نگاهی به مطالب ستون نویس‌های ترکیه|ناتوانی اردوغان در تولید سیاست

نگاهی به مطالب ستون نویس‌های ترکیه|ناتوانی اردوغان در تولید سیاست

اگر کاهش آرای ائتلاف جمهور در انتخابات شهرداری‌ها حتی در حد ۴۹ درصد هم باشد، این به معنی به صدا در آمدن ناقوس‌ها برای شخص اردوغان خواهد بود.

به گزارش گروه بین‌الملل خبرگزاری تسنیم، ستون‌نویس‌های روزنامه‌های ترکیه که در زبان ترکی از آنها به "گوشه‌نویس" یاد می‌شود٬ بخشی از فعالان رسانه‌ای توانمند و اثرگذار هستند که معمولاً یادداشت‌هایشان تاثیر قابل توجهی بر افکار عمومی و معادلات حزبی ترکیه می‌گذارد.
تسنیم تلاش می‌کند تا با انتخاب گزینه‌های قابل توجهی از نوشته‌های ستون‌نویس‌های ترکیه تصویری کوچک از تحولات سیاسی٬ فعالیت‌های رسانه‌ای و هدایت افکار عمومی این کشور را به دست دهد.

ناتوانی اردوغان در تولید سیاست
مهمت ییلماز/ پایگاه خبری تحلیلی تی 24

بن علی یلدریم، نهاد زیبکچی و مهمت اوزحسکی به عنوان  چهره‌های مهم حزب عدالت و توسعه و نامزدهای مورد اعتماد اردوغان در شهرهای استانبول، ازمیر و آنکارا، این روزها در میادین حوزه انتخابیه شان، شاهد صحنه‌ها و برخوردهایی هستند که به خوبی توانسته‌اند معنی و مفهوم آن را درک کنند، اما به احتمال قوی اتاق فکر مشاورین اردوغان در کاخ ریاست جمهوری، این واقعیت‌ها را از نزدیک درک نکرده و متوجه نشده‌اند که هم اکنون حزب عدالت و توسعه به عنوان حزب حاکم با کاهش آرا مواجه شده و نمی‌تواند همچون گذشته اعتماد مردم را به سوی خود جلب کند.
شواهد نشان می‌دهد که نه تنها در کلان شهرهای بزرگ ترکیه بلکه در شهرهای دیگر نیز ائتلاف جمهور یعنی حزب عدالت و توسعه و حزب حرکت ملی با کاهش آراء روبرو شده و میزان کل رای آنان به احتمال قوی در حد زیر 50 درصد خواهد بود.
بدون تردید اصلی‌ترین دلیل کاهش آرای حزب عدالت و توسعه، بحران اقتصادی، تورم، گرانی و بیکاری است.
اگر تا دیروز مردم به خاطر رسیدن به رفاه و درآمد بیشتر از حزب عدالت و توسعه حمایت می‌کردند، حالا به خوبی می‌بینند که سیاست‌های این حزب نتوانسته به بحران اقتصادی کشور پایان دهد.

کسی که این صحنه‌ها را به خوبی و روشنی و بهتر از همه ما می‌بیند خود رجب طیب اردوغان رئیس جمهور کشور است.

او به خوبی می‌داند که بیکار ماندن یک جوان از هر چهار جوان ترکیه چه معنایی دارد و افزایش 30 درصدی قیمت کالاهای غذایی چه عواقبی به دنبال دارد و حزب عدالت و توسعه تا چه اندازه محبوبیت خود را در میان مردم از دست داده است.

به همین خاطر اردوغان به سیاست تحریک و قطبی ‌سازی پناه برده و کاری می‌کند که در جامعه دو قطبی ایجاد کند. البته باید گفت او در این مسیر موفق شده و سخنرانی‌هایش منجر به آن شده که گونه‌ای از دو قطبی در جامعه ترکیه به وجود بیاید.

مسئله فقط این نیست. واقعیت دیگری را نیز باید در نظر گرفت که عبارت است از ناتوانی احزاب مخالف در ارائه یک سیاست، استراتژی و برنامه روشن برای گذار از مشکلات کنونی کشور.
تابلوی سیاسی و اجتماعی فعلی ترکیه این واقعیت را نشان می‌دهد که رجب طیب اردوغان در کار مهم تولید سیاست ناتوان شده و نمی‌تواند موفق عمل کند.

به همین خاطر می‌توانیم بگوییم اگر کاهش آرای ائتلاف جمهور در انتخابات شهرداریها حتی در حد 49 درصد هم باشد، این به معنی به صدا در آمدن ناقوس‌ها برای شخص اردوغان خواهد بود. چرا که در نظام ریاستی مهم است که شخص رئیس‌جمهور بتواند دست کم آرای نیمی از مردم کشور را در طول سالیان دوران اقتدار با خود داشته باشد.

احتمالات روشن در مورد نتایج انتخابات
اوزتکین آک گوچ/ روزنامه جمهوریت

ترکیه در شرایطی انتخابات شهرداری‌ها را برگزار می‌کند که اهمیت سیاسی این انتخابات عملاً از یک عملیات سیاسی و دموکراتیک برای تعیین مسئولین محلی فراتر رفته و به یک مسئله کلان سیاسی و ملی تبدیل شده است.
اگر به خاطر داشته باشید، نظام پارلمانی ترکیه با رای اکثریت پایین و نزدیک به 52 درصد یعنی با یک رای ناپلئونی به ریاستی تغییر یافت و اردوغان به تنهایی قدرت را در دست گرفت، اما واقعیت این است که چنین چیزی بر مبنای اصول و معادلات حاکم بر حقوق، منطبق و منطقی نیست و نباید سرنوشت مسئله مهمی همچون تغییر نظام سیاسی، با چنین اکثریت پایینی مسجل می‌شد، اما در هر حال نظام سیاسی با همان میزان اکثریت ضعیف تغییر یافت و نظام ریاستی حاکم شد و در دورانی که انتخابات پارلمانی برگزار می‌شود یک بار دیگر بحث مشروعیت نظام به میان می‌آید.
اگر میزان آراء ائتلاف جمهور یعنی ائتلاف اردوغان و باغچلی در انتخابات پیش رو کمتر از 50 درصد باشد، یک بار دیگر به شکل جدی، مسئله مشروعیت نظام سیاسی مورد بحث قرار خواهد گرفت و چنین چیزی می‌تواند بر سرنوشت رهبران احزاب و جریانات سیاسی ترکیه به تاثیر مستقیم بگذارد.

رای کردها مال کیست؟
مهمت آجت/ روزنامه ینی شفق

تنها چند روز پیش از برگزاری انتخابات شهرداری‌های ترکیه، صلاح الدین دمیرتاش رهبر سابق حزب دموکراتیک خلق‌ها از زندان پیامی برای هواداران خود فرستاد که واژه به واژه آن را در اینجا نقل می‌کنم.

دمیرتاش نوشته است: از تمام دوستان و هواداران می‌خواهم، اگر ذره ای نزد آنها ارزش و احترام دارم، درخواست و خواهش مرا بپذیرند و حتماً به پای صندوقهای رای بروند و رای دهند. چرا که معنی اصلی و روشن رای آنها، نه گفتن به فاشیسم است.

فراموش نکنید که صلاح الدین دمیرتاش همان فردی است که میخواست جنگ و درگیری داخلی کوبانی و دیگر مناطق کردنشین شمال سوریه را به داخل ترکیه  بکشاند و مناطق جنوب و جنوب شرقی را دچار بحران کند.

او در آن دوران مردم را به خیابان فرا می‌خواند تا علیه دولت ترکیه تظاهرات کنند. وقتی که مردم به خواسته‌های او توجه نکردند، مظلومانه اعلام کرد: اگر بیرون نمی‌آیید لااقل از پشت پنجره و از بالکن برای ما دست تکان دهید، فریاد بزنید و شعارهای ما را تکرار کنید.

اما مردم کُرد به خواسته‌های دمیرتاش توجهی نکردند و آنها نتوانستند بحران مناطق کردنشین سوریه را به داخل ترکیه بکشانند.

رجب طیب اردوغان رئیس جمهور ترکیه دیروز در جمع مردم شهر آگری اعلام کرد: حزب دموکراتیک خلق‌ها گمان کرده که رای برادران و خواهران کُرد من، ملک و مال پدر آنهاست و می‌خواهند این مال و میراث را در شهرهای غربی کشور به حزب جمهوری خلق و حزب خوب ببخشند. کردها باید هوشیار باشند و دست به چنین اقدامی نزنند و اجازه ندهند که اراده آنها توسط یک حزب سیاسی گروگان گرفته شود. 

کردها به خوبی می‌دانند که حزب عدالت و توسعه، تنها حزب تاریخ معاصر ترکیه است که سیاست انکار قومیتی و هویتی کردها را کنار گذاشته و آنها را همچون شهروندان حقیقی کشور پذیرفته است. بنابراین بخش قابل توجهی از شهروندان کُرد و به ویژه کُردهای محافظه کار، به این حزب رای خواهند داد.

انتهای پیام/

واژه های کاربردی مرتبط
واژه های کاربردی مرتبط
پربیننده‌ترین اخبار بین الملل
اخبار روز بین الملل
آخرین خبرهای روز
مدیران
تبلیغات
رازی
مادیران
شهر خبر
فونیکس
او پارک
پاکسان
رایتل
میهن
گوشتیران
triboon