فرصتی برای تکریم هنرمندان کردستان/مشکلات و صدای اهالی هنر شنیده شود
توجه به هنرمندان کردستان یکی از مسائلی است که این روزها مدنظر قرار گرفته و شنیده شدن صدای آنان در کنار نگاه به دغدغههایشان، یک موضوع مهم و اساسی قلمداد میشود.
به گزارش خبرگزاری تسنیم از سنندج، استاد «شفیع خالدی؛ کیمنهای» متولد 9 خرداد سال 1320 و یکی از هنرمندان پیشکسوت موسیقی کردستان است که از سن 13 سالگی هنر آواز خواندن را آغاز و پس از 6 دهه فعالیت حرفهای، موفق به اخذ گواهینامه درجه یک هنری، دکتری رسمی از وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی شده و در میان 35 هنرمند ایرانی که اسمشان در فهرست ثبت ملی قرار گرفته، وی نیز حضور دارد و نه تنها چهره ملی بلکه یک چهرهای بینالمللی در حوزه موسیقی است.
استاد شفیع کیمنهای دارای چهار فرزند و بعد از انقلاب اسلامی پس از چند سال وقفه در کار هنری به همراه خانواده خود به سنندج کوچ کرد و از سال 1361 در اکثر برنامههای تلویزیون صدا و سیمای مرکز کردستان، مهاباد، کرمانشاه، شبکه یک، دو، چهار، خبر و شبکه جهانی سحر همکاری داشته است؛ وی در جشنوارههای داخلی و برون مرزی کشور از جمله جشنواره فجر تهران، جشنواره نواحی کرمان، شیراز، تهران، چابهار، لرستان و سنندج، کیش، قشم، چابهار جشنوارههای استانی سنندج، دیواندره، سقز، بانه، بوکان، پاوه، مریوان و کامیاران و جشنواره های بینالمللی فرانسه، ترکیه، سلیمانیه بهعنوان نماینده موسیقی اورامان شرکت کرده است.
تکریم هنرمندان استان بهعنوان یکی از برنامههای اساسی مدنظر دستگاههای مختلف قرار گرفته و بر همین اساس فرهنگ و ارشاد اسلامی کردستان آئین نکوداشت و تجلیل از «شفیع خالدی کیمنهای» هنرمند پیشکسوت موسیقی این دیار را اجرا کرد.
محمد خالدی فرزند این هنرمند پیشکسوت کردستانی در اینباره میگوید: مقام معظم رهبری در سال 88 در سفر به کردستان، مدال فرهنگی بودن را به این استان تقدیم کردند که به حقیقت این خصلت برجسته لایق مردم نجیب و بافرهنگ این دیار است.
وی افزود: بیشک ترویج و نشر موسیقی اصیل و محلی با برنامهریزی دقیق از تهاجم فرهنگی دشمنان جلوگیری خواهد کرد، بنابراین از مسئولان فرهنگی کشوری و استانی انتظار میرود بیشتر در این حوزه تلاش کنند.
خالدی خواستار آموزش موسیقی فولکلور در مدارس شد و گفت: زنده نگهداشتن فرهنگ و موسیقی بومی، بهبود و رسیدگی به معیشت هنرمندان و تأسیس کانون پیشکسوتان هنرمند از دیگر خواستههای ما از مسئولان است.
هوشنگ جاوید، پژوهشگر حوزه موسیقی نواحی و رئیس اسبق واحد موسیقی صداوسیمای مرکز کردستان که از مهمانان مراسم بود، گفت: نخستین حرکتها و اقداماتی که برای موسیقی کردستان انجام دادیم با رویکرد توجه به موسیقی اصیل و محلی این دیار بود؛ استاد شفیع کیمنهای هم جزو نخستین افرادی بود که در راستای هدف مذکور به یاری ما آمد و اینگونه توانستیم نخستین تصویر از خواننده اورامی را در سال 76 از شبکه دو سیما پخش کنیم.
وی گفت: تصویری از موسیقی اورامی در صدا و سیما قبل از انقلاب نداریم اما هماکنون تصویر استاد شفیع پیشکسوت آواز اورامی در رسانه ملی هست.
این پژوهشگر حوزه موسیقی نواحی با اشاره به اینکه مقامها و آوازهای کُردی هر کدام بهره از طبیعت دارند، خاطرنشان کرد: استاد شفیع کیمنهای نزدیک 30 اثر در ارتباط با میهن، حماسه و موضوعات ملی تولید کرده و باید قدر این هنرمند بینالمللی را بدانیم.
ایوب کیخا رستم، نویسنده و محقق حوزه موسیقی از سلیمانیه اقلیم کردستان عراق هم گفت: شفیع کیمنهای 60 سال از عمر خود را صرف خدمت به هنر و آواز هورامی کرده و جا دارد از تمام دستاندرکاران برگزاری این مراسم قدردانی کرد.
وی با اشاره به اینکه موسیقی و ادب به انسان آرامش میبخشد، ادامه داد: در ذهن و یاد همه علاقمندان به موسیقی آوازها و آهنگهای استاد کیمنهای خواهد ماند.
این محقق حوزه موسیقی بیان کرد: تعداد کسانی که برای خود، خانواده و ملتشان تاریخساز باشند،کم هستند و شفیع کیمنهای یکی از این افراد و وجودش برای همه ما مایه افتخار است و باید همواره از هنرمندان حمایت و تجلیل کنیم.
بهمن حاجی امینی، کارشناس موسیقی هم از دیگر سخنرانان این مراسم بود که به بیان مطالبی در خصوص تحقیق خود در حوزه موسیقی اورامان پرداخت.
وی با اشاره به اینکه تحقیقات کمی در ارتباط با قدمت موسیقی اورامان انجام شده است، افزود: سال 74 که مشغول تحقیق در ارتباط با موسیقی اورامان بودم با شفیع کیمنهای آشنا شدم و با همراهی وی توانتسم شناخت دقیقی از گونههای آواز اورامان پیدا کنم؛ امیدوارم این پیشکسوتان حوزه موسیقی همچنان چراغ موسیقی را روشن نگه دارند.
عمر چهلو، آهنگسازی از اقلیم کردستان عراق نیز گفت: شفیع کیمنهای مایه افتخار همه کُردهاست چراکه در راستای حفظ فرهنگ اصیل اورامان تلاش فراوانی داشته و میطلبد آثار وی توسط دانشگاهیان جمعآوری شود.
چالاک صدیق موزیسین نیز گفت: در راستای ماندگار کردن آثار و آوازهای استاد شفیع کیمنهای باید اقدام اساسی و اصولی انجام شود و این مهم مستلزم تلاش هنرمندان و مسئولان و دلسوزان موسیقی است.
گفتنی است؛ در پایان این مراسم گروه موسیقی از سلیمانیه به اجرای برنامه پرداختند و از تمبر یادبود استاد شفیع کیمنهای رونمایی و از سالها تلاش و کوشش این هنرمند پیشکسوت کردستانی تجلیل شد.
انتهای پیام/ ز