بخش قابل‌توجهی از جهش علمی پس از انقلاب مدیون ناشران و نویسندگان است

بخش قابل توجهی از جهش علمی پس از انقلاب مدیون ناشران و نویسندگان است

وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی در مراسم جایزه کتاب سال گفت: اگر به جهش‌های علمی این ۴ دهه افتخار می‌کنیم باید این توجه را داشته باشیم که بخش قابل‌توجهی از جهش علمی ما مدیون ناشران و نویسندگان است.

به گزارش خبرنگار فرهنگی باشگاه خبرنگاران پویا، سی و ششمین دوره جایزه کتاب سال جمهوری اسلامی ایران و بیست و ششمین جایزه جهانی کتاب سال دقایقی پیش با حضور حسن روحانی رئیس جمهور در تالار وحدت برگزیدگان خود را شناخت.

حجت الاسلام والمسلمین محمدعلی مهدوی راد دبیر علمی این دوره جایزه کتاب سال در سخنانی اظهار داشت: در این دوره جایزه 52هزار و 80 عنوان کتاب چاپ اول که در سال 96 منتشر شده و در سنجش با سال 95 اندکی فزونی داشت به دبیرخانه جایزه ارسال شد، از این میان 10 هزار و 368 عنوان حائز داوری شناخته شد و مورد ارزیابی قرار گرفت، از این میان 272 عنوان به مرحله داوری راه پیدا کردند این آثار در حوزه ترجمه، تألیف و تحقیق متون هستند.

وی ادامه داد: هر کتاب را سه داور ارزیابی می‌کنند که امتیاز 80 تا 90 به‌عنوان شایسته تقدیر و امتیاز 90 تا 100 به‌عنوان برگزیده معرفی می‌شود. البته دو سال است که در حوزه ترجمه امتیاز 85 تا 95 را تقدیر و 95 تا 100 را برگزیده معرفی می‌کنیم.

دبیر سی و ششمین دوره جایزه کتاب سال اضافه کرد: در داخل 10 عنوان کتاب به‌عنوان برگزیده و 42 عنوان به‌عنوان تقدیری و در حوزه خارجه یا جایزه جهانی نیز 14 عنوان کتاب به‌عنوان برگزیده تجلیل خواهند شد.

سیدعباس صالحی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی نیز در این مراسم در سخنانی با اشاره به چهلمین سال پیروزی انقلاب اسلامی، گفت: انقلاب ما انقلاب گلوله نبود انقلاب کلمه بود، این را می‌توان از واژه‌هایی که در سروده‌ها، نوشته‌ها و کتاب‌ها حضور داشت نیز فهمید. این انقلاب انقلاب متمایزی با دیگر انقلاب‌های جهان است. انقلاب اسلامی ایران پس از این پیروزی نیز به این نقطه تأسیس وفاداری داشت.

وی ادامه داد: در این 40 سال گذشته اتفاقات قابل توجهی در حوزه کتاب و نشر رخ داده است قبل از انقلاب از سال 1320 تا 1357، 50 هزار عنوان کتاب تولید شده است. بعد از آن از سال 57 تا 96 یک میلیون و 230 هزار عنوان کتاب منتشر شده است و این نشان می‌دهد مسیر حرکت پرچالش بوده است. اگر ما به جهش‌های علمی در این 4 دهه اخیر افتخار می‌کنیم بخش قابل توجهی از این جهش‌های علمی ما مدیون ناشران و نویسندگان است.

وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی اضافه کرد: تنها در علوم کاربردی و عملی ما 143 هزار عنوان کتاب در این 40 سال تولید داشته‌ایم که مقایسه دهه اول و چهارم انقلاب نشان می‌دهد که در دهه اول مجموعه علوم کاربردی 4 هزار عنوان بود اما در دهه چهارم به 88 هزار عنوان رسیده است. حوزه علوم انسانی و اسلامی نیز چنین مسیری داشته است مسیری پرجهش در تولید علم اگر با نگاه‌های آمایشی هم نگاه کنیم در حوزه‌های مختلف پیشرفت را می‌بینیم.

صالحی ادامه داد: برای نمونه در حوزه‌های جنسیتی نیز این پیشرفت قابل مشاهده است زنان در حوزه تألیف پیشرفت قابل توجهی داشتند در دهه نخست انقلاب 92 درصد مؤلفان مرد و 8 درصد زن بوده‌اند در سال 57، 96 درصد و 4 درصد زنان تألیف داشتند این رقم در دهه چهارم انقلاب به 71 درصد مردان و 29 درصد زنان می‌رسد. تنها در سال 96، 68 درصد تألیفات متعلق به مردان و 32 درصد به زنان تعلق دارد و نشان می‌دهد فاصله‌های جنسیتی که می‌تواند در تولید فکر اخلاق و دانش شکاف ایجاد کند کاسته می‌شود و در برخی حوزه‌ها فاصله‌ها تقریباً اندک و برابر شده است مانند حوزه داستان، همه اینها خبرهای خوبی برای حوزه اندیشه، فکر و فرهنگ و همچنین نشر و ناشران است.

وی با اشاره به تقسیم‌بندی ناشران در خانه کتاب گفت: ناشران پرکار بین 5 تا 20 اثر باید در سال تولید کنند در دهه اول انقلاب 17 ناشر پرکار داشته‌ایم و این آمار در دهه چهارم به 600 ناشر پرکار در سال می‌رسد همچنین باز براساس این تقسیم‌بندی ناشران حرفه‌ای در سال باید بیش از 50 عنوان کتاب منتشر کنند که در دهه اول انقلاب تنها 5 ناشر حرفه‌ای و اکنون 286 ناشر حرفه‌ای فعالیت می‌کنند که بیش از 50 عنوان اثر تولید می‌کند.

در ادامه این مراسم برگزیدگان جایزه جهانی کتاب سال و جایزه کتاب سال لوح تقدیر و تندیس جشنواره را از دست حسن روحانی رئیس جمهور دریافت کردند.

برگزیده گروه شعر جایزه کتاب که پیشتر در جشنواره شعر فجر معرفی شده و جایزه خود را نیز دریافت کرده بود در حین دریافت لوح تقدیر خود کتاب شعرش را به رئیس جمهور اهدا کرد.

انتهای پیام/*

پربیننده‌ترین اخبار فرهنگی
اخبار روز فرهنگی
آخرین خبرهای روز
مدیران
تبلیغات
رازی
مادیران
شهر خبر
فونیکس
او پارک
پاکسان
رایتل
طبیعت
میهن
triboon
گوشتیران