مهر یک ایرانی معروف که در کتابخانه ملی فرانسه نگهداری میشود
عضو هیأت علمی دانشگاه ادیان و مذاهب قم به بررسی موضوع میراث یهودی - مسیحی در کیش مانوی پرداخت و گفت: در مهر «شخص مانی» نیز وی فرستاده عیسی مسیح دانسته شده که این امر خود نشان دهنده تأثیر بهسزای مسیحیت در آیین مانی دارد.
به گزارش گروه اجتماعی خبرگزاری تسنیم، محمد شکری فومشی با بیان مختصری از کیش مانی به تبیین اصول این آیین پرداخت و با برشمردن عناصر یهودی موجود در کیش مانویت اظهار کرد: با وجود اینکه مانی با دین یهود و پیامبران آیین یهودی مخالف بود اما از متون یهودی مکشوف از کناره دریاچه بحر المیت بسیار بهره برده است.
عضو هیأت علمی دانشگاه ادیان و مذاهب قم در ادامه نشست تخصصی «میراث یهودی –مسیحی در کیش مانوی» از عناصر فرقههای گنوسی و تأثیر آنها در کیش مانویت سخن گفت و با تشریح دین مسیحیت و وجود عناصر این دین درمانویت با ذکر مصداقها و نمونههایی از نام ایزدان مانوی که مشخصا از آیین مسیحی برگرفته شده اند به تأثیر قابل توجه مسیحیت بر مانویت اشاره کرد.
وی در بخش پایانی سخنانش به مهر معروف مانی که در کتابخانه ملی فرانسه در پاریس نگهداری میشود اشاره و خاطرنشان کرد که در مهر «شخص مانی» نیز وی فرستاده عیسی مسیح دانسته شده که این امر خود نشان دهنده تأثیر بسزای مسیحیت در آیین مانی دارد.
به گزارش پژوهشگاه میراث فرهنگی و گردشگری؛ مانی، (زاده 14 آوریل 216 م و درگذشته دو مارس 274م)، فیلسوف، شاعر، نویسنده، پزشک، نگارگر، بنیانگذار و پیامآور آیین مانوی است. او از پدر و مادر ایرانی منسوب به بزرگان اشکانی در نزدیکی تیسفون که در بخشی از شاهنشاهی اشکانی بود، زاده شد. او آیینی را بنیان نهاد که دیرهنگامی در سرزمینهایی از چین تا اروپا پیروان فراوانی داشت. برادران شاپور یکم او را پشتیبانی کردند و شاپور به او اجازهٔ تبلیغ دینش را داد. اما گرفتار خشم موبدان زردشتی دربار ساسانی شد و سرانجام در زمان بهرام یکم زندانی گشت و درگذشت. مانی خود را مانند زرتشت، بودا و عیسی فرستاده خدا معرفی میکرد، برای تکمیل آموزههایی که پیشینیان آورده بودند دینی نو و همگانی را تبلیغ میکرد که مانند مسیحیت در آن به روی آدمیان از هر نژاد و با هر وضع، باز بود. باورهای آن از آیینهای بابلی و ایرانی سیراب شده بود و از دینهای بودایی و مسیحیت اثر پذیرفته بود.مانی رتبه شماره 83را در سیاهه تأثیرگذارترین اشخاص تاریخ مایکل اچ هارت دارد. پیروان مانی او را با القابی چون فرستاده روشنی، بغ راستیگر، سرور نجاتبخش، بودای روشنی و فارقلیط زمان میخواندند.
انتهای پیام/