نبض زندگی در مناطق سیل‌زده گلستان تپیدن گرفت؛ احتمال بالاآمدن دوباره آب در برخی مناطق


نبض زندگی در مناطق سیل‌زده گلستان تپیدن گرفت؛ احتمال بالاآمدن دوباره آب در برخی مناطق

با اینکه ۱۸ روز است که مردمان ترکمن صحرا درگیر سیل شده و خانه و کاشانه خود را رها کرده‌اند اما با تلاش نیروهای مسلح، مسئولان دولتی و گروه‌های جهادی سیلاب در برخی نقاط شهری و روستایی فروکش کرده و مردم درحال بازگشت به خانه‌های خود هستند.

به گزارش خبرگزاری تسنیم از گرگان، روزهای پایانی زمستان 97 بود که بارش شدید باران، سیلابی به راه انداخت که با سرعت و حجمی باورنکردنی یکی یکی شهرها و روستاهای بر سر راه را زیرآب برد و مردم را از خانه و کاشانه‌شان بیرون و آواره کمپ‌های اسکان اضطراری کرد.

باران آنقدر بارید تا ترکمن صحرا با آن دشت‌های سرسبزش به زیر آب رفت، محصولی که کشاورزان به آن امید بسته بودند؛ نابود، خانه‌ها تخلیه و محل‌های کسب تعطیل شد و حتی چرخ واحدهای تولیدی و صنعتی نیز از کار افتاد.

سیلابی که راه افتاد از مراوه‌تپه و عشایرش تا گمیشان و خانه‌های تاریخی‌اش را زیر آب برد، بیش از 12 هزار و 500 خانه را خراب و محصول بیش از 120هزار هکتار از زمین‌های کشاورزی را نابود کرد و دامداران دام‌هایشان را از دست دادند.

گلستان امسال نوروزی تلخ را آغاز کرد و سیل، سین هشتم سفره‌های عید مردمانش شد. حالا 18 روز از وقوع این حادثه تلخ در بخش‌هایی از استان می‌گذرد هرچند همچنان برخی نقاط دچار آب‎گرفتگی است اما به همت نیروهای جهادگر و کمک‌های نیروهای مسلح و مردم سخاوتمند، بار دیگر زندگی در این سرزمین به جریان افتاده است.

سرریز شدن سدها و طغیان رودخانه‌ها، بخشی از گنبدکاووس را زیرآب برد؛ آنطور که مسئولان گفته‌اند 30 درصد شهر دچار آب‌گرفتگی شده بود که با کمک دستگاه‌های خدمات‌رسان، نیروهای نظامی و البته گروه‌های جهادی بعد از چند روز، زندگی در این مناطق به حالت عادی بازگشت.

اما سیل که راه خود را پیدا کرده بود به‌ آق‌قلا رسید، طغیان گرگانرود و سیلابی که از کیلومترها دورتر به راه افتاده بود؛ دشت‌ها و زمین‌های کشاورزی را زیرآب برد و روستاها را محاصره کرد. ارتفاع آب در برخی نقاط شهر به بیش از دو متر هم رسیده بود، تلاش‌ها برای نجات آق‌قلا و مردمش چندان ثمربخش نبود تا اینکه با تصمیم انقلابی و اقدام جهادی سپاه، برخی نقاط از جمله چندنقطه در مسیر راه‌آهن گرگان- اینچه برون برای عبور سیلاب شکافته شد تا تخلیه آب با سرعت بیشتری انجام شود، اقدامی موثر که ارتفاع سیلاب را در این شهر کاهش داد.

گمیشان اما شرایط خاص‌تری داشت، شهرستانی ساحلی که گرگانرود و قره سو از آن می‌گذرند و به دریا می‌رسند. تمام روان‌آب‌های منطقه به سمت گمیشان حرکت کرد، هرچند مردم محلی و نیروهای داوطلب در کنار سایر نیروهای مسلح و دستگاه‌های دولتی تلاش کردند با ساختن سیل‌بندها از ورود سیلاب به شهر جلوگیری کنند، اما حجم بالای روان‌آب کار را سخت کرد. نیروهای داوطلب مردمی برای اینکه زندگی مردم گمیشان از سیلاب، ایمن بماند، حتی جان خود را هم فدا کردند.

با همه تلاش‌هایی که در 18 روز گذشته در مناطق سیل‌زده انجام شد، حالا بخشی از مردم دوباره به شهرها و روستاهای خود بازگشتند و نبض زندگی در این مناطق تندتر از 18روز قبل، تپیدن گرفته است.

بازگشت مردم به مناطق سیل‌زده

آنطور که احمدی، مدیرکل ارتباطات و فناوری اطلاعات استان می‌گوید: براساس پردازش تصاویر ماهواره‌ای پژوهشگاه فضایی کشور در پانزدهم فروردین وسعت مناطق سیل‌زده شهرستان آق‌قلا نسبت به نهم فروردین، 45 درصد کاهش یافته است.

به گفته او در حال حاضر محدوده شهرستان گمیشان با 12 هزار و 738 هکتار بیشترین میزان آب‌گرفتگی را دارد.

با فروکش کردن سیلاب در بخش‌هایی از شهر آق‌قلا، بازگشت شهروندان به منازل خود و تلاش برای پاک‌سازی منازل و خیابان‌ها از گل و لای ادامه دارد.

مردم با همکاری شهرداری‌های آق‌قلا و گرگان مشغول پاک‌سازی گل و لای از خانه‌ها و مغازه‌ها هستند.

تلاش‌های شبانه‌روزی برای گره‌گشایی از کار مردم از سوی همه مسئولان و نیروهای نظامی و انتظامی و گروه‌های جهادی همچنان ادامه دارد اما هنوز آب در بخش‌هایی از شهر وجود دارد که البته با حجم بالایی از آلودگی مواجه است و می‌تواند تهدیدی برای بهداشت و محیط زیست باشد.

بازگشایی دهانه گرگانرود و قره سو

سرهنگ عبدالله عین‎علی، فرمانده تیپ مردم پایه سپاه نینوای استان نیز از بازگشایی دهانه رودخانه‌های قره‌سو و گرگانرود خبر داده است.

او می‌گوید: این کار با همکاری تیپ 45 مهندسی جوادالائمه(ع) و قرارگاه خاتم‌الانبیا (ص) و تیپ مردم پایه سپاه نینوای استان انجام شده و به خروج سریع‌تر سیلاب از شهرها و روستاهای استان کمک می‌کند.

سرهنگ عین‌علی تأکید می‎کند: تیپ مردم پایه سپاه نینوای استان در کنار دیگر نیروهای نظامی، ارتش و بسیج در کنار مردم تا وضعیت عادی به امدادرسانی ادامه می‌دهد.

آغاز لایروبی کانال « رهبری» در گمیشان

دستگاه لایروب کاترساکشن نیروی دریایی ارتش که در روزهای قبل وارد استان شده بود از امروز عملیات لایروبی کانال رهبری در شهر گمیشان را آغاز کرده است.

این دستگاه لایروب حدود 23 تن وزن دارد و می‌تواند در هر ساعت بیش از 250 تن گل و لای را از عمق کانال خارج و به اطراف پخش کند.

کارشناسان معتقدند این کار سبب سرعت بخشی به جریان آب از سوی شهرستان گمیشان به سمت دریا می‌شود. کاترساکشن همان دستگاهی است که از بندرخرمشهر به وسیله دو فروند هواپیما به استان انتقال داده شده بود.

نگرانی از ذوب شدن برف‌ها و بالاآمدن سطح آب دربرخی مناطق

سرپرست استانداری گلستان از ذوب شدن برف‌ها در مناطق کوهستانی نگران است، زیرا این اتفاق می‌تواند به حجم روان‌آب‌ها و دبی رودخانه‌ها افزوده و خطر آب‌گرفتگی دوباره را در برخی مناطق سیل‌زده افزایش دهد.

میرمحمدغراوی در این باره می‌گوید: از سطح سه هزار و 703  کیلومترمربع منطقه برفی که در ارتفاعات داشتیم، طبق آخرین آمار در 13 فروردین‌ماه این سطح به حدود یک هزار  و 160 کیلومتر مربع رسیده است که  نشان می‌دهد که خیلی از این برف ها در شرایط ذوب شدن قرار گرفته و تبدیل به روان‌آب شده و به حجم رودخانه‌های استان اضافه می‌کند. در آق‌قلا میزان دبی رودخانه گرگانرود 70 متر مکعب در ثانیه بود که به  بیش از 94 مترمکعب در ثانیه رسیده که این وضعیت نگران کننده است.

در همین باره امانگلدی ضمیر، فرماندار آق‌قلا نیز خبرداده که ارتفاع آب در برخی از نقاط این شهر بیش از 30 سانتی‌متر افزایش یافته است.

او گفته است: روان‌آب‌های ناشی از ذوب برف در منطقه زرین گل و بارش‌های پراکنده،‌ سبب جاری شدن دبی بیش از 40 مترمکعب بر ثانیه از ظرفیت گرگانرود شده که همین امر افزایش سطح آب‌گرفتگی‌ها را در برخی از محله‎های شهر آق‌قلا و روستاهای آن در پی داشته است.

براساس گزارش‌های میدانی این افزایش آب را در محله‌های حکیم‌آباد،‌ ایثار،‌ کل‌آباد و عیدگاه شهر آق قلا رخ داده است.

ورود سامانه بارشی جدید به استان

طبق داده‌های هواشناسی گلستان از فردا تحت تاثیر سامانه جدید بارشی قرار می‌گیرد که پیامد آن بارش باران، رعد و برق، مه و در برخی نقاط وزش باد نسبتا شدید خواهد بود.

برهمین اساس پیش‌بینی می‌شود در سه روز فعالیت این سامانه مقدار بارش در ارتفاعات و دامنه‌های جنوب غرب استان بین 30 تا 50 میلی‌متر، در مناطق شمالی 4 تا 6 میلی‌متر، در مناطق میان دشت 8 تا 15 میلی‌متر و ارتفاعات جنوب و جنوب شرق 15 تا 30 میلی‌متر باشد.

انتهای پیام/ن

پربیننده‌ترین اخبار استانها
اخبار روز استانها
آخرین خبرهای روز
مدیران
تبلیغات
رازی
مادیران
شهر خبر
فونیکس
گوشتیران
او پارک
پاکسان
رایتل
طبیعت
میهن
triboon