نقش منفی خلیلزاد دلال در پروسه صلح افغانستان

نقش منفی خلیلزاد دلال در پروسه صلح افغانستان

بسیاری از دولتمردان افغانی بر این باور هستند که خلیل زاد به دنبال آن است که با طالبان بتواند به تفاهمی برسد که نامزدی ریاست جمهوری وی مورد تائید قرار گیرد. خلیلزاد به دنبال قدرتی است که سالهاست در انتظار آن می باشد.

به گزارش گروه بین‌الملل خبرگزاری تسنیم، آقای خلیلزاد در 22 مارس 1951 در شهر مزار شریف مرکز ولایت بلخ متولد شد. پدرش دگراول خلیل خان از قوم پشتون ولایت لغمان و مادرش تاجیک بود. پدر وی توانست به دربار ظاهر شاه نیز راه پیدا کند.

خلیلزاد تحصیلات تکمیلی و عالی خود را در کالیفرنیا و در ادامه در دانشگاه آمریکای بیروت به پایان رساند و در رشته روابط بین الملل مدرک دکتری خود را دریافت کرد. وی در زمان تحصیل در آمریکا تحت تاثیر پل ولفووتیز که یکی از شاخص ترین چهره های نومحافظه کار آمریکا بود قرار گرفت. این موضوع منجر به تغییر نگاه سیاسی وی شد و در افکار دوره دانشجویی وی  تغیراتی اساسی ایجاد شد.

وی زمانی طرفدار فلسطین بود اما قالب شدن افکار غربی و بویژه آمریکایی در تفکرات وی تغییرات اساسی ایجاد کرد. زلمی خلیل زاد با بدست آوردن تابعیت آمریکایی و آشنایی و دوستی با  برژینسکی توانست وارد بازی قدرت در آمریکا شود. حمله شدید شوروی به افغانستان یک فرصت طلایی در اختیار وی قرار داد که بتواند خود را به عنوان عامل نجات دهنده افغانستان معرفی نموده و تلاش نماید تا در بین قبایل افغانی وحدت ایجاد نماید.

خلیلزاد اگر چه در نگاه اول ضد گروه طالبان بود اما با به قدرت رسیدن طالبان در افغانستان تلاش کرد به آنها نزدیک شود. در بهار 1997 در اولین دیدار طالبان با مسئولین آمریکایی شرکت نفتی یونیکال که در آن زمان خلیل زاد مشاور استراتژیک آن شرکت بود به طالبان بیش از پیش نزدیک شد. خلیل زاد تلاش کرد تا بتواند رضایت طالبان برای انتقال نفت دریای خزر و گاز ترکمنستان به بندر کراچی پاکستان از طریق افغانستان را که حدود 100 میلیون دلار هزینه در پی داشت را جلب نماید.

خلیلزاد در 23 مه 2001 توسط خانم رایس مشاور وقت امنیت صلح کاخ سفید به عنوان مسئول امور جنوب غرب آسیا و خلیج فارس و شمال آفریقا منصوب شد و پس از حملات 11 سپتامبر نیز به عنوان مشاور ویژه ارشد در امور افغانستان انتخاب شد و تقریبا تمام امور افغانستان با هماهنگی وی انجام می شد. در تمام این سال ها برای خلیل زاد منافع اقتصادی حرف اول را می زد. زمانی وی علیه طالبان بود اما وقتی متوجه شد طالبان حکومت را در کابل بدست خواهند گرفت و تنها از طریق دوستی با آنها قادر است در افغانستان، منافع اقتصادی خود را تامین نماید، سریعا با طالبان از در آشتی وارد شد.

 

تحقیق در خصوص پرونده شرکت نفتی یونیکال آمریکا چهره واقعی خلیلزاد را بیشتر روشن می نماید. وی در سال 2014 علاقمندی خود برای نامزدی ریاست جمهوری را مطرح کرد. خلیل زاده اکنون به عنوان نماینده آمریکا در افغانستان گفتگو با طالبان را شروع کرده و طی هفته های گذشته تلاش های خود را در افغانستان شدت بخشیده است. در رابطه با خلیل زاد این موضوع هم وجود دارد که وی حتی برای طالبان نیز قابل اعتماد نیست همانگونه که برای  مردم افغانستان غیر قابل اعتماد است. زلمی خلیل زاد طی سال های گذشته نشان داده که ثبات شخصیتی ندارد و به دنبال منافع شخصی خود در افغانستان می باشد. به وی در افغانستان به عنوان یک دلال نگاه می نمایند.

در حال حاضر بسیاری از دولتمردان افغانی بر این باور هستند که خلیل زاد  به دنبال آن است که با طالبان بتواند به تفاهمی برسد که نامزدی ریاست جمهوری وی مورد تائید قرار گیرد. خلیلزاد به دنبال قدرتی است که سالهاست در انتظار آن می باشد.

یادداشت: مهدی داداشی

انتهای پیام/

واژه های کاربردی مرتبط
واژه های کاربردی مرتبط
پربیننده‌ترین اخبار بین الملل
اخبار روز بین الملل
آخرین خبرهای روز
فلای تو دی
تبلیغات
همراه اول
رازی
شهر خبر
فونیکس
میهن
گوشتیران
رایتل
مادیران
triboon
طبیعت
پاکسان