مرگ تدریجی فرش دستباف کردستان+فیلم

مرگ تدریجی فرش دستباف کردستان+فیلم

فرش دستباف استان کردستان با قدمت دیرینه از اعتبار و آوازه جهانی برخوردار است اما به‌دلیل بی‌توجهی مسئولان در حال مرگ تدریجی و نابودی است.

به گزارش خبرگزاری تسنیم از سنندج، کردستان از دیرباز یکی از استان‌های مستعد کشور و مهد بافت و تولید فرش دستبافت به شمار می‌رود بطوریکه نقش و نگارهای ویژه فرش در این استان در سطح جهان نیز مطرح است؛ فرش‌های دستباف «سنندج»، «بیجار» و «سقز» که آمیخته با هنر مردم این دیار است قدمت دیرینه داشته و دارای بافت و طراحی منحصر به‌ فردی بوده که از گذشته تا به امروز از اعتبار و آوازه جهانی برخوردار است، هنری که با ادغام رنگ‌ها و طرح‌های مختلف سبب خلق و ایجاد خصوصیات چشم‌گیر در آن می‌شود.

در گذشته خانه‌‌ای را نمی‌‌توانستی بدون دار قالی ببینید و اکثر زنان خانه‌‌دار کردستانی از این صنعت استقبال و به‌نوعی خود را سرگرم این حرفه و کسب درآمد می‌کردند اما اکنون این صنعت در حال مرگ تدریجی و قالیبافان به‌دلیل بی‌توجهی مسئولان مربوطه و مشکلات زیادی همچون نبود بیمه، نداشتن بازار فروش و صادرنشدن حاصل دسترنجشان دیگر رغبت کار کردن ندارند و کارگاه‌های قالیبافی توسعه و رونق گذشته خود را از دست داده و یک به یک در حال تعطیلی هستند.

باید یادآور شد؛ توسعه و تقویت صنعت فرش دستباف به‌عنوان یکی از ظرفیت‌های نهفته استان، می‌تواند در کاهش نرخ بیکاری و ایجاد فرصت‌های جدید شغلی به‌ویژه در حوزه مشاغل خانگی موثر و مفید باشد اما اینکه چرا مسئولان مربوطه چشم دیدن این ظرفیت را ندارند جای سؤال دارد!

رئیس اتحادیه فرش‌بافان استان کردستان در این‌باره در گفت‌وگو با خبرنگار تسنیم اظهار داشت: استان کردستان یکی از استان‌های فرش‌خیز ایران و دارای دو سبک فرش تک پود تهیه شده از ابریشم و فرش دوپود شهرستان سنندج، بیجار و سقز بوده که در سطح کشور و جهان قابل تحسین و معروف است.

محمد وکیلی افزود: امسال نیز همچون سالیان گذشته، به‌دلیل ارزش و جایگاه صنعت فرش دستباف نمایشگاهی در سنندج برپا شد تا بلکه بتوانیم این صنعت و ظرفیت ارزشمند را بیشتر به مردم معرفی و به فروش برسانیم.

وی به مشکلات فرشبافان اشاره کرد و گفت: قالیبافان با مشکلاتی همچون تأمین مواد اولیه و دست مزد پایین مواجه‌اند و امیدواریم که مسئولان مربوطه بیشتر به این صنعت توجه کرده و در پرداخت تسهیلات همکاری کنند.

مدیرعامل اتحادیه تعاونی‌های فرش دستبافان استان کردستان نیز به خبرنگار تسینم گفت: اتحادیه فرش‌بافان استان کردستان با 2 هزار نفر عضو و 11 تعاونی در حال فعالیت است؛ بزرگترین مجموعه این تعاونی‌ها با 21 تعاونی و 840 نفر عضو در بخش حسین‌آباد شهرستان سنندج است.

فریبا ناصرآبادی با بیان اینکه فرش دستباف استان کردستان نه تنها در ایران بلکه در کشورهای دیگر نیز حرف اول را می‌زند، افزود: با حمایت مسئولان و تولید فرش با کفیت و کار بسیار مرغوب‌تر، آمادگی صادرات به مرکز ملی فرش و کشورهای دیگر را نیز داریم.

وی با درخواست از مسئولان و متولیان برای حمایت از صنعت فرش دستباف کردستان گفت: در چند سال اخیر با مشکلات زیادی مواجه شده‌ایم، مکانی ثابت برای عرضه و فروش تولیدات بافندگان نداریم لذا برای ادامه کار، رونق و اشتغال‌زایی بیشتر نیازمند حمایت مسئولان هستیم.

مدیرعامل تعاونی فرش دستباف بخش حسین‌آباد شهرستان سنندج نیز در این باره به خبرنگار تسنیم گفت: صنعت فرش دستباف هیچ حامی و پشتیبانی ندارد درحالیکه این ظرفیت می‌تواند در سطح کشور اشتغال‌زایی ایجاد کند

مظفر جمشیدنژاد افزود: از سال 95 تاکنون، 21 تعاونی فرش دستباف در بخش حسین‌آباد شهرستان سنندج تشکیل شده اما بارها برای آموزش و پرداخت تسهیلات به بافندگان اقدام شده و هیچ نتیجه‌ای نداشته است.

ن.مرادی یکی از شهروندان سنندجی نیز به خبرنگار تسنیم گفت: گرچه با این وضعیت اقتصادی و گرانی‌های موجود توان خرید فرش دستباف را نداریم اما هر بار مراجعه به نمایشگاه‌ها یا مغازه‌های فروش فرش دستبافت از هنر و توانایی فرش‌بافان کردستانی لذت می‌برم.

وی گفت: مشاهده فرش دستباف از نزدیک بسیار زیبا و جذاب است چراکه شکل، طرح و رنگ فرش‌ها گویای واقعیات پیرامون طی ادوار متمادی و کسب مهارت در این هنر بوده و ریشه در باورهای کُردها دارد، واقعاً حیف است که از این صنعت و ظرفیت ارزشمند حمایت نمی‌شود.

آن‌چه در ادامه مشاهده می‌کنید، گزاش ویدئویی خبرنگاران تسنیم از درددل‌ها و خواسته‌های بافندگان و تولیدکنندگان فرش دستباف کردستان است.

انتهای پیام/ش

پربیننده‌ترین اخبار استانها
اخبار روز استانها
آخرین خبرهای روز
مدیران
تبلیغات
رازی
مادیران
شهر خبر
فونیکس
گوشتیران
او پارک
پاکسان
رایتل
طبیعت
میهن
triboon