گزارش تسنیم| تاکتیکهای انتخاباتی حزب حاکم در ترکیه
رجب طیب اردوغان و حزب عدالت و توسعه از تمام امکانات دولتی و رسانهای برای دستیابی به پیروزی استفاده میکنند اما هنوز هم در کلانشهرها٬ احتمال پیروز شدن رقبای آنها وجود دارد.
به گزارش گروه بینالملل خبرگزاری تسنیم٬ ترکیه در سی یکم مارس سال جاری میلادی و در کمتر از یک ماه دیگر٬ انتخابات شهرداریها و مجالس استانها را برگزار میکند و با توجه به قطببندیهای سیاسی که بین احزاب مختلف ترکیه شکل گرفته است٬ این انتخابات اهمیت ویژهای پیدا کرده است.
دو ائتلاف رقیب
حزب عدالت توسعه به رهبری رجب طیب اردوغان و حزب حرکت ملی به رهبری دولت باغچلی در این دوره از انتخابات ائتلاف جمهور را تشکیل دادهاند و در مقابل٬ مخالفین اردوغان نیز تحت نام ائتلاف ملت٬ خود را زیر یک چتر گردهم آوردهاند که عبارتند از حزب جمهوری خلق به رهبری کمال کلچدار و حزب خوب به رهبری خانم آکشنر.
حزب اسلامگرای سعادت نیز در این میان در برخی از استانها از حزب جمهوری خلق حمایت میکند و حزب دموکراتیک خلقها به عنوان یک حزب کُردی که از نهادهای اقماری پ.ک.ک به شمار میآید٬ در استانهای بزرگ٬ از معرفی نامزد خودداری کرده و از مخالفین اردوغان حمایت میکند. این همان مسئلهای است که ذهن اتاق فکر حزب عدالت و توسعه را به خود مشغول کرده است.
آکپارتی و رسانهها
روزنامه قدیمی جمهوریت که به عنوان مهمترین تریبون جبهه مخالفین اردوغان شناخته میشود در یک گزارش ویژه اعلام کرد که بر اساس آخرین آمارگیریها از نظام رسانهای ترکیه 95 درصد از شبکههای تلویزیونی و رادیویی٬ خبرگزاریها٬ سایتهای خبری و روزنامهها در اختیار حزب عدالت و توسعه قرار گرفته و به نفع نامزدهای این حزب فعالیت میکنند و 5 درصد رسانه مخالفین اردوغان نیز به سختی میتوانند به فعالیت خود ادامه دهند و به ویژه از لحاظ اقتصادی با مشکلات فراوانی روبرو شدهاند.
شبکههای تلویزیونی وابسته به آکپارتی٬ تمام سخنرانیهای اردوغان٬ باغچلی و نامزدهای ائتلاف جمهور در شهرهای مهم را به صورت زنده و کامل پوشش خبری میدهند و علاوه بر آن که یک لشکر رسانهای در سفرهای استانی٬ اردوغان را همراهی میکند٬ در شبکههای تلویزیونی هم رقابت برای گرفتن نوبت مصاحبه با اردوغان در جریان است.
در جبهه مقابل و در صف نیروهای مخالف اردوغان٬ کمال کلچدار اوغلو رهبر حزب جمهوری خلق و مرال آکشنر رهبر حزب خوب٬ امکانات رسانهای چندانی در اختیار ندارند. حزب دموکراتیک خلقها نیز عملاً با بایکوت و انزوا روبرو شده و هیچکدام از رسانههای موافق و مخالف اردوغان در مورد این حزب٬ خبری منتشر نمیکنند. بنابراین از لحاظ کارکردها و تاثیرات رسانهای٬ میتوان گفت انتخابات شهرداریها در ترکیه به صورت عادلانه برگزار نمیشود و شرایط نابرابر برای استفاده احزاب از رسانهها٬ مشهود است.
استفاده از امکانات دولتی
در تمام دنیا٬ احزاب حاکم در میدان رقابت انتخاباتی٬ برای پیروزی از یک کارت برنده مهم برخوردار هستند که همانا انجام پروژههای مهم عمرانی٬ خدماتی و فرهنگی برای جلب آرای مردم است. اما چنین به نظر میرسد که در ترکیه٬ حزب حاکم٬ بسیار فراتر از این قاعده عمل میکند.
در روزهای اخیر٬ در هواپیمایی ترکیه٬ در نهاد تامین امنیت محلات شهرها و بهکارگیری نگهبانان شبانه٬ در وزارت آموزش ملی٬ در وزارت بهداشت و همچنین در ژاندارمری و پلیس٬ وعده استخدام دهها هزار نفر نیروی جدید داده شده و علاوه بر این٬ اردوغان وعده داده که در چندین شهر ترکیه٬ هزاران واحد آپارتمانی را به شکل اجاره به شرط تملک در اختیار محرومان بگذارد. در همین حال در استانبول و چند شهر بزرگ٬ مراکز دولتی متعددی برای توزیع میوه و سبزیجات و مواد غذایی ارزان قیمت ایجاد شده که بدون شک انگیزه انتخاباتی در این اقدامات دیده میشود.
دشمنسازی
در این دوره از انتخابات در ترکیه٬ پدیده دشمنسازی و تلاش برای به حاشیه راندن مخالفان٬ به یک استراتژی مهم تبدیل شده و رجب طیب اردوغان همراه با دولت باغچلی تلاش میکنند در سخنرانیهای خود با به کار گرفتن عبارات تند و کنایههای نیشدار٬ سران احزاب مخالف را تحقیر کنند.
در این میان ادبیات اردوغان تندتر شده و عملاً رقبای خود را به خیانت، دشمنی و حمایت از تروریسم متهم میکند. او کمال کلچدار اوغلو رهبر حزب جمهوری خلق را فردی بیکفایت و نالایق توصیف کرده و با به کار بردن عبارت کنایی کمال بیگ و مدیرکل٬ در تمام سخنرانیهای استانی خود او را تحقیر میکند.
دولت باغچلی رهبر حزب حرکت ملی هم در سخنرانیهای خود٬ کلچدار اوغلو و خانم مرال آکشنر را به اتهام ائتلاف با حزب دموکراتیک خلقها به حمایت از تروریسم و تبعیت از دستورات سران پ.ک.ک و خیانت و تجزیه طلبی متهم میکند و برجستهسازی این اتهامات و شعارها در صحنه اجتماعی و سیاسی ترکیه موجب تشدید دوقطبی بین رقبای انتخاباتی میشود.
جلوههای حرفهای سازماندهی
رجب طیب اردوغان در 17 سال گذشته٬ برای پیروز شدن در انتخابات و انجام سخنرانیهای اثرگذار٬ تجارب فراوانی کسب کرده و در این حوزه حرفهای شده است.
اردوغان گاهی در طول روز در چهار میدان متفاوت سخنرانی میکند. در هر استانی٬ شعری با حال و هوای آن استان میخواند٬ به چهرههای برجسته و ظرفیتهای فرهنگی استانها اشاره میکند٬ با حافظهای قوی٬ دهها نمونه از آمار و ارقام مرتبط با خدمات حزب عدالت و توسعه در استانها را حفظ کرده و در سخنرانی خود آنها را بر زبان میآورد و نبض میادین را در دست میگیرد.
باید توجه کرد که بر اساس سنت سیاسی٬ اجتماعی و فرهنگی ترکیه٬ فصاحت و بلاغت و سخنرانی آتشین و اثرگذار٬ در پیروزیهای انتخاباتی نقش بسیار مهم و تعیینکنندهای دارد و رقبایی همچون کلچدار اوغلو و آکشنر از این میزان تبحر برخوردار نیستند.
اگر چه خیلی وقتها سخنرانیهای اردوغان تنه به تحقیر و توهین میزند، اما او دل هواداران را به دست آورده و شخصاً آنها را دعوت میکند که شعار سر دهند.
علاوه بر توانمندیهای ویژه اردوغان٬ تیم همراه او هم در این حوزه به شکل حرفهای عمل میکنند. یک مجری و میداندار همیشگی و حرفهای با اردوغان همراه است که قبل از سخنرانی او٬ میدان را به جوش و خروش میآورد٬ تیم متبحری در تاسیس صحنه و به کارگیری تجهیزات صدا و نور٬ بدون مشکل عمل میکند٬ شعارها از قبل تعیین شده و هدایای تبلیغاتی در استانها توزیع میشود و شرایط به گونهای مدیریت میشود که اخلالی در صدا٬ تصویر٬ تجهیزات و برنامهریزیها صورت نمیگیرد و اینها همه در بخش معاونت انتخابات حزب عدالت و توسعه و معاونت اطلاع رسانی ریاست جمهوری٬ به دقت طراحی و برنامه ریزی شده است.
در پایان باید گفت٬ اگر چه اردوغان و آکپارتی در انجام برنامههای حزبی و انتخاباتی به شکل حرفهای و دقیق عمل میکنند، اما دو نکته مهم را نباید از نظر دور داشت: 1. با وجود قدرت غیر قابل انکار ائتلاف جمهور در ترکیه٬ در شهرهای آنکارا٬ استانبول٬ ازمیر و آدانا٬ هنوز هم اردوغان و باغچلی آسوده خاطر نیستند و بیم آن دارند که در این شهرها پیروز نشوند. 2. در این رقبات انتخاباتی٬ برای احزاب ترکیه٬ شرایط همسان و عادلانه وجود ندارد.
انتهای پیام/