خراسان‌رضوی| موقوفه «رباط لاری» تربت حیدریه در انتظار احیاء است

خراسان‌رضوی| موقوفه «رباط لاری» تربت حیدریه در انتظار احیاء است

موقوفه رباط لاری از جمله موقوفه‌های مهم شهرستان تربت حیدریه است که نیازمند احیاء است.

به گزارش خبرگزاری تسنیم از تربت حیدریه، خراسان‌رضوی دارای فرهنگ و تمدنی تاریخی بوده و در هر منطقه از استان، آثار مختلف ماندگار مشاهده می‌شود، بناهای متعددی در استان وجود داشته که بسیاری از آنها به زمان‌های بسیار دور برمی‌گردد، وجود این بناها از گذشته تاکنون و عدم تخریب آن‌ها، نشان‌دهنده فرهنگ جا افتاده و اعتقادات محکم مردم خراسانی است.

بسیاری از آنها بدون هیچ دردسری در استان جا گرفتند اما برخی از آنها دارای مشکلات متعددی هستند، به همین دلیل با گذشت زمان دارای کاربردهای بی ربطی می‌شوند و از نیت اصلی فاصله می‌گیرند، در حال حاضر آنها نیاز به توجه بیشتری دارند و باید کاربرد بهتری داشته باشند.

از آثار تاریخی ایران می‌توان به رباط لاری اشاره کرد که این موقوفه توسط میراث فرهنگی و صنایع دستی به ثبت رسیده است، تعزیه داری و کمک به طلاب مدرسه علمیه در شهرستان تربت حیدریه توسط این موقوفه انجام می‌شود اما مستأجران از انبارهای داخل موقوفه دست بر نمی‌دارند.

این امر مشکلاتی را در بر دارد که از آنها می‌توان به موانع در ارتباط با مرمت، بازسازی و احیای رباط لاری اشاره کرد، باید برای برطرف سازی مشکلات موجود بخش خصوصی پای کار آید و این موقوفه مورد توجه متولیان و سایر ارگان‌ها نیز قرار گیرد.

باید بخش خصوصی نسبت به تخلیه انبارها، احیاء و بهره وری این منطقه اقدام کند، در صورت بهره برداری موقوفات مربوطه، می‌توان خیران و مردم را نیز برای اقدامات حسنه تشویق کرد.

جواد اسدی؛ مسئول اجارات اداره اوقاف و امور خیریه شهرستان تربت حیدریه اظهار داشت: موقوفه لاری در بر گیرنده 49 موقوفه است، این موقوفه به عنوان بخش تجاری نیز فعال است، بخش تجاری در حاشیه بازار کاریز و انباری آن راهی برای ورود به بخش محوطه رباط است.

وی تصریح کرد: موقوفه مذکور قدمت چندین ساله داشته و میراث فرهنگی متعددی در آن به ثبت رسیده است، واقف برای اجرای نیت موقوفه باید شرایطی را دارا باشد، به عنوان مثال خمس این موقوفه برای امرار و معاش طلاب مدرسه علمیه‌ بنا شده توسط مرحوم صرف شود.

اسدی خاطرنشان کرد: خمس دیگر نیز باید برای برگزاری تعزیه خوانی و مراسم عزاداری سیدالشهدا در ایام محرم و صفر کنار گذاشته شود، همچنین بخش دیگر به قاریان و حافظانی که بر سر مزار واقف قرآن‌خوانی کنند اختصاص یابد، خمس دیگر به مدرس مدرسه امور دینی، چراغ طلاب و خادم مدرسه اختصاص یافته و خرج تعمیرات مدرسه شود، مازاد آن نیز برای افطار طلاب صرف شده و در همان مدرسه روضه خوانی و قرآن خوانی در شب‌های جمعه برگزار شود.

مصطفی امینی؛ متولی این موقوفه نیز در ارتباط با موضوعات مذکور اظهار داشت: حاج محمدرضا لاری واقف این موقوفه تاجری ثروتمند بود که تولیت آن را به پدربزرگ پدربزرگ من سپرد و در حال حاضر من نسل پنجمی هستم که توفیق تولیت این موقوفه را دارم.

وی گفت: البته متاسفانه با وجود این که این منطقه استعداد بهره برداری عمرانی و آباد شدن را دارد و می‌توان برای ایجاد بازار روز، مهمان‌سرا، کارگاه‌های صنعتی، سنتی و غیره از آن استفاده کرد اما از چندین سال گذشته مستأجران این موقوفه را برای انبارداری تصرف کردند و اجاره بهای بسیار محدودی در حد سالیانه 50 تا 200 هزار تومان می‌پردازند؛ بنابراین نیازمند پشتیبانی دارد تا انبارها تخلیه و موقوفه شوند.

مسئول اجارات اداره اوقاف و امور خیریه شهرستان تربت حیدریه بیان کرد: در این موقوفه ظرفیت ایجاد مغازه و جذب سرمایه‌گذاری وجود دارد اما مشکل موجود، مستأجرین موقوفه است که تاکنون جلساتی درباره رسیدگی به این موضوع با حضور نمایندگان میراث فرهنگی، اوقاف و فرمانداری برگزار شده است.

وی ادامه داد: اکثر این مستأجران ادعای سرقفلی دارند، برخی حدود 40 تا 50 سال است که انبارها را در اختیار گرفتند و با وجود این که اجاره نامه آنها منقضی شده اما تخلیه نکردند، حل این موضوع همت متولی را می‌طلبد و اداره اوقاف تربت حیدریه نیز برای همکاری 100 درصدی برای رفع مشکل و احیای موقوفه آمادگی دارد.

اسدی بیان کرد: وقف در اسلام از جایگاه بلند و رفیعی برخوردار بوده و یکی از بهترین سنت‌های خیر و نمونه اعلای باقیات‌الصالحات است، سنت حسنه وقف یکی از مصادیق بارز احسان و نیکوکاری است که انسان به بهره گیری از تعالیم انبیا، آن را از دیرباز بنیان نهاد ه و در صحنه حیات اجتماعی به ودیعت گذاشته است.

وی تصریح کرد: این آیین نیک از گذشته در ایران رواج داشته و امروز نیز جامعه نیازمند آن است که با فرهنگ سازی سنت وقف بیش از گذشته ترویج پیدا کند و با احیای آن بسیاری از مشکلات رفع شود، وقف همان صدقه جاریه و انفاق در راه خدا است و اوفاق یکی از منابع کارهای خیر در جامعه به شمار می‌رود که همواره آثار و برکات فراوانی هم داشته است.

اسدی گفت: تشویق مردم به سمت سنت حسنه وقف و تبیین اهمیت گسترش این فرهنگ در جامعه امری ضروری و ارزشمند است و برای تحقق این مهم باید موفوقانی با شرایط موفوقه رباط لاری در راستای نیت وافق احیا شود تا مردم به عینه ببینند که ثمره خوب وقف تا مدت‌ها مدیدی پس از ثبت ادامه دارد و باقی می‌ماند، بنابراین حفاظت و احیای بناهای تاریخی وقفی در کنار بهره برداری اقتصادی از آن می‌تواند در این امر موثر باشد.

انتهای پیام/ ز

پربیننده‌ترین اخبار استانها
اخبار روز استانها
آخرین خبرهای روز
فلای تو دی
تبلیغات
همراه اول
رازی
شهر خبر
فونیکس
میهن
طبیعت
پاکسان
گوشتیران
رایتل
مادیران
triboon