طرح ۵ ساله خودکفایی در تولید غذای دام به مجلس ارسال شد

طرح 5 ساله خودکفایی در تولید غذای دام به مجلس ارسال شد

معاون وزیر جهاد کشاورزی با بیان اینکه بر اساس یافته‌های علمی این موسسه، ظرف مدت ۵ سال می‌توانیم مشکل تامین علوفه دامی مورد نیاز کشور را تامین کنیم گفت: در صورتی که مجلس از محل محصولات تراریخته مبلغی را اختصاص دهد این طرح اجرایی می‌شود.

به گزارش خبرنگار کشاورزی خبرگزاری تسنیم، کاظم خابازی معاون وزیر جهاد کشاورزی و رئیس سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی امروز در نشست خبری به مناسبت چهلمین سالگرد پیروزی انقلاب اسلامی در پاسخ به سوالات خبرنگاران اظهار کرد: در سال‌های اخیر بر اساس فعالیت‌هایی که انجام شده است مصرف بذر مصرفی به اندازه قابل ملاحظه‌ای کاهش یافته است و هر ساله 6 هزار تن بذر گواهی شده درجه یک در اختیار کشاورزان قرار می‌دهیم. همچنین به باغداران نیز نهال‌های گواهی‌شده داده می‌شود.

وی افزود: برای حفظ ذخایر ژنتیکی کشور 4 میلیون و 400 هزار نمونه غیر زنده و 130 هزار نمونه زنده از ذخایر ارقام گیاهی و جانوری کشور توسط این سازمان نگهداری شده است که بزرگترین ذخایر جهان اسلام در این بخش به حساب می‌آید.

معاون وزیر جهاد کشاورزی در بخش دیگری از صحبت‌های خود در پاسخ به سوال خبرنگار تسنیم گفت: هم اینک ما مشکلی برای نقل و انتقال بذر داریم و با دیگر کشورها ارتباطات تجاری داریم اما به دلیل مصالحی عضو کنوانسیون جهانی UPOF نشده‌ایم و ملاحظات داخلی خودمان را رعایت کرده‌ایم.

رئیس سازمان تات ادامه داد: بر اساس اینکه ایران به کنوانسیون جهانی OCE پیوسته است ما مشکلی برای انتقال نقل و انتقال بذر نداریم و 3 سال پیش با وجود مخالفت آمریکا به کنوانسیون پیوستیم اما دیگر کشورها موافق بپیوستن ایران بودند.

وی در بخش دیگری از صحبت‌های خود با بیان اینکه حداقل به اندازه 10 سال خوراک علمی برای ورود به عرصه‌های مختلف کشاورزی وجود دارد گفت: در حال حاضر ما مشکلی برای ایجاد دستاوردهای علمی در بخش کشاورزی نداریم اما انتقال آنها به مزارع دشوار است زیرا 70 درصد کشاورزان افراد کم سواد، بیسواد یا مسن هستند و انتقال این یافته‌ها به آنها کار دشواری است.

خابازی تاکید کرد: در حال حاضر ما مشکلی برای بذور اصلاح شده نداریم اما آنچه ما را برای انتقال دستاوردها به بخش کشاورزی سنتی مواجه کرده است موضوع کشاورزی حفاظتی است و کشاورزان سنتی به راحتی حاضر نمی‌شوند که روش‌های قدیمی را کنار بگذارند.

وی گفت: موضوع کشت نشایی نیز در سال‌های اخیر توسعه قابل توجهی یافته است و در میان فعالین بخش کشاورزی مورد استفاده قرار می‌گیرد که این امر منجر به کاهش مصرف 15 درصدی آب و افزایش راندمان تولید شده است.

وی در خصوص تولید محصولات تراریخته در کشور گفت: موضوع تولید تراریخته یا هر تکنولوژی دیگر در بخش کشاورزی کشور امری است که ما نباید از آن غافل شویم و تمام فعالیت‌های روز را در این زمینه لازم داریم زیرا در صورتی که ما به این تکنیک‌های تراریخته تسلط لازم داشته باشیم زمانی که قرار است واردات انجام دهیم به خوبی می‌توانیم آن را کنترل کنیم.

معاون وزیر جهاد کشاورزی ادامه داد: از 200 رخداد مربوط به تراریخته 22 رخداد را در صورتی که بررسی شود و توسط کشورهای تولیدکننده نیز مصرف شود، اجازه واردات می‌یابند.

وزارت جهاد کشاورزی اجازه کشت پنبه یا هیچ محصول تراریخته را نمی‌دهد

وی در بخش دیگری از صحبت‌های خود با بیان اینکه موضوع سلامت مصر‌ف کنندگان برای ما بسیار مورد اهمیت است و ما فعلا خودمان تولید محصولات تراریخته نداریم گفت: در بخش محصولات ترایخته تنها یک محصول به نام پنبه به وزارت بهداشت و سازمان حفاظت محیط زیست معرفی شده است که آنها با تولید این محصول موافقت کرده‌اند اما ما در وزارت جهاد کشاورزی اجازه کشت آنها را نمی‌دهیم.

خابازی با بیان اینکه ایران هیچ‌گونه تولید محصول ترایخته کشاورزی ندارد گفت: تنها یک محصول پنبه از وزارت کشاورزی به وزارت بهداشت و سازمان محیط زیست معرفی شده و آنها موافقت خود را اعلام کرده‌اند اما با توجه به اینکه مجوز خوراکی آن صادر نشده، اجازه کشت این محصول و دیگر محصولات تراریخته داده نمی‌شود.

معاون وزیر جهاد کشاورزی ادامه داد: وزارت بهداشت مجوز تولید پنبه تراریخته را داده است اما ما آن را قبول نکرده‌ایم زیرا مجوز مصرف خوراکی آن برای روغن‌کشی داده نشده است.

وی گفت: درصورتی که وزارت بهداشت روزی مجوز تولید خوراکی این محصول را صادر کرد ما بعد از بررسی در کمیته‌های فنی خود ممکن است اجازه تولید این محصول را در کشور صادر کنیم و در صورتی که بخواهیم صرفا اجازه تولید مصرف غیرخوراکی این پنبه داده شود ممکن است به کارخانه‌های روغن‌کشی ورود کند و مخاطرات بعدی به همراه داشته باشد.

خابازی در بخش دیگری از صحبت‌های خود درباره اینکه چرا ایران اقدام به واردات محصولات تراریخته می‌کند گفت: با توجه به اینکه 90 درصد ذرت تراریخته تجاری جهان به تراریخته وارد می‌شود ما مجبور به واردات این محصول هستیم.

ظرف مدت 5 سال علوفه دامی مورد نیاز کشور در داخل تولید می‌شود

معاون وزیر جهاد کشاورزی گفت: در صورتی که مجلس شورای اسلامی با ما همکاری داشته باشد بر اساس یافته‌های سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی می‌توانیم ظرف مدت 5 ساله علوفه دامی مورد نیاز کشور را در داخل تولید کنیم.

وی گفت: تمامی محصولات تراریخته‌ای که در دیگر کشورها تولید می‌شود و ما قصد واردات آن را داریم باید حتما در کشورهای اروپایی و آمریکا مصرف شده باشد و بعد از بررسی در آزمایشگاه‌های ما اجازه مصرف به آن داده می‌شود.

خابازی ادامه داد: گردش مالی بذر در جهان 50 میلیارد دلار است که در چند سال آینده به 100 میلیارد دلار می‌رسد که به دلیل این تجارت سنگین ایران در حال تحقق خودکفایی در این بخش است و در این ارتباط تلاش می‌کند.

رئیس سازمات تات ادامه داد: 30 درصد از عملکرد بخش کشاورزی به خاطر همین تحقیقات انجام شده است که در میزان بهره‌وری آن نقش بالایی دارد.

مصرف سموم کشاورزی در ایران کمتر از اروپاست

وی در ارتباط با مصرف سموم شیمیایی گفت: میزان مصرف این سموم در ایران کمتر از اتحادیه اروپا است اما باید قبول کنیم در مورادی بد مصرفی در یک نقطه خاص داریم اما نمی‌توان آن را به تمام کشاورزی مرتبط کرد. همچنین در حال بهبود کیفیت سموم و کودهای مصرفی در بخش کشاورزی هستیم اما در شرایط فعلی نیز نگرانی بابت کیفیت آنها نداریم.

سال آینده سلامت تمام محصولات کشاورزی غربالگری می‌شود

خابازی ادامه داد: در سال آینده غربالگری سنگینی از تمام محصولات کشاورزی تولید شده در کشور از قبیل محصولات تازه‌خوری، میوه، مرغ و ... انجام می‌شود و ما گزارشات مثبت آن را در اختیار مردم قرار می‌دهیم.

هوش مصنوعی وارد کشاورزی کشور شد

وی با بیان اینکه هوش مصنوعی به اراضی کشاورزی ایران راه یافته گفت: در چند پروژه به صورت پایلوت از این تکنولوژی روز استفاده کرده‌ایم و آبیاری به صورت کاملا اتوماتیک انجام می‌شود که درصدد ترویج آن به سایر نقاط کشور هستیم.

معاون وزیر جهاد کشاورزی افزود: علاوه بر توسعه مکانیزاسیون، ترویج سامانه‌های نوین کشاورزی در بخش کشاورزی که منجر به کاهش مصرف آب می‌شود، رعایت الگوی کشت نیز بسیار در بخش کاهش مصرف آب موثر است که بر اساس الگویی که در اختیار وزارتخانه قرار گرفته امیدواریم که در سال آینده با ایجاد ضمانت اجرایی لازم، به مرحله ظهور برسد.

وی با اعلام خبر دستیابی به بذر چغندر علوفه‌ای برای تولید بعد از کشت برنج در شمال کشور گفت: شالیکاران ما در شمال کشور به طور معمول بعد از کشت برنج، نمی‌توانند محصول دیگری را بکارند اما این بذری که به آنها معرفی شده است امکان کشت چغندر علوفه‌ای را بعد از کشت برنج به آنها می‌دهد.

خابازی افزود: عملکرد تولید این محصول در هر هکتار حداقل 100 تن در هکتار است که پیش‌بینی می‌شود متوسط عملکرد آن به 150 تن برسد و برخی افراد نیز در محل آزمایش توانسته‌اند تا 300 تن در هکتار تولید داشته باشند. همچنین ما به دنبال توسعه و ترویج کشت خارشتر در کشور هستیم که برنامه‌ریزی منظمی برای تولید این محصول در کشور انجام شده است؛ خارشتر 11 درصد پروتئین دارد و می‌توان آن را در مکان‌هایی که آب لازم را ندارد کشت کرد و مقاوم به خشکسالی است.

وی یادآور شد که اعتبار طرح دستیابی به خودکفایی 5 ساله علوفه دامی در کشور گفت: از محل واردات محصولات تراریخته می‌توان منابعی را در اختیار تولید علوفه دامی قرار دهیم که با موافقت مجلس ظرف مدت 5 سال به این مهم دست خواهیم یافت.

وی یاداور شد که همچنین می‌توانیم از بخش‌های نیشکر خوزستان که در برخی موارد نیز اخبار آتش‌سوزی آن را در رسانه‌ها می‌شنوید یک میلیون تن علوفه دامی تولید کنیم که این طرح نیز در دست اجرا است.

وی یادآور شد که از نظر ما طرح چغندر علوفه‌ای عملیاتی شده است که با همکاری معاونت امور دام و همراهی مجلس برای تامین اعتبار از محل یاد شده می‌توانیم به خودکفایی در تولید این مهم دست یابیم.

معاون وزیرجهاد کشاورزی در پاسخ به سوال تسنیم مبنی بر اینکه آیا برنامه شما برای رسیدن به خودکفایی در تولید علوفه تنها با خارشتر و چغندر علوفه‌ای و سرشاخه نیشکر تامین می‌شود گفت: علاوه بر این موارد ما برای تامین علوفه دامی، از جلبک، سالیکورنیا و گیاهان علوفه‌ای که در شرایط نامتعارف و شوری زیاد آب می‌توان آنها را کشت کرد در برنامه داریم تا بتوانیم علوفه مورد نیاز کشور را تامین کنیم.

خابازی در پاسخ به سوال دیگر تسنیم درباره اینکه چه محصولات تراریخته‌ای اجازه ورود به کشور ندارند گفت: هر ساله تعداد زیادی از محصولات تراریخته اجازه ورود به کشور نمی‌یابند زیرا جزو رخدادهای مورد تایید ما نیستند. دلیل آنکه این محصولات می‌شوند واردکنندگان از رخدادهایی که مورد تایید ما است اطلاعی ندارند و قبل از اینکه بخواهند آن را وارد کشور کنند جلوی آن را می‌گیرند.

رئیس سازمان توسعه آموزش و ترویج کشاورزی آیا در محصولات تراریخته‌ای که اجازه ورود آنها به کشور داده نشده خطرات یا حملات بیولوژیکی نیز داشته‌اید گفت: با توجه به اینکه قبل از واردات جلوی ورود آنها به کشور گرفته شده است ما دچار این مشکلات که شما گفته‌اید نبوده‌ایم و در محصولاتی که بر اساس ضوابط ما به کشور آمده مشکلی یافت نشده است.

وی در بخش پایانی صحبت‌های خود در پاسخ به سوال خبرنگاری مبنی بر اینکه چرا اجازه واردات محصولات تراریخته را می‌دهید اما اجازه تولید داخلی آن را نمی‌دهید گفت: تا به حال هیچ فردی مبنی بر اینکه محصول تراریخته تولید کرده مراجعه‌ای به ما نداشته است و کسی نبوده که بگوید من این کار تحقیقاتی را انجام داده‌ام و می‌خواهم اجازه فعالیت به من بدهید و ما نیز بخواهیم به او اجازه بدهیم.

خابازی افزود: همانطور که گفته شد تنها پنبه تراریخته غیرخوراکی از طرف وزارت بهداشت و محیط زیست مجوز گرفته اما با توجه به اینکه مجوز خوراکی ندارد ما اجازه تولید به آن را نمی‌دهیم زیرا ممکن است برود و در روغن خوراکی مصرفی مردم قرار بگیرد.

وی گفت: ارقام جدیدی که در بخش کشاورزی تاکنون به بهره‌برداران معرفی شده است صرفه‌جویی ارزی 500 میلیون دلاری برای بخش کشاورزی داشته است.

انتهای پیام/

واژه های کاربردی مرتبط
دهۀ «رکود، عبرت، تجربه»
واژه های کاربردی مرتبط
پربیننده‌ترین اخبار اقتصادی
اخبار روز اقتصادی
آخرین خبرهای روز
مدیران
تبلیغات
رازی
مادیران
شهر خبر
فونیکس
او پارک
پاکسان
رایتل
میهن
خودرو سازی ایلیا
بانک ایران زمین
گوشتیران
triboon