آفت زمین‌های اجاره‌ای؛ کشاورزی لرستان در تصرف غیربومی‌ها


آفت زمین‌های اجاره‌ای؛ کشاورزی لرستان در تصرف غیربومی‌ها

استان لرستان به‌دنبال خشک‌سالی‌های اخیر با کاهش سفره‌های آب زیرزمینی روبه‌روست، اما هجوم کشاورزان غیربومی به استان بلای جان زمین‌ها شده و منابع آبی را هدر می‌دهد.

به گزارش خبرگزاری تسنیم از خرم‌آباد، استان لرستان در سال‌های اخیر به‌دنیال کم‌بارشی و خشک‌سالی‌های مداوم با افت سفره‌های زیرزمینی و خالی‌شدن حجم سدها روبه‌روست، به‌طوری‌که بنا به گفته رضا میرزایی، مدیرعامل آب منطقه‌ای لرستان هم‌اکنون 48درصد حجم سدهای استان خالی است.

خالی‌شدن سدها و افت سفره‌های آب زیرزمینی در حالی رخ می‌دهد که لرستان سومین حوضه‌ی آبریز کشور بوده، اما عدم کنترل روان‌آب‌ها، کشت محصولات آب‌دوست، ورود کشاورزان غیربومی و اجاره اراضی حاصل‌خیز لرستان برای کاشت سیب‌زمینی، هندوانه و پیاز سبب‌شده که منابع آبی استان بیش‌تر از پیش در حال کاهش باشد.

بی‌رحمی به زمین

عبدالرضا بازدار، رئیس سازمان جهاد کشاورزی لرستان اظهار داشت: کشاورزانی که زمین‌های استان را اجاره می‌کنند اگر در چارچوب ضوابط سازمان جهاد کشاورزی کار کنند، مشکلی با آن‌ها نیست ولی چنان‌چه کار آن‌ها خارج از ضوابط باشد با کشاورزان بومی و غیربومی برخورد خواهد شد.

وی افزود: بیش از 90درصد کشاورزان غیربومی که زمین را اجاره می‌کنند، سیب‌زمینی کاشت کرده بر همین اساس باید سازمان جهاد کشاورزی و امور آب این کشت را محدود کنند؛ سال گذشته پس از محدودکردن کشت سیب‌زمینی با مدیریت و پای‌کار بودن فرمانداران  اوضاع تا حدودی مدیریت شد.

نادر مختاری، معاون حفاظت و بهره‌برداری شرکت آب منطقه‌ای لرستان نیز اظهار داشت: با توجه به محدودشدن کشت‌های آب‌دوست در استان‌های همجوار کشاورزان این استان‌ها به لرستان هجوم آورده و مشکلاتی را برای استان به‌وجود می‌آورند.

وی افزود: کشاورزان غیربومی پمپ چاه‌ها را با قدرتی بیش‌تر از ظرفیت چاه نصب می‌کنند و هم‌چنین جهت بالابردن راندمان محصولات کشاورزی خود از کودهای شیمایی و سموم غیراستاندارد استفاده می‌کنند.

مختاری تصریح کرد: با توجه به محدودیت‌هایی که استان‌های همجوار ایجاد کرده‌اند و هم‌چنین همواربودن دشت‌های لرستان کشاورزان غیربومی با بستن قرارداد هر هکتار 10میلیون تومان با کشاورزان و حجم زیادی از منابع مالی را ردوبدل می‌کنند؛ هم‌چنین کشاورزان غیربومی نیروی کار خود را همراه می‌آورند و سبب بیکاری کشاورزان استان می‎شوند.

آثار سموم در زمین

عظیم دادگر، دبیر هیئت اجرایی خانه کشاورز نیز با بیان اینکه ورود کشاورزان غیربومی برای استان لرستان صدمه است، خاطرنشان کرد: این کشاورزان سبب صدمه‌زدن به اشتغال و هدردادن منابع آب استان شده، چراکه به فکر اراضی ما نیستند و آثار سمومی که استفاده می‌کنند تا مدت‌ها در زمین‌ها باقی می‌ماند.

وی افزود: متاسفانه در استان لرستان سالانه حدود 80-70هزار تن هندوانه بسیار گسترده با مصرف 12هزار مترمکعب آب برای یک هکتار هندوانه مصرف می‌شود، این درحالی است که همین میزان آب می‌تواند 5هکتار گندم را برای استان پرورش دهد.

 رحیم شوشتری نیز به‌عنوان یکی از کشاورزان شهرستان ازنا عنوان کرد: به‌عنوان یک تولیدکننده اعتقاد دارم اگر کلیه نیروهای انتظامی استان را بسیج کنید بازهم نمی‌شود مانع کشاورزان غیربومی شد، چون کشاورزان استان با عنوان شریک و به‌دست آوردن از آن‌ها حمایت می‌کنند.

وی بیان کرد: جهت مقابله با کشاورزان مهاجر باید چاه‌های کشاورزی به  کنترل هوشمند مجهز شوند و برای جلوگیری از استفاده بی‌رویه سموم  نیز باید برای هر محصول سلامت غذایی تعریف شود، محصولی که از مزرعه برداشت می‌شود چنانچه سلامت غذایی داشته باشد باید وارد بازار شود.

کنترل قراردادها

حمید کشکولی فرماندار الیگودرز نیز در این رابطه گفت: ما نمی‌توانیم جلوی کشاورزان غیربومی را بگیریم، بلکه باید با فرهنگ‌سازی توسط دهیاران و بخشداران آموزش‌های لازم را به کشاورزان بدهیم، بسیاری از کشاورزان تنبل هستند و ترجیح می‌دهند زمین‌های کشاورزی خود را به کشاورزان غیربومی اجاره بدهند.

شریف خسروی فرماندار الشتر نیز اظهار داشت: جهاد کشاورزی در حوزه آب‌های سطحی و چاه‌ها  برای هر شهرستان مقایسه‌ای تعیین‌کرده ولی ابزاری که این مقیاس را کنترل کند در اختیار ندارد.

وی افزود: ما توان مقابله با کشاورزان غیربومی را داریم و چنان‌چه یک یا دو سال مانع ورود آن‌ها شویم موفق خواهیم  شد، این کشاورزان از منابع آبی و خاکی پاس‌داری نمی‌کنند.

خسروی گفت: کشاوزان غیربومی از طریق تعاونی‌های آب‌بَران قرارداد می‌بندند با کنترل قراردهای این تعاونی‌ها می‌توان از ورودشان به استان جلوگیری کرد.

لزوم فرهنگ‌سازی

سیدموسی خادمی استاندار لرستان نیز اظهار داشت: کشاورزان غیربومی علاوه بر برداشت اضافه از چاه‌ها، استفاده از سموم و هم‌چنین به‌کارگیری نیروهای غیربومی سود و درآمد را از استان خارج می‌کنند و نسبت به زمین‌های کشاورزی دلسوز نیستند.

وی افزود: کشاورزان ما باید یاد بگیرند باوجود هزینه‎ها برای ساخت ایستگاه‌های پمپاژ و دشت‌های هموار بهتر است خودشان از زمین‌های کشاورزی سود ببرند.

خادمی با بیان اینکه شهرستان الشتر امسال به‌عنوان پایلوت جهت جلوگیری از حضور کشاورزان غیربومی  انتخاب می‌شود، گفت: بیش‌ترین حضور کشاورزان غیربومی در الشتر است، تلاش کنیم حضور غیربومی‌ها را در این شهرستان کاهش بدهیم؛ اگر نتیجه خوب بود سال بعد این طرح را در سایر شهرستان‌ها اجرا خواهیم کرد.

انتهای پیام/ش

پربیننده‌ترین اخبار استانها
اخبار روز استانها
آخرین خبرهای روز
فلای تو دی
تبلیغات
همراه اول
رازی
شهر خبر
فونیکس
میهن
طبیعت
پاکسان
گوشتیران
رایتل
مادیران
triboon