افتتاح فاز نخست پتروشیمی میاندوآب شاید وقتی دیگر!
روند احداث پروژه پتروشیمی میاندوآب که سالیان متوالی است در رکود به سر میبرد و هر سال وعده جدیدی برای افتتاحش داده میشود امسال هم به بهرهبرداری نرسید و به گفته مسئولان فاز نخست این پروژه سال ۹۸ افتتاح میشود.
به گزارش خبرگزاری تسنیم از ارومیه، میاندوآب یا قوشاچای (به معنی جفت یا دوشادوش و چای به معنی رود – دو رود کنار هم) یکی از شهرهای جنوبی آذربایجان غربی است که درمیان دو رود سیمینه رود (تاتائو) و زرینه رود (جیغاتی) واقع شده و وجه تسمیه آن نیز به همین دلیل است.
این شهر از نظر کشاورزی و دامپروری پس از ارومیه رتبه دوم را در آذربایجان غربی دارد و با داشتن جاذبههای گردشگری فراوانی همچون پارک ساحلی آتا، چشمه زندان سلیمان، جواهرده و دو اثر ملی ثبت شده شامل پل "میرزا رسول" و پل "کوسه لر" مقصد بسیاری از گردشگران است.
میاندوآب بهرغم داشتن ظرفیتهای لازم برای پیشرفت، اگر مورد توجه قرار گیرد و از این ظرفیتها به خوبی و در جهت توسعه زیرساختها استفاده شود، میتواند در رونق اقتصادی و کاهش بیکاری جوانان تأثیر گذار باشد، این شهر نیز مانند دیگر شهرهای استان بهجای اینکه از فرصتهایش استفاده شود هرروز به پروژههای ناتمام آن افزوده میشود بدون اینکه سرانجامی برای این پروژهها اندیشیده شود.
صنعت پتروشیمی ایران هم اکنون اولین صادرکننده پلیاتیلن به اتحادیه اروپا و دومین صادرکننده این محصول به چین محسوب میشود که در صورت تحقق وعدههای مسئولان و به نتیجه رسیدن طرح پتروشیمی میاندوآب، استان زرخیز آذربایجان غربی میتواند با توجه به ظرفیتهای ویژه سهم قابل توجهی در تأمین این ماده اولیه پرمخاطب داشته باشد.
پروژه مجتمع پتروشیمی میاندوآب که یکی از مهمترین پروژههای این شهر بوده و با افتتاح آن زمینه اشتغال برای جوانان به خصوص مردم بومی این منطقه ایجاد میشود و در افزایش درآمد کشور نقش مهمی ایفا خواهد کرد، نزدیک به 14 سال است که در کشمکش مشکلات مالی و تغییر کاربری سردرگم مانده و بهجز اینکه به یک عامل به وجه خوار تبدیل شده هیچ سودی تا به حال برای این شهر و کشور نداشته است.
بر خلاف وعدهها پتروشیمی میاندوآب سال 97 نیز افتتاح نمیشود
طرح پتروشیمی این شهر همراه با پتروشیمی مهاباد در سال 83 بهعنوان یکی از طرحهای ملی دولت در منطقه کلنگ زنی شد و در همان سال نیز زمین مورد نیازبرای اجرای طرح تأمین و دیوارکشی شد ولی برای مدت زمان طولانی راکد و بلاتکلیف رها شد.
بعد از روی کار آمدن بخش خصوصی در سال 94 و تأمین منابع مالی و خرید ماشین آلات مورد نیاز روند اجرایی این پروژه از سر گرفته و با توجه به وعدههایداده شده زمان افتتاح آن، ابتدا به سال 96 و سپس به سال 97 موکول شد که این وعده نیز عملی نشده و زمان جدیدی برای افتتاح این طرح مقرر شد.
رئیس سازمان صنعت، معدن و تجارت آذربایجان غربی با اشاره به اینکه یکی از مزیتهای پتروشیمی میاندوآب خط پلی اتیلن و خوراک آن است میگوید: منابع مالی مورد نیاز ادامه فعالیت اجرایی پتروشیمی میاندوآب بعد از سالها رکود توسط بخش خصوصی تأمین شده است، در حال حاضر منابع مالی این طرح توسط سرمایهگذاران تأمین شده و مشکلی در روند اجرایی آن وجود ندارد.
جعفر صادق اسکندری با بیان اینکه این طرح پایان سال 97 آماده بهر برداری میشود میافزاید: با بهرهبرداری از پتروشیمی میاندوآب برای 200 نفر به صورتمستقیم زمینه اشتغال فراهم میشود و در کنار آن با ایجاد صنایع پایین دستی و مشاغل درآمدزا بهطور غیرمستقیم در رونق اقتصادی و رفع بیکاری منطقه تأثیر چشمگیر خواهد داشت.
پیشرفت اقتصادی با ایجاد صنایع پایین دستی در میاندوآب
اسکندری با بیان اینکه صنعت پتروشیمی از صنایع مادر و ایجاد کننده صنایع مختلفی است که به عنوان موتور حرکت اقتصادی کشورهای در حال توسعه نقش اساسی دارد میگوید: صنعت پتروشیمی شامل بخشهای بالادستی، فناوری، واسطهای، نهایی و پایین دستی میشود، در زنجیره تعریف صنعت پتروشیمی استان آذربایجان غربی در واحد نهایی قرار دارد.
وی با اشاره به اینکه این واحد تولیدی، پلی اتیلن سنگین تولید میکنند که ظرفیت آن 175 هزار تن در سال است عنوان میکند: طرح اولیه این پروژه تولید 300 هزارتن محصول پی وی سی بود که بعد از مطالعات و بررسی اقتصادی به تولید پلیاتیلن تغییر یافت.
وی با بیان اینکه سرمایهگذار صنایع پاییندست پتروشیمی در استان جذب شدهاست و هماکنون در شهرهای میاندوآب و مهاباد دنبال جانمایی مناسب برای ایجاد این صنایع هستیم میافزاید: تمامی مجوزهای اولیه برای ایجاد این صنایع صادرشده است.
رئیس سازمان صنعت، معدن و تجارت آذربایجان غربی وی یکی از مزایای توسعه صنایع پاییندستی پتروشیمی را جلوگیری از خام فروشی و افزایش صادرات غیرنفتی و تحقق اقتصاد مقاومتی دانست و بیان میکند: شناسایی و معرفی فرصتهای کسب کار و حمایت از سرمایهگذاری در صنایع پاییندستی نیز ازجمله اهداف راهاندازی این دفتر است.
کاهش نرخ بیکاری میاندوآب با افتتاح مجتمع پتروشیمی میسر میشود
فرماندار میاندوآب با اشاره به بالا بودن نرخ بیکاری میاندوآب نسبت به متوسط استانی میگوید: با برنامه ریزی مناسب و تأمین اعتبار برای ایجاد شهرک صنایع پایین دستی پتروشیمی با توجه به آغاز کار مجتمع پتروشیمی میاندوآب در سال آتی و توسعه صنعت گردشگری با استفاده صحیح از قابلیتهایی همچون سواحلزرینه رود و منطقه نوروز لو، نرخ بیکاری در شهرستان میاندوآب را میتوان به حداقل رساند.
مهدی قهرمانی میافزاید: میاندوآب یکی از شهرستانهای مهم استان است و ظرفیتهای خوبی برای توسعه در زمینههای مختلف دارد که استفاده از اینظرفیتها میتواند زمینههای خوبی برای اشتغال جوانان و ایجاد درآمد پایدار ایجاد کند.
قهرمانی با بیان اینکه این طرح از روند اجرایی خوبی برخوردار است بیان میکند: زمینه فعالیت و سرمایهگذاری برای صنایع پاییندستی صنعت پتروشیمی در این شهرستان مهیا شده است.
افتتاح فاز نخست پتروشیمی میاندوآب در سال 98
نماینده مردم میاندوآب، شاهین دژ و تکاب در مجلس شورای اسلامی با اشاره به آخرین وضعیت پتروشیمی میاندوآب بیان میکند: هماکنون این پروژه روند توسعهای خود را طی کرده و امید است که مسئولان در راهاندازی به موقع مجتمع پتروشیمی میاندوآب اهتمام کنند.
همایون هاشمی میافزاید: در این رابطه پیشبینی میشود که فاز نخست پتروشیمی میاندوآب اوایل سال 98 افتتاح شده تا شاهد اشتغالزایی برای جوانان منطقه و توسعه نسبی جنوب آذربایجان غربی باشیم.
تغییر کاربری، تغییر متعدد پیمانکاران به همراه نبود منابع مالی مورد نیاز که از دلایل مهم تأخیر های طولانی مدت طرحهای مهم، ملی و عمرانی آذربایجان غربی است نیز این بار دامن مجتمع پتروشیمی میاندوآب را گرفته اما در حال حاضر روند اجرایی آن از سر گرفته شده و کمی تسریع یافته است و باید منتظر ماند و دید وعدههای جدید بالاخره در سال آینده محقق میشود؟
گزارش از ثمین کاظمی
انتهای پیام/