تأیید و تکذیب قاچاق دام از هرمزگان: پای یک زن در میان است؟
در حالی که بازار تأیید و تکذیب قاچاق دام از مرزهای جنوبی کشور به کشورهای حاشیه خلیج فارس داغ است، یک گزارشگر با راهنمایی فروشندگان و دلالان دام به یک زن میرسد که گفته میشود ۸۰درصد دامها از طریق او قاچاق میشود.
به گزارش خبرنگار قضایی خبرگزاری تسنیم، آشفتهبازاری که از ابتدای سال 97 و با نوسانات نرخ ارز ایجاد شد، هر روز با افزایش و کمبود و نایابشدن یک کالا خود را عرضه میکند و بر بدن رنجور مردم زخم میزند؛ از ماههای گذشته نیز با وجود هشدارهای قبلی، یکی از موجهای این بازار ناآرام نصیب یکی از کالاهای اساسی یعنی گوشت قرمز شد و بهسرعت قیمت گوشت را به مرز 120 هزار تومان در هر کیلو رساند.
قاچاق هدفمند دام زنده بهویژه گوسفند در ماههای اخیر رشد چشمگیری داشته است و ضربه زدن به نظام از سوی عوامل خارجی و دستیابی به سود توسط دامدارانی که ناتوانی مالی در تأمین علوفه یا نهادههای دامی را دلیل فروش دامها اعلام کردهاند، جزو دلایل اصلی خروج دام از کشور نامیده شده است.
در حالی که برخی از کارشناسان و نمایندگان مجلس شورای اسلامی مدعی هستند روند قاچاق دام از کشور بهشکلی کاملاً هدفمند و روزافزون در حال وقوع است، اما در سوی دیگر، برخی از مسئولان از جمله پلیس و ستاد مبارزه با قاچاق کالا ضمن اینکه قاچاق دام را، بهشکلی که نمایندگان مجلس میگویند تکذیب میکنند، مدعی هستند حجمی از قاچاق هم که مورد تأیید آنهاست، تأثیر چندانی بر بازار گوشت داخل کشور ندارد و مشکل اصلی در توزیع است.
حسینعلی حاجیدلیگانی نماینده مردم شاهینشهر در مجلس شورای اسلامی، اعلام کرد: امروز در حوزه قاچاق دام در شرایط عادی نیستیم و شرایط خیلی بحرانیتر و جدیتر از آن است که دستگاههای اجرایی ما آماده مقابله با آن شدهاند. علاوه بر دلالان و واسطهها در داخل کشور، تعدادی از کشورها و از جمله عربستان نیز در حوزه قاچاق دام از ایران فعال شدند تا از این طریق فشارهایی را به کشور ما تحمیل کنند.
وی ادامه داد: اگرچه دستوراتی در قوه مجریه برای مقابله با این امر صادر شده، اما این دستورات و اقدامات کافی نیست چرا که شرایط بسیار حادتر از آن است و این دستورات و این اقدامات از سوی قوه مجریه بهدرد شرایط عادی میخورد نه شرایط جنگی. منابع موثق از این خبر میدهند که در هر شبانهروز حدود 3هزار لنج از تعدادی بنادر جنوبی کشور اقدام به قاچاق دام زنده و مولد به کشورهای جنوب خلیج فارس میکنند و ساعت 10 شب تا 5 صبح را برای این کار انتخاب میکنند تا مأمورین کمتری در پستهای مراقبتی حضور داشته باشند و آنها را رصد کنند.
حاجیدلیگانی افزود: قاچاقچیان، دام زنده را در کشورهای جنوب خلیج فارس به دو برابر قیمتی که از دامداران در ایران میخرند بهفروش میرسانند و یک سود دوبرابری از این کار برایشان حاصل میشود.
این اظهارات حاجیدلیگانی در حالی بود که یک روز بعد ابوالهادی دادستان بندرعباس در گفتوگو با خبرنگار قضایی خبرگزاری تسنیم، درباره وضعیت قاچاق دام زنده و آماری که در رسانهها درباره حجم گسترده قاچاق دام زنده مطرح میشود، این ادعا را تکذیب کرد و گفت: اصلاً اینطور نیست زیرا استان ما دام زیادی ندارد و اگر بخواهد از مسیر استان هرمزگان از کشور خارج شود باید از سایر استانها وارد هرمزگان شود که چنین چیزی وجود ندارد.
دادستان هرمزگان ادامه داد: آمار اعلامی در این زمینه درست نیست؛ قاچاق دام با لنج نیست و بهوسیله قایق صورت میگیرد که آن هم در بهترین حالت روزی 200 دام خارج شود و آنچه گفته شده صحت ندارد؛ با همه این تفاسیر، این حجم از قاچاق دام هم تأثیر خاصی روی حجم کلی بازار گوشت ندارد.
خروج دامهای سنگین از مرزهای غربی
این پایان ماجرا نبود و حسینعلی حاجیدلیگانی روز 29 بهمن بار دیگر در تذکر شفاهی جلسه علنی نوبت عصر مجلس شورای اسلامی با استناد به ماده 195 در خصوص بند 8 اصل 44 برای ماجرای قاچاق دام زنده از کشور تأکید و بیان کرد: این تذکر در خصوص جلوگیری از سلطه خارج بر اقتصاد کشور است. اکنون عدهای در حال غارت کردن دام سبک و سنگین کشور هستند. هماکنون صدها قایق و لنج شبانه دام را از بنادر جنوبی از کشور خارج میکنند. همچنین دامهای سنگین از طریق مرزهای دیگر غربی از کشور خارج میشود.
وی ادامه داد: در جای جای کشور در روستاها و شهرها دلالان با پرداخت پولهای هنگفت و با قیمتهای بالا دامها را خریداری و از کشور خارج میکنند. آقای مطهری، خواهش میکنم از نیروی انتظامی، وزیر کشور و وزیر جهاد کشاورزی بخواهید جلوی این غارتی را که اکنون انجام میشود بگیرند.
حاجیدلیگانی با تأکید بر اینکه در یک جلسه، وزیر اطلاعات، وزیر جهاد کشاورزی، وزیر کشور و فرمانده نیروی انتظامی بیایند و در این خصوص پاسخ دهند گفت: «مردم در این باره متحیر هستند؛ از یک سو میگویند این موضوع قاچاق است و از سوی دیگر عدهای مدعی هستند که "ما مجوز داریم."، این موضوع باید رسیدگی شود. آنها متوجه ضربهای که این امر به کشور میزند نیستند. یک سال دیگر آثار منفی این موضوع مشخص میشود. آنها در حال قاچاق دام مولد هستند.»، این افراد در جای جای کشور با پولهای بزرگ این دامها را خریداری و از کشور خارج میکنند. شنیده میشود عربستان در اختیار برخی افراد پول قرار داده که دام را از داخل کشور خریداری و از کشور خارج کنند حتماً باید در این خصوص جلسهای گذاشته شود.
80درصد قاچاق دام مولد به کشورهای حاشیه خلیج فارس توسط یک زن!
صبح امروز نیز، گزارش جدیدی در این زمینه منتشر شد که حاکی از زوایای جدید دیگری از انتقال دامهای مولد از استان فارس به مرزهای جنوبی و انتقال به کشورهای حاشیه خلیج فارس از جمله کشور عمان منتشر شد.
خبرنگار رادیو گزارش خود را از استان فارس آغاز کرد و به یکی از میادین دام جنوب کشور میرسد؛ در میان پیگیریهای او مشخص میشود بسیاری از گوسفندهایی که به واحدهای پرواربندی منتقل شدهاند، در ساعاتی که این واحدها خلوت هستند فوراً بهصورت قاچاق، منتقل میشوند.
در حالی که مسئولان مدعی هستند با بخشنامهها و دستورالعملهای صادره، نقلوانتقال دام صرفاً با پلاک نصبشده روی دام ممکن است، اما گزارش این خبرنگار حاکی از جابهجایی، فروش و انتقال بسیاری از دامها بدون پلاک است و حتی در اتفاقی عجیبتر، یکی از دلالها به او میگوید در برخی میادین، پلاک دامهای سنگینتر را کنده و به دامهای سبکتر نصب میکنند و با این کار، دامهای سنگینتر بهراحتی قاچاق میشوند.
این خبرنگار که در نهایت خود را به میدان دام یکی از بنادر جنوبی رسانده و با دامهای انتقالی از استانهایی چون کرمان، یزد و فارس مواجه شده است، از زبان دلالان حاضر میشنود که یکی از جزایر کشور عمان که کمترین فاصله با خاک ایران را دارد، از مقاصد قاچاق دام از ایران به عمان است.
نکته مهم دیگر در این گزارش، این است که گزارشگر با راهنمایی فروشندگان و دلالان دام، به یک خانم میرسد که 80درصد این دامها توسط او به عمان و دیگر کشورهای عربی حاشیه خلیج فارس منتقل میشود. این خانم فقط گوسفندان مولد را میخرد و به خارج از ایران منتقل میکند.
مشروح این گزارش را در فایل صوتی زیر، بشنوید.
انتهای پیام/*