آیا حزب حاکم قرقیزستان در آستانه انشعاب است؟

آیا حزب حاکم قرقیزستان در آستانه انشعاب است؟

نخستین کنگره بزرگترین حزب سیاسی قرقیزستان که در ۳ آوریل (۱۴ فروردین) برگزار شد نشانه هایی جدی از امکان انشعاب در این حزب را به نمایش گذاشت.

به گزارش گروه بین الملل خبرگزاری تسنیم، حزب حاکم قرقیزستان در شرف انشعاب قرار دارد. با توجه به انتخابات پارلمانی قرقیزستان که قرار است در اکتبر 2020 برگزار شود، فروپاشی حزب سوسیال دموکرات (SDPK) تا حدودی باعث تعادل قدرت در حاکمیت این کشور خواهد شد.

در نخستین کتگره این حزب که در روز 3 آوریل برگزار شد جناح مخالف آلمازبیک آتامبایف ریس جمهور سابق قرقیزستان حدود 300 نماینده را در غیاب وی در بیشکک جمع کرد.

آتامبایف که طی سال های 2011 تا 2017 رییس جمهور قرقیزستان بود، در اواخر مارس 2018 به عوان رئیس حزب سوسیال دموکرات انتخاب شد. براساس قوانین سیستم سیاسی قرقیزستان در حالی که نامزدهای انتخابات ریاست جمهوری می بایست از طرف احزاب سیاسی معرفی شوند اما رئیس جمهور منتخب باید در دوران ریاست خود عضو این احزاب نباشد. هر چند اتحاد سیاسی رئیس جمهوری و حزب در حقیقت باقی می ماند اما به لحاظ صوری رئیس جمهور باید از عضویت احزاب استعفا دهد. این امر باعث ایجاد شکاف و تنش بین آتامبایف و جانشینش سورونبی جنبکوف (رئیس جمهور فعلی قرقیزستان) شده است.

آتامبایف پیش از پایان دوران ریاست جمهوری اعلام کرد که از عرصه سیاست بازنشسته خواهد شد اما پس ازمدت کوتاهی نظرش تغییر کرد. یک ماه پس از آن که جنبکوف در اکتبر 2017 و با حمایتهای خود آتامبایف به ریاست جمهوری انتخاب شد، آتامبایف اعلام کرد که تصمیم دارد به عرصه سیاست بازگردد و حزب سوسیال دموکرات را برای انتخابات پارلمانی سال 2020 هدایت کند.

رابطه بین آتامبایف و جنبکوف در اوایل سال 2018 میلادی وارد تنش شد و با حملات و انتقادات مداوم مقامات بلندپایه نزدیک به آتامبایف و خاموشی نیروگاه بیشکک در ژانویه 2018 به اوج رسید. هنگامی که آتامبایف مجددا به رهبری حزب سوسیال دموکرات انتخاب شد، اظهارات صریحی در نقد خاموشی نیروگاه برق بیشکک و نحوه اداره دولت توسط جنبکوف انجام داد. چرا که خاموشی نیروگاه بیشکک با وجود صرف میلیون دلار و پروژه بازسازی این نیروگاه از سوی چینی ها اتفاق افتاده بود. در همان زمان آتامبایف از جنبکوف خواست که برادرش اصیلبیک جنبکوف را مجبور به استعفا از پارلمان قرقیزستان کند. اصیلبیک جنبکوف حتی به کنگره حزب سوسیال دموکرات در مارس 2018 دعوت نشد.

ماه میلادی گذشته دو جناح داخل حزب سوسیال دموکرات اعلام کردند که کنگره های مجزایی برگزار خواهند کرد. نشست حامیان جنبکوف در 3 آوریل و حامیان آتامبایف نیز در 6 آوریل برگزار شد.

در یک نوسازی جدی، ساگینبیک عبدالرحمانوف با وجود اینکه تنها نامزد ریاست حزب بود به این مقام انتخاب شد. قابل ذکر است عبدالرحمانوف که در زمان انتخابات پارلمانی 2017 بدلیل انتقاد از آتامبایف از حزب اخراج شده بود اکنون ریاست و رهبری جناح مخالف آتامبایف در داخل حزب سوسیال دموکرات را بر عهده دارد. عبدالرحمانوف مدعی است که از سوی عیسی عمرکولوف و اصیلبیک جنبکوف حمایت شده است ولی با وجود اعلام رسانه ها مبنی بر افتتاح کنگره مخالفان آتامبایف از سوی عمرکولوف اما وی در این کنگره حضور نداشت.

عمرکولوف فراکسیون حزب سوسیال دموکرات را تا نوامبر 2018 که از حزب اخراج شد در داخل پارلمان رهبری می کرد.

در همان روز که جناح انشعابی حزب سوسیال دموکرات کنگره خود را برگزار کرد، اصیلبیک جنبکوف اعلام کرد که از این حزب استعفا داده است. برادر کوچکتر رئیس جمهور قرقیزستان اعلام کرد که هر چند از حزب سوسیال دموکرات استعفا داده است اما همچنان در فراکسیون این حزب در پارلمان حضور خواهد داشت.

در 18 مارس، یک روز پس از آن که آتامبایف به خاطر کمک به ریاست جمهوری جنبکوف اظهار پشیمانی و عذرخواهی کرد، جناح حامی آتامبایف در حزب سوسیال دموکرات اعلام کرد که به احزاب اپوزیسیون خواهد پیوست. در همان زمان رسانه ها گزارش دادند که هر چند حامیان آتامبایف به دنبال پیوستن به اپوزیسیون می باشند ولی یکی از سخنگویان حزب اعلام کرد که هنوز مشخص نیست که از اتتلاف حاکم خارج خواهند شد یا نه.
هنوز دقیقا مشخص نیست که توازن قدرت در قرقیزستان چگونه از بین خواهد رفت اما مشخص است که حزب سوسیال دموکرات قطعا دو پاره خواهد شد. عبدالرحمانوف اعلام کرد که کنگره جناح آنها در 3 آوریل تنها کنگره مشروع حزب بوده است.

انتظار می رود که جناح حامی آتامبایف نیز چنین ادعاهایی را مطرح کند و هر دو جناح به دنبال مصادره نام حزب باشند چرا که این حزب حدود یک دهه بر تمامی ارکان قدرت در قرقیزستان حاکم بوده است. اما حزب سوسیال دموکرات اکنون با یک هرج مرج روبرو است و این هرج و مرج قطعا انتخابات پارلمانی 2020 را تحت تاثیر قرار خواهد داد.

 

انتهای پیام/

واژه های کاربردی مرتبط
واژه های کاربردی مرتبط
پربیننده‌ترین اخبار بین الملل
اخبار روز بین الملل
آخرین خبرهای روز
تبلیغات
رازی
مادیران
شهر خبر
فونیکس
او پارک
پاکسان
رایتل
میهن
گوشتیران
triboon
مدیران