میزگرد تسنیم| ۲۱ میلیارد تومان برای اجرای طرحهای آبخیزداری سمنان مصوب شد
معاون منابع طبیعی استان سمنان از اختصاص ۲۱۰ میلیارد ریال اعتبار برای اجرای طرحهای آبخیزداری و آبخوانداری در این استان خبردادوگفت:۲۱میلیارد تومان برای اجرای طرحهای آبخیزداری و آبخوانداری دراستان سمنان ازمحل صندوق توسعه ملی مصوب شد.
به گزارش خبرگزاری تسنیم از سمنان، فرهاد عبدالشاه در میزگرد تسنیم با عنوان تأثیر کمآبی بر منابع طبیعی استان سمنان و با محوریت برنامههای آبخیزداری و آبخوانداری و رویکرد جدید در مراتع این استان در دفتر خبرگزاری تسنیم استان سمنان برگزار شد با اشاره به نگاه ویژه مقام معظم رهبری با مقوله جلوگیری از فرسایش خاک اظهار داشت: 200 میلیون دلار به کل کشور از صندوق توسعه ملی برداشت و اجازه تخصیص داده شد.
وی با اشاره به اینکه از مجموع اعتبار در نظر گرفتهشده از محل صندوق توسعه ملی که معادل 700 میلیارد تومان است خاطرنشان کرد: سهم استان سمنان از این مجموع 21 میلیارد تومان بوده است.
عبدالشاه با اشاره به اینکه این اعتبار از مرداد مصوب شده است تصریح کرد: از اول مردادماه با تشکیل ستاد اجرایی هماهنگی آبخیزداری با 10 عضو اصلی و مهمان با توجه به اهمیت موضوع جلسات متعددی در استان سمنان برگزار شد.
معاون آبخیزداری اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری استان سمنان با اشاره به اینکه بااعتبار مصوب از محل صندوق توسعه ملی اعتبارت این حوزه صد درصد نسبت به سال گذشته افزایش داشته است تصریح کرد: اعتبارات ملی و استانی از سال 92 تا سال 96 بهطورکلی 18 میلیارد تومان بوده است، در سال جاری 21 میلیارد تومان مصوب شد.
وی با بیان اینکه با اعتبار تخصیصی کار در هشت شهرستان استان سمنان در 14 حوزه آغازشده است افزود: بهجز شهرستان مهدیشهر و شاهرود که هرکدام دو حوزه را در برمیگیرند؛ مابقی شهرستانها تک حوزهای هستند.
عبدالشاه اجرای طرحهای بند ملات سنگی به حجم 53 هزار مترمکعب، بند خاکی به حجم 150 هزار هکتار، بندهای سبک پایه بتنی 760 مترمکعب، عملیات انتقال آب به کانالهای بتنی به مساحت هزار و 450 مترمکعب از محل صندوق توسعه ملی در استان سمنان برشمرد و گفت: بهطورکلی 424 طرح تا پایان سال اجرا میشود که اکنون با رشد 65 رشد فیزیکی همراه بوده است.
عبدالشاه با اشاره به اینکه بااعتبار مصوب در نظر گرفتهشده بهطورکلی در پنج حوزه مکانیکی آبخیزداری، آبخوانداری، فعالیتهای بیولوژیکی، حفاظت امور اراضی در حال فعالیت است تصریح کرد: 24 شرکت طرف قرارداد با حجم اعتبار 15 میلیارد تومان با این اداره کل در حال فعالیت هستند.
وی با ارائه آماری از نقاط سیلخیز استان سمنان و اهمیت توجه و اختصاص اعتبار لازم برای اجرای طرحهای آبخیزداری در این نقاط خاطرنشان کرد: از 5.5 میلیون هکتار حوزه مربوط به حوزهای آبخیزداری استان سمنان، بیش از 2 میلیون هکتار در آن مستعد وقوع سیل است.
احیا و اصلاح دو هزار و 444 هکتار از مراتع سمنان از محل صندوق توسعه ملی
رئیس اداره مرتع اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری استان سمنان نیز در این میزگرد تخصصی عنوان کرد: احیا و اصلاح دو هزار و 444 هکتار از مراتع استان سمنان از محل صندوق توسعه ملی، رشد فیزیکی 90 درصدی به همراه داشته است.
سید ابوالفضل ولیئی به عملیات اصلاح و احیا کاری مراتع در استان سمنان اشاره کرد و گفت: در دو هزار و 444 هکتار سطح کپه کاری در استان سمنان و تبدل دیمزارها در سطح 42 هکتار انجامشده است.
وی خاطرنشان کرد: نهالکاری در 716 هکتار از مراتع استان از محل صندوق توسعه ملی در نظر گرفتهشده بود که تاکنون بهطورکلی 90 درصد پیشرفت داشته است.
رئیس اداره مرتع اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری استان سمنان یادآور شد: علاوه بر برنامه در نظر گرفتهشده، صندوق توسعه ملی برای احیا و اصلاح مراتع، طرح پنج هزار و 200 هکتار کشت گیاهان دارویی در مصوبه کمیته فنی برای کشت گلگاوزبان، آنغوزه، بشر و بادام خور و بهصورت مشارکتی و با امضای قراردادها کار اجرایی آن به میزان 90 درصد انجامشده است.
وی با بیان اینکه مهمترین مسئله در اصلاح و احیا مراتع مشارکت مردم و تأمین معیشت دامداران هستیم خاطرنشان کرد: مراتع به دلیل کمبود بارندگی نمیتواند علوفه موردنیاز دامداران را مهیا کند.
ولیئی ظرفیت دام در مراتع استان سمنان یکمیلیون رأس دانست و افزود: اما در حال حاضر نزدیک به دو میلیون دام وجود دارد و این مازاد مراتع است.
وی با بیان اینکه چهار میلیون 750 هزار هکتار سطح مرتع در استان سمنان وجود دارد افزود: معیشت نزدیک هشت هزار خانوار به مراتع استان سمنان بستگی دارد.
رئیس اداره مرتع اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری استان سمنان با بیان اینکه در سال 95 دو پروژه تولید گیاهان دارویی بهصورت مشارکتی با حضور وزیر جهاد کشاورزی شروع شد خاطرنشان کرد: با توجه به اینکه 130 گونه دارویی در استان سمنان وجود دارد، این پتانسیل مطلوبی برای در این عرصه با توجه به شرایط اقلمی به خود اختصاص داده است.
ولیئی در ادامه با اشاره به اینکه در سال 95 برای نخستین بار پنج هزار هکتار از استان سمنان زیر کشت باریجه رفت بیان کرد: با کلاسهای توجیهی که با دامداران گذاشته شد دامداران مجاب شدند که از این الگو بهره بگیرند.
وی با بیان اینکه در حال حاضر یک کیلوگرم باریجه 170 هزار تومان است تصریح کرد: اگر فرآوری باریجه انجام شود به قیمت بالاتری به فروش میرسد.
رئیس اداره مرتع اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری استان سمنان بهترین کیفیت شیره باریجه را مربوط به شهرستان آرادان دانست و خاطرنشان کرد: در سال 96 بهصورت مشارکتی با در اختیار قرار دادن پنج بذر باریجه پنج هزار هکتار به عرصههای باریجه کاری با حضور سازمانهای مردمنهاد در استان سمنان اضافه شد.
ولیئی با بیان اینکه عملیات کپه کاری را در مناطقی انجام میشود که پوشش گیاهی نزدیک به 30 درصد باشد افزود: کپه کاری در مناطقی اجرا میشود که ضرری متوجه دامداران نشود.
وی با بیان اینکه از سال 94 طرح پایش مراتع در استان سمنان کلید خورد افزود: گروههایی از یگان حفاظت برای کنترل و مدیریت چرای دام و یک نماینده از مرتع در فصل ییلاق و چرا بهصورت سرزده با شمارش دام تحقیقات محلی و با هدف کنترل دام انجام میشود.
وی افزود: دامدارانی که ترک دامداری داشته باشند و عوارض دام را پرداخت نکرده باشند افزود: با برگزاری کمیسیون مرتع و با توجه به امتیاز به دامدار دیگر واگذار میشود.
انتهای پیام/ ع