تعطیلی ۴۵ درصدی واحدهای تولیدی آذربایجان غربی سبب بیکاری ۱۶۰ هزار نفر شد

تعطیلی 45 درصدی واحدهای تولیدی آذربایجان غربی سبب بیکاری 160 هزار نفر شد

بیکاری به عنوان یکی از مهم‌ترین معضلات اجتماعی مطرح است که متأسفانه آذربایجان غربی نیز از این مورد استثنا نیست، وجود بیش از ۱۶۰ هزار بیکار در این استان ناشی از تعطیلی ۴۵ دصدی واحدهای تولیدی است نتیجه بی توجهی به اهمیت رونق بخش صنعت است.

به گزارش خبرگزاری تسنیم از ارومیه، وقتی سخن از بیکاری به میان می‌آید نخستین تصویری که این کلمه به ذهن شنونده القا می‌کند چیست؟ در واقع تبعات بیکاری به قدری زیاد است که تصاویر مختلف چند ثانیه‌ای نمی‌تواند  اوج اهمیت آن را بیان کرده و مشکلات خانوادگی، اجتماعی و روحی ناشی از آن را نشان دهد.

انواع مختلف بیکاری وجود دارد که بیکاری فصلی، بیکاری ساختاری، بیکاری پنهان و همین طور وجود پدیده کم‌کاری، از سویی، و اشتغال تعداد قابل توجهی از شاغلان دربیش از یک شغل، به دلایل متعدد  از سوی دیگر، همه و همه دلیلی برافزایش بیکاری و متعاقبن اهمیت حل معضل بیکاری در ایران است و ضرورت دارد این مشکل اساسی و ملی، عالمانه مورد تجزیه و تحلیل قرار گیرد و راه‌حل‌هایی مناسب ارائه شود.

معضل بیکاری اکنون به یکی از اصلی‌ترین معضلات خانواده‌های ایرانی تبدیل شده به طوریکه در هر خانواده حداقل یک یا دو جوان تحصیل‌کرده بیکار وجود دارد، نوسانات اقتصادی، عدم تناسب بین آهنگ رشد جمعیت و فرصت‌های شغلی و عدم نیازسنجی در انتخاب رشته تحصیلی از عمده دلایل وجود بیکاری در کشور محسوب می‌شود.

اغلب جوانان بیکار جامعه کنونی دارای مدرک دانشگاهی معتبر هستند و همین امر نشان می‌دهد که داشتن مدرک دانشگاهی عملاً تضمینی برای یافتن شغل مناسب نیست اما افرادی که پا به دانشگاه می‌گذرانند از سویی به فکرعلم آموزی و از سویی به فکر یافتن شغل مناسب که یکی از اساسی‌ترین نیازهای هر فرد برای ادامه زندگی است هستند اما  تحقیق و پژوهش‌های انجام شده در این حوزه نشان دهنده علاقه‌مندی جوانان تحصیل کرده به کارهای اداری ودفتریست که به عبارتی دیگر این موضوع کاهش حق انتخاب در یافتن شغل دلخواه فرد را در پی دارد.

رشد قارچ گونه دانشگاه‌ها و نبود توازن  و نیاز سنجی بین نیروی کار مورد نیاز در بازار کار و دانشجویان وارده به دانشگاه‌ها یکی دیگر از عمده دلایل افزایش روز افزود بیکاری است که نیازمندی برای تحقیق و پژوهش در آن احساس می‌شود، علاوه بر آن تعداد واحدهای عملی دانشجویان بسیارکم بوده و معمولاً فارغ التحصیلان آماد ورود به دنیای کسب‌وکار نیستند.

لزوم استفاده از مهارت‌ها فنی و  حرفه‌ای برای مهار بیکاری

مرکز آمار ایران، چکیده نتایج طرح آمارگیری نیروی کار در تابستان 97 را منتشر نموده است، این آمار نشان می‌دهد که نرخ مشارکت اقتصادی جمعیت ده ساله و بیشتر از 40.7 درصد در تابستان 96 به 40.9 درصد در تابستان 97 افزایش یافته است.

تعداد جمعیت بیکاران کشور در تابستان 97، سه میلیون و 326 هزار و 855 نفر گزارش شده است که این تعداد در مقایسه با مدت مشابه سال گذشته رشد 237هزار و 301 نفری را تجربه نموده است، با این رشد جمعیت بیکاران، نرخ بیکاری نیز از 11.5 درصد در تابستان 96 به 12.2 درصد در تابستان 97 افزایش یافته است

همچنین نرخ بیکاری جوانان 15 تا 29 ساله در تابستان 97 با 0.8 درصد افزایش نسبت به مدت مشابه سال گذشته به 27.2 درصد رسیده است.

160 هزار بیکار در آذربایجان غربی وجود دارد

مدیرکل تعاون، کار و رفاه اجتماعی آذربایجان غربی می‌گوید: آذربایجان غربی هم‌اکنون بیش از160 هزار بیکار دارد و شش هزار نفر از آنان از بیمه بیکاری استفاده می‌کنند.

وی می‌افزاید: بر اساس اعلام مرکز آمار ایران نرخ بیکاری استان در سال 96 به ترتیب در فصول بهار11 درصد، تابستان 14.9 درصد، پاییز 14.8 درصد و زمستان13.6 درصد بود.

نقی زاده تصریح می‌کند:  در سال 97 به ترتیب در فصول بهار 14.9تابستان 14.8درصد و پاییز 13.6 درصد بوده و امسال در حالت کلی میانگین نرخ بیکاری آذربایجان غربی 14.6 درصد اعلام شده است.

وی می‌گوید: 35 مرکز کاریابی جهت ایجاد اشتغال هرچه بیشتر برای جوانان ایجاد شده و با هشت دانشگاه استانی نیز تفاهم نامه ای مبنی بر فراهم کردن شرایط کسب و کار برای دانشجویان پس از فارغ التحصیلی منعقد شده است.

مدیر کل تعاون، کار و رفاه اجتماعی می‌افزاید: بیش از 280 میلیارد تومان برای آذربایجان غربی در راستای ایجاد مشاغل خانگی تصویب شده که نیمی از آن در قالب تسیلات بانکی برای متقاضیان واگذار شده است.

نفی زاده می‌گوید: تعداد 131 تعاونی با 51 هزار عضو وجود دارد که در این میان 26 تعاونی با جمعیت 242 نفر برای مرز نشینان استان است.

فارغ التحصیلان فاقد مهارت کافی برای ورود به بازار کار هستند

متاسفانه فارغ اتحصیلان دانشگاهی اغلب فاقد مهارت های لازم و کافی جهت ورود به بازار کارو حتی یافتن شغل نامرتبط به رشته تحصلی خود هستند افزایش ساعات کار آموزی و کارورزی دانشجویان ممکن است راهکاری زود بازده اما کوتاه مدت برای حل این مشکل باشد.

مدیرکل تعاون، کار و رفاه اجتماعی آذربایجان غربی با اشاره به این‌که نرخ بیکاری این استان نسبت به کشور 2٫8 درصد بالاتر است اظهار میدارد: نرخ بیکاری در کشور 12٫1 درصد است و این نرخ در استان آذربایجان غربی در بهار امسال، 14٫9 درصد است و بر اساس سرشماری نفوس و مسکن سال 95 در استان آذربایجان غربی 117 هزار و 517 نفر بیکار وجود دارد که از این تعداد بیکار 32180 نفر آن‌ها فارغ‌التحصیل دانشگاهی و دارای مدرک هستند.

رضا نقی زاده می‌گوید: با تمامی تلاش‌هایی که اداره کل تعاون، کار و رفاه اجتماعی استان برای کاهش آمار بیکاری انجام داده ولی هنوز تعداد بسیار زیادی از افراد در این استان بیکار هستند.

وی در رابطه با بیکاران تحصیل‌کرده نیز  می‌افزاید: طرح کارورزی فارغ‌التحصیلان دانشگاهی از سوی وزارت کار اجرا می‌شود که هدف از اجرای این طرح توانمندسازی نیروی کار برای ورود به بازار کار و ایجاد انگیزه برای آن‌هاست که داوطلبان این طرح مشمول بیمه نیز می‌شوند.

جمعاً 16 هزار و 561 اشتغال به وجود آمده که یک هزار و 549 نفر در مشاغل خانگی 7 هزار و 575 نفر در اشتغال روستایی و 2 هزار و 323 نفر در حوزه اشتغال فراگیر مشغول هستند.

 اشتغال 22 هزار نفر در شهرک‌های صنعتی آذربایجان غربی

مدیرعامل شرکت شهرک‌های صنعتی آذربایجان غربی می‌گوید: تعداد واحدهای بهره‌برداری شده در شهرک‌های صنعتی استان را یک هزار و 298 واحد بوده که درمجموع در این شهرک‌ها 22 هزار و 800 نفر مشغول به کار هستند.

علی عبدلی می‌افزاید: از همه بخش‌های دولت می‌خواهیم بیش‌ازپیش در کنار صنعت گران باشند تا مشکلات واحدهای تولیدی و صنعتی کاهش یابد چراکه 45درصد از واحدهای تولیدی در شهرک‌های صنعتی آذربایجان غربی راکد بوده و درصد کمی به‌طور کامل فعال هستند.

مدیرعامل شرکت شهرک‌های صنعتی آذربایجان غربی دلیل تعلل و کاهش تولید واحدهای تولیدی استان را بحران ارزی و تأثیر آن در کار کرد تمامی واحدها دانسته و می‌گوید: برای تأمین مالی مورد نیاز برای بازسازی و نوسازی 5 هزار واحد اقتصادی استان به 100 هزار میلیارد ریال اعتبار نیاز است.

راهکار قطعی برای حل تولیدکنندگان آذربایجان غربی وجود ندارد

رئیس خانه صنعت، معدن و تجارت آذربایجان غربی نیز می‌گوید: متأسفانه برای حل مشکلات اقتصادی و خروج از رکود واحدهای تولیدی راهکار صد درصدی وجود ندارد به شخصه معتقدم بیشترین مشکلات تولید ناشی از نرخ سود تسهیلات از جانب بانک‌ها است.

محمد فاروق گرمیانی می‌افزاید: سودهای بانکی بیش از نرخ تورم است بنابراین توانایی تولید رقابت بین تولیدکنندگان و صادرکنندگان را ناممکن کرده است که این موضوع چرخه تولید بسیاری از واحدهای تولیدی را از کار می‌اندازد.

وی می‌گوید: تولیدکنندگان استان آذربایجان غربی چرا باید برای سهولت کار از گمرک استان آذربایجان شرقی استفاده کنند در حالی که این کار پیامدهای منفی صادرات داشته و در نهایت صادرات آذربایجان غربی به نام استان دیگر تمام می‌شود.

گزارش از مریم مرادی

انتهای پیام/ ع

پربیننده‌ترین اخبار استانها
اخبار روز استانها
آخرین خبرهای روز
مدیران
تبلیغات
رازی
مادیران
شهر خبر
فونیکس
او پارک
پاکسان
رایتل
طبیعت
میهن
گوشتیران
triboon