موج جدید مدیریت پسماند در اردبیل؛ شهرها موظف به تغییر محل دفن شدند


موج جدید مدیریت پسماند در اردبیل؛ شهرها موظف به تغییر محل دفن شدند

در پی طرح دغدغه‌های وضعیت زباله در شهرهای اردبیل، با درخواست محیط زیست و دستور استاندار موج جدیدی از مدیریت پسماند با رنگ و بویی از برخورد با تخلف و سهل‌انگاری شکل گرفته است.

به گزارش خبرگزاری تسنیم از اردبیل، در قانون برنامه پنجم توسعه، در کنار واگذاری کمربند سبز به شهرداری‌ها در بند «الف» ماده193 برنامه پنجم، شهرداری‌ها موظّف شده‌ بودند تا پایان سال چهارم برنامه، پسماندهای شهرها را با روش‌های نوین و فنّاوری‌های جدید، با اولویت روش‌های ارگانیک از قبیل ورمی‌کمپوست بازیافت کنند. همچنین مقرر شده بود از سال پایانی برنامه هر گونه دفن پسماند در این‌گونه شهرها مطلقاً ممنوع باشد.

با وجود اینکه این آرزو به دل بسیاری از شهرها از جمله اردبیل باقی ماند و عملا قانون برنامه پنجم توسعه به اجرا درنیامد اما کارشناسان و دانشگاهیان طی سال‌های اخیر از خطرات دفن غیراصولی پسماند و مکان‌های نامناسب دفن گفته و ابراز نگرانی کرده‌اند؛ تا جایی که نبود مکان مناسب دفن موجب شده در برخی مناطق اختلاط بین آب و فاضلاب مشاهده شده و یا بخشی از فاضلاب‌ها و پسماندها وارد روان آب‌ها و خاک اراضی کشاورزی شود.

مجموعه این دغدغه موجب شده در سال‌های اخیر بارها از مسئولان متولی موضوع مدیریت پسماند درخواست شده و خروجی کارگروه های مدیریت پسماند استان به علامت سوال تبدیل شود.

تا جایی که در نهایت مدیرکل حفاظت از محیط زیست استان اردبیل با خبر خوشی از موج جدید مدیریت پسماند استان یاد کرد و در خصوص خروجی مطلوب آن مشروط به حمایت شهرداران و دهیاران در آینده نزدیک قول مساعد داد.

آتش‌زنی زباله در اردبیل نداریم

محمد خداپرست با بیان اینکه محل فعلی دفن زباله در اردبیل مشکل اساسی ندارد، افزود: جمع آوری و حمل زباله ابتدا به محل موقت و سپس دائمی دفن زباله در مسیر جاده قدیم اردبیل به مشکین شهر انجام می‌شود و متاسفانه آخرین مرحله مدیریت پسماند اردبیل فعلا دفن زباله است.

وی با بیان اینکه کمپوست زباله و مدیریت شیرابه‌ها در اردبیل انجام می‌شود، اظهار کرد: به دلیل اینکه از گذشته دفن زباله در این منطقه انجام می‌شد تولید گاز متان دور از انتظار نیست؛ اما آتش‌سوزی گاز متان ممکن است چنین تصوری را ایجاد کند که ماموران شهرداری نسبت به آتش زدن زباله اقدام می‌کنند.

وی با اشاره به مطالعه طرح مدیریت جامع پسماند اردبیل، افزود: در واقع در این طرح جمع‌آوری، تفکیک از مبدا، دفن و حتی کمپوست دیده شده است و هر چند بازیافت زباله هدف اصلی طرح است اما دفن نیز به صفر نخواهد رسید.

مدیرکل حفاظت از محیط زیست استان با ابراز امیدواری جهت ثمربخش بودن اجرای طرح مدیریت جامع پسماند تصریح کرد: مدیریت پسماند اقدامی فرابخشی است و محیط زیست صرفا ناظر بر حسن اجرا است؛ مدیریت بهینه پسماند نیازمند مشارکت تمامی دستگاه‌ها به ویژه شهرداران، بخشداران و دهیاران است.

وی بیان کرد: مسئولیت مدیریت پسماند در شهر و حریم آن با شهرداری، در روستا و حریم آن با دهیاری، در جاده‌ها با دهیاری و در خارج از محدوده‌های ذکر شده با بخشداری است.

مدیرکل حفاظت از محیط زیست استان تصریح کرد: تاکنون 21 دهیار و شهردار به واسطه بی‌توجهی به قوانین و الزامات مدیریت پسماند اخطاریه دریافت کرده‌اند و انتظار ما توجه به الزامات به دلیل اهمیت موضوع مدیریت پسماند است و این مهم در اولویت‌های دولت دوازدهم قرار دارد.

طرح تولید کربن از زباله را ندیده‌ام

خداپرست در پاسخ به این سوال که علت انصراف سرمایه‌گذار تولید برق از زباله در اردبیل چه بود، اظهار کرد: تا جایی که بنده اطلاع دارم تسهیلات بانکی به سرمایه‌گذار اختصاص نیافته بود اما به دلیل اینکه قیمت برق تولیدی از زباله که قرار بود از سرمایه گذار خریداری شود، کاهش یافته بود این طرح توجیه اقتصادی خود را از دست داد.

وی افزود: این طرح با تفویض اختیار به اداره کل استان، توانسته بود مجوز زیست محیطی را نیز دریافت کند اما به دلیل اینکه توجیه اقتصادی نداشت، سرمایه‌گذار با وجود آمادگی جهت اجرا، در نهایت انصراف داد.

مدیرکل حفاظت از محیط زیست استان در خصوص طرح دیگر مبنی بر تولید کربن از زباله که اخیرا از سوی مسئولان استانی عنوان شده، گفت: بنده در جلسات بررسی این طرح حضور نداشتم و اطلاعی ندارم؛ تاکنون چند و چون آن به ما اطلاع‌رسانی نشده است.

خداپرست تصریح کرد: در خصوص مدیریت پسماند استاندار اردبیل نیز تاکید ویژه‌ای داشته و شعار اردبیل پاک برای سال آینده انتخاب شده که بر اساس آن به ویژه پاکسازی ورودی شهرها و مناطق گردشگری در دستور کار قرار گرفته است؛ تا جایی که رعایت این موضوع از شاخصه‌های ارزیابی عملکرد فرمانداران خواهد بود.

وی با بیان اینکه طرح پاکسازی ورودی شهرها آغاز شده است، اظهار کرد: از سویی به منظور ممانعت از تخلیه نخاله های ساختمانی لازم است شهرداران مکان مناسبی به این منظور اختصاص دهند تا پاکیزگی حریم راه‌ها رعایت شود.

تذکر تا اخطار جهت دفن اصولی زباله

مدیر کل حفاظت از محیط زیست استان در خصوص برنامه‌های مدیریت پسماند در سایر شهرها افزود: در بسیاری از شهرها انتقال محل دفن درخواست شده و مطابق ابلاغ استاندار، شهرداران موظف به اجرای آن شده‌اند از جمله در مشکین شهر محل دفن مشخص و دارای مجوز است اما دفن اصولی انجام نمی‌شود که اخطاریه به منظور فنس کشی و ایجاد سلول‌های بهداشتی صادر شده است و قرار است زباله سه شهر دیگر به محل دفن مرکز شهرستان انتقال یابد.

خداپرست افزود: در شهرستان خلخال محل دفن نامناسب بوده و به دلیل توسعه شهر به محدوده شهر نزدیک شده که اخیرا مطالعات و ارزیابی لازم از مکان جدید پیشنهادی انجام شده  و دستگاه قضایی دستور لازم جهت انتقال محل دفن را صادر کرده است.

وی به مطالعات محل دفن جدید زباله بیله سوار و تائید اثرات زیست محیطی آن اشاره کرد و گفت: در سرعین نیز ساماندهی از زباله‌ها که در مسیر آلوارس دفن می‌شد انجام و مقرر شده با تملک مکان جدید محل دفن انتقال یابد؛ در وضعیت فعلی تا تملک مکان جدید با شهرداری اردبیل جهت دفن زباله‌های سرعین در محل دفن اردبیل هماهنگی صورت گرفته است.

مدیرکل حفاظت از محیط زیست استان به ساماندهی محل دفن فعلی زباله در نیر، مطالعه اثرات زیست محیطی محل دفن جدید شهرستان گرمی و مطالعه و شناسایی مکان جدید دفن زباله کوثر اشاره کرد و گفت: در شهرستان نمین دفن مطابق ضوابط انجام می‌شود اما مقرر شده برای شهر آبی‌بیگلو مکان جدید تعریف شود و تا تعریف آن زباله‌ها به محل دفن نمین انتقال یابد.

خداپرست با اشاره به مکان‌یابی محل دفن جدید زباله در پارس آباد اشاره و تصریح کرد: انتقال محل دفن در این شهرستان در حال انجام است و پیگر اقدامات لازم جهت دفن اصولی زباله هستیم؛ چراکه در وضعیت فعلی به لحاظ نحوه دفن و پوشش زباله مشکلاتی مشاهده می‌شود.

تعریف کاربری فضای سبز در محل سابق دفن زباله

وی با بیان اینکه محل دفن زباله عمری 15 الی 20 ساله دارد، افزود: بیشتر مواقع به دلیل رسیدن به سقف زمانی و یا توسعه شهرها و نزدیکی محل دفن با محدوده شهر، لازم است محل دفن انتقال یابد.

مدیرکل حفاظت از محیط زیست استان تصریح کرد: در ادامه با انتقال محل دفن لازم است تدابیری به لحاظ احیای محیط زیست محل سابق صورت گیرد؛ چرا که بی‌توجهی به این موضوع می‌تواند آن محل را به کانون آلایندگی تبدیل کند.

خداپرست با بیان اینکه محل‌های سابق دفن زباله می‌تواند با کاربری فضای سبز مجددا مورد استفاده قرار گیرد، اظهار کرد: مسئولیت این مهم نیز بر عهده شهرداری‌ها است و می‌تواند اثرات مثبت قابل توجهی برای محیط زیست حریم شهرها به دنبال داشته باشد.

انتهای پیام/ش

پربیننده‌ترین اخبار استانها
اخبار روز استانها
آخرین خبرهای روز
مدیران
تبلیغات
رازی
مادیران
شهر خبر
فونیکس
گوشتیران
او پارک
پاکسان
رایتل
طبیعت
میهن
triboon