۷ پروژه شاخص ارومیه در انتظار تامین بودجه
سرمایهگذاری عمرانی دولت لازمه افزایش تولید، ایجاد اشتغال و توسعه عمرانی در یک شهر است اما بدعهدی در به اتمام رساندن همین سرمایه گذاریها به هدر رفت بیت المال میانجامد در گزارش پیش رو به سرنوشت نامعلوم ۷ پروژه شاخص ارومیه پرداخته میشود.
به گزارش خبرگزاری تسنیم از ارومیه، سرمایهگذاری عمرانی دولت در بخشهای مختلف عمرانی زمینه توسعه و ایجاد هزاران شغل را در هر شهری فراهم میکند اما در این میان وعده تکمیل و به بهرهبرداری نرساندن این پروژهها به بهانههای مختلف نقطه پایانی ندارد.
با توجه به اینکه پروژههای عمرانی جزو مهمترین و اصلیترین شاخصههای پیشرفت یک شهر محسوب میشوند ناتمام ماندن آنان تبعات بسیار منفی در بخشهای مختلف در پی دارد، در این میان پروژههای نیمهتمام بسیاری در ارومیه سالها است که به یکی از معضلهای به نظر حل نشدنی این شهر تبدیل شده که در زمینههای مختلف مسکن، زیرساخت مدیریت شهری، آموزش، بهداشت و درمان، ورزشی، تجاری و فرهنگی گاه مسکوت مانده و گاه در اواسط کار متوقف شده و پیشرفت ملموسی نمیکنند.
معمولاً تغییرات قوانین ساختوساز، تخلف از قوانین، مشکلات حقوقی نظیر تغییر مالک و پیمانکار و جابهجایی کارفرما، تغییر مسئولان و پیگیری نکردن بودجه و اعتبارات از طریق مسئولان از جمله دلایل عمده نیمهتمام ماندن یا ناموفق بودن پروژهها است.
با توجه به تغییرات ارزی و به تبع آن تغییر قیمت مصالح مورد مصرف در ساختوساز ساختمانها با بدقولی مسئولان و نداشتن تحقیقات بهموقع در ارتباط با بررسی زیرساخت مناسب شهری و جادهای مزید بر علت میشود تا این پروژهها تأثیر بهموقع خود را در تسهیل و بهبود زندگی، آسایش و یا رفتوآمد و زندگی مردم نگذارند.
اغلب پروژههای عمرانی شهر ارومیه با عنوان نبود اعتبارات کافی ناتمام ماندهاند برخی با 75 درصد پیشرفت، برخی با 40 درصد و برخی دیگر با 96 درصد پیشرفت فیزیکی همچنان با سرنوشتی نامعلوم در انتظار تکمیل اعتبارات هستند.
ورزشگاه 15 هزارنفری ارومیه که اکنون 15 سال از زمان کلنگ زنی آن میگذرد در دهه فجر امسال نیز به بهرهبرداری نرسید، این درحالیست که سالیان متمادیست که وعده افتتاح آن از سوی مقامات کشوری و استانی داد میشود.
عملیات اجرایی این ورزشگاه از سال 83 در زمینی به مساحت 19 هزار مترمربع آغاز شده، ولی به دلایل مختلف که اکثر پروژههای عمرانی آذربایجان غربی با آن مواجه هستند تاکنون به مرحله افتتاح نرسیده است.
مدیرکل ورزش و جوانان آذربایجان غربی گفته است: چندی پیش با پیگیریهای استاندار آذربایجان غربی، دیداری با وزیر ورزش و جوانان داشتیم که در این جلسه مشکلات پیش روی احداث ورزشگاه شهید باکری ارومیه مورد بررسی قرار گرفت و در این جلسه وزیر ورزش و جوانان 20 میلیارد تومان و استانداری 5 میلیارد تومان بودجه برای ادامه احداث ورزشگاه تخصیص دادند.
عبدالله چمن گلی میافزاید: با تزریق بودجه، این پروژه با پیگیری استاندار و جدیت پیمانکار در حال انجام است و در واقع ورزشگاه 15 هزارنفری شهید باکری ارومیه بعد از 15 سال دهه فجر امسال به بهرهبرداری میرسد.
اما شرایط شرایط کنونی این ورزشگاه که تاکنون 220 میلیارد ریال برای آن هزینه شده و بیش از 88 درصد پیشرفت فیزیکی دارد نشان از آمادگی آن برای افتتاح در دهه فجر امسال را نمیدهد.
مردم ارومیه منتظر وعدههای جدید برای افتتاح این ورزشگاه در دهه فجر سال آینده باشند.
تقاطع غیر همسطح آذربایجان قربانی رکود اقتصادی
این پل یکی از بزرگترین و مهمترین تقاطعهای غیر همسطح شهر ارومیه است که دارای 4 باند و در 4 فاز تعریفشده و تاکنون فقط یکی از این فازها مورد استفاده قرار گرفته است.
عضو شورای شهر ارومیه میگوید: فاز نخست این پروژه چندی پیش افتتاح شده و مورد استفاده مردم ارومیه قرارگرفته است و فاز 2 در عید فطر و فاز 3 در هفته دفاع مقدس و فاز 4 آن نیز در دهه فجر تحویل داده میشود.
رسول اصغرزاده معتقد است: عامل اصلی تأخیر در افتتاح پروژه بزرگ آذربایجان رکود اقتصادی حاکم بر کشور و کمبود بودجه و شرایط مالی شهرداری ارومیه است.
وی گفته است: از سال 93 اقتصاد کشور با رکود مواجه شده و درآمد شهرداری ارومیه بر اثر همین عامل کاهش یافته و سبب شد پروژه غیر هم سطح آذربایجان با کمبود بودجه مواجه شود و در زمان پیش بینی شده افتتاح نشود.
زمان افتتاح شهربازی ارومیه مشخص نیست
دهکده ساحلی چی چست مجتمع تفریحی در 18 کیلومتری شهر ارومیه و در مسیر جاده دریاچه ارومیه و نزدیکی بندر گلمانخانه قرار دارد که به دلیل داشتن ویژگیهای منحصر به فرد طبیعی مورد توجه گردشگران و اهالی این شهر قرار گرفته است.
نخست مقرر شده بود که در دهکده ساحلی چیچست فقط یک شهربازی احداث شود ولی پس از مطرح شدن موارد مختلف نتیجه این شد که یک مجتمع تفریحی و گردشگری ایجاد شود و شهربازی نیز قسمتی از این مجموعه باشد.
افتتاح این شهر بازی مدرن با عنوان "اروم لند" در منطقه توریستی تفریحی چی چست از دیگر پروژه هایی است که در این شهر اسیر وعدهها و خلف وعده مسئولان شده و هنوز هم تاریخ دقیق تکمیل و بهرهبرداری از آن برای مردم ارومیه مجهول باقیمانده است.
اوایل سال 96 وقتی باز هم امکان افتتاح این شهربازی فراهم نشده بود شهردار وعده جدیدی داد و گفت: به دلیل مشکلات مالی افتتاح این شهربازی مدرن با تأخیر انجام میگیرد ولی نیمه دوم شهریور ماه به احتمال زیاد این شهربازی افتتاح میشود.
اما اکنون که چندین سال از آغاز اجرای طرح شهربازی مدرن ارومیه میگذرد سخنی از بهره برداری به میان نیامده است.
یادمان شهید باکری فقط 40 درصد پیشرفت داشته است
احداث یادمان شهید باکری ارومیه به دلیل بیمهری دولت و تخصیص ندادن اعتبارات ملی سالهاست دچار رکود شده و به یک مشکل فرهنگی و عمرانی برای شهرداری ارومیه تبدیل شده است.
احداث یادمان شهید باکری این شهر سالها پیش و در روزهایی که شهرداری ارومیه از بودجهای بالغ بر 1200 میلیارد تومان برخوردار بود به این نهاد خدمات عمومی سپرده شد در اوایل کار احداث یادمان شهید باکری با سرعت قابل قبولی پیش میرفت اما با آغاز دوره درآمدی شهرداری ارومیه روند احداث این یادمان نیز به کلی مختل شد.
هم اینک احداث این یادمان جزو اولویتهای این شهرداری نیست و مدتهاست این پروژه دچار رکود شده و هیچ تحرکی در آن دیده نمیشود در این میان دولت نیز هیچ علاقهای از خود نشان نداده تا پروژه یادمان شهید باکری را در زمره پروژههای ملی تعریف کرده و از این طریق بودجههای مناسب برای آن تخصیص دهد.
معاون فنی و عمرانی شهردار ارومیه با اشاره به روند ساخت عملیات یادمان شهید باکری در جوار باغ رضوان ارومیه، میگوید: پیمانکار قبلی این پروژه قادر به ادامه همکاری برای ساخت نشد و در نتیجه برای از سری گیری دوباره پروژه، سرمایهگذار جدید شناسایی و در مرحله عقد قرارداد با آن هستیم.
محمد کاظم زوار با بیان اینکه یادمان شهید باکری با استفاده از شیوههای معماری اسلامی ایرانی و نمادهایی از هویت شهر ارومیه در زمینی به مساحت 20 هکتار درباغ رضوان ارومیه ساخته میشود، میافزاید: این مجموعه دارای امکانات جانبی مانند پارکینگ های مجزا، کتابخانه، تالار پذیرایی، پیست دوچرخه و تندرستی و همچنین پارک موزه است.
زوار معتقد است: ساخت این یادمان با هدف نکوداشت نام و یاد شهید مهدی باکری و 12 هزار شهید سرافراز استان است و یک مکان برای تجدید میثاق با آرمانهای شهدا و تداعیگر ایثار، مقاومت و ایستادگی شهدای استان خواهد شد.
رکود ساخت و ساز در بیمارستان زنان و زایمان ارومیه
آذربایجان غربی یکی از استانهایی است که بیشترین پروژههای نیمهتمام در زمینه درمان به ویژه در ساختوسازهای مربوط به بیمارستانها را دارد.
از سال 93 در یک تصمیم شتابزده که به یکباره و پس از بازدید استاندار وقت آذربایجان غربی از بیمارستان زنان و زایمان کوثر ارومیه که در فضایی احساساتی به سبب حجم بسیار رقتانگیز وضعیت این مکان انجام شد مقرر شد علاوه بر انتقال همین بیمارستان به ساختمانی به نام سرای ورزشکاران در خیابان حسنی، بیمارستانی تخصصی و فوق تخصصی برای وضع حمل زنان باردار استان احداث شود، بیمارستانی که جوابگوی همه نیاز استان باشد.
رئیس دانشگاه علوم پزشکی آذربایجان غربی گفته است: این بیمارستان با زیربنا بالغبر 30000 مترمربع و در 8 طبقه خواهد بود که تعداد 9 اتاق عمل دارد.
جواد آقازاده میافزاید: فاز اول این پروژه به اتمام رسیده و فاز دوم این پروژه در حال ساخت است و 70 درصد پیشرفت داشته است.
وی با بیان اینکه اگر اعتبار تأمین شود این بیمارستان در تیرماه 98 به بهرهبرداری میرسد میگوید: تاکنون 600 میلیارد ریال هزینه شده اما اکنون برای اتمام و به بهرهبرداری رسیدن آن یک هزار میلیارد ریال اعتبار نیاز است.
آقازاده بابیان اینکه بیمارستان تخصصی کوثر ارومیه 300 تخت بستری داردمیافزاید: این بیمارستان در فضای داخلی امکاناتی از جمله تصویربرداری، رادیوگرافی، سونوگرافی، اورژانس، درمانگاه، آزمایشگاه، بخش جراحی، بخش مراقبتهای ویژه، بخش زایمان، مراقبتهای ویژه نوزادان، بخشهای بستری و پد چرخبال را دارد.
بزرگترین پروژه سرمایهگذاری مشارکتی شهری شمال غرب کشور زمینه اشتغال2500 نفر را فراهم میکند
پروژه رزت به مساحت 213 هزار متر مربع از سال 93 کلنگ زنی شده و وارد مرحله اجرا شد.
بهنام قلی اوغلی گفته است: فاز نخست از این پروژه بزرگ تجاری اقتصادی در 13 هزار مترمربع در 5 بلوک در شش ماهه نخست سال 97 به بهرهبرداری میرسد.
وی میگوید: زمانبندی جدیدی که برای این پروژه عظیم تجاری در نظر گرفته شده یک پروسه 48 ماهه را شامل میشود که طی آن نخست هایپر مارکت و بخشی از پارکینگهای طبقات مختلف و سپس سایر بخشهای پروژه بهمرور به مرحله بهرهبرداری میرسند.
مدیر پروژه سرمایهگذاری رزت شهرداری ارومیه می افزاید: کل قرارداد منعقده برای احداث این پروژه رقمی افزون بر 800 میلیارد تومان را شامل میشود.
وی گفته است: سهم شهرداری ارومیه در این پروژه مشارکتی 30 به 70 است که با اتمام آن کار تفکیک سهم هر مشارکتکننده انجام میشود.
قلی اوغلی معتقد است: هماینک روزانه 95 نفر در این پروژه مشغول بهکار هستند و با آغاز احداث دیگر بخشهای آن حجم اشتغالزایی پروژه به 2500 نفر افزایش می یابد.
تا کنون خبری مبنی بر افتتاح این پروژه که سبب رونق اقتصادی و افزایش گردش مالی در استان و شهر میشود شنیده نشده است، گویا مشکلات مالی یا بی توجهی مسئولان امر سبب توقف عملیات اجرایی این پروژه بزرگ نیز شده است.
تالار مرکزی ارومیه باوجود 96 درصد پیشرفت همچنان قابل بهرهبرداری نیست
این تالار در 12 هزار مترمربع زمین و 18 هزار مترمربع زیربنا که همزمان میتواند هزار و 800 نفر را در خود جای دهد که برای پرپایی مراسمات با شکوه و بزرگ استانی و کشوری طراحیشده و بسیار مناسب است و چندین سال است که وعده افتتاح آن به گوش میرسد اما تاکنون همچون اغلب پروژههای آذربایجان غربی به دلیل کمبود منابع مالی محقق نشده است.
بر اساس اعلام مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی آذربایجانغربی در مجموع 75 درصد از مراحل تجهیز و تکمیل این تالار تاکنون انجام شده و یک چهارم آن نیز میتواند به زودی تکمیل شود اما متأسفانه شرایط ارزی مشکلاتی را به وجود آورده و همین مسئله سبب به تأخیر افتادن زمان افتتاح تالار که مقرر بود تا دهه فجر انقلاب اسلامی امسال انجام گیرد شد بنابراین امسال نیز این تالار افتتاح و به بهرهبرداری نمیرسد.
حجت الاسلام ناصر خدایاری افتتاح تالار مرکزی ارومیه را در سال 98 امکانپذیر میداند و در این باره میگوید: این تالار در 12 هزار مترمربع زمین و 18 هزار متر مربع زیر بنا دارای یکسالن با گنجایش هزار و 100 نفر و سالن دیگر با ظرفیت 450 الی 500 نفر است وهم زمان میتواند هزار و 800 نفر را در خود جای دهد که برای پرپایی مراسمات باشکوه و بزرگ استانی و کشوری طراحی شده و بسیار مناسب است.
گزارش از مریم مرادی
انتهای پیام/ ع