هراس غرب از توسعه روابط ایران با عراق
روحانی ۲۰اسفند به عراق سفر میکند،سفری که مقدمات آن را آقایان همتی،زنگنه،ظریف و عراقچی آماده کردهاند و او حالا برای تحکیم روابط در دوران تحریم به بغداد خواهد رفت.این سفر به دعوت رسمی طرف عراقی و در پاسخ به سفر مقامات این کشور به تهران انجام خواهدشد.
به گزارش گروه رسانه های خبرگزاری تسنیم،آقای روحانی 20 اسفند به عراق سفر میکند، سفری که مقدمات آن را آقایان همتی، زنگنه، ظریف و عراقچی آماده کردهاند و او حالا برای تحکیم روابط در دوران تحریم به بغداد خواهد رفت. این سفر به دعوت رسمی طرف عراقی و در پاسخ به سفر مقامات این کشور به تهران انجام خواهد شد.
در این سفر و در دیدارهایی که با مسوولان عراقی انجام میشود، زمینههای گسترش بیش از پیش روابط میان دو کشور دوست و برادر، ایران و عراق بررسی و پیگیری میشود.
سفری که با برگزاری انتخابات پارلمانی عراق و استقرار دولت جدید، فرصت مناسبی خواهد بود تا نتایج سفرهای دو وزیر دولت یعنی وزیر امورخارجه و وزیر نفت به عراق در جریان سفر رییسجمهوری نهایی شود.
محمدجواد ظریف پیش از این درباره سفر به عراق و مواضع این کشور در قبال تحریمهای آمریکا گفته بود: «وزیر امور خارجه عراق در قبال تحریمهای یکجانبه آمریکا علیه ایران موضع بسیار خوبی داشت، موضع نخست وزیر عراق نیز قابل تقدیر بود. آقای «عادل عبدالمهدی» دراین رایزنیها خاطرنشان ساخت که سیاست عراق مبتنیبر برقراری بهترین روابط با کشورهای همسایه است و برای توسعه روابط و آیندهای بهتر در مناسبات با ایران تلاش میکند.»
ظریف تأکید کرده بود: «همه اعضای ائتلاف اصلاح از نقش و جایگاه جمهوری اسلامی ایران در مبارزه با تروریسم و موضع و حمایتهای بیدریغ ایران از عراق تقدیر و تجلیل و نقش ایران را در صلح و امنیت منطقه و جهان مهم ارزیابی کردند و ما نیز بر عزم جمهوری اسلامی ایران در تداوم حمایت از دولت و ملت عراق در مرحله جدید تأکید کردیم.»
این اظهارنظرها و علاقهمندی دو طرف به توسعه روابط در حالی صورت میگیرد که اروپاییها از توسعه روابط تهران و بغداد در هراس هستند و آن را خطری برای خود میدانند. موضوعی که بارها مقامات عراقی به آن واکنش نشان دادند و حتی نسبت به دخالت آمریکا در امور عراق اعتراضهایی را بیان داشتند. «برهم صالح»، رییسجمهوری عراق دیروز دوشنبه در واکنشی جدی به سخنان همتای آمریکایی درباره ماندن نظامیان این کشور در خاک عراق با هدف مراقب بودن ایران، گفت: «ترامپ از عراق اجازهای نگرفته که نیروهای آمریکایی در خاک این کشور مراقب ایران باشند. »
دستگاه دیپلماسی کشورمان که درچند ماه اخیر میزبان سفر «برهم صالح»، رییسجمهوری عراق بود به چگونگی توسعه روابط و همافزایی همکاریهای اقتصادی پرداخت. پس از این سفر، مقامات کشورمان مصمم شدند تا به منظور توسعه روابط بیشتر در عرصههای اقتصادی و گردشگری، سفری رسمی به بغداد داشته باشند. سفری که حسن روحانی، رییسجمهوری کشورمان بهزودی به عراق انجام خواهد داد و آن را کاملتر خواهد کرد.
از این رو و برای بررسی تأثیرات این سفر در روابط میان دو کشور، با آقای «حسن داناییفر»، سفیر پیشین ایران در عراق که این روزها مدیریت توسعه روابط ایران در عراق و سوریه را برعهده دارد به گفتوگو پرداختیم که شما را به خواندن آن دعوت میکنیم:
روز گذشته «برهم صالح»، رییسجمهوری عراق به سخنان همتای آمریکایی درباره ماندن نظامیان این کشور در خاک عراق با هدف مراقب بودن ایران، واکنشی جدی نشان داد، بهگونهای که عنوان شد مصلحت عراق روابط با ایران است، چشمانداز همگرایی ایران و عراق را چطور ارزیابی میکنید؟
روابط جمهوری اسلامی ایران با جمهوری عراق یک ویژگی خاص دارد؛ اگر آمارهای اقتصادی یا گردشگری و سفرهای مسوولان دو طرف را نگاه کنیم میبینیم که روابط در سطح ممتاز است. بیش از 6میلیون نفر در سال از دو طرف به کشورهای یکدیگر سفر میکنند و این آمار همچنان رو به افزایش است و هر کشور هر ساله میزبان سه میلیون مسافر است.
همچنین، درعرصه اقتصادی، عراق رتبه اول صادرات ما را دارد و شریک اول تجاری عراق، ایران است. در زمینه گاز و نفت همکاریهای نزدیکی داریم. شرکتهای خدماتی مهندسی ما درعراق مستقر شدند و علاوهبر این در عرصه فنی و مهندسی تبادلات متنوعی داریم.
اگر نگاهی از منظر روابط بینالمللی و اقتصادی و گردشگری داشته باشیم میبینیم که شرایط روابط ایران با عراق در سطح بسیار خوب است. در سایه این رفتوآمدها توقع بر ادامه این روابط است. علیرغم فشارهایی که آمریکاییها به دولتمردان عراق برای کاهش سطح ارتباطات وارد میکنند، مسوولان و مردم عراق علاقهمند به توسعه روابط هستند.
در سه ماه گذشته ایران میزبان رییسجمهوری عراق، آقای «برهم صالح» بود و هفته آتی هم رییسجمهوری ایران، آقای روحانی به بغداد سفر میکنند. این رفتوآمدها همچنان میتواند توسعهدهنده روابط طرفین باشد.
در بخش اقتصادی و بازرگانی روابط دو کشور چگونه است؟
همه شاخصها در توسعه روابط طرفین وجود دارد و همه شاخصها فزایندهبودن این روابط را نشان میدهد. خوشبختانه فضای لازم برای واقعیتهای موجود برای دو کشور -که اراده دو کشور و اراده ملی است- میان دو طرف وجود دارد و همه این شاخصها و ظرفیتها در جهت توسعه روابط است.
امسال با مشارکت بخش خصوصی موفق شدیم میزان صادرات کشورمان به عراق را به هشت میلیارد دلار برسانیم. اگر رقم انرژی را در کنار آن قرار دهیم این میزان از 12میلیارد دلار هم عبور خواهد کرد. این رقم در سال گذشته بیش از 6میلیارد دلار بوده است. قطعاً این شاخصها در سفر مقامات عالی دو طرف افزایش خواهد یافت.قطعاً از این سفری که آقای روحانی به عراق دارند استقبال خواهد شد و شاهد توسعه و همافزایی بیشتر میان دو طرف خواهیم بود.
رسانههای اروپایی ادعا کردند که ایران باید رفتارش را در عراق، سوریه و یمن تغییر دهد، چرا غرب از حضور ایران در عراق احساس خطر میکند؟ آیا از الگو شدن ایران در کشورهای منطقه هراس دارد؟
این حرفهای اروپا، تازگی ندارد. اینها خواستههایی دارند که کاملاً با منویات و شعارهای عمیق انقلاب اسلامی مغایرت دارد. از ابتدای انقلاب اسلامی حرفشان این است که ایران باید به گذشته خود بازگردد، همانند پهلوی که تابع و رهرو آنها بود. فرهنگ و تمدن غربی آن کشورها، استقلال را برنمیتابد. قطعاً شعار و رفتار ما استقلال است و آنچه که مصلحت نظام و کشور ما باشد انجام خواهیم داد و با همسایگانمان همچنان رفتوآمد خواهیم کرد و روابط را توسعه خواهیم داد. اگر هم مردم مظلوم منطقه از ما طلب کمک کنند کمک خواهیم کرد.اروپاییها باید به خودشان نگاه کنند و آینه وجود خودشان را بنگرند. آیا افعال و رفتار و نگاه آنها محصول درون کشورهای خودشان است یا به اقصینقاط دنیا نگاه میکنند. آنها که به پیرامونشان نگاه میکنند به نوعی ما را نصیحت میکنند که این کارها را نکنیم. ما کاری به غیر از همسایگی و دوستی با کشورهای همجوار نداریم.
دکتر ظریف سفر به عراق را توسعه روابط با کشورهای همسایه توصیف کردند؛ حتی با عربستان و عنوان داشتند که توسعه روابط ما با عراق برای حصر عربستان نیست و آماده روابط با ریاض هستیم، تحلیل شما در این باره چیست؟
ما با همه کشورها آماده همسایگی و توسعه روابط هستیم. در سالهای اخیر هم بیشترین روابط و سفر را مسوولان کشور ما به ریاض انجام دادند و این در حالی است که سعودیها این کارها را انجام ندادند. وزرا و مسوولان ما سفرهای متعددی به عربستان داشتند. در پروتکل سفرهای خارجی این موضوع تأکید میشود، هر مقامی که به یک کشور سفر کرد باید منتظر پاسخ این سفرها باشد. سفرهای آقای احمدینژاد، آقای خاتمی و آقای هاشمی رفسنجانی و حتی وزرای خارجه ما به ریاض نشاندهنده علاقهمندی به توسعه روابط با کشورهای همجوار و منطقه است. اما عربستان تنها یک بار و آنهم آقای ملک عبدالله برای شرکت در اجلاس سران اسلامی در تهران حضور یافت. آنها در فضای وهنی به روابط دو کشور نگاه میکنند. ما هیچ محدودیتی برای توسعه و همکاری با این کشورها نداریم، کما اینکه هماکنون به توسعه روابط اقتصادی و و تبادلات سیاسی با عراق پرداختیم.
منبع:صبح نو
انتهای پیام/