تحولات در سیاست داخلی جمهوری آذربایجان به کدام سو خواهد رفت؟

تحولات در سیاست داخلی جمهوری آذربایجان به کدام سو خواهد رفت؟

دریک ماه گذشته تغییرات در سیاست دولت داخلی جمهوری آذربایجان مشهود است. برخی ها علت این تغییرات را تمایل دولت به آرامش وبعضی ها نیز از نتایج تظاهرات نوزده ژانویه مخالفان می دانند.

به گزارش گروه بین الملل خبرگزاری تسنیم، دریک ماه گذشته تغییرات در سیاست دولت داخلی جمهوری آذربایجان مشهود است. برخی ها علت این تغییرات را تمایل دولت به آرامش وبعضی ها نیز از نتایج تظاهرات نوزده ژانویه مخالفان می دانند. علت مصاحبه های متعدد رئیس جمهور، حضور در بین مردم برقراری ارتباط با آنها، برداشتن برخی ممنوعیت ها برای فیلمساز، نویسنده و رئیس سابق شورای ملی، رستم ابراهیم بیگ اف چیست؟ آیا این اقدامات را میتوان آغاز اصلاحات دانست؟

تغییراتی در دولت جمهوری آذربایجان وجود دارد. حرکت الهام علی اف یک حرکت پیچیده و چند وجهی است که هم به آن آشنا است وهم میتواند آن را مدیریت کند. علی اف شرایط پیچیده را دوست ندارد و بیشتر ترجیح میدهد روش ساده را انتخاب کند. این باعث شده است که مخالفان سیاسی که بعد از سال 2003 گوشه گیر شده بودند امروزه در قالب انجمن های جبهه خلق آذربایجان و مساواتو سایر انجمن ها  به فعالیت های خود ادامه می دهند. وضعیت کنونی برای فعالیت سیاسی بهتر است. اقدام دیگر خارج کردن مطبوعات از این انزاوا بود. وی در مرحله سوم به پاک سازی کابینه دولت پرداخت و حسین قلی باقراف وزیر اکولوژی ومنابع طبیعی را کنار گذاشت .حسین قلی باقر اف پس از اخراج گزارش های از حمایت های مالی غیر قانونی دولت از رسانه افشا کرد.

رادیو آزادلیق، در مصاحبه با کارشناس سیاسی جمهوری آذربایجان، رئوف میرقدیروف به بررسی تحولات موجود در سیاست داخلی جمهوری آذربایجان پرداخته است.

  • به نظر شما دلیل تغییرات اخیر در دولت و رفتار حاکمیت چیست؟

در اینجا مسئله کنار گذاشتن مقامات نیست. با توجه به سیستم قبیله ای حاکم بر دولت، خطر سوءاستفاده از مقامات حذف شده وجود دارد. بنابراین برای کنترل اوضاع، این افراد را همچنان تحت کنترل دارند. در این حالت وضعیت بهتر می شود و فقط دولت و مردم در صحنه باقی می مانند.این وضعیت میتواند در بین مردم ترس ایجاد کند ولی این ترس نمیتواند برای مدت طولانی کار ساز باشد. چرا که مردم ناراضی هستند. حضور غیر منتظره مردم در تجمعات مخالفان نشان داد که آنها از وضعیت موجود ناراضی هستند و این تظاهرات فقط برای حمایت از مهمان حسین اف و دیگر زندانیان نبوده است.

  • چه چیزی باعث این تظاهرات شده است؟

حضور مردم نشانگر نارضایتی عمومی است ولی دولت تدابیری برای حل این نارضایتی ها دارد. مصاحبه غیر منتظره الهام علی اف بعد از چند سال با تلویزیونی محلی، دیدارمردمی، گرفتن عکس با مردم، خوردن آب با آنها، از جمله ی این تدابیر است. یعنی بعد از زلزله حضور رئیس جمهور در بین مردم عادی شده، در حالی که حرکتی برای برقراری ارتباط با مردم است.

  • آیا این تغییرات ربطی به حل مناقشه قره باغ دارد؟ آیا مقامات آمادگی اقدامات لازم در این خصوص را دارند؟ گفته میشود در نتیجه این مناقشه احتمالاً امتیازاتی بدست آید، این امتیازات تا چه حدی معقول است؟

برخی رسانه ها مینویسند که پاشایوف ها برای کودتا حاضر می شوند.(و این باعث تغییر رفتار رئیس جمهور شده است.) این خنده دار است. با توجه به مشکل قره باغ ،رئیس جمهور می خواهد کابینه را از حضور وطن پرستان و کسانی که نمیخواهند مصالحه صورت گیرد پاکسازی کند. حتی بهترین توافق وصلح آذربایجان و ارمنستان به صراحت پذیرفتنی نیست. معاهده صلح ممکن است نارضایتی های در پی داشته باشد ولی پیوستن مردم به صلح آسانتر است. ترس عمومی، تعقیب ها و تنبیه های موجود آیا روشی برای آرام کردن اوضاع سیاسی و اجتماعی جامعه است؟ اگر آنها قصد مصالحه در مورد قره باغ را دارند باید منطقی باشند؛ در یک محیط دموکراتیک مصالحه سخت است چرا که رأی دهندگان به مسائل ملی حساس هستند. بخاطر مسائل جزئی مقامات عوض میشوند و مسائل مهمی چون عدالت، معیار های انصاف، بهره وری سیاسی، کنش سیاسی و وضعیت جغرافیایی رأی دهندگان در درجه های دوم و سوم اهمیت قرار میگیرند. در امضاء توافقنامه مصر و اسرائیل نیز هیچ کدام دموکراتیک نبودند. با تداوم آرامش در آذربایجان من بعید میدانم امضاء سند به خاطر حل مناقشه باشد. به همین دلیل رویداد های اخیر مربوط به قره باغ نیست.

  • یعنی شما هم این حرکت را نتیجه حضور مردم در تظاهرات میدانید؟

دولت هوشیار است با جذب کارشناسان با سواد وضعیت را کنترل می کنند. و میتوانند نبست به تغییر وضعیت به سرعت واکنش نشان دهند.

  • آیا این تغییرات با هدف اصلاح است؟ در مورد آن بحث های زیادی شده است. در رأس پست های سازمانی افراد جوان بکار گرفته میشود، برخی نهاد ها منحل میشود و دولت نیز این اقدامات را بعنوان یک بهبود در دولت محسوب می کند. به نظر شما آیا این روند خود اصلاحات است یا باید تیم را برای اصلاحات تغییر داد؟

با نگاهی به بلوک اقتصادی و قدرت می بینیم که سران همچنان در جایگاه خود هستند وتغییری دیده نمی شود ولی رویداد های مثبتی رخ داده و مردم از این اتفاقات راضی هستند. برای مثال در برخی مناطق رشوه گیری حذف شده اما آیا این اقدامات مثبت در زمینه های دیگر مثل سازماندهی سیستم بیمه درمانی صورت خواهد گرفت؟

  • یعنی این خواسته ها عملی می شوند؟

اگر نظام سیاسی تغییر نکند ، اصلاحات غیر ممکن است. منظور من این است هر کسی که میخواهد در دولت بماند با کار شکنی و فساد سعی در حفظ موقعیت خود دارد و کسی که قصد ترک دولت را دارد نگران بررسی پرونده اش بعد از رفتنش است. گفته میشود پانزده میلیارد مانات از بانک بین الخالق اختلاس شده است، چیزی حدود 80-85 درصد بودجه دولت ویک سوم تولید ناخالص ملی . جهانگیر حاجی اف (رئیس آن بانک) نمیتواند اختلاسی در این مقیاس بزرگ را انجام دهد. چرا که در این بین بانک مرکزی ، گروه نظارت بر بانک ها، وزرات مالیه، کار گزاران بانک بین المللی متعلق به دولت، که رهبری این سازمان ها بر عهده مقامات دولتی بود وجود داشتند. این سخت است قبول کنیم که حاجی اف به تنهایی این اختلاس را انجام داده، آیا هیچ کدام از این سازمان ها این اختلاس پانزه میلیاردی را ندیده اند؟ به همین دلیل تغییرات سیستم، بدون تغییرات ریشه ای ممکن نخواهد بود و برای این کار باید از دولت عبور کنیم و تحقق این امر نیازمند یک سیاست مدار قدرتمند است.

 

انتهای پیام/

واژه های کاربردی مرتبط
واژه های کاربردی مرتبط
پربیننده‌ترین اخبار بین الملل
اخبار روز بین الملل
آخرین خبرهای روز
مدیران
تبلیغات
رازی
مادیران
شهر خبر
فونیکس
او پارک
پاکسان
رایتل
میهن
گوشتیران
triboon