ازبکستان: از شکست رکورد مبادلات تجاری با چین تا ۴ برابر کردن صادرات گاز به تاجیکستان
در راستای سیاستهای جدید اقتصادی میرضیایف، مجموع مبادلات تجاری چین و ازبکستان در سال ۲۰۱۸ با گذر از مرز ۶.۴ میلیارد دلار رکورد جدیدی ثبت کرد و تاجیکستان نیز قرار است واردات گاز خود از ازبکستان را به ۴ برابر افزایش دهد.
به گزارش گروه بینالملل خبرگزاری تسنیم، با روی کار آمدن میرضیایف توسعه مناسبات اقتصادی با شرکای مهم تجاری و بهویژه همسایگان در دستور کار دولت ازبکستان قرار گرفته است. توسعه مبادلات تجاری با چین و بازیابی روابط با تاجیکستان از جمله مهمترین قدمهای میرضیایف در این زمینه بوده است.
شکستن رکورد مبادلات تجاری با چین
به گزارش ترند حجم مبادلات تجاری میان چین و ازبکستان با گذر از مرز 6.4 میلیارد دلار در سال گذشته رکورد جدیدی را ثبت کرده است. جین یولانگ، مشاور مسائل اقتصادی و تجاری سفارت چین در ازبکستان در صحبتی پیرامون همکاریهای اقتصادی میان دو کشور به این موضوع اشاره کرده است.
او همچنین اشاره کرده است که شانس ازبکستان برای تبدیل شدن به اصلیترین تامینکننده محصولات کشاورزی به چین بسیار زیاد است. او همچنین افزوده است که مصرفکنندگان چینی به طرز فزایندهای سبزیجات و میوههای وارد شده از ازبکستان را که به طعم فوق العاده و غنی در خاصیتهای طبیعی معروف شده است، ترجیح میدهند.
در همین راستا توسعه همکاریها با مناطق مختلف ازبکستان نیز در میان اولویتهای چین قرار دارد. به عنوان مثال، شماری از پروژههای توافق شده در منطقه فرغانه با شرکتهایی در سطوح استانی چین به اجرا درآمدهاند. همچنین 38 رویداد مشترک و 24 شرکت خارجی با مشارکت سرمایههای چینی نیز در این منطقه وجود دارند.
یولانگ همچنین اظهار داشت که حوزههای مهم موافقتنامههای سرمایهگذاری مشترک میان چین و ازبکستان در زمینه ساخت و ساز نیروگاههای هیدروالکتریک سایز کوچک و متوسط میباشد. موافقتنامههای دیگری در زمینه احداث منابع آلترناتیو انرژی نیز در جریان سفر رئیسجمهور ازبکستان به چین به دست آمده است. علاوه بر این، مشاور اقتصادی و تجاری سفارت چین در تاشکند اشاره داشته است که ازبکستان برای سرمایهگذاران و شرکتهای چینی از قبل نیز جذابیت داشته است، اما در گذشته جذب آنها به این کشور به دلیل فقدان برخی شرایط لازم، کمی دشوار بوده است.
با این حال، امروز دو کشور بسیاری از پروژههای نوآورانه را در نظر گرفتهاند. شوکت میرضیایف، رئیسجمهور ازبکستان در نخستین سفر خود به چین تجهیزاتی را از شرکت هوآوی، یکی از بزرگترین شرکتهای دولتی چینی برای اجرای پروژه «شهر ایمن» انتخاب کرده است. در همین راستا گروه تجاری هوآوی همکاریهای خود را پیش از این با وزارت امور داخلی ازبکستان در این زمینه آغاز کرده است. با این حال پروژه مذکور در حال حاضر به وزارت توسعه فناوری اطلاعات و ارتباطات ازبکستان منتقل شده است. این پروژه قرار است پارک، باغها، میادین و کوچههایی برای پیادهروی، دوچرخهسواری احداث کرده و یک نظام حمل و نقل بهرهور با استفاده از راهکارهای تکنولوژیک مدرن را به ازبکستان معرفی نماید.
در حال حاضر بیش از 1210 شرکت با مشارکت سرمایهگذاران چینی در ازبکستان فعالیت میکنند که در حوزههایی نظیر نفت و گاز، نساجی، کشاورزی، صنایع شیمیایی و ساخت مواد صنعتی مشغول به کار هستند.
به گفته مشاور اقتصادی و تجاری سفارت چین در تاشکند، هر دو طرف تغییرات مثبتی را در سیاستهای اقتصادی و سرمایهگذاری ازبکستان مشاهده کرده که توسعه همکاریهای تجاری و بنیانگذاری صنایع جدید را در بر داشته است. در کل، مجموع سرمایهگذاریهای چین در ازبکستان از ابتدای آغاز روابط دیپلماتیک تاکنون حدود 7.8 میلیارد دلار برآورد میشود.
صادرات گاز به تاجیکستان 4 برابر میشود
در همین راستا بنا بر گزارش روزنامه «گازیتا بیرجا»، دولت تاجیکستان در نظر دارد واردات گاز از ازبکستان را از 54 میلیارد متر مکعب فعلی به بیش از 200 میلیارد متر مکعب افزایش دهد. هدف از این امر تامین انرژی بیش از 25 شرکت و کارگاه در سال 2019 عنوان شده است.
معاون اول رئیس شرکت «تاجیک ترانس گاز» تاکید کرده است که موافقتنامههایی کلیدی برای افزایش واردات گاز طبیعی از ازبکستان وجود دارد. در حال حاضر تعمیر خطوط لوله فشار بالا یک مساله مهم برای تاجیکستان است که با توجه به کمبود تامین گاز طی سالهای اخیر به تعویق افتاده است. در همین راستا برنامهریزیهای صورت گرفته در نظر دارد تا خطوط لوله فشار متوسط و پایین به منظور تامین گاز برای مشتریان در آینده نزدیک تعمیر شوند. بنابراین تاجیکستان به یکی از کشورهایی بدل میشود که حجم قابل توجهی از گاز ازبکستان را خریداری میکند.
انتهای پیام/