اصفهان| زخم کهنه آفت کرم گلوگاه بر انار یاقوتی شهرضا


اصفهان| زخم کهنه آفت کرم گلوگاه بر انار یاقوتی شهرضا

زخم کهنه آفت کرم گلوگاه بر انار یاقوتی شهرضا هر سال به همه باغداران شهرضایی خسارت وارد می‌کند.

به گزارش خبرگزاری تسنیم از شهرضا، شهرستان شهرضا با سطح زیر کشت هزار و 650 هکتار انار که هزار و 400 هکتار آن بارور و 250 هکتار باغات جدیدالاحداث است مقام سوم استان را به خود اختصاص داده است.

از سال 1382 به بعد حدود 950 هکتار باغ انار به صورت مکانیزه و با شیوه‌های نوین باغداری و آبیاری تحت فشار احداث شده و در آنها تفکیک بهترین ارقام رعایت شده است که حدود 400 هکتار آن از برجسته‌ترین ارقام صادراتی معرفی شده از طرف وزارت جهاد کشاورزی شامل رباب نیریز، نادری نطنز، ملس ساوه، یوسف‌خانی ساوه، شیشه کپ فردوس و 550 هکتار نیز از بهترین ارقام بومی شهرضا شامل ملس شهرضا و یاقوت شهرضا شناسایی، انتخاب و کاشت شده است .

درحال حاضر شهرستان شهرضا از لحاظ سطح زیر کشت سومین شهرستان استان است و 16 درصد سطح زیر کشت و 23 درصد تولید استان اصفهان را به خود اختصاص داده است که از لحاظ تازه‌خوری و فراوری در رده بهترین انارهای کشور قرار دارد، بطوری که ضریب فراوری انار شهرضا هفت به یک است و در جشنواره انار در سال 1387 انار شهرضا از لحاظ کیفی و تازه‌خوری رتبه اول کشوری را احراز کرده است.

 اما زخم کهنه آفت کرم گلوگاه بر انار یاقوتی شهرضا هر سال به همه باغداران شهرضایی خسارت وارد می‌کند.

خسارت 30 درصدی کرم گلوگاه به انار شهرضا

مدیر جهاد کشاورزی شهرستان شهرضا با بیان اینکه مهمترین مشکل باغداران انار شهرضا در زمان برداشت این محصول، خشکسالی، سرمازدگی ، شیوع کرم گلوگاه و آفتاب سوختگی است به خبرنگار تسنیم گفت: سال گذشته کرم گلوگاه به 30 درصد و آفتاب سوختگی به 40 درصد از انار شهرضا خسارت وارد کرد.

رضا باقری با بیان اینکه سال گذشته بیش از 22 هزار تن انار از باغ‌های شهرستان شهرضا برداشت شد، افزود: سالانه کرم گلوگاه انار به 25 تا 30 درصد از محصول انار یعنی به 5 هزار تن این محصول در شهرضا خسارت وارد می‌کند.

وی با اشاره به افزایش تولید 30 درصدی انار در شهرضا در سال گذشته؛ بیان کرد: تا به حال روش‌های مختلف بیولوژیک در مبارزه با آفت کرم گلوگاه انجام شده اما نتوانسته این آفت را مهار کند.

مدیر جهاد کشاورزی شهرضا با تأکید بر اینکه استفاده از سم پیشنهاد جهاد کشاورزی نیست و بین باغداران تعداد اندکی بوده‌اند که از سم استفاده کردند، تصریح کرد: این باغداران موفق به کنترل آفت کرم گلوگاه نشدند و محصول آنها دچار آفت دیگری مانند شپشک شده است.

وی با بیان اینکه تا زمانی که سازمان حفظ نباتات کشور سمی معرفی نکند ما هم نمی‌توانیم این روش را به عنوان راهکار مقابله با کرم گلوگاه به کشاورزان معرفی و ترویج کنیم، خاطرنشان کرد: تمام راهکارهای امتحان شده برای مقابله با آفت کرم گلوگاه در شهرستان راهکارهای بیولوژیک مانند استفاده از سه نمونه کاور، رهاسازی زنبور و استفاده از آنغوزه بوده است.

باقری با اشاره به اینکه طرح آزمایشی مبارزه با آفت کرم گلوگاه انار در 12 هکتار از باغ‌های شهرستان شهرضا در حال اجرا است، بیان کرد: این طرح با 11 روش شامل استفاده از انواع کاور ، پوشش تاج و استفاده از دورکننده‌ها، نصب تله فرمونی و استفاده از صمغ آنغوزه اجرا شده است.

وی با بیان اینکه این طرح به تازگی و به صورت آزمایشی در شهرضا اجرا شده است و در صورت نتیجه بخش بودن، این طرح در تمام باغ‌های انار شهرستان اجرا می‌شود، گفت: عملیات باغداری صحیح می‌تواند میزان خسارت آفت کرم گلوگاه را تا 30تا 50 درصد کاهش دهد.

کنترل صد در صدی آفت کرم گلوگاه امکان‌پذیر نیست

معاون فنی و اجرایی جهادکشاورزی شهرستان شهرضا در این باره به خبرنگار تسنیم گفت: کرم گلوگاه میزبان‌های متنوعی مانند انار، هلو، زردآلو، انگور و عناب دارد و چون از گذشته تاکنون این محصولات در شهرضا تولید می‌شده، وجود آفت کرم گلوگاه در شهرضا قدمتی بیش از 40 سال دارد.

محمدمهدی ابوالحسنی با اشاره به اینکه راهکارهایی برای کاهش آفت وجود دارد اما کنترل صد در صدی آفت کرم گلوگاه امکان‌پذیر نیست، افزود: می‌توان کاهش جمعیت کرم گلوگاه را به عنوان یکی از راهکارهای کاهش میزان خسارات ناشی از این آفت در نظر گرفت اما با کنترل جمعیت این آفت بر روی انار، نمی‌توان جمعیت آن راروی دیگر محصولات هم کنترل کرد.

وی با بیان اینکه یکی دیگر از مشکلات مبارزه با کرم گلوگاه نارسایی و یک دست نبودن باغ‌های سنتی شهرضا است، بیان کرد: در باغ‌های سنتی شهرضا چند نوع میوه تولید می‌شود که این موضوع مقابله با این آفت را مشکل می‌کند.

معاون فنی و اجرایی جهاد کشاورزی شهرضا رهاسازی زنبور تریکو گراما را به عنوان یک راهکار مبارزه‌ای نتیجه بخش دانست و افزود: این زنبور به طور طبیعی در شهرستان بوده اما باید جمعیت آن را افزایش داد تا به عنوان شکارگر طبیعی کرم گلوگاه بیشتر عمل کند.

وی با بیان اینکه خسارت عمده کرم گلوگاه انار مربوط به تغذیه لاروهای جوان است که با ایجاد سوراخ در محوطه داخلی تاج و نفوذ به داخل میوه انار از پوست و دانه‌های میوه تغذیه می‌کند، تصریح کرد: وجود لارو و تخم آفت در میوه‌های به ظاهر سالم برداشت شده در انبار نیز سبب توسعه آفت در انبار می‌شود.

ابوالحسنی با بیان اینکه جمع آوری انارهای آلوده به کرم گلوگاه از سطح زمین و روی درختان، از راه‌های پیشگیری از شیوع این آفت است، خاطرنشان کرد: باغداران میوه‌های دانه‌دار باید برای مبارزه با بیماری آتشک از سموم مناسب قبل از خزان برگ‌ها استفاده کنند.

انتخاب کاور انتخاب بهترین گزینه برای حفاظت از سرمایه باغداران شهرضا

رئیس شرکت یاقوت انارستان شهرضا با اشاره به طرح ایجاد کاور بر روی انار به خبرنگار تسنیم گفت: در حال حاضر انتخاب کاور انتخاب بهترین گزینه برای حفاظت از سرمایه باغداران بدون نگرانی از رفتارهای غلط باغداران مجاور یا منطقه است.

غلامرضا دباغ با بیان اینکه گذاشتن کاور روی میوه یعنی نه به آفتاب سوختگی، کاهش چشمگیر کرم‌زدگی، جلوگیری مطمئن از سایر آفات محیطی و اقدام جدی در راستای تولید محصولی ارگانیک است، افزود: زمان گذاشتن کاور در فرآیند محافظت بسیار مهم است بنابراین با استفاده از روش‌های علمی شناخته شده همچون تله‌گذاری به محض اطلاع از ورود پروانه آفت به باغ باید اقدام به کاورگذاری کرد.

وی با بیان اینکه کاور را باید روی گل‌های ماده که دارای تخمدان رشد یافته و خامه بلند هستند و به اندازه تقریبی یک گردو شده‌اند، قرار داد، تصریح کرد: این کاورنه‌ تنها نور و هوای لازم را به میوه می‌رساند بلکه چند بار مصرف است و دارای خصوصیات فیزیکی و مکانیکی آزمایش شده مناسب است بنابراین در هنگام برداشت میوه باید دقت شود تا بتوان دوباره از آن استفاده کرد.

انتهای پیام/ن

پربیننده‌ترین اخبار استانها
اخبار روز استانها
آخرین خبرهای روز
فلای تو دی
تبلیغات
رازی
مادیران
شهر خبر
فونیکس
او پارک
پاکسان
میهن
گوشتیران
triboon