کم‌وکیف مراکز "اسکان نوروزی" آموزش‌وپرورش چگونه است؟

کم‌وکیف مراکز "اسکان نوروزی" آموزش‌وپرورش چگونه است؟

نوروز هر سال، آموزش‌وپرورش با تمام مراکز اقامتی و خانه‌های معلم خود حتی مدارس وارد میدان می‌شود تا بخشی از بار اسکان مسافران نوروزی به ویژه در حوزه مسافران فرهنگی را عهده‌دار شود.

به گزارش خبرنگار اجتماعی خبرگزاری تسنیم؛ نوروز هر سال، آموزش‌وپرورش در حوزه اسکان مسافران همانند جامعه هتلداران وارد گود می‌شود تا بخشی از وظیفه اسکان مسافران نوروزی البته با اولویت مسافران فرهنگی را عهده‌دار شود.

نوروز 98 نیز آموزش‌و پرورش در قالب 697 پایگاه پذیرش در سراسر کشور با تعداد 366 مرکز رفاهی مجهز با امکانات کامل، 50 پردیس دانشگاه فرهنگیان، 300 اردوگاه تفریحی همچنین 10 هزار و 664 مدرسه، آماده اسکان مسافران است.

البته ورود آموزش‌وپرورش به بحث اسکان مسافران نوروزی چندان هم بدون حاشیه نیست و جامعه هتلداران از منتقدان اصلی ورود این وزارتخانه به مقوله اسکان مسافران است و هر سال نسبت به این موضوع جبهه‌گیری می‌کنند!

امسال نیز ولی تیموری رئیس ستاد مرکزی هماهنگی خدمات سفر در این باره گفته است " شکل اسکان مسافران در مدارس محل اسکان فرهنگیان شایسته گردشگران اعم از فرهنگیان و غیر فرهنگیان نیست. در برخی از مدارس محل اسکان شاهد این هستیم که کلاسهای درس تبدیل به محل اسکان برای مسافران شده است که شکل خوبی ندارد، ضمن اینکه بخش خصوصی با سرمایه‌گذاری نسبت به احداث مراکز اقامتی اقدام کرده است و چشم امید آنها به تعطیلات نوروز و فصل تابستان برای جذب و اسکان مسافران و گردشگران است. برخی از نهادهای دولتی با احداث مهمانسرا و اماکن اقامتی به‌نوعی فعالیت موازی با بخش خصوصی و هتلداران دارند، ضمن اینکه در بررسی‌هایی که انجام دادیم، هزینه اقامت در مهمانسراهای دولتی و مراکز اسکان فرهنگیان با هزینه اسکان در برخی از مراکز اقامتی مانند مسافرخانه‌ها و مهمانپذیرها برابر شده است."

حضور آموزش‌وپرورش در بحث اسکان نوروزی برای رفاه حال معلمان است

البته مسئولان آموزش‌وپرورش برای این انتقادات پاسخ‌هایی دارند و معتقدند که حضور آنها در ایام نوروز برای ارائه خدمات به جامعه وسیع مخاطبان فرهنگی یک ضرورت است چرا که هزینه‌ اقامت در هتل‌ها بسیار گران است همچنین مهدی زندیه وکیلی ـ معاون عمرانی استاندار مرکزی ـ پیش از این گفته بود: با وجود تخفیف 35درصدی هتل‌ها در استان مرکزی به مسافران نوروزی، اما بررسی شده تمام خانواده‌ها توان پرداخت همین هزینه را هم ندارند ضمن آنکه گزارش‌ها هم نشان می‌دهد بیشتر اقامت‌ها در مدارس مختص خانواده‌های غیرفرهنگی و کم درآمد است.

رویه آموزش‌وپرورش برای اسکان مسافران نوروزی جالب است، این وزارتخانه علاوه بر استفاده از ظرفیت خانه‌های معلم، اردوگاه‌ها و خوابگاه‌های دانشگاه فرهنگیان، مدارس را نیز وارد چرخه اقامت مسافر کرده است و کلاس‌های درس با تجهیز به فرش، تخت و تلویزیون محل اقامت مسافران می‌شوند.

کیفیت اقامت در مدارس همواره یکی از انتقادات جدی مسئولان ستاد هماهنگی سفر و فرهنگیان به آموزش و‌پرورش است، همین انتقادات باعث شد تا آموزش‌‌وپرورش کلاس‌های گروه "ج" را از چرخه اسکان حذف کند، این کلاس‌ها، مجهز به فرش یا موکت و حتی الامکان پتو بود و استفاده از یخچال، اجاق گاز و تلویزیون در آنها به صورت مشترک بود.

 فرهنگیان درباره مراکز اسکان نوروزی آموزش‌وپرورش تجارب و صحبت‌هایی مختلفی دارند، در ادامه با تعدادی از معلمان صحبت کردیم تا تجارب آنها را از مراکز اسکان نوروزی، ضعف‌های احتمالی و اینکه آیا ورود آموزش‌وپرورش به مقوله اسکان نوروزی ضرورت دارد؟ منعکس کنیم.

مزیت اسکان در مراکز آموزش‌وپرورش از نگاه یک فرهنگی بازنشسته

سعید شهسوارزاده فرهنگی بازنشسته، مزیت اسکان در مراکز آموزش‌وپرورش را هزینه‌های به مراتب کمتر آن در مقایسه با هتل‌ها می‌داند؛ او که چند بار از مراکز اسکان آموزش‌وپرورش استفاده کرده‌ است، می‌گوید: البته در ایام نوروز، نتوانستم از خانه‌های معلم استفاده کنم و در این ایام در مدارس اسکان داشتم که البته امکانات رفاهی آن چندان مناسب نیست اما هزینه‌ای که دریافت می‌‌کنند در مقایسه با هزینه هتل‌ها بسیار پایین‌تر و از این جهت برای فرهنگیان به صرفه‌تر است.

یکی دیگر از معلمان شهر تهران معتقد است که شرایط مراکز اسکان آموزش و‌پرورش  در استان‌های مختلف متفاوت است مثلاً برخی استان‌ها چند خانه معلم دارند که آنها هم دریک سطح قرار ندارند و برخی به لحاظ امکانات رفاهی در شرایط خیلی خوب و برخی فاقد امکانات مناسب هستند.

بخشی از مشکلات اسکان نوروزی در مدرسه

او نیز مهمترین مزیت مراکز اسکان آموزش و‌ پرورش برای فرهنگیان را هزینه‌های کمتر آن در مقایسه با هتل‌ها می‌داند و می‌گوید: برای یک معلم به صرفه‌تر است که در مراکز فرهنگی و رفاهی آموزش و پرورش که مثلاً اتاق دو تخته را شبی 50 هزار تومان اجاره می‌دهد، سکونت کند، همین چند وقت قبل پرس‌وجو کردم، مرکز رفاهی منطقه 4 شهر تهران یک اتاق با 4 تخت را شبی 95 هزار تومان اجاره می‌دهد و این هزینه در مقایسه با هتل‌ها بسیار کمتر است.

این معلم درباره شیوه دریافت پول در مراکز اسکان فرهنگیان می‌گوید: در اغلب این مراکز پول نقد دریافت نمی‌شود و دستگاه پوز دارند اما در بحث اسکان در مدارس نیاز به رصد بیشتر مشکلات و تلاش برای حل آنهاست به عنوان مثال استفاده از مدارس غیر استاندارد و فاقد امکانات لازم در اسکان نوروزی، بهداشت مدرسه و نظافت سرویس‌های بهداشتی، وضعیت سیستم‌های گرمایشی و سرمایشی و آب گرم و سرد و حضور افراد کم‌حوصله در ستادهای اسکان برای پاسخ دادن به فرهنگیان بخشی از مشکلات اسکان نوروزی است.

شانس استفاده از خانه‌های معلم در ایام نوروز بسیار کم است

عباس فرجی یکی دیگر از فرهنگیان شهر تهران که به گفته خودش هر سال از مراکز اسکان نوروزی آموزش و پرورش استفاده می‌کند، معتقد است که باید مراکز اسکان را در سه گروه دسته‌بندی کرد، گروه نخست خانه‌های معلم که امکانات خاص خود را دارند و برخی از آنها در حد هتل سه یا چهار ستاره است البته وضعیت خانه‌های معلم استان به استان متفاوت است و در برخی استان‌ها امکانات بسیار خوب و در برخی استان‌ها ضعیف‌ است به عنوان مثال شیراز سه خانه معلم دارد که هر کدام کیفیت متفاوتی دارند و اینگونه نیست که هر سه در یک سطح کیفی، خدمات ارائه دهند.

او به دشواری رزرو خانه‌‌های معلم به ویژه در ایام نوروز اشاره می‌کند و می‌گوید: خانه‌های معلم در ایام نوروز بیشتر مواقع ظرفیتشان تکمیل است و استفاده از آنها به سختی سهم فرهنگیان می‌شود؛ هزینه خانه معلم نسبت به هتل‌ها پایین‌تر است و کیفیت غذای آنها نیز مناسب است.

این معلم به این موضوع اشاره می‌کند که خانه‌های معلم فقط در اختیار فرهنگیان نیستند بلکه برای درآمدزایی آنها را به سایر بخش‌ها نیز اجاره می‌دهند به عنوان مثال چند ماه قبل سفری به شهر گرگان داشتم و در مراجعه به خانه معلم گفتند که اتاق خالی ندارند چون مسابقات ورزشی است و اتاق‌ها را در اختیار آنها قرار داده‌اند! خانه‌های معلم با امکانات رفاهی مناسب به ویژه در استان‌های توریستی کمتر به معلمان می‌رسد و حتی برخی از اتاق‌های خود را برای سفارش‌ها خالی نگه می‌دارند البته در ایام غیر از نوروز معمولاً جای خالی دارند و فرهنگیان را پذیرش می‌کنند.

اسکان در مدارس و بیشترین انتقادات

او بخش دوم اسکان‌های نوروزی را مربوط به خوابگاه‌های دانشگاه‌ها و اردوگاه‌های دانش‌آموزی می‌داند که امکانات آنها از خانه‌های معلم کمتر است و معمولاً حمام و سرویس بهداشتی مشترک دارند اما بخش سوم اسکان که در مدارس است، بیشترین گلایه‌ها و انتقادات فرهنگیان را به همراه دارد.

فرجی درباره شرایط اسکان نوروزی در مدارس می‌گوید:‌ معمولاً کلاس‌های درس را با تخت و فرش مجهز می‌کنند و سرویس بهداشتی و آشپزخانه به صورت مشترک است و حتی حیاط مدرسه را برای برپایی چادر اجاره می‌دهند که بیشتر معلمان برای اسکان موفق به رزرو مدارس و استفاده از آن می‌شوند، در این شیوه اسکان مسئله امنیت و بهداشت مطرح است و از نگاه معلمان، این شکل از اسکان چندان شایسته نیست و چون هزینه هتل‌ها بسیار بالاست مجبور به استفاده از چنین شرایطی هستند که با توجه به سطح امکانات، هزینه‌های دریافتی چندان هم ارزان نیست!

این معلم ادامه می‌دهد: در اسکان نوروزی آموزش‌وپرورش حتی در مدارس، مسافران آزاد هم پذیرش می‌شوند و حتی در دستورالعمل مربوطه، بندی وجود دارد که به اسکان افراد غیرفرهنگی اشاره می‌کند که هزینه‌های  دریافتی از آنها دو برابر فرهنگیان است، هنگامی که افراد به ستاد اسکان می‌روند از آنها سؤال می‌شود که فرهنگی هستند یا نه و با توجه به آن هزینه را دریافت می‌کنند.

او معتقد است که حتی در چنین شرایطی باز هم حضور آموزش‌وپرورش در بحث اسکان نوروزی یک ضرورت است و برای این صحبت خود چنین استدلالی را مطرح می‌کند: هزینه اسکان در مدارس و مراکز آموزش‌وپرورش در مقایسه با هتل‌ها بسیار ارزان‌تر است همچنین این وزارتخانه در بیشتر شهرهای کشور مراکز اسکان دارد بنابراین مسافران نوروزی بدون جا نمی‌مانند و از این جهت نوعی مزیت محسوب می‌شود و حتی می‌توان گفت اگر مراکز اسکان آموزش‌وپرورش نباشد سفرهای فرهنگیان به حداقل ممکن می‌رسد.

انتهای پیام/

 

واژه های کاربردی مرتبط
حج و زیارت
واژه های کاربردی مرتبط
پربیننده‌ترین اخبار اجتماعی
اخبار روز اجتماعی
آخرین خبرهای روز
تبلیغات
رازی
مادیران
شهر خبر
فونیکس
او پارک
پاکسان
رایتل
میهن
گوشتیران
triboon
مدیران