا معاصر تعلق دارد.

محمدی افزود: کتاب‌های دستنویس موجود در گنجینه وقف همدان شامل کتاب‌های مذهبی، علمی، ادبی است و همه کتاب قبل از قرار گرفتن در ویترین‌ها به لحاظ حفظ کاغذ‌های آن از تغییرات تثبیت وضعیت شده است. کتاب قانون در چهار کتاب که 450 سال قدمت دارد در حوزه پزشکی نوشته شده است.

وی در پایان گفت: این گنجینه در نوبت صبح و بعد‌ازظهر آماده بازدید علاقمندان است و همچنین هر اثری که مطابق با اهداف راه‌اندازی گنجینه است را می‌پذیریم و آثار به نام وقف کننده ثبت شده و در دید عموم قرار خواهد گرفت بر اثر اهدایی به گنجینه هم سند وقفی صادر خواهد شد.

گزارش از حمید نصرتی قانعی

انتهای پیام/

پربیننده‌ترین اخبار استانها
اخبار روز استانها
آخرین خبرهای روز
فلای تو دی
تبلیغات
رازی
مادیران
شهر خبر
فونیکس
میهن
طبیعت
پاکسان
گوشتیران
رایتل
triboon