بازار اردبیل مملو از تماشای سرد؛ تبادلات مالی در نوسان قیمتها حداقل شد
بازار اردبیل که در ماههای اخیر رکود نسبی را تجربه کرده بود حتی در آستانه عید نوروز به واسطه نوسان قیمتها فرصت طلایی تبادلات مالی مشتری و فروشنده را از دست داد و از کرختی سرد خود خارج نشد.
به گزارش خبرگزاری تسنیم از اردبیل، در هفتههای گذشته بازار اردبیل نتوانسته حتی به زور نوروز از سردی زمستانی خود عبور کند و رکود در خرید و فروش انواع کالا مشاهده میشود؛ تا جایی که بررسی میدانی خبرنگار تسنیم نشان میدهد، اصناف مختلف از وضعیت بازار راضی نیستند و از سویی خود شهروندان نیز به دلیل افزایش قیمت کالاها و نوسانات متعدد قیمتها اراده و عزمی برای خرید ندارند؛ تا جایی که مشتریان بازار به تماشاگرانی تبدیل شدهاند که صرفا خیابانها را به طول سپری کرده و عاجز از خرید به خانه برمیگردند.
هر چند دستگاههای ناظر معتقدند تمهیدات لازم برای تامین اقلام ضروری شب عید را تدارک دیدهاند و با جدیت بازار را رصد میکنند اما وضعیت واقعی بازار شب عید حال خوشی را تداعی نمیکند و کارگر و کارمند، بازاری و پزشک و خانهدار همه و همه در خصوص قیمت بالای کالاها و نوسان آن اتفاق نظر دارند.
یکی از شهروندان اردبیلی در اعتراض به ضعف نظارتها تصریح کرد: ادارات ناظر میگویند نظارت جامع بر بازار داریم اما قیمت کالاها متغییر است و به عنوان مثال قیمت یک کیلو تخم مرغ از 7300 تومان در کیلو تا 9 هزار تومان مشاهده میشود.
نادر رستم پور با بیان اینکه اغلب فروشندگان به قیمتهای سلیقهای روی آوردهاند، افزود: در تخم مرغ قیمت با شانه، بدون شانه، افزایش قیمت، کاهش قیمت و ... بهانههای دفعتی فروشندگان است و به واسطه آن قیمتها تغییر مییابد.
وی افزود: برخی فروشندهها حتی با وجود اعلام دولت جهت کاهش قیمت برخی کالاها نسبت به اعمال آن اقدام نمیکنند و زمانی که قیمت کالایی به صورت نسبی کاهش مییابد، از فروش آن خودداری میکنند.
یکی دیگر از شهروندان نیز در خصوص قیمتگذاری سلیقهای تصریح کرد: برخی فروشندگان با بیان اینکه کالای موجود خرید قبلی است و با قیمت پایینتر تهیه شده چند قیمت پیشنهاد میکنند و مشتری را مجبور به خرید میکنند.
وحیده رحمتی تاکید کرد: فروشندهها از کاهش قیمت برخی کالاها خودداری میکنند و برخی کالاها را به اجبار به مشتری تحمیل میکنند بطوریکه بهانه این گروه از فروشندهها این است که قیمت کالا با افزایش همراه خواهد بود و نخریدن آن به زیان مشتری است.
نرخ کالاها روزانه تغییر میکند
شهروند دیگری درباره قیمتهای متغییر تصریح کرد: انتظار ما این بود در آستانه عید نوروز ثباتی در قیمتها مشاهده شود اما افزایش قیمت موجب سواستفاده برخی فروشگاهها شده است و موجب شده شاهد قیمتگذاری سلیقهای روزانه به بهانه افزایش قیمت باشیم.
رعنا معتمد با بیان اینکه نظارت و بازرسی کافی نیست و فروشگاهها تا حد امکان نرخ کالا را به صورت سلیقهای تغییر میدهند، اضافه کرد: این موضوع موجب آشفتگی بازار شده و موجب شده است تا برای خرید یک کالای مشخص، مشتری ساعتها در بازار قیمت اجناس را پرسوجو کند.
وی در خصوص قیمتهای تعرفهای اعلام شده ادامه داد: هرچند برای برخی کالاها قیمت تعرفه و یا میانگین قیمت اعلام شده است، اما در برخی فروشگاهها رعایت نمیشود و فروشنده با بهانه اینکه جنسی که میفروشد کیفیت بهتری دارد، قیمت بالاتری را طلب میکند.
این اظهارات در حالی است که فروشندگان قیمتهای متغییر را حق خود دانسته و به دلیل وضعیت بازار قیمتگذاری متغییر را امری ناگزیر توصیف میکنند.
افزایش قیمت تولید فرصت سودآفرینی نامتعارف
محبی زاده یکی از فروشندگان در اردبیل در خصوص گلایههای شهروندان از قیمتهای متغییر در بازار اردبیل تصریح کرد: قیمت خرید کالاها افزایش یافته و ما ناچار به افزایش قیمت هستیم.
وی با اشاره به یکی از اجناس خود تصریح کرد: لباسی که تا سه ماه قبل به قیمت 400 هزار تومان خریداری میکردم امروز دوبرابر افزایش قیمت دارد و ناچارم برای حاشیه سود و تامین هزینهها قیمت فروش را افزایش دهم.
محبی زده تاکید کرد: به دلیل اینکه کالاها با قیمتهای مختلف خریداری میشود، ناگزیر قیمت یک کالا میتواند متفاوت باشد و جنسی که ارزان خریداری شده، ارزانتر نیز به فروش میرسد.
یکی دیگر از فروشندگان نیز در خصوص قیمتگذاری سلیقهای کالاها گفت: قیمتگذاری سلیقهای توسط برخی فروشندگان برای سود بیشتر مشاهده میشود.
ناصری ادامه داد: متاسفانه برخی فروشندگان قیمت واقعی کالا را رعایت نمیکنند و حتی با رقابت مخرب قیمت بالاتری را به مشتری غالب میکنند.
وی افزود: این وضعیت تنها به زیان مشتریان نیست و حتی خود بازاریان را نیز متاثر میسازد و موجب رقابتهای منفی در فروش کالاها شده است.
شکست فروش کالاها در صفهای طویل
ناصری معتقد است حتی اعلام قیمت پایین برای برخی کالاها نیز وضعیت بازار را آشفته میسازد؛ چرا که مشتری منتظر قیمت پایین است تا بتواند نیاز خود را تامین کند.
وی با اشاره به صفهای طولانی گوشت و حتی برنج و شکر اضافه کرد: متاسفانه چنین وضعیتی موجب شده تا مردم در روزها و شرایط عادی از خرید کالای خاصی خودداری کنند تا اینکه بتوانند به قیمت ارزان بر اساس نرخ مصوب خرید کنند.
این فروشنده تصریح کرد: توزیع اجناس به صورت سهمیه به خصوص در کالاهایی که در مدت زمان اندکی فاسد میشود، به زیان فروشنده و یک صنف خاص است و این اقدام دستگاههای نظارتی تنها به آشفتگی بازار موجب شده است.
یکی از شهروندان نیز در خصوص وضعیت صفهای طولانی توزیع کالا گفت: متاسفانه این موضوع موجب رنجش مردم شده و با این وجود برخی از شهروندان ناگزیر به خرید اجناس با قیت پایین هستند.
فاطمه احدزاده با بیان اینکه برای خرید یک کالا شهروندان ساعتها در صف به انتظار میایستند، افزود: اینکه تحویل یک مرغ با کارت ملی انجام میشود دور از شان شهروندان است و کاش به جای صفهای طولانی قیمت اجناس در بازار مدیریت میشد؛ اگر دولت میتواند نرخ مصوب اعلام کند به جای آن بهتر است نرخ کالایی در بازار کاهش یابد و وضعیت با ثباتی ایجاد شود.
از سویی شائبه فروش غیر متعارف مرغ و گوشت در فروشگاهها و بیتوجهی به مشتری که در صف طولانی ایستاده است، موجب شده تا شهروندان به جد در خصوص فروش صفی کالاها ابراز گلهمندی کنند.
این دغدغه که بیانگر سوتدبیر در سیاست گذاریها و روند نظارت بر بازار است، در وضعیتی از سوی بسیاری از شهروندان به رسانهها انعکاس یافته که دستگاههای ناظر مدعیاند، نظارت بر بازار بدون کمترین اهمال و ضعفی ادامه دارد.
گرانفروشی در اوج نظارتها
سرپرست سازمان صمت استان اردبیل در گفتگو با خبرنگار تسنیم در خصوص نظارتهای مستمر بر بازار گفت: در یک ماه اخیر 16 هزار و 494 مورد بازرسی از واحدهای صنفی انجام شده و 387 واحد متخلف نیز شناسایی شده است.
هرچند دستگاههای ناظر مدعی اوج نظارت و بازرسی در بازار هستند اما به گفته رامین صادقی بیشترین تخلف با 428 مورد مربوط به گرانفروشی و عدم درج قیمت است.
وی افزود: از سویی مراکز توزیع کالا و مقدار توزیع توسط کارگروه تنظیم بازار استان تعیین میشود و از زمان آغاز توزیع مرغ نیز بازرسی مستمر از محلهای توزیع انجام می شود.
سرپرست سازمان صمت استان تاکید کرد: علاوه بر این توزیع نامحدود گوشت قرمز در فروشگاههای زنجیرهای و واحدهای صنفی در آستانه نوروز پیشبینی شده و با توجه به تعدد فروشگاههای صنفی و دشوار بودن کنترل فروشگاهها، تنها واحدهای صنفی منتخب اجازه توزیع گوشت قرمز به قیمت مصوب دارند که امکان نظارت بر روند توزیع آنها وجود داشته باشد.
استقبال کمرنگ از نمایشگاه بهاره
تاکید به نظارت مستمر و مهار تخلفات در وضعیتی شنیده میشود که نمایشگاههای بهاره که همه ساله به عنوان سپر نهادهای خدمات رسان برای تامین نیاز مردم به اقلام اساسی با استقبال همراه میشد، امروز کمرنگتر از سال گذشته بوده و به تعبیر فروشندگان بیشتر مراجعان صرفا بازدید کننده هستند.
علیزاده یکی از غرفه داران با بیان اینکه سال گذشته فروش آجیل بیشتر از امسال بود، گفت: افزایش قیمتها موجب شده تا مردم از خرید برخی کالاها خودداری کنند.
وی افزود: حتی نمایشگاه بهاره نیز نتوانست نسبت به جذب شهروندان و بهبود فروش موثر عمل کند و ما امیدواریم در روزهای باقی مانده سال جاری بتوانیم نسبت به فروش اجناس خود اقدام کنیم.
در عین حال که نظارت بر نمایشگاه بهاره به مانند سالهای گذشته برقرار است اما در خود نمایشگاه بهاره نیز صفهای عریض و طویل موجب ناراحتی و گلهمندی شهروندان شده است و گاهی دور از چشم ناظران قیمتها بالا پایین میشود.
بطوریکه توزیع سهمیهای اجناس و نمایشگاه بهاره به عنوان دو راهکار مدیریت بازار به بنبست رسیده و بسیاری از شهروندان از وضعیت موجود رضایت ندارند.
تمامی این مشکلات در حالی است که میانگین درآمد در اردبیل کمتر از میانگین کشوری بوده و بسیاری از شهروندان در آستانه عید نوروز لیست خرید خود را به مراتب محدودتر از سال گذشته کردهاند.
گزارش از ونوس بهنود
انتهای پیام/ش