‌زنبورداران آذربایجان غربی نیاز به حمایت دولت دارند‌

‌زنبورداران آذربایجان غربی نیاز به حمایت دولت دارند‌

آذربایجان غربی به عنوان قطب تولید عسل کشور علاوه بر تأمین مصرف داخل صادرات آن به سایر کشورها را نیز آغاز کرده و هم‌اینک ۵ کشور آسیایی خریدار عسل خوی هستند.

به گزارش خبرگزاری تسنیم از ارومیه، تغذیه یکی از مسائل مهمی است که در سلامت جسم و روح نقش تعیین‌کننده دارد اما متأسفانه اکنون تبلیغات وسیع انواع فرآورده‌های غذایی که گاه سلامت انسان را مورد تهدید قرار افزایش‌یافته و نتیجه این تبلیغات که گاه انتخاب‌های نادرست در تغذیه است که شیوع انواع بیماری‌های روحی، جسمی، عصبی و انواع مختلف سرطان‌ها را در پی دارد.

از گذشته‌های دور تاکنون عسل به‌عنوان یکی از مواد غذایی دارویی مورداستفاده قرار می‌گرفته، خاصیت ضد میکروبی و نقش قابل‌توجه آن در جلوگیری از سرطان و بیماری‌های قلبی توجه اغلب درمانگران را به خود جلب کرده است، بنا بر این توصیه‌های بسیار کارشناسان تغذیه برای استفاده از عسل برای رفع بی‌اشتهایی، زخم‌های گلو و مسمومیتهای دستگاه گوارش توصیه شده است.

در این میان آذربایجان غربی با تولید سالانه بیش از 21 هزار تن عسل خالص و طبیعی رتبه نخست تولید عسل در کشور را به خود اختصاص داده و افزون بر 27 درصد عسل کشور یعنی یک چهارم کل تولیدات این محصول در کشور را تولید میکند.

عسل این استان به دلیل مرغوبیت خاص آن که ناشی از زنبورداری در کوهستان‌های کم نظیر این منطقه و طبیعت بکر آن است از مطلوبیت خاصی نیز در بازار برخوردار است اما تمام این ویژگی های مثبت نتوانسته شناخت این محصول کم نظیر تولی شده ر آذربایجان غربی را در سایر کشورها ممکن سازد، علاوه بر آن زنبورداران این منطقه نیز دل خوشی از حمایت های دولت ندارد.

صادرات سالانه بیش از 1000 تن عسل آذربایجان غربی به سایر کشورها

همانطور که گفته شد عسل تولید شده در این استان به سبب مرغوبیت و دارا بودن ویژگی های ارگانیک قابل رقابت در بازارهای جهانی نیز است بنابراین لازم است که دولت و در صدر آن سازمان جهاد کشاورزی آذربایجان غربی زمینه تسهیل هرچه بیشتر مطرح شدن این محصول در بازارهای جهانی را فراهم کند.

معاون بهبود تولیدات دامی جهاد کشاورزی آذربایجان غربی می‌گوید: سالانه بیش از هزار تن از عسل تولیدی این استان به کشورهایی چون عراق، ترکیه، چین، امارات و مالزی صادر می‌شود، اما متأسفانه بخشی از عسل تولیدی بدون بسته بندی‌های ویژه به ترکیه قاچاق شده و با اسم و بسته‌بندی این کشور در بازارهای خارجی عرضه می‌شود.

سید فضل‌الله قریشی این نکته را هم اضافه کرده که میانگین تولید عسل در استان از هر کندوی مدرن 19.9 کیلوگرم و از کندوهای بومی 6.7 کیلوگرم است و در این راستا شهرستان خوی با داشتن حدود 400 هزار کندو و با تولید بیش از 10هزار تن عسل مقام اول را در آذربایجان غربی به خود اختصاص داده است.

بر اساس اعلام قریشی در حال حاضر تعداد بهره‌برداران شاغل در بخش صنعت زنبور عسل استان بیش از 6 هزار نفر بوده و تعداد قریب به 5000 نفر نیز بهصورت فصلی در زنبورستان‌ها کار می‌کنند.

به گفته وی بر اساس آخرین آمارگیری انجام گرفته در سال 95 استان آذربایجان‌غربی با داشتن بیش از یک میلیون و یک‌ صد هزار کندوی مدرن و بومی و چندین سال متوالی مقام نخست کشوری را از نظر میزان تولید و تعداد کندوهای مدرن به خود اختصاص داده است.

اهمیت خارج کردن تولید عسل از حالت تک‌محصولی

آذربایجان غربی اولین استان دارای زنجیره‌های تولید عسل در کشور است که به لحاظ داشتن منابع بالا و شرایط آب و هوایی مناسب وجود مراتع و منابع غنی سرشار از شهد و گرده یکی از قطب‌های مهم برای پرورش زنبورعسل در سطح کشور به شمار می‌آید.

دولت ادعا می‌کند که حمایت از زنجیره تولید عسل در دستور کارش قرار دارد بنابراین خارج کردن پرورش زنبور عسل از تولید تک محصولی و تشویق تولید گرده، موم، ژله رویال، بره موم و زهر زنبور عسل از مهم‌ترین طرح‌های استان آذربایجان‌غربی در زمینه زنبور عسل به شمار می‌رود.

دولت دست به کار شود/زنبورداران نیاز به حمایت دارند

مهم‌ترین چالش صنعت زنبورداری نداشتن ردیف بودجه برای زنبورداران است، فقدان حمایت  کافی دولت از واحدهایی تولید و فراوری زنبور عسل، ندادن تسهیلات ارزان قیمت، نبود صادرات و بی توجهی به بازاریابی بین‌المللی از جمله مشکلات زنبورداران در نخستین قطب تولید این محصول است که نیاز به بررسی و حل مشکلان ذکر شده دارد.

به گفته رئیس اسبق سازمان جهاد کشاورزی آذربایجان غربی که به تازگی جای خود را به مدیر جدید واگذار کرده یکی از شاخص‌ها و اهداف مهم جهاد کشاورزی خارج کردن بخش زنبورعسل از تولید تک‌محصولی است.

کریم زاده گفته است: این استان به لحاظ داشتن منابع لایزال الهی و شرایط آب و هوایی مناسب وجود مراتع و منابع غنی سرشار از شهد و گرده یکی از قطب‌های مهم برای پرورش زنبورعسل در سطح کشور به شمار می‌آید و حداقل سه شرکت در استان به عنوان زنجیره تولید عسل با دارا بودن تعداد قابل ملاحظه کندوی زنبورعسل، کارخانه بسته‌بندی و فروشگاه‌های متعدد عرضه محصولات تولیدی از زنبورعسل فعالیت می‌کنند که امیدواریم با توسعه صنایع تبدیلی و بسته بندی مدرن زمینه صادرات این محصول با نام استان و کشور فراهم شود.

هم اکنون تعداد بهره برداران شاغل در بخش صنعت زنبور عسل استان بیش از 6 هزار نفربوده و تعداد قریب به 5000 نفر نیز به صورت فصلی در زنبورستان ها کار می‌کنند.

با وجود اینکه در سال‌های اخیر اقدامات قابل توجهی برای کمک به این صنعت پر اهمیت و ازرآور صورت گرفته اما با تمام این تفاسیر نیاز به توجه بیشتر به صنایع تبدیلی، بسته بندی و توجه به قاچاق عسل برای جلوگیری از به هدر رفتن دسترنج  زنبورداران و حمایت از اشتغال و معیشت شاغلان این حوزه بیش از گذشته احساس می‌شود.

گزارش از مریم مرادی

انتهای پیام/ش

پربیننده‌ترین اخبار استانها
اخبار روز استانها
آخرین خبرهای روز
مدیران
تبلیغات
رازی
مادیران
شهر خبر
فونیکس
او پارک
پاکسان
رایتل
طبیعت
میهن
گوشتیران
triboon