تورم ناشی از گرانی ارز فقط ۱۲.۵ درصد است/ جای خالی اقتصاد تحریم در دانشگاههای ایران

تورم ناشی از گرانی ارز فقط 12.5 درصد است/ جای خالی اقتصاد تحریم در دانشگاههای ایران

یک کارشناس اقتصادی با بیان اینکه، تورم ناشی از افزایش قیمت دلار فقط ۱۲.۵ درصد است، گفت: اقتصاد تحریم یک علم جهانی است اما یک کلمه‌اش هم در دانشگاه‌های ایران نیست.

به گزارش خبرگزاری تسنیم، حجت الله عبدالملکی عضو هیئت علمی دانشگاه امام صادق(ع) درباره چگونگی ایجاد و راه حل گرانی‌ها اظهار نظر و در ادامه همه جزئیات FATF را شرح داد.

عبدالملکی گفت: فقط 20 درصد مشکلات اقتصادی مرتبط با تحریم ها است. کار اقتصاد مقاومتی از بین بردن 80 درصد تحریم های داخلی کشور است.

او گفت: گرانی 97 از زمستان 96 با افزایش قیمت دلار شروع شد. بخشی از افزایش قیمت ها بخاطر گرانی دلار طبیعی است چون هزینه تولید هم افزایش پیدا می کند اما طبق محاسبه ها، تورم افزایش قیمت دلار در اقتصاد ما الان باید 12.5 درصد باشد. تورم سنگین امروز ناشی از توهم افزایش قیمت ها است. این باعث می شود همه با هم قیمت هایشان را بالاتر ببرند. ریشه های این توهم خروج آمریکا ار برجام، بازگشت تحریم ها و اجرای تحریم های جدید است ولی ریشه واقعی این تلاطم ها، اجرای اقتصاد دلاریزه ایران از پیش از انقلاب تاکنون و خلق نقدینگی سنگین است؛ ریشه دیگر شرطی شدن اقتصاد نسبت به خبر تحریم‌ها است. بزرگنمایی این خبرها بیشتر توسط خود مسئولان انجام شد؛ آنجایی که گفتند برجام همه مشکلات اقتصادی را حل می‌کند و حتی آب خوردن ما هم وابسته به برجام است.

عبدالملکی ادامه داد: در افتصاد دلاریزه ایران یک چاشنی به اسم خبرِ تحریم‌ها عمل می‌کند و بمب بزرگ نقدینگی را منفجر می‌کند و بر سر همه بخش‌های اقتصاد کشور آوار می‌کند. امروز 70 درصد نقدینگی کشور دست حدود 40هزار نفر است. معتقدم این فضا قابل مدیریت است. باید سه اقدام انجام دهیم؛اول مدیریت روانی اقتصاد، دوم مدیریت بازار ارز و سوم مدیریت نقدینگی است. روان اقتصاد کشور دست رسانه ها و مدیران کشور است اما در کشور ما همان رسانه ها هم بازتاب دهنده نظرات مدیران هستند. در مدیریت روانی اقتصاد باید شاهد صداقت مسئولان و خودداری از التهاب آفرینی باشیم که اینطور نیست.

وی افزود: در مدیریت بازار ارز باید شاهد مدیریت تقاضا و مدیریت عرضه باشیم. متاسفانه میلیاردها دلار ارز را برای سفرهای خارجی و واردات کالاهای بی خاصیت اختصاص دادیم تا اینکه دولت متوجه اشتباهش شد و گفت فقط به کالاهای اساسی این ارز را می‌دهد. وقتی ارز 4200 تومانی معرفی می شود باید دستگاه اجرایی نظارتش را جدی تر کند که واردات ها به درستی انجام شود و عرضه هم مطابق واردات انجام شود اما این اتفاق هنوز هم نیفتاده است. ما باید از ظرفیت صرافی های کشور استفاده کنیم درحالی که همان روزهای اول همه آنها را تعطیل کردیم. صرافی های ایران متخصص جابجایی پول های بین المللی هستند و جوری کارشان را بلدند که هیچ آمریکایی و وزارت خزانه داری آمریکا متوجه آن نمیشود! ما راه های بسیاری برای دور زدن سالم و بدون فساد تحریم ها داریم که یکی از آنها همین صرافی ها است.

این استاد اقتصاد دانشگاه گفت: باید روی حساب های پر پول و بزرگ که 70 درصد نقدینگی کشور را تشکیل داده اند قواعد مشخصی وجود داشته باشد. یعنی مثلا اگر حساب طرف 100 میلیارد تومان پول دارد و ناگهان یک چک 50 میلیاردی قرار است از آن خارج شود، بانک مرکزی باید شفاف بداند که آن پول قرار است صرف چه چیزی شود. اگر قرار است در بازار طلا و خودرو سوداگری کند باید مانع شود اما اگر می خواهد حقوق کارمندان را بدهند یا تجهیزات جدید برای کارخانه خریداری کند مجاز است. با این کنترل ها روی 40هزار حساب بانکی بزرگ کشور و البته ممانعت از بنگاه داری بانک ها به راحتی می توان مشکل آوار نقدینگی را تا حدود بسیار زیادی حل کرد.

عبدالملکی در برنامه عصر گفت: بخشی از این پیشنهادات را دولت عملیاتی کرد و توانست روند فزاینده قیمت ارز و نابسامانی بازار را کنترل کند. این ها راهکارهای اقتصاد مقاومتی برای کشور است و می بینیم وقتی بکار برده می شود جواب می دهد اما عموما وقتی سراغ آن می‌آییم که گرفتار شده ایم.

نادر طالب زاده در ادامه درباره FATF صحبت کرد. او گفت: مسئول FATF در روزهای گذشته اعلام کرد در جهش دلار و رسیدن قیمت آن به 14هزار تومان در ایران نقش داشته است. این قواعدیست که بعد از 11 سپتامبر عملیاتی شد. قبلا لوایح ضد پولشویی بود اما بعد از 11 سپتامبر لایحه منع تامین مالی تروریسم عملیاتی شد اما تروریسم به معنایی است که آنها معتقدند. ما داعش را تروریسم می دانیم اما منظور آنها حزب الله لبنان و سپاه ایران است. CFT یکی از نتایج ماجرای ساختگی 11 سپتامبر است. کسانی که امضا می کنند این لوایح را باید بدانند که نتیجه 11 سپتامبر را امضا می کنند. این لوایح یک حقه و فریب است.

طالب زاده گفت: کنوانسیون پالرمو یکی دیگر از موارد مورد بحث است. پالرمو شهری است که مرکز سیسیل است. پالرمو جایی است که در تمدن اسلامی مهم است. فاطمیون مسلمان قبلا در سیسیل حکومت می کردند و زمانی آنها در همین پالرمو از غربی ها شکست خوردند و این شهر نماد شکست مسلمانان شد. اینجا یک بحث تمدنی داریم. فردریک دوم کسی است که به حکومت رسید و پایتختش را از فرانکفورت به پالرمو آورد چون در دوره حکومت مسلمانان و فاطمیون این شهر بسیار متحول شد و تبدیل به مهد علم، صنعت و پیشرفت شد. زمانی که در پالرموی مسلمان ها 40 حمام وجود داشت، در هیچ کجای اروپا حمامی نبود! پالرمو سیستم آبرسانی دقیقی داشته که در اروپا چنین چیزی نبود.

دکتر عبدالملکی نیز درباره FATF صحبت کرد. او گفت: جنگ اقتصادی ما با غرب دقیقا در جنگ تمدنی اسلام و کفر قابل تعریف است. در دوره بعد از انقلاب اسلامی این تمدن اسلامی دوباره احیا شد. غربی ها متوجه شدند که اسلام هم ساختار و هم تئوری لازم برای تحقق و احیای تمدنش را دارد. تئوری ما فقه امامیه و نظریه ولایت فقیه است. غرب در جنگ های سیاسی، نظامی و فرهنگی شکست خورد، فقط جنگ اقتصادی مانده است. این برنامه علیه برنامه تمدنی جمهوری اسلامی ایران است. شرایط را برای ما سخت کردند اما خودشان هم می دانند که این تحریم ها ایران را زمینگیر نمی کند به دو علت؛ دلیل اول ظرفیت های درونی اقتصاد ایران است که اقتصاد مقاومتی دنبال به فعلیت رساندن آنهاست و دلیل دوم هم موضوع اقتصادِ تحریم است. اقتصادِ تحریم یک علم است. در 100 سال گذشته بیش از 200 تحریم اقتصادی در دنیا وضع شده است. تعداد زیادی از اقتصاددانان مستقل دنیا فکر کردند که چگونه می شود کشور را در شرایط تحریمی اداره کرد. نتیجه این هم اندیشی تولید یک علم است به نام اقتصاد تحریم. شاید باورتان نشود اما دانشجوی اقتصاد ایران از اول لیسانس تا آخر دکترا حتی یک کلمه هم از این دانش نمی‌خواند. پیشرفت جریان نفوذ را ببینید. در کشوری که چهل سال است درگیر تحریم های شدید است، جوان ها نباید چیزی از اقتصاد تحریم یاد بگیرند تا کشورشان را مدیریت کنند. اساتید و دانشجویان ما این علم  را ندیده و نخوانده‌اند به هین دلیل خیال می کنند تحریم ها دیگر آخر دنیاست و ما فلج خواهیم شد. من و دوستانم سفر کردیم و اقتصاد تحریم را از خارجی ها یاد گرفتیم.

وی افزود: در علم اقتصاد تحریم روش هایی تمیز و بدون فساد برای دور زدن تحریم ها معرفی می شود. دور زدن تحریم ها در ایران و ظرفیت های موجود کشور، آمریکایی ها را از اثرگذاری تحریم ها نا امید کرد. آنها فهمیدند با تحریم هایشان نمی توانند ایران را فلج کنند پس به این نتیجه رسیدند که کاری کنند تا اقتصاد ایران از داخل دچار خود تحریمی شود. یعنی مردم ایران و مسئولان ایران خودشان باعث تحریمشان شوند. گروه اقدام مالی از سال 1989 بوده اما ماجرای مبارزه با تروریسمش دقیقا بعد از 11 سپتامبر اتفاق افتاد.

عبدالملکی ادامه داد: FATF مجموعه ای از 37 کشور است که تصمیمشان برای دنیا لازم الاجرا نیست. قواعدی تعیین کردند و بر مبنای آن لیست سیاه سرمایه گذاری را تهیه کردند. این قواعد اثرات لازم الاجرای بین المللی ندارد اما چون کشورهای قدرتمندی هستند و مثلا می گویند فلان کشور ریسک بالای سرمایه گذاری دارد، این موضع روی بقیه هم تاثیر می گذارد و آنها را با تردید مواجه می کند. این حرف که می گویند اگر قواعد FATF را نپذیریم دیگر هیچ کشوری با ما کار نمی کند، 100درصد غلط است. ما از سال 2010 در لیست سیاه این گروه هستیم و اوضاع تفاوتی نکرده است و با همان کشورهایی که معامله داشتیم، همچنان هم داریم و خواهیم داشت. الا با وجود تحریم های ثانویه آمریکا، بودن یا نبودن در لیست سیاه گروه اقدام ویژه مالی هیچ تفاوتی با هم ندارد. اگر در لیست سیاه هم نباشیم باز با وجود تحریم آمریکا، بانک های دنیا اجازه همکاری با ما را پیدا نخواهند کرد.

این استاد دانشگاه گفت: هیچ تضمینی نیست که اگر ما پالرمو و CFT را بپذیریم، مشکلمان با FATF حل شود. در بیانیه اخیر FATF که به ما 4 ماه دیگر فرصت داده آمده که همان دو لایحه ای که تصویب شده و رئیس جمهور هم ابلاغ کرده محل چالش است و طبق خواسته های گروه اقدام ویژه مالی تدوین نشده است! اما فعلا پالرمو و CFT را تصویب کنید تا بعد درباره آن دو لایحه دیگر بحث کنیم.

نادر طالب زاده گفت: ما باید وارد یک معامله و معاهده شویم که بر مبنای دروغ 11 سپتامبر است. یکی باید به تصمیم گیران کشور این موارد را یادآور شود. تروریسم واقعی همین 11 سپتامبر است، بانیان این حادثه ساختگی قرار است علیه تامین مالی تروریسم اقدام کنند؟ اگر نمایندگان مجلس بلد نیستند متن های FATF و پیشینه آن را بخوانند، یکی را بیاورند برایشان متن ها را بخواند و ترجمه کند تا نخواهند با داد و تشر یک نفر یک معاهده دیگر را امضا کنند.

عبدالملکی گفت: وزیر خارجه خودمان آقای ظریف در مجلس گفت هیچ تضمینی نمی دهد که با امضای FATF شرایط بهتر شود اما استدلال این است که بهانه را از طرف غربی بگیریم. اگر FATF را اجرا کنیم چه می‌شود؟ بر این اساس باید به تعریف غرب از تروریسم تمکین کنیم، یعنی باید سپاه و حزب الله را تحریم کنیم و همه افراد مرتبط با آن را هم تحریم کنیم. علاوه بر این همه اطلاعات اقتصادی ما بصورت شفاف در دسترس غربی ها قرار می گیرد. با این اقدام تمام روزنه های دور زدن تحریم های ما بسته می شود و این یعنی گران تر شدن زندگی مردم. دولت می گوید ما حق شرط های مختلفی را در پذیرش این لوایح نوشته ایم تا همه چیز دست غربی ها نباشد اما در متن لوایح FATF نوشته شده که اگر حق شرط کشورها در اصل موضوع مصداق نقض غرض باشد، حق شرط ها باطل است و قابل اجرا نیست.  یعنی اگر ایران می گوید در تعریف تروریسم شرط دارد و میگوید به نظرش حزب الله لبنان تروریست نیست، فایده ای ندارد چون دقیقا مصداق نقض غرض است، چون در متن گروه اقدام ویژه مالی آمده است که حزب الله تروریست است. بنابر این ما اگر با حزب الله ارتباط داشته باشیم یا با سپاه تراکنش مالی داشته باشیم، یک معاهده بین المللی را نقض کرده ایم و بازهم تحریم های بیشتری از طرف شورای امنیت سازمان ملل علیهمان وضع می شود.

عبدالملکی ادامه داد: اگر لوایح را نپذیریم چه می شود؟ هیچ! ما تحریم بوده ایم، تحریم هستیم و تحریم خواهیم ماند چون درگیری تمدنی با استکبار و غزب داریم و آنها ما رها نمی کنند.  برخی از مسئولان وزارت خارجه گمان می کنند که مثلا آمریکا فقط دنبال خفت گیری از ماست، اینطور نیست، آنها دنبال نابود کردن و از بین بردن ما هستند.    

انتهای پیام/

واژه های کاربردی مرتبط
دهۀ «رکود، عبرت، تجربه»
واژه های کاربردی مرتبط
پربیننده‌ترین اخبار اقتصادی
اخبار روز اقتصادی
آخرین خبرهای روز
مدیران
تبلیغات
رازی
مادیران
شهر خبر
فونیکس
او پارک
پاکسان
رایتل
طبیعت
میهن
خودرو سازی ایلیا
بانک ایران زمین
گوشتیران
triboon