مهار سیل در آذربایجان غربی با اجرای روش‌های نوین آبخیزداری ممکن می‌شود

مهار سیل در آذربایجان غربی با اجرای روش‌های نوین آبخیزداری ممکن می‌شود

انجام فعالیت‌های آبخیزداری سبب می‌شود تا منابع آب‌ و خاک بهتر حفظ شده و آب‌های روان به‌جای تبدیل‌شدن به سیل و تخریب خاک‌ها و وارد آوردن خسارت به‌آرامی به زمین نفوذ کند بنابراین مهار سیل در آذربایجان غربی با اجرای روش‌های نوین آبخیزداری ممکن می‌شود.

 به گزارش خبرگزاری تسنیم از ارومیه، هر ساله سیل سبب خسارات زیادی به مزارع، زمین‌های کشاورزی، راه‌ها، سدها، پل‌ها و جاده‌ها شده و در برخی موارد باعث مرگ بسیاری از انسان‌ها و دام‌ها نیز می‌شود و در نتیجه سبب تخریب ساختار اجتماعی در کشور  می‌شود.

اما نکته اینجاست که باوجود پیش‌بینی هواشناسی و تکرار شدن این حوادث دل‌خراش در کشور بازهم با سوءمدیریت و فقدان برنامه‌ریزی مناسب مسئولان، شهرهای مختلف کشور دچار خسارات عدیده جانی و مالی شدند. 

مطالعات آبخیزداری در آذربایجان غربی

مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری آذربایجان غربی در این باره معتقد است: تجربه نشان داده اجرای طرح‌های آبخیزداری در عرصه‌های ملی و نقاط حادثه‌خیز عرصه‌های ملی عاملی مهم در پیشگیری از بروز سیلاب‌ها است و به همین منظور می‌توان اذعان کرد باید برای جلوگیری از سیلاب‌ها طرح‌های آبخیزداری در نقاطی که پیش مطالعه و آماده اجرای طرح‌ها است طرح‌های آبخیزداری اجرا شود.

میر صمد سید موسوی می‌گوید: در نزدیک به یک‌میلیون هکتار از عرصه‌های ملی آذربایجان غربی مطالعات آبخیزداری انجام‌ شده و سال گذشته 149 سد آبخیزداری با 210 میلیارد ریال هزینه در استان افتتاح شد.

وی بیان می‌کند: عملیات آبخیزداری شامل اقدامات بیولوژیکی و بیومکانیکی است که در 132 هزار هکتار از عرصه‌های ملی آذربایجان غربی طی سال گذشته اجرا شد.

موسوی می‌گوید: اجرای طرح‌های آبخیزداری مانع از رسوب و فرسایش خاک می‌شود و این مهم در توسعه حفاظت از خاک، افزایش منابع آب‌های زیرزمینی و توسعه بسترهای اقتصادی و اجتماعی بسیار اثرگذار است.

نحوه تخصیص اعتبارات آبخیزداری در آذربایجان غربی

وی بیان می‌کند: ارومیه، خوی، چالدران، ماکو، چای پاره، اشنویه، نقده، تکاب، میاندوآب، بوکان، پیرانشهر، شاهین‌دژ و سردشت شهرستان‌هایی هستند که طرح‌های آبخیزداری در راستای ذخیره مناسب و کاهش هدر رفت آب در استان اجراشده است.

مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری آذربایجان غربی می‌گوید: با تخصیص 2 برابری اعتبارات آبخیزداری در سال 98 شاهد توسعه و پویایی عرصه‌های ملی می‌شویم و اینکه آذربایجان غربی 2 هزار و 750 هزار هکتار منابع طبیعی دارد که از این میزان 2 میلیون و 650 هزار هکتار عرصه مرتعی است.

اجرای طرح‌های آبخیزداری عمل پویایی و توسعه عرصه ملی کشور است

معاون آبخیزداری اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری آذربایجان غربی اظهار می‌کند: طرح‌های آبخیزداری تأثیر بسزایی در جلوگیری از فرسایش خاک و تأمین منابع آبی زیرزمینی داشته و دارد چراکه با اجرای این طرح‌ها نه‌تنها عرصه‌های ملی پویا و توسعه می‌یابند بلکه در مقابل حوادث طبیعی همچون سیل و فرسایش خاک عملکرد و نقش مؤثری را ایفا می‌کنند.

هادی قاسمی می‌گوید: بدین منظور در سال گذشته اقدامات مؤثری در بیست حوزه آبخیزداری استان  با اعتبارات صندوق توسعه ملی صورت گرفت که این طرح‌ها در سال 98 با شدت و گستردگی بیشتری ادامه خواهند داشت.

به گفته وی امسال حجم اعتبارات و حوزه‌های اجرایی طرح‌های آبخیزداری از محل صندوق توسعه کشور در آذربایجان غربی به بیش از دو برابر می‌رسد و هم اینکه در حوزه‌های قبلی اجراشده بیش از 90 درصد طرح‌ها به اتمام رسیده و باقیمانده آنها تا پایان اردیبهشت‌ماه به‌پایان می‌رسند.

 وی تأکید می‌کند: در سال 97 بیش از 21 میلیارد تومان اعتبار برای اجرای طرح‌های آبخیزداری در استان آذربایجان غربی از محل صندوق توسعه ملی تخصیص یافت که این اعتبارات در سال 98 به بیش از دو برابر خواهد رسید.

با این تفاسیر آذربایجان غربی از جمله استان‌های نیازمند آبخیزداری به شمار می‌رود زیرا این استان از یک سو منابع آبی لازم برای ذخیره سازی و مصرف در بخش کشاورزی را دارا بوده و از سوی دیگر این بخش سهم قابل توجهی از اقتصاد منطقه را به خود اختصاص داده است بنابراین سرمایه‌گذاری و تخصیص اعتبار دولتی در این حوزه بسیار حائز اهمیت است.

گزارش از زهرا بخشی

انتهای پیام/ح

پربیننده‌ترین اخبار استانها
اخبار روز استانها
آخرین خبرهای روز
فلای تو دی
تبلیغات
رازی
مادیران
شهر خبر
فونیکس
او پارک
پاکسان
میهن
گوشتیران
triboon