ایران و عراق متحدتر از همیشه/ سفر روحانی به عراق، پاسخ منفی بغداد به خودخواهی آمریکاست

ایران و عراق متحدتر از همیشه/ سفر روحانی به عراق، پاسخ منفی بغداد به خودخواهی آمریکاست

سفیر سابق ایران در عراق گفت: سفر روحانی به عراق، پاسخ منفی بغداد به خودخواهی آمریکاست.

به گزارش گروه رسانه های خبرگزاری تسنیم؛«حسن روحانی» رییس‌جمهوری کشورمان دیروز دوشنبه برای نخستین بار در رأس یک هیأت دولتی و سیاسی بلندپایه وارد بغداد شد تا در سفری سه روزه به ارتقای سطح روابط اقتصادی و سیاسی طرفین بپردازد. توسعه روابط بانکی، ایجاد شهرک‌های صنعتی، ارائه خدمات فنی مهندسی، توسعه گردشگری، همکاری‌های منطقه‌ای و مبارزه با گروه‌های تروریستی داعش برخی از نقاط همکاری‌های طرفین در این سفربرشمرده شده است.

 سفر رییس‌جمهوری کشورمان در حالی به عراق صورت می‌گیرد که آمریکا در اجرای نقشه‌ها و توطئه‌های خود که در حمایت از گروه‌های تروریستی داعش در منطقه انجام می‌داد، با شکست روبه‌رو شده است و حتی در فکر خروج نیروهای خود از سوریه یا افغانستان است. شکست‌هایی که دونالد ترامپ، رییس‌جمهوری آمریکا در سفر دو ماه پیش خود به عراق اعتراف کرد و اظهار داشت با وجود اینکه 7 تریلیون دلار درعراق و منطقه هزینه کرده است باید به‌طور مخفیانه و با هراس وارد عراق شود و حتی مقامات عراقی به دلیل اینکه بدون اجازه وارد خاک این کشور شده است او  را به ملاقات خود نپذیرفتند.
موضوعی که العربی الجدید بر آن صحه می‌گذارد و در گزارش روز گذشته خود در این باره عنوان کرد؛ سفر رییس‌جمهوری اسلامی ایران به عراق دراین برهه زمانی از اهمیت زیادی برخوردار است و پیامی برای آمریکا و سایر کشورهای منطقه به شمار می‌رود. سفری که از سه هفته قبلش، حامل پیام برای آمریکاست. به گزارش این روزنامه عربی، سفر روحانی باعث شده است که دولت عراق، تمامی توان خود را به کار گیرد تا مقدمات برگزاری این سفر سه روزه را فراهم و امنیت محل اقامت این هیأت ایرانی را تأمین کند.
افزون بر این یک روزنامه آمریکایی در یادداشتی درباره سفر رییس‌جمهوری ایران به عراق ضمن تحلیل اهداف این سفر، به نفوذ ایران در عراق اذعان کرده و به دلایل ناکامی واشنگتن برای کاهش نفوذ ایران در این کشور پرداخت.
یادداشت «نیویورک تایمز» آمده است: حسن روحانی، رییس‌جمهوری ایران روز دوشنبه در حالی وارد بغداد شده که در این کشور طی سال‌های اخیر دچار تغییر و تحولات بزرگ و کوچکی شده است. نیویورک تایمز می‌گوید، ایران، برنده واقعی انتخابات پارلمانی سال گذشته در عراق بود: گروه‌های مرتبط با الحشد الشعبی که اکثر آن‌ها با ایران پیوندهایی دارند، به‌عنوان بازیگران تأثیرگذار در صحنه سیاست عراق سر برآوردند.

مقایسه دو سفر
افزون بر این، در مقایسه سفر دو دولتمردی که اخیراً به عراق صورت گرفته است می‌توان گفت که ایران پیروز نهایی این گونه تبادلات سیاسی و دیپلماتیک بوده است.
سفردونالد ترامپ به عراق، غیردیپلماتیک و نقض‌کننده حق حاکمیت ملی این کشور بود و برای چند ساعت شکل گرفت ولی سفر آقای روحانی به عراق با دعوت رسمی و به منظور توسعه روابط طرفین و به مدت سه روز همچنان در جریان است.در سفر ترامپ به عراق شاهد اعتراض گروه‌های مختلف عراقی به رییس‌جمهوری آمریکا به شهر الانبار و حضور او در پایگاه نظامی آمریکایی‌ها در این شهر بودیم اما در سفر حسن روحانی به عراق شاهد استقبال مقامات و گروه‌ها و شخصیت‌های سیاسی از این سفر به عراق بودیم.
ترامپ به عراق رفت تا به نوعی بین نیروهای نظامی آمریکایی در عراق و جمهوری‌خواهانی که از وی به خاطر تصمیم اخیرش جهت خروج نیروهای نظامی‌اش از سوریه و افغانستان گله‌مند بودند، نوعی اطمینان‌بخشی ایجاد کند اما در سفر روحانی به عراق شاهد دعوت مقامات عراقی از ایران برای حضور و سرمایه‌گذاری در این کشور هستیم که در صدر هیأتی عالی‌رتبه صورت گرفته است.سفر ترامپ به عراق غیرمترقبه بود و به صورت غیردیپلماتیک صورت گرفت به نوعی حق حاکمیت ملی عراق زیرپا گذاشته شد ولی سفر رییس‌جمهوری کشورمان به عراق از پیش تعیین شده و با اعلام قبلی صورت گرفت.
هواپیمای دونالد ترامپ در سفر به عراق با چراغ خاموش بر زمین نشست و حتی به شهربغداد سفر نکرد چرا که نخست وزیر عراق او را نپذیرفت ولی در سفر روحانی به عراق شاهد استقبال رسمی و ویژه نخست وزیر عراق(عادل عبدالمهدی) از رییس‌جمهوری کشورمان هستیم.نظامیان آمریکایی با دونالد ترامپ کریسمس را به صورت مخفیانه در پادگان نظامی خود در عراق به سر بردند ولی سفر آقای روحانی به صورت از پیش تعیین شده و در آستانه سال جدید نوروزی، به صورت آشکارا صورت گرفت.سفر دونالد ترامپ به پایگاه نظامی آمریکا در عراق با انتقادات جدی از سوی جمهوری‌خواهان و افراد افراطی در آمریکا مواجه شد چنانچه که وزیر دفاع این کشور درپی این تصمیم اقدام به استعفا کرد ولی سفر روحانی به عراق موجب استحکام روابط و افزایش همکاری‌های منطقه‌ای شکل گرفت.

قمی: سفر روحانی به عراق پاسخی منفی به خودخواهی آمریکایی است
 آقای «حسن کاظمی قمی» سفیر اسبق ایران در عراق در گفت‌وگو با خبرنگار روزنامه «صبح‌نو» با اشاره به سفر رییس‌جمهوری کشورمان به عراق، عنوان کرد: سفر آقای روحانی در رأس یک هیأت عالی‌رتبه سیاسی و اقتصادی به کشور عراق در شرایطی انجام می‌شود که شاهد رویدادی مهم در منطقه بودیم. نخست پیروزی جبهه مقاومت به ویژه در کشورهایی چون عراق و سوریه. پیروزی‌هایی که منجر به حفظ این نظام‌ها و ثبات و امنیت داخلی این دو کشور و همچنین گسترش روابط در سطح جهانی و منطقه‌ای شد.

برخورداری ایران از یک سرمایه اجتماعی و مردمی در داخل عراق
سفیر سابق ایران درعراق، با اشاره به نقش جمهوری اسلامی ایران این پیروزی و شکل‌گیری جبهه مقاومت، افزود: همکاری مردم و دولت‌های محور مقاومت نقش بی‌بدیلی در پیروزی‌های اخیر داشته است. این حمایت جانانه و مخلصانه برای جمهوری اسلامی برای نظام مقدس یک سرمایه اجتماعی را به ارمغان می‌آورد. از دیگر سو، در شرایط منطقه‌ای شاهد ناکامی و سیاست‌های جبهه مقابل با جبهه مقاومت و جمهوری اسلامی هستیم. آمریکایی‌ها و متحدین آمریکا که در منطقه و در جغرافیای آن ورود کردند، سعی داشتند که جنگ‌های داخلی را ایجاد کنند ولی تا امروز ناکام ماندند.
 قمی با بیان اینکه این همکاری‌ها با همکاری جمهوری اسلامی ودولت‌ها شکل گرفته است، ادامه داد: جمهوری اسلامی از یک سرمایه اجتماعی و مردمی در داخل عراق و سوریه بر خوردار است. از طرفی دیگر، هفته گذشته شاهد سفر رییس‌جمهوری سوریه به ایران بودیم . سفری که آمدنش دارای این پیام بود که محوریت مقاومت در برابر طرح‌های خبیثانه دشمن توانسته است از منافع ملت‌ها در منطقه دفاع کند و دشمنان را با شکست روبه‌رو سازد.

سفر اسد به تهران نشان دهنده پیروزی قاطع محور مقاومت بود
وی یادآور شد: سفر آقای اسد به تهران این پیام را نشان داد که جبهه مقاومت پیروز شده است، این‌ها در حقیقت بیانگر این است که برخلاف خواسته‌های دشمن زمینه‌های همکاری منطقه‌ای دوجانبه یا چند جانبه با محوریت جمهوری اسلامی و دولت‌های مستقل در حال آماده شدن و تقویت است. در این فضا رییس جمهوری محترم کشورمان به عراق می‌رود و شاهد استقبال مردم و دولت و فراکسیون‌های سیاسی آن کشور هستیم. این به برکت مقاومت جمهوری اسلامی در کنار مردم عراق و سوریه صورت گرفته است.
سفیر سابق ایران در عراق، تصریح کرد: این سفر پیام‌های دوجانبه و منطقه‌ای و بین‌المللی می‌تواند داشته باشد. این سفر می‌تواند یک پاسخ منفی از سوی عراقی‌ها به خودخواهی آمریکایی‌ها باشد.
این کارشناس امور منطقه‌ای، افزود: این سفر می‌تواند یکی از پیامدهایش تقویت همکاری امنیتی و سیاسی واقتصادی باشد. این سفر سرآغاز شکل‌گیری همکاری جمعی بین کشورهای منطقه با محوریت جمهوری اسلامی و عراق و سوریه است. کشورهایی مثل عمان، قطر و کویت هم این آمادگی را دارند تا برخلاف نظر آمریکایی‌ها به توسعه روابط با کشورمان بپردازند واین نزدیک‌سازی این کشورها به ایران را می‌بینیم.

امروز عراق نقش سازنده در منطقه دارد و مسوولیت‌پذیر است
وی افزود: امروز شرایطی به وجود آمده است که به نظر می‌رسد که می‌توانیم بین کشورهای منطقه از جمله محوریت ایران و عراق و سوریه به دنبال یک مهندسی جدید در فضای امنیتی منطقه باشیم این سفر می‌تواند رایزنی‌هایی با مقامات عراقی و سوری داشته باشد. این سفر نتایج خوبی می‌تواند به همراه داشته باشد. اراده دو کشور و منافع دو کشور باعث می‌شود که هیچ اراده‌ای نتواند این همکاری‌ها را کاهش دهد. این یک گام جدید در جهت تحکیم همکاری‌های راهبردی که نتیجه آن سوق پیدا کردن به سمت یک رابطه راهبردی بین دو کشور است منجر می‌شود.
سفیر سابق ایران در عراق، با اشاره به ادامه اشغالگری آمریکایی‌ها در عراق گفت: عراقی‌ها در طول زمانی که نظامی‌های آمریکایی‌ این کشور را اشغال کردند واکنش‌هایی را نشان دادند. توافق نامه امنیتی که آمریکایی‌ها سعی می‌کردند که به عراق تحمیل کنند با مخالفت شدید عراقی‌ها روبه‌رو شد و مجبور شدند شبانه نیروهای نظامی خود را خارج کنند.
این کارشناس امور منطقه غرب آسیا، عنوان کرد: در آن توافق‌نامه به دنبال گرفتن محوریت امنیت در عراق بودند و این حضور نظامی به مفهوم تهدیدی برای کشورهای منطقه بود که این را در اظهارات آمریکایی‌ها می‌بینیم. اگر نگاهی به حضور آمریکایی‌ها در منطقه داشته باشیم، می‌بینیم که از هیچ کجا خارج نشدند مگر اینکه در برابر محور مقاومت مجبور به فرار شدند.  واقعیت این است که عراق اجازه نخواهد داد که آمریکا بخواهد از خاکش برای تهدید همسایگانش استفاده کند. این را شاهد بودیم و هستیم که عراق امروز به سمت ثبات و امنیت پیش می‌رود و می‌داند که ناامنی آن باعث ناامنی منطقه خواهد شد. امروز عراق نقش سازنده در منطقه دارد و مسوولیت‌پذیر است و به اشغالگران اجازه تهدیدی به کشورهای همسایه نمی‌دهد.
گفته می‌شود، این احتمال وجود دارد که بر سر گشایش کنسولگری‌های جدید ایران در استان‌های عراق توافقاتی صورت گیرد تا به مجموعه کنسولگری‌های موجود در عراق افزوده شود. آن‌گونه که یک منبع مسوول در دفتر «عادل عبدالمهدی» نخست وزیر عراق گفته است؛ «هدف سفر روحانی، امضا توافق‌ها و معاهدات قبلی است که بین کمیسیون‌های عراق و ایران از چند مدت پیش صورت گرفته است.»آقای روحانی در نخستین روز از سفر خود به بغداد با رییس‌جمهوری و نخست وزیر عراق دیدار کرد که دیدار با آیت‌الله «سید علی سیستانی» مرجع عالی‌قدر شیعیان از دیگر برنامه‌های رییس‌جمهوری کشورمان به عراق است.

منبع:صبح نو

انتهای پیام/

بازگشت به صفحه رسانه‌ها

پربیننده‌ترین اخبار رسانه ها
اخبار روز رسانه ها
آخرین خبرهای روز
مدیران
تبلیغات
رازی
مادیران
شهر خبر
فونیکس
او پارک
پاکسان
رایتل
طبیعت
میهن
گوشتیران
triboon