آخرین تحولات نظامی لیبی| از بمباران طرابلس تا درخواست آمریکا از نیروهای حفتر
درگیریهای نظامی در اطراف پایتخت لیبی تشدید شده است؛ نیروهای دولت وفاق ملی و شبهنظامیان وابسته به خلیفه حفتر اولین عملیات هوایی در طرابلس را صورت دادند. آمار از کشته شدن دهها نفر در این نبرد حکایت دارد.
به گزارش گروه بینالملل خبرگزاری تسنیم به نقل از القدس العربی، درگیریهای شدید در نزدیکی طرابلس، پایتخت لیبی میان نیروهای ژنرال خلیفه حفتر، که به پایتخت لیبی هجوم بردهاند، و نیروهای دولت وفاق ملی- که از حمایت و تایید جامعه جهانی برخوردار است- ادامه دارد.
هیئت سازمان ملل متحد در لیبی در «درخواستی فوری» خواستار آتشبس دو ساعته در حومه جنوبی پایتخت شده است تا امکان خارج کردن مجروحان و غیرنظامیان از شهر، در پی تشدید درگیریهای نظامی که احتمال شعلهور شدن جنگ داخلی گسترده را افزایش داده است فراهم کند. ولی سازمان ملل، عصر دیروز اعلام کرد که طرفین به این آتشبس انسانی پایبند نبودند. ارتش آمریکا نیز روز گذشته سربازان خود در لیبی را به دلیل این درگیریها، به صورت موقت خارج کرد.
بعد از توقف نبرد طی شنبهشب، این درگیریها با خشونت از صبح یکشنبه در جنوب پایتخت در منطقه زراعی «وادی الربیع» و فرودگاه متروکه در فاصله حدود 30 کیلومتری شهر، آغاز شد.
به رغم درخواست جامعه جهانی برای توقف اقدامات خصمانه، نیروهای ژنرال حفتر اعلام کردند که اولین حمله هوایی را در اطراف پایتخت صورت دادند. در حالیکه نیروهای دولت وفاق ملی نیز از نخستین عملیات هوایی در شنبهشب خبر داده بودند.
رسانههای محلی در لیبی اعلام کردند که جنگندههای متعلق به دولت وفاق ملی، عصر یکشنبه بار دیگر پایگاه هوایی «الوطیه» در غرب طرابلس را بمباران کردند.
در پی شدت گرفتن نبرد، هلال احمر لیبی روز یکشنبه اعلام کرد که امکان دسترسی آن به خانوارهای متاثر از این درگیریهای نظامی وجود ندارد.
طبق آمار وزارت بهداشت دولت وفاق ملی، از زمان آغاز حمله نیروهای مهاجم حفتر به طرابلس در روز چهارشنبه گذشته، دستکم 21 تن کشته و 27 تن دیگر زخمی شدند. نیروهای حفتر، روز شنبه کشته شدن 14 تن در صفوف خود را تایید کردند.
خلیفه حفتر، که از اسلام برگشته و مبارزه با اسلامگرایان را بر پرچم خود درج کرده است، رویای فتح آسان و فوری طرابلس را دارد. در واقع، این ژنرال شورشی در لیبی حمله به طرابلس را پس از دریافت چراغ سبز از سوی عربستان سعودی، امارات و مصر آغاز کرده است. این حکومتهای عربی در واقع همان سیاستی را در لیبی علیه اخوانالمسلمین دنبال میکنند که در یمن علیه جنبش مردمی «انصارالله» بهکار بردهاند.
در واکنش به این تحولات نظامی در لیبی، «مایک پامپئو» وزیر خارجه آمریکا، روز گذشته اعلام کرد که کشورش نسبت به درگیریهای جاری در نزدیکی پایتخت لیبی «نگرانی شدیدی» احساس میکند.
پامپئو در بیانیهای تصریح کرد: «ما با صراحت تمام اعلام کردهایم که مخالف حمله نظامی نیروهای خلیفه حفتر هستیم. ما توقف فوری این عملیات نظامی علیه پایتخت لیبی را خواستاریم.»
وی افزود: «ایالات متحده، با شرکای بینالمللیاش، به فشار بر رهبران لیبی ادامه میدهد تا به مذاکرات سیاسیِ تحت نظارت نماینده ویژه سازمان ملل برگردند.»
وزیر خارجه آمریکا با بیان اینکه حمله یکجانبه علیه طرابلس جان غیرنظامیان را در معرض خطر قرار میدهد، تأکید کرد که حل سیاسی تنها راه برای متحد کردن لیبی و برقراری ثبات و امنیت در این کشور است.
در حالیکه منابع دیپلماتیک اعلام کردند روسیه مانع از صدور بیانیه شورای امنیت شده است که طی آن نیروهای حفتر به توقف حمله به طرابلس دعوت شدهاند.
این منابع تصریح کردند که هیئت روسیه در سازمان ملل متحد خواستار اصلاح این بیانیه ریاستی شده و گفته است که بایستی در این بیانیه، تمامی طرفهای مسلح در لیبی به پایان دادن جنگ فراخوانده شوند نه فقط نیروهای حفتر.
ولی آمریکا پیشنهاد روسیه برای اصلاح بیانیه را رد کرد که در مقابل، روسیه مانع از صدور نهایی آن شد؛ چرا که بیانیههای شورای امنیت با اجماع اعضا صادر میشوند.
شورای امنیت سازمان ملل، جمعهشب نشستی اضطراری برای بررسی اوضاع لیبی تشکیل داد که در پایان نشست، بیانیهای مطبوعاتی صادر کرد و از نیروهای تحت فرماندهی ژنرال خلیفه حفتر خواست حمله به طرابلس را متوقف کنند.
موضوع مهم در روند تحولات نظامی خونین در لیبی این است که بیشتر قدرتهای جهانی به رغم سیاهنمایی، جهت تعقیب منافع خاص خود در این کشور آفریقایی به حفتر برای یورش به طرابلس چراغ سبز نشان دادند. ناتوانی سازمان ملل در پایان دادن به این بحران و حمایتهای چند ضلعی از میان کشورهای عربی و اروپایی از خلیفه حفتر، شانس پیروزی وی در این نبرد خونین را بیشتر کرده است.
انتهای پیام/