ثمرات انقلاب ۴۰ساله‌ ــ استان‌ها| آبرسانی ۷۳ درصدی به روستاهای آذربایجان غربی‌ پس از پیروزی انقلاب

ثمرات انقلاب 40ساله‌ ــ استان‌ها| آبرسانی 73 درصدی به روستاهای آذربایجان غربی‌ پس از پیروزی انقلاب

نگاه مقایسه ای به میزان برخورداری روستاهای آذربایجا غربی قبل و بعد از انقلاب اسلامی نشان می‌دهد که پیش از انقلاب فقط ۱۵۰ روستای آذربایجان غربی آب داشتند اما اکنون ۲۳۷۶ روستا آب سالم دارند.

به گزارش خبرگزاری تسنیم از ارومیه، وقتی انقلاب اسلامی در ایران به پیروزی رسید عده‌ای از دلسوزان دانشگاهی آن زمان تصمیم گرفتند در قالب اردوهای 10 نفره جهادی به نقاط محروم کشور اعزام‌شده و به گره‌گشایی از مشکلات مردم بپردازند، اما چند ماه بعد از همین اعزام‌ها با الهام گیری از همین کار جهادی طرحی آماده شد که خبر از تأسیس یک نهاد انقلابی می‌داد.

هنوز خیلی‌ها یادشان هست که وقتی امام خمینی (ره) در روزهای ابتدایی پیروزی انقلاب فرمانی را صادر کرد که به‌موجب آن نهادی بنام جهاد سازندگی تأسیس شد تا به مناطق محروم و دورافتاده ایران رسیدگی کند.

حتی روزگاری جهاد سازندگی به یک وزارت خانه هم تبدیل شد و بعدها با آغاز دوران دفاع مقدس منشأ خیلی از خدمات در جبهه‌ها نیز شد.

شرکت‌های آب و فاضلاب روستایی یادگار جهاد سازندگی

یکی از اصلی‌ترین رسالت‌های جهاد سازندگی در سال‌های نخست تشکیلش آب‌رسانی، برق‌رسانی و خدمات‌رسانی به روستاها بود.

اسمش هم رویش بود، جهاد سازندگی، به این معنی که بدون درگیر شدن در بروکراسی اداری می‌بایست جهادگونه و به سرعت کارها را به سرانجام می‌رساند.

جهاد سازندگی کارآمدترین نهاد انقلابی دهه شصت و مأمور به محرومیت‌زدایی در کشور بود.

در آذرماه 1374 مجلس قانون تشکیل شرکت‌های آب و فاضلاب روستایی تصویب کرد و این قانون به وزارت جهاد سازندگی اجازه می‌داد به منظور نگهداری، بهره‌برداری، توسعه، بازسازی، مرمت و ایجاد تأسیسات مربوط به تأمین آب آشامیدنی روستاها اعم از تصفیه‌خانه، خطوط انتقال، مخازن، سیستم‌های کنترل و دفع بهداشتی فاضلاب، شرکتی در هراستان تشکیل دهد.

حتی به‌موجب قانون جهاد سازندگی مکلف  شده بود نیروهای مورد نیاز این شرکت‌ها را از پرسنل جهاد سازندگی تأمین کند.

بعدها و با آغاز شدن پروسه ادغام ادارات موازی در هم دیگر وزارت جهاد سازندگی با وزارت کشاورزی ادغام شد اما شرکت‌های آب و فاضلاب روستایی یادگار یکی از مهم‌ترین نهادهای انقلاب اسلامی در محرومیت‌زدایی همچنان وجود دارند و مستقلاً کار آب‌رسانی به روستاها را به انجام می‌رسانند.

آبرسانی روستایی قبل و بعد از انقلاب در آذربایجان غربی

این شرکت در آذربایجان غربی نیز به فاصله اندکی پس از تصویب قانون راه‌اندازی شد.

جالب است بدانید در آذربایجان غربی 2 هزار و 838 روستای دارای سکنه وجود دارد که قبل از انقلاب فقط حدود 5 درصدشان از آب آشامیدنی سالم و بهداشتی و لوله‌کشی شده برخوردار بودند اما اکنون اوضاع بسیار متفاوت شده است.

سرپرست شرکت آب و فاضلاب روستایی آذربایجان غربی در تشریح خدمات این شرکت می‌گوید: امروز در چهل سالگی انقلاب اسلامی در 2 هزار و 838 روستای استان جمعیتی بالغ بر یک میلیون و 146 هزار نفر زندگی می‌کنند.

علیرضا رضوی می‌افزاید: از این تعداد 2 هزار و 376 روستا با یک میلیون و 121 هزار نفر برخوردار از آب آشامیدنی سالم و بهداشتی و یک هزار و 908 روستا با 97 هزار خانوار زیرپوشش مستقیم شرکت آب و فاضلاب روستایی آذربایجان غربی هستند.

به گفته وی 85 درصد جمعیت روستایی استان تحت پوشش مستقیم شرکت آب و فاضلاب روستایی استان هستند.

تامین آب شرب بهداشتی برای روستاهای آذربایجان غربی

سرپرست شرکت آب و فاضلاب روستایی آذربایجان غربی تعداد روستاهای بالای 20 خانوار را 2 هزار و 189 روستا و تعداد روستاهای زیر 20 خانوار را 649 روستا اعلام کرده و می‌گوید: این شرکت برای تأمین آب شرب اهالی روستاییان یک هزار و 540 منشأ دارد که از این تعداد 746 حلقه چاه،741 دهنه چشمه، 33 رشته قنات و دو مورد آب سطحی است به طوری که 86.7 میلیون متر مکعب آب استحصال و توسط خطوط انتقال به شبکه‌های توزیع وارد می‌شود.

رضوی با بیان اینکه مصرف آب و صدور قبض حدود 63 میلیون متر مکعب است، می‌افزاید: 245 لیتر در شبانه‌روز به ازای هر نفر از اهالی روستاییان آب تولید و 176 لیتر در شبانه روز مصرف می‌شود که این نشان‌دهنده فرسودگی شبکه آب است و هدر رفت 28.2 درصدی به دنبال دارد.

وی با تأکید بر اینکه کیفیت آب شرب خط قرمز شرکت آب و فاضلاب روستایی آذربایجان غربی است، تصریح می‌کند: برای تضمین کیفیت آب تحویلی به مشترکین، یک هزار و 56 سامانه کلرزنی مستمر در سطح روستاها فعال است که از این تعداد 628 دستگاه کلرزن مایع و 428 دستگاه کلرزن گازی است.

سرپرست شرکت آب و فاضلاب روستایی آذربایجان غربی شاخص مطلوبیت میکروبی آب در روستاهای استان را 96 درصد و شاخص مطلوبیت کلر باقیمانده در شبکه آب شرب روستاهای تحت پوشش را 98.5 درصد اعلام می‌کند.

شاخص برخورداری 92 درصدی آب روستایی آذربایجان غربی

وی اقدامات شاخص در راستای آب‌رسانی به روستاها در 40 سال بعد از انقلاب اسلامی را این‌گونه توصیف می‌کند: در 40 سال گذشته 764 حلقه چاه حفر و تجهیز، 741 دهنه چشمه بهسازی و 11 هزار کیلومتر خط و شبکه لوله‌گذاری شده است.

رضوی از تحت پوشش در آوردن یک هزار و 908 روستا، واگذاری بیش از 280 هزار فقره انشعاب به مشترکان، برخورداری سه روستا از سامانه دفع بهداشتی فاضلاب در سطح استان و کیفی سازی مستمر آب با سامانه‌های گندزدایی خبر داده می‌افزاید: میزان بهره‌مندی روستاهای استان قبل از انقلاب اسلامی 5.4 درصد بود که این میزان بعد از انقلاب به 73 درصد رسیده است.

وی رشد شاخص برخورداری را نیز 92 درصد اعلام کرده و می‌گوید: تعداد روستاهای غیربرخوردار از کاهش 83.5 درصدی برخوردار است چراکه قبل از انقلاب دو هزار و 800 روستا فاقد سیستم لوله‌کشی آب سالم و بهداشتی بود که به برکت انقلاب اسلامی و طی 40 سال به 462 روستا کاهش یافته است.

سرپرست شرکت آب و فاضلاب روستایی آذربایجان غربی تصریح می‌کند: متوسط شاخص بهره‌مندی از آب آشامیدنی در استان 75.81 است که امید داریم با تزریق اعتبارات صندوق توسعه ملی این رشد حدود دو درصدی داشته باشد.

انجام 2000 کیلومتر لوله گذاری جدید آب روستایی در آذربایجان غربی

به گفته رضوی 428 پروژه با حجم سرمایه‌گذاری 140 میلیارد تومان در دولت تدبیر و امید افتتاح شده است که 62 هزار و 639 خانوار روستایی تحت پوشش قرار گرفته است.

وی در تشریح همین خدمات می‌افزاید: از سال 92 تا کنون، میزان اعتبارات مصوب، رشد 3.2 درصدی داشته است که این نشان می‌دهد دولت و نظام توجه ویژه‌ای به بخش خدمات بهداشتی، رفاهی و امکاناتی در روستاها دارد.

به گفته رضوی از ابتدای شروع به کار دولت تدبیر و امید 197 حلقه چاه حفر، 215 فقره چشمه توسعه و بازسازی، 52 باب ایستگاه پمپاژ احداث و 15 هزار و 130 مترمکعب مخزن ایجاد ظرفیت شده است.

رضوی با بیان اینکه در این مدت 2 هزار و 231 کیلومتر لوله‌گذاری در شبکه و خطوط انتقال انجام گرفته است می‌گوید: با اقدامات صورت گرفته، 49 هزار و 729 مشترک به تعداد کل مشترکان آب شرب در روستاهای استان اضافه شده است.

چهل سالگی انقلاب اسلامی با اجرای 40 پروژه آب رسانی جدید در آذربایجان غربی

سرپرست شرکت آب و فاضلاب روستایی آذربایجان غربی ضمن گرامیداشت چهلمین سالگرد پیروزی شکوهمند انقلاب اسلامی می‌افزاید: به مناسبت چهل سالگی انقلاب اسلامی و در ایام الله دهه فجر، 40 پروژه آب‌رسانی روستایی در 13 شهرستان با 12 هزار خانوار و صرف هزینه‌ای بالغ بر 14 میلیارد و 900 میلیون تومان افتتاح می‌شود.

به گفته وی همچنین پنج پروژه در قالب 415 روستا با حجم سرمایه‌گذاری 480 میلیون تومان در این ایام کلنگ زنی می‌شود.

سرپرست شرکت آب و فاضلاب روستایی آذربایجان غربی، کیفیت آب شرب را خط قرمز شرکت عنوان کرده و می‌گوید: برای بهبود کیفیت آب شرب در روستاهای شمال استان، چهار پروژه اجرایی به اتمام رسیده که همزمان با دهه فجر بهره‌برداری از آنها آغاز خواهد شد.

به گفته رضوی این طرح‌ها شامل مجتمع قلیش لانمیش با 800 میلیون تومان و تحت پوشش قرار دادن 2 روستا، مجتمع کنیکور پلدشت با 700 میلیون تومان اعتبار و تحت پوشش قرار دادن شش روستا، مجتمع جگن شهرستان ماکو و شوط با 550 میلیون تومان اعتبار و تحت پوشش قرار دادن پنج روستا و مجتمع سنگر شهرستان ماکو با 750 میلیون تومان اعتبار و تحت پوشش قرار دادن شش روستا است که مکانیسم تصفیه قدرت جذب انتخابی با رزین تعویض یونی را دارد.

ارتقای کیفیت آب شرب 19 روستای آذربایجان غربی

وی می‌گوید: با افتتاح چهار سامانه در شهرستان‌های پلدشت، ماکو و شوط شاهد ارتقای کیفیت آب شرب 19 روستا در قالب یک هزار و 900 خانوار خواهیم بود.

رضوی می‌افزاید: بافت زمین‌شناسی و کشاورزی منطقه باعث شده است میزان آلودگی آب شرب 117 روستا در شهرستان های شوط، پلدشت و ماکو در اثر تماس با گدازه‌های آتش‌فشانی کوه آرارات، بالاتر از حد معمولی باشد.

سرپرست شرکت آب و فاضلاب روستایی آذربایجان غربی می‌گوید: کیفیت آب 53 روستا با تعویض منشأ و انتقال بین حوزه‌ای و استقرار سامانه ارتقای کیفیت، بهبود یافته است و برای 64 روستای باقی‌مانده نیز رایزنی و پیگیری‌های لازم با مسئولین کشوری و استانی صورت گرفته و با تزریق اعتبارات اقدام می‌شود.

گزارش از محمد آقایی پر

انتهای پیام/ش

پربیننده‌ترین اخبار استانها
اخبار روز استانها
آخرین خبرهای روز
مدیران
تبلیغات
رازی
مادیران
شهر خبر
فونیکس
او پارک
پاکسان
رایتل
میهن
گوشتیران
triboon