چالش‌های معیشتی در منزوی‌ترین مناطق اردبیل؛ فریادهایی که به گوش نمی‌‌رسد


چالش‌های معیشتی در منزوی‌ترین مناطق اردبیل؛ فریادهایی که به گوش نمی‌‌رسد

از آنجا که دسترسی به حداقل امکانات رفاهی و اجتماعی شاید کمترین حق مردم زاغه‌نشین در روستاهای محروم و دورافتاده باشد اما گاه همین امکانات نیز براحتی از آنها دریغ می‌شود.

به گزارش خبرگزاری تسنیم از اردبیل، به زعم گفته‌های بسیاری از مسئولان کشوری و استانی در حال‌حاضر رفاه کامل در بیشتر روستاها و حتی مرزی‌ترین روستاهای منطقه برای مردم ساکن در این مناطق فراهم است، ‌اما وقتی پای صحبت‌های چندی از این هموطنان بنشینیم خواهیم دید که حکایت‌شان فاصله بسیاری با ادعاهای مسئولان دارد.

وقتی امکانات فراهم آمده در نقطه‌ای دور از مرکز شهر کفایت نیاز عموم را ندهد، صحبت‌های بی‌جا در مورد ستادهای مختلف رسیدگی به مشکلات مناطق محروم در اندرون و بیرون مجلس، نهادهای موظف و مکلف این حوزه یا بسیاری دیگر از دستگاه‌های اجرایی ذی‌ربط و بی‌ربط دردی را دوا نمی‌کند و باید دانست که تمامی این سیاه‌نمایی‌ها زیبنده ارگانی نیست.

وقتی مشاهده می‌کنیم که بسیاری از مردم ساکن در مناطق محروم و حاشیه شهر برای دریافت کوچک‌ترین امکانات باید راه زیادی بپیمایند و هزینه‌های گزافی خرج کنند تا بتوانند حداقل یک دارو یا سایر اقلام مورد نیاز را تهیه کنند و در حسرت بسیاری از امکانات، روزها را سپری می‌کنند، شنیدن حرف‌های قشنگ در مورد رسیدگی به مشکلات اجتماعی مردم مناطق محروم هر چند که فقط در حد یک ادعا و حرف است، زیاد هم خوشایند نخواهد بود.

کاهش سطح محرومیت مناطق محروم، بهبودی شرایط زیرساخت‌ها و امور عمرانی این مناطق و بسیاری دیگر از نیازها و صلاحدیدها، در سال‌های گذشته دولت را موظف به راه‌اندازی مرکز توسعه روستایی و مناطق محروم کشور کرد که این ستاد از تشکیلات ستادی نهاد ریاست جمهوری بوده اما اینکه اندرون آن چه رخدادهایی اتفاق می‌افتد و چه تصمیماتی اتخاذ می‌شود که حال و روز روستاهای ما این گونه است مشخص نیست.

به طور معین در حال‌ حاضر در استان اردبیل که به عنوان استان‌های صاحب نام در شمال غرب کشور شناخته و نام برده می‌شود، بسیاری از مردم روستاها آب شرب سالم ندارند، هنوز هم که هنوز است دانش‌آموزان حدود 32 روستا در مدرسه کانکسی به فراگیری آموزش‌ها و مهارت‌ها مشغول هستند، بسیاری از هم‌استانی‌ها راه مناسب برای دسترسی به آبادی یا شهری که کمترین امکانات بهداشتی، درمانی، آموزشی و رفاهی را داشته باشد،‌ ندارند و بسیاری دیگر از مشکلات که ملزم به توجه و برطرف‌سازی است.

رشد زیرساخت‌های عمرانی در روستاهای محروم

استاندار اردبیل به خبرنگار تسنیم گفت: خوشبختانه بعد از پیروزی انقلاب اسلامی گام‌های موثری در راستای فراهم و تطبیق‌سازی امور عمرانی در روستاهای استان اردبیل برداشته شده است که در این زمینه در حوزه آبرسانی، برق‌رسانی و گازرسانی هیچ گونه مشکلی نداشتیم.

اکبر بهنام‌جو با اشاره به برخورداری حداکثری مردم مناطق محروم و دورافتاده استان از سه نعمت برق،‌ گاز و آب گفت: میزان برخوداری روستاهای اردبیل از آب شرب در حال‌حاضر 81 درصد بوده است که امید است در زمانی محدود مابقی روستاها نیز به آب شرب سالم و بهداشتی تجهیز شوند.

وی با اذعان به اینکه در عرصه بهره‌مندسازی مردم روستاها از روشنایی نیز موفق عمل شده است، اضافه کرد: در حال‌ حاضر یک هزار و 710 روستای ما از روشنایی برق برخوردار هستند که شاخص استانی و کشوری این مورد 100 درصد بوده است.

به گفته استاندار اردبیل هم‌اکنون یک هزار و 125 روستای اردبیل نیز از گاز طبیعی بهره‌مند هستند که شاخص کشوری گازرسانی روستایی اردبیل 78 و شاخص استانی آن 97 درصد است.

بهنام‌جو ضمن ابراز امیدواری از رشد بدون وقفه زیرساخت‌های عمرانی و تامین نیازهای ضروری مردم این منطقه اظهار کرد: امید است فراهم‌سازی و تامین نیازهای مردم مناطق محروم و روستاهای دورافتاده استان اردبیل با این سرعت و شتاب تداوم یابد تا بتوانیم در دورترین نقطه استان نیز مردم و هموطنان خود را از امکانات رفاهی و اجتماعی بهره‌مند سازیم.

فریادهایی که به گوش نمی‌‌رسد

فشار اقتصادی تحمیل شده بر مردم این روزها بر هیچ کسی پوشیده نیست و به شکل واضحی مشخص است که مردم در مناطق دارای امکانات و زیرساخت‌های رفاهی و اجتماعی نمی‌توانند آن طور که حق یک شهروند باشد، گذران زندگی کنند حال آن که مردم در مناطق مرزی و دورافتاده که گاه معدود امکانات مردم شهرنشین را هم ندارند به سختی در جدال با مشکلات هستند.

سمیه پاکزاد ساکن یکی از روستاهای مرزی استان اردبیل در تشریح مشکلات خانواده و هم‌روستایی‌های خود به خبرنگار تسنیم گفت: نبود آب شرب اصلی‌ترین مشکل ما در روستاست که متاسفانه در این زمینه هیچ اقدامی صورت نمی‌گیرد فقط گاهی مسئولان با یک تانکر آب شرب به محله آمده و بازدیدی از روستا صورت گرفته و می‌روند و از فردای آن روز باز مشکلات می‌ماند و اهالی روستا.

وی با بیان اینکه روستای ما تولید کشاورزی خوبی ندارد، افزود: در این اوضاع معیشتی و اقتصادی سخت مردم در مناطق شهری به سختی زندگی می‌کنند که نباید از ما مرزنشینان انتظاری داشت.

قدرت برزگر یکی دیگر از اهالی روستاهای حاشیه تصریح کرد: صدای هیچ یک از مردم روستاهای کشور و اردبیل به گوش هیچ کس نمی‌رسد و تمام این فریادهای ما بیهوده است اما من می‌خواهم از این تریبون به تمام مسئولانی که ادعای دلسوزی دارند بگویم که فقط یک بار نه به روستای ما بلکه به روستاهای دورافتاده اردبیل سفر کنید و از نزدیک ببینید که مردم با چه سختی و مشقتی در این مناطق زندگی می‌کنند.

این جوان 37 ساله اظهار داشت: با این همه مشکلات که شامل نبود راه، نبود امکانات بهداشتی و غیره می‌شود چطور می‌توان زندگی کرد و به عقیده من مردم مناطق واقعا محروم فقط زندگی می‌گذرانند و اصلا زندگی نمی‌کنند.

بیش از 3 هزار خانوار عشایری آب شرب سالم ندارند

مدیرکل امور عشایر استان اردبیل گفت: متاسفانه هم اکنون قریب به 3 هزار و 400 خانوار عشایری در اردبیل فاقد آب شرب سالم هستند که در همین رابطه آبرسانی سیار به این مناطق در دستور کار قرار داده شده است.

معرفت آذری با بیان اینکه 25 میلیارد ریال برای خرید 10 دستگاه تانکر آبرسان اختصاص یافته است، تصریح کرد: مشکلات عمده عشایر نبود راه مناسب، عدم دریافت تسهیلات ارزان قیمت، ساماندهی عشایر و توسعه زیرساخت‌ها است که در تلاش هستیم این مشکلات را هر چه سریع‌تر برطرف کنیم تا عشایران استان در این زمینه مشکلی نداشته باشند.

به گفته وی 90 کیلومتر راه عشایری جدید در مناطق ییلاقی استان احداث شده و در مجموع یک هزار و 800 کیلومتر از مناطق عشایری راه دارند که تکمیل و بهره‌برداری از آن نیازمند ماشین‌آلات و تجهیزات است.

مناطق محروم مرکز توجه مسئولان اقتصاد محور

تامین نیازهای بهداشتی، درمانی، عمرانی و حتی اقتصادی مردم مناطق محروم به قدری اهمیت دارد که بسیاری از مسئولان در نشست‌ها، گردهمایی‌ها و جلسات رسمی و غیررسمی به کرات اهمیت این موضوع را گوش‌زد کرده و به تصویر می‌کشند اما باید توجه داشت که «به عمل کار برآید، به سخندانی نیست».

در همین رابطه در دو ماه اخیر فرماندار اردبیل به طور جدی از اهمیت ایجاد، راه‌اندازی و تامین زیرساخت‌های بهداشتی، عمرانی و درمانی در مناطق محروم و روستایی استان اردبیل سخن راند.

به گفته جواد زنجانی اجرای پروژه‌های عمرانی، اقتصادی و بهداشتی در مناطق محروم اردبیل مبنای کار قرار گرفته است تا بتوان با راه‌اندازی این پروژه‌ها در بین اقشار مختلف مردم امیدآفرینی کرد.

وی با اشاره به این که مناطق محروم و روستاها برای ما بسیار مهم است گفت: بعد از پیروزی انقلاب اسلامی دستاوردهای خوبی در تمامی این عرصه‌ها انجام یافته است که به برکت پیروزی انقلاب اسلامی بسیاری از این پروژه‌ها در اردبیل اجرایی شده است و اتمام پروژه‌های در دست اقدام و اجرا نیز در اولویت است.

از آنجا که محرومیت ماحصل عدم تعادل در تعامل فرایندهای اقتصادی، سیاسی و اجتماعی بوده واضح است که ارزش‌دهی بیشتر به مناطق محروم و قرار دادن عدالت در توزیع خدمات در دستور کار، در سایه نگاهی آینده‌نگر و توام با حس مسئولیت‌پذیری، می‌تواند زمینه ظرفیت‌سازی، رشد منابع انسانی و توانمندسازی گروه‌های مختلف نیروی انسانی در مناطق محروم و دورافتاده را فراهم کند.

از این رو نقش مسئولان استانی و مدیران اجرایی در رابطه با برطرف‌سازی مشکلات مردم مناطق محروم بسیار پررنگ و تاثیرگذار بوده و به هیچ وجه شایسته نیست در استانی که به این میزان در حوزه گردشگری و ظاهرسازی و بسیاری دیگر از خودنمایی‌ها اندرون آن هزینه می‌شود، مردمانی در گوشه و کنار این شهر مشکلات و مخاطرات هر چند اندک و ناچیز را در آغوش گرفته و لمس کنند.

گزارش از نوشین سلامت

انتهای پیام/ح

دهه کرامت
پربیننده‌ترین اخبار استانها
اخبار روز استانها
آخرین خبرهای روز
فلای تو دی
تبلیغات
همراه اول
رازی
شهر خبر
فونیکس
میهن
طبیعت
پاکسان
گوشتیران
رایتل
مادیران
triboon