گزارش تسنیم|گزینه نظامی دونالد ترامپ برای سفارت ترکمنستان

گزارش تسنیم|گزینه نظامی دونالد ترامپ برای سفارت ترکمنستان

ترامپ یک افسر نظامی بازنشسته و معاون سابق دبیر کل ناتو که هیچ تجربه‌ای در سفارتخانه‌های آمریکا درحوزه شوروی سابق نداشته را درحالی به عنوان سفیر در ترکمنستان معرفی کرده که سفیر فعلی این کشور عمدتاً دارای تجربیات دیپلماتیک در حوزه کشاورزی است.

به گزارش گروه بین‌الملل خبرگزاری تسنیم، هفته گذشته (18 مارس 2019) کاخ سفید با انتشار بیانیه‌ای متیو اس. کلیماو را به عنوان سفیر جدید ایالات متحده در ترکمنستان معرفی کرده است. کلیماو پیش از این یکی از مقامات ارشد نظامی ایالات متحده و نیز معاون دبیر کل سازمان پیمان آتلانتیک شمالی (ناتو) بوده است. در همین حال پایان ماموریت آلن موستارد، سفیر فعلی این کشور که از ژانویه 2019 آغاز شده بود، اعلان شده است.

بنا بر گزارش کاخ سفید، آقای کلیماو یکی از اعضای ارشد اجرایی دولت است که در حال حاضر به عنوان مشاور ارشد در دفتر معاونت وزارت امور خارجه در زمینه مدیریت فعالیت می‌کند. این دفتر اصلی‌ترین جایگاه مشورتی را در وزارت امور خارجه ایالات متحده برخوردار است و مسئول آن مستقیما توسط رئیس‌جمهور انتخاب می‌شود. او پیش از این نیز به عنوان معاون دبیرکل سازمان پیمان آتلانتیک شمالی (ناتو) در بروکسل، بلژیک فعالیت کرده و طی سال‌های 1974 تا 2003 نیز در ارتش ایالات متحده آمریکا مشغول به کار بوده و با درجه کلنل (معادل سرهنگ تمام و رده 6 از 10 رده نظامی ایالات متحده) بازنشسته شده است. او همچنین توانسته نشان «ستاره نقره‌ای»، که سومین نشان افتخار در ایالات متحده برای مبارزات است را نیز دریافت کند.

وی تاکنون مسئولیت‌های نظامی متعددی داشته است که از جمله آن‌ها می‌توان مشاور ویژه معاون اول رئیس‌جمهوری ایالات متحده و معاون اجرائی رئیس و نائب‌رئیس ستاد مشترک فرماندهی ایالات متحده اشاره کرد. این افسر بازنشسته ارتش ایالات متحده همچنین در عملیات «طوفان صحرا» که در سال 1990 در عربستان سعودی و کویت برای مقابله با حمله ارتش صدام حسین به کویت صورت گرفت، به عنوان افسر عملیاتی امور تهاجمی، مشارکت کرده بود.

علاوه بر این، کلیماو سمت‌های اجرائی و نظامی دیگری را نیز طی سال‌های اخیر در ایالات متحده تجربه کرده است که از جمله آن‌ها می‌توان به مواردی چون مشاور ارشد دفتر دبیرکل و منابع انسانی و دفتر استخدامی خارج از کشور، مدیر اجرایی اداره مدیریت منابع اطلاعاتی، مدیر اداره خدمات زبانی، و مدیر اجرایی اداره امور کنسولی وزارت امور خارجه ایالات متحده آمریکا اشاره کرد.  

کلیماو فارغ التحصیل آکادمی نظامی ایالات متحده آمریکا در «وست‌پوینت» در مقطع کارشناسی است. او مقطع کارشناسی ارشد را نیز در رشته علوم سیاسی دانشگاه وبستر در سنت‌لوئیز گذرانده و یک دوره نیز در مقطع کارشناسی ارشد در رشته علوم نظامی در دانشکده نیروهای نظامی و فرماندهان ایالات متحده تحصیل کرده است. وی به زبان فرانسوی نیز مسلط است.

سوابق و تجربیات سراسر نظامی و امنیتی سفیر جدید معرفی شده از سوی ایالات متحده آمریکا در حالی است که عمده تجربیات آلن موستارد، سفیر فعلی این کشور در عشق‌آباد در دپارتمان کشاورزی وزارت امور خارجه بوده است. از دیگر تجربیات موستارد نیز می‌توان به مواردی همچون معاون-کنسول کشاورزی در سفارت ایالات متحده در مکزیک، روسیه، اتریش، ترکیه، اتحاد جماهیر شوروی و هندوستان اشاره کرد. علاوه بر این او در اداره روابط خارجی در حوزه کشاورزی نیز به عنوان معاون مدیرعامل فعالیت داشته است. موستارد به زبان‌های روسی و آلمانی است.

نکته جالب توجه دیگر در زمینه تجربیات و سوابق کلیماو این است که به رغم تجربیاتت سفرای ایالات متحده در کشورهای حوزه شوروی سابق، برای وی هیچ سابقه‌ای از سفارت و یا حتی معاونت سفیر در سفارتخانه‌های ایالات متحده آمریکا نه‌تنها حوزه شوروی سابق، بلکه دیگر کشورهای جهان نیز ذکر نشده است. علاوه بر این، در مهارت‌های زبانی وی نیز اشاره‌ای به تسلط بر زبان روسی و یا حتی زبان‌های بومی حوزه کشورهای مستقل مشترک‌المنافع صورت نگرفته است.

این ابهامات سوالات بسیاری را در اذهان تحلیل‌گران و کارشناسان در خصوص انتخاب پرحاشیه دونالد ترامپ برای ترکمنستان به وجود آورده است. برخی تحلیل‌گران انتخاب نظامی ترامپ را پاسخی به تحولات ژئوپلیتیکی در مرزهای مشترک ترکمنستان و افغانستان ارزیابی می‌کنند. چندی پیش گزارش‌هایی مبنی بر چالش‌های نیروهای امنیتی و نظامی ترکمنستان در مرزهای این کشور با افغانستان منتشر شد که فراخوان و ثبت نام افراد کمتر از 50 سال که از قابلیت رزم برخوردارند  را توسط دولت در پی داشت. پس از این واقعه بود که پایگاه دیپلمات طی گزارشی به بررسی مختصر مناسبات نظامی ایالات متحده آمریکا و ترکمنستان پرداخته بود. در این گزارش با اشاره به یافته‌های اخیر دانشگاه براون در زمینه فعالیت‌های نظامی آمریکا در جهان، تصریح شده بود که مناسبات واشنگتن و عشق‌آباد « به اندازه‌ای مبهم و نامشخص است که  بتوان آن را تقریبا به هر چیزی معنی کرد».

با این حال هرگز نمی‌توان افغانستان را تنها هدف مورد توجه آمریکایی‌ها برای هر گونه فعالیت نظامی و امنیتی در آسیای مرکزی در نظر گرفت. طبیعتا جمهوری اسلامی ایران در جنوب و فدراسیون روسیه در شمال اهداف بالقوه و شاید نقطه تمرکز اصلی آمریکایی‌ها در هر گونه تحرک سیاسی و امنیتی احتمالی باشند. لذا، انتصاب سفیری با چنین سوابق امنیتی و نظامی خاصی می‌تواند سیگنالی به تهران و مسکو برای برنامه‌های آتی ایالات متحده در نظر گرفته شود. با این حال همچنان باید در انتظار بود تا آراء سنا و سپس نظر دولت ترکمنستان نسبت به سفیر معرفی‌شده از سوی دونالد ترامپ مشخص شود. تجربه سال 2009 عشق‌آباد در عدم پذیرش سفیر رژیم صهیونیستی با توجه به نگرانی‌های امنیتی کشورهای همسایه بیانگر منافع متقابل این جمهوری آسیای مرکزی با همسایگانش است.

انتهای پیام/

واژه های کاربردی مرتبط
واژه های کاربردی مرتبط
پربیننده‌ترین اخبار بین الملل
اخبار روز بین الملل
آخرین خبرهای روز
مدیران
تبلیغات
رازی
مادیران
شهر خبر
فونیکس
او پارک
پاکسان
رایتل
طبیعت
میهن
گوشتیران
triboon