«منشور اقتصاد در گام دوم»|سبزعلیپور: جوانان دیروز برای اجرای گام دوم انقلاب به جوانان امروز میدان بدهند

«منشور اقتصاد در گام دوم»|سبزعلیپور: جوانان دیروز برای اجرای گام دوم انقلاب به جوانان امروز میدان بدهند

رئیس مرکز تجارت جهانی ایران با تشریح بیانیۀ «گام دوم انقلاب» گفت: این بیانیه می‌تواند به‌عنوان منشور و دستورالعمل اجرایی، در اختیارِ قوای سه‌گانه علی‌الخصوص دولت جهت پیشبرد کشور و رشد و شکوفایی اقتصاد ایران قرار گیرد.

محمدرضا سبزعلیپور اقتصاددان و رئیس مرکز تجارت جهانی ایران در گفتگو با خبرنگار اقتصادی خبرگزاری تسنیم، به واکاوی و تحلیل بیانیۀ «گام دوم انقلاب» رهبری پرداخت و بیانات رهبر معظم انقلاب اسلامی را بسیار مهم، نوآورانه، جامع و راه‌گشا دانست و گفت: بیانیه رهبر معظم انقلاب به‌قدری پُرمحتوا و جامع می‌باشد که بعید است کسی با یک بار شنیدن و یا یک بار خواندن آن، به کُنه و عمق بیانات معظم‌له پی ببرد، به همین خاطر اینجانب چند بار متن بیانیۀ «گام دوم انقلاب» رهبری را دقیق مطالعه نمودم و هر دفعه بیش از پیش بیانات ایشان را درک نمودم و تازه متوجه شدم که چه سخنان پُرمغز و عمیقی مطرح شده و برخی از جملات آن را باید با آب طلا نوشت، به‌طوری که متن این بیانیه می‌تواند به‌عنوان منشور و دستورالعمل اجرایی، در اختیارِ قوای سه‌گانه علی‌الخصوص دولت جهت پیشبرد کشور و رشد و شکوفایی اقتصاد ایران قرار گیرد.

وی افزود: رهبر معظم انقلاب در بیانۀ «گام دوم انقلاب» به نکات متنوع و متعددی اشاره فرموده اند که مجموع فرمایشات ایشان بستر ساز «جهاد بزرگ برای ساختن ایران اسلامی بزرگ» خواهد بود اما در بیانات ایشان دو مورد "جوانان و امید" کلید واژه های اصلی بودند و بخش "اقتصاد" نیز حساس ترین موضوع امروز کشور و بیش از سایر بخشها چشم نواز بود، به همین خاطر دو مورد "جوانان و امید" را از منظر بخش "اقتصاد" مورد تحلیل و واکاوی قرار میدهم و تحلیل در خصوص سایر بخشها را به دیگر صاحب نظران و متخصصین اَمر واگذار میکنم.

علیپور اظهار داشت: رهبر انقلاب در بیانیه خود بارها به "جوانان" اشاره کرده اند و "جوانان" را طرف سخن خویش قرار داده اند اما از نظر حقیر منظور رهبری فقط "جوانان امروز" نبوده بلکه "جوانان دیروز و امروز" هر دو مورد خطاب ایشان بوده اند. بطوریکه از مَنظر امام خامنه ای، پیروزی انقلاب اسلامی، حضور در جنگ هشت ساله، سازندگی ایران تا چند روز پیش که جشن چهل سالگی انقلاب اسلامی را پشت سر گذاشتیم همه و همه مرهون مبارزات، از جان گذشتگی ها و زحمات شبانه روزی "جوانان دیروز" بوده است ولیکن قدم به چهل سالگی دوم انقلاب اسلامی و «جهاد بزرگ برای ساختن ایران اسلامی بزرگ» و همچنین «دومین مرحلۀ خودسازی، جامعه ‌پردازی و تمدن‌ سازی» و درکل « فصل جدید زندگی جمهوری اسلامی» حتماً بدست توانای "جوانان امروز" رقم خواهد خورد.

وی در ادامه تصریح کرد: نکات بسیار دقیق و ظریفی در بیانیۀ «گام دوم انقلاب» توسط مقام معظم رهبری مطرح گردیده که باید مدّ نظر مسئولین کشوری و لشگری و دولتمردان ایرانی که همان "جوانان دیروز" میباشند قرار گیرد که متأسفانه فاصله گرفتن مسئولین از ارزشها و آرمانهای انقلاب و غرق شدن در مادیّات و لذایذ روزگار، قطعاً کشور و انقلاب را به بیراهه هدایت میکند!!

برخی از نکات، توصیه ها و دلنگرانی های امام خامنه ای که باید مورد توجه مسئولین کشوری و لشگری "جوانان دیروز" قرار گیرد، عبارت بودند از:

* هرگز نمیتوان مردمی را تصوّر کرد که از این چشم ‌اندازهای مبارک دل‌زده شوند. هرگاه دل‌زدگی پیش آمده، از روی‌گردانی مسئولان از این ارزشهای دینی بوده است و نه از پایبندی به آنها و کوشش برای تحقّق آنها.

* شعارهای جهانی انقلاب اسلامی هرگز بی‌مصرف و بی‌فایده نخواهند شد. شعارهایی همچون « اخلاق، معنویت، عدالت، استقلال، عزّت، عقلانیّت، برادری» هیچیک مربوط و متعلق به یک نسل و یا یک جامعه نیست.

* انقلاب اسلامی همچون پدیده ‌ای زنده و با اراده، همواره دارای انعطاف و آمادۀ تصحیح خطاهای خویش است، امّا تجدیدنظرپذیر و اهل انفعال نیست.

* انقلاب اسلامی به نقدها حسّاسیّت مثبت نشان میدهد و آن را نعمت خدا و هشدار به صاحبان حرفهای بی‌ عمل می‌شمارد، امّا به هیچ بهانه‌ای از ارزش هایش که بحمدالله با ایمان دینی مردم آمیخته است، فاصله نمی‌گیرد.

* جمهوری اسلامی، متحجّر و در برابر پدیده ‌ها و موقعیّتهای نو به ‌نو، فاقد احساس و ادراک نیست امّا به اصول خود بشدّت پایبند و به مرزبندی ‌های خود با رقیبان و دشمنان بشدّت حسّاس است.

* اخلاق به‌ معنی رعایت فضلیت ‌هایی چون خیرخواهی، گذشت، کمک به نیازمند، راستگویی، شجاعت، تواضع، اعتماد به نفس و دیگر خلقیّات نیکو است. معنویّت و اخلاق، جهت‌ دهندۀ همۀ حرکتها و فعّالیّتهای فردی و اجتماعی و نیاز اصلی جامعه است.

* اقتصادِ قوی، نقطۀ قوّت و عامل مهمّ سلطه‌ ناپذیری و نفوذ ناپذیری کشور است و اقتصاد ضعیف، نقطۀ ضعف و زمینه‌‌ ساز نفوذ و سلطه و دخالت دشمنان است.

* اینکه کسی گمان کند که «مشکلات اقتصادی صرفاً ناشی از تحریم است و علّتِ تحریم هم مقاومت ضدّ استکباری و تسلیم نشدن در برابر دشمن است؛ پس راه ‌حل آن، زانو زدن در برابر دشمن و بوسه ‌زدن بر پنجۀ گرگ است» خطایی نابخشودنی است.

* همه باید بدانند که طهارت اقتصادی شرط مشروعیّت همۀ مقامات حکومت جمهوری اسلامی است. همه علی الخصوص مسئولین نظام باید از شیطان حرص برحذر باشند و از لقمۀ حرام بگریزند.

* دولت جمهوری اسلامی باید مرزبندی خود با دشمنان را به دقّت حفظ کند؛ از ارزشهای انقلابی و ملّی خود، یک گام هم عقب ‌نشینی نکند؛ از تهدید های پوچ آنان نهراسد؛ و در همه حال، عزّت کشور و ملّت خود را در نظر داشته باشد و حکیمانه و مصلحت‌ جویانه و البتّه از موضع انقلابی، مشکلات قابل حلِ خود را با آنان حل کند.

* در مورد آمریکا حلّ هیچ مشکلی متصوّر نیست و مذاکره با آن جز زیان مادّی و معنوی محصولی در پی نخواهد داشت.

* و... موارد دیگری

نکاتی که در بالا به آنها اشاره شد، همه مردم را در بر میگیرد اما از فحوای موضوعات چنین پیداست که مرادِ رهبری از ذکر این موارد، گوشزد نمودن برخی موضوعات و زدن تلنگری به مسئولین که همان "جوانان دیروز" میباشند بوده که در حال حاضر سکان هدایت کشتی ایران در دست آنان میباشد.

سبزعلیپور به "بخش اقتصاد" بیانیۀ "گام دوم انقلاب" اشاره کرد و گفت: مشکلات اقتصادی بقدری در ارکان کشور و زندگی مردم رخنه کرده است که بیانات مقام معظم رهبری در "بخش اقتصاد" در این بیانیه، بیش از سایر بخشها خودنمایی میکند و از اهمیت خاصی برخوردار میباشد. در این ارتباط باید عرض کنم که الحق و الانصاف رهبر معظم انقلاب هم این بخش را بخوبی تبیین نموده و به موارد مهمی اعم از (اهمیت اقتصاد، عیوب اقتصاد ایران و راهکار حل مشکلات اقتصادی) اشاره فرموده اند که اگر تک تک آن موارد به درستی لحاظ و اجرا شود نه تنها مشکلات اقتصادی کشور و معضلات معیشت مردم سریعاً مرتفع میگردد بلکه اقتصاد ایران رشد و شکوفا میشود.

موارد مهمی که رهبری در "بخش اقتصاد" بیانیۀ "گام دوم انقلاب" مطرح فرموده اند، بشرح زیر میباشد:

* اقتصاد یک نقطۀ کلیدیِ تعیین ‌کننده است.

* اقتصادِ قوی، نقطۀ قوّت و عامل مهمّ سلطه‌ ناپذیری و نفوذ ناپذیری کشور است و اقتصاد ضعیف، نقطۀ ضعف و زمینه ‌‌ساز نفوذ و سلطه و دخالت دشمنان است.

* فقر و غنا در مادّیات و معنویّات بشر، اثر میگذارد.

* اقتصاد، هدف جامعۀ اسلامی نیست، امّا وسیله ‌ای است که بدون آن نمیتوان به هدفها رسید.

* تأکید رهبری بر تقویت اقتصادِ مستقلِّ کشور مبتنی‌ بر "تولید انبوه" و باکیفیّت، و توزیع عدالت‌ محور و مصرف به ‌اندازه و بی ‌‌اسراف و مناسبات مدیریّتی خردمندانه است و در سالهای اخیر بارها از جانب معظم اله تکرار و بر آن تأکید شده، به همین خاطر "اقتصاد" تأثیر شگرفی میتواند بر زندگی امروز و فردای جامعه بگذارد.

* عملکردهای ضعیف، اقتصادِ کشور را از بیرون و درون دچار چالش ساخته است. چالش بیرونی تحریم و وسوسه ‌ها‌ی دشمن است که در صورت اصلاح مشکل درونی، کم‌ اثر و حتّی بی‌ اثر خواهد شد. چالش درونی عبارت از عیوب ساختاری و ضعفهای مدیریّتی است.

مهمترین عیوب اقتصاد ایران عبارتست از:

* وابستگی اقتصاد به نفت

* دولتی بودن بخشهایی از اقتصاد که در حیطۀ وظایف دولت نیست

* نگاه به خارج و نه به توان و ظرفیّت داخلی

* استفادۀ اندک از ظرفیّت نیروی انسانی کشور

* بودجه‌ بندی معیوب و نامتوازن

* عدم ثبات سیاستهای اجرائی اقتصاد

* عدم رعایت اولویّتها و وجود هزینه ‌های زائد و حتّی مسرفانه در بخشهایی از دستگاه‌های حکومتی است

نتیجۀ"عیوب اقتصاد" و بروز مشکلاتِ اقتصادی، افزایش معضلات در زندگی مردم و کوچکتر شدن سفره آنها، افزایش نرخ بیکاری جوانان، تعطیل شدن تولید، فقر درآمدی در قشر ضعیف، عمیق تر شدن فاصله طبقاتی و صدها مورد دیگر اَمثال اینها میباشد.

راه‌ حلّ این مشکلات از منظر مقام معظم رهبری:

* سیاستهای "اقتصاد مقاومتی" میبایست به درستی درک و در دولتها با قدرت و نشاط کاری و احساس مسئولیّت پیگیری و اجرا شود.

*درون ‌زایی اقتصاد کشور

*مولّد شدن اقتصاد

*دانش ‌بنیان شدن اقتصاد

*مردمی کردن اقتصاد و تصدّیگری نکردن دولت

*برون‌ گرایی با استفاده از ظرفیّتهایی موجود 

علیپور تصریح کرد: چه خوب، جامع و حکیمانه این سه مورد در "بخش اقتصاد" بیانیۀ "گام دوم انقلاب" تبیین شده و چنانچه مسئولین اَمر و دولت محترم این نکات را مو به مو و بطور صحیح مورد توجه قرار دهند و آنان را با قدرت اجرا کنند، حتماً بر مشکلات اقتصادی کشور فائق خواهند آمد و دیگر خبری از تورم و گرانی، رکود، نابودی تولید، بیکاری، رشد قاچاق، کاهش ارزش پول ملی و.... دهها مورد دیگر نخواهد بود و برعکس بمرور زمان شاهد تراز تجاری مثبت، رشد اقتصادی و افزایش درآمدهای ارزی و پیروزی در جنگ اقتصادی و.... خواهیم بود. البته و صد البته تأکید میکنم تحقق این مهم به شرطی خواهد بود که آقایان مسئول تک تک فرمایشات رهبری را درک و فارغ از گرایشات سیاسی جهت پیگیری و اجرا در دستور کار خود قرار دهند.

وی در ادامه به نقش جوانان کشورمان در حرکت بسوی «جهاد بزرگ برای ساختن ایران اسلامی بزرگ» پرداخت و گفت: همچنانکه مقام معظم رهبری فرموده اند، آیندۀ ایران اسلامی و رشد و شکوفائی اقتصاد کشورمان در گرو فعالیتِ جوانان نابغه و پُر انرژی میباشد تا همراه با رشد سریع جهان، از این قافله عقب نمانده و ایران اسلامی را نیز در ابعاد مختلف رشد و سربلند نمایند.     

بقول رهبر معظم انقلاب، بی‌ گمان یک مجموعۀ جوان و دانا و مؤمن و همچنین مسلّط بر دانسته‌ های اقتصادی در درون دولت، قطعاً میتوانند به مقاصد و اهداف بزرگ و شایسته دست یابند و دهه های آینده باید میدان فعّالیّت چنین مجموعه ‌هایی باشد.

اما حضور جوانان خوش فکر و با انرژی در عرصه های مختلف کار و جهاد برای ساختن ایرانی بزرگ و قدرتمند، صد در صد بدون زیر ساخت و بسترهای مورد نیاز امکان پذیر نیست و از همین رو "جوانان دیروز" که مسئولین و دولتمردان امروز کشورمان هستند باید "جوانان امروز" را به بازی بگیرند و رفته رفته با خداحافظی از پست و مقام خود، زمینۀ انتقال قدرت به جوانان را فراهم آورند در غیر اینصورت بدون همکاری مسئولین و دولتمردان و اصرار آنان بر تکیه زدن بر اریکۀ قدرت، هرگز این مهم اتفاق نخواهد افتاد و جوانان ما در پلۀ نخست و اول راه باقی خواهند ماند و متأسفانه ایران و ایرانی هم از وجود جوانان نابغه و خوش فکر بی بهره خواهد ماند.!!

علیپور به دیگر شاه کلید این بیانیه اشاره کرد و گفت: قدرت هر کشوری در سطح جهان را، اقتصاد آن کشور تعیین میکند و منابع ارزی بالای هر کشوری نیز قدرت چانه زنی و مانور مقامات آن کشور را در بین سایر دولتهای جهان ارتقا میدهد.در جهان امروز، لشگرکشی و جنگهای فیزیکی بین کشورها جهت اثبات برتری تا حدود زیادی معنا و مفهوم خود را از دست داده و جنگهای اقتصادی جای آنها را گرفته است.

این پیش زمینه را عرض کردم تا بگویم که کشور ما نیز از این قاعده مستثنی نیست و برای حضور قدرتمند خود در سطح جهان نیازمند پی ریزی اقتصادی قوی و با برنامه میباشد. اینکه فقط با زبان، شعار داده و هی بگوئیم که ما جزء قدرتهای اقتصادی جهان هستیم و یا باید تا سال 1404 یکی از قدرتهای برتر جهان شویم و مثلاً با حجم مبادلات تجاری معادل 100 الی150 میلیارد دلار جایگاه ممتازی را در بین کشورهای دنیا داریم کافی نیست. رشد و شکوفایی اقتصاد هر کشوری مستلزم وجود فاکتورهای مختلفی میباشد که برجستگی و یا ضعف آنرا به روشنی مشخص میکند و به وضوح نشان میدهد که میتوان به آیندۀ آن کشور امیدوار بود یا نه.

در این راستا کشوری همچون ایران که از نظر سوق الجیشی و استراتژیکی، دارای اهمیت ویژه ای در منطقه و جهان میباشد، از نظر جغرافیایی ویژگیهای ارزشمندی دارد، از بعد تاریخی دارای چه قدمت و تمدنی میباشد، به لحاظ ذخایر زیرزمینی و هیدروکربوری همچون نفت خام و گاز طبیعی جزء سه کشور اول جهان است، دارای بی نظیرترین منابع و معادن و قیمتی ترین سنگها و فلزات در جهان میباشد، رتبۀ برتری از نظر تولید محصولات کشاورزی خاص همچون پسته و برخی از میوه جات در جهان دارد، خاویار نمونه و درجه یکی دارد، صنایع دستی کشورمان هم از نام و جایگاه خاص و ارزشمندی در بین جهانیان برخوردار است.

ضمناً کشورمان ایران از نظر صنعت توریسم از جایگاه برتری برخوردار بوده و همچنین دارای جمعت جوان و تحصیلکردۀ بالایی است. 

سبزعلیپور تحلیل خود را چنین ادامه داد: کشور ایران با تمام موقعیهای ویژه، منابع و ثروتهایی که در اختیار دارد نمیتواند و یا بهتر بگویم اصلاً نباید مشکل اقتصادی داشته باشد!! همه ما باید به آیندۀ کشور ثروتمند و نمونه ای همچون ایران امیدوار باشیم، لکن اگر مشکلی هم وجود دارد باید علت و دلیل آنرا در جای دیگری جستجو و پیگیری کنیم.

کشور ایران باید از همه نظر علی الخصوص اقتصادی، اجتماعی، رفاهی و معیشت مردم نمونه باشد و هیچکس دغدغه ای در هیچ اموری نداشته باشد، پس باید دلیل ضعف ها و کم و کاستی ها را جستجو کنیم.

آیا این چراها و مشکلاتی که مطرح شد پاسخ ندارد؟ قطعاً پاسخ دارد.

وقتیکه پول و ثروت و نیروهای مؤمن، متخصص و دلسوز داریم حتماً کارهای کشور بنحو مطلوب انجام شدنی است و باید به آینده امیدوار باشیم. پس اگر با وجود این همه (داشته هایمان) باز هم کارها پیش نمیرود و چرخ اقتصاد مملکت لنگ میزند باید مشکل را در جای دیگری جستجو کرد زیرا بطور قطع دلایل و موانع دیگری در سر راه وجود دارد که سدی در برابر رشد و شکوفایی کشورمان ایجاد کرده که قطعاً قبل حل است زیرا ما اصل کاریها و سرمایه های گرانبها را در اختیار داریم. 

قطعاً رفع مشکلات و نابسامانی های کشور و رشد و شکوفایی اقتصاد ایران در سریعترین زمان امکانپذیر است فقط کمی همّت میخواهد که اگر اندکی غیرت به خرج دهیم دیگر اثری از مشکلات اقتصادی و نارضایتی ها باقی نخواهد ماند، پس باید همچنان به آینده امیدوار بود و با حضور "جوانان" با انگیزه و توانمند کمی همت کرد و برای سربلندی ایران و ایرانی از جان مایه گذاشت.

رئیس مرکز تجارت جهانی ایران در خاتمه اظهار داشت: همچنانکه امام خامنه ای در بیانیۀ "گام دوم انقلاب" بخوبی فرموده اند، همه مسئولین علی الخصوص جوانان عزیز کشورمان باید به روشنی بدانند که راه حل تمامی مشکلات در داخل کشور میباشد. در این راستا نباید کسی گمان کند که «مشکلات اقتصادی ایران فقط و فقط نشأت گرفته از تحریم هاست و علّتِ وجود تحریمها هم مقاومت ضدّ اِستکباری و تسلیم نشدن در برابر دشمن است؛ و تنها راه نجات کشورمان، زانو زدن در برابر دشمن و بوسه‌ زدن بر پنجۀ گرگ است» که چنین تفکری، خطایی نابخشودنی است. پس مسئولین کشوری و همچنین "جوانان" آمادۀ جهاد باید چشم به امکانات و توانمندیهای داخلی بدوزند و جهت غلبه بر "جنگ اقتصادی دشمن" و رشد و شکوفایی اقتصاد ایران به دنبال آدرس غلط نروند و همۀ راهکارها را در داخل و در اتحاد با هم جستجو کنند.

ولیکن آخرین نکته که بسیار مهم نیز میباشد این است که مسئولین و دولتمردان ما و همچنین "جوانان" کاردان و با اشتیاق ایران نباید صرفاً بدنبال "رشد اقتصاد ایران" باشند بلکه باید بیش از همه چیز، "توسعۀ ایران" را مد نظر قرار دهند. به زبان ساده تر یعنی اینکه همه معترفند که کشور ایران طی چهل سال گذشته در ابعاد مختلف رشد چشمگیری داشته است اما هنوز جزء کشورهای "در حال توسعۀ جهان" محسوب میشود!! پس باید با سیاستها و برنامه های درست و با بهره مندی از نیروهای جوان و باانگیزه، بسوی "توسعۀ ایران" آنهم در تمامی ابعاد قدم برداریم تا به توسعه همه جانبه برسیم و دیگر جزء کشورهای "در حال توسعه" نباشیم بلکه ایران اسلامی به یک کشور "توسعه یافته" و قدرت اقتصادی در جهان مبدل گردد.

انتهای پیام/

 

واژه های کاربردی مرتبط
دهۀ «رکود، عبرت، تجربه»
واژه های کاربردی مرتبط
پربیننده‌ترین اخبار اقتصادی
اخبار روز اقتصادی
آخرین خبرهای روز
مدیران
تبلیغات
رازی
مادیران
شهر خبر
فونیکس
او پارک
پاکسان
میهن
خودرو سازی ایلیا
بانک ایران زمین
گوشتیران
triboon