نخستین سفر خارجی توکایف؛ قزاقستان برای ازبکستان بیش از یک شریک است

نخستین سفر خارجی توکایف؛ قزاقستان برای ازبکستان بیش از یک شریک است

رئیس جمهور قزاقستان، قاسم جومارت توکایف، نخستین بازدید دولتی خود از تاشکند را انجام داد.

به گزارش خبرنگار گروه بین‌الملل خبرگزاری تسنیم، به نقل از وستنیک قفقاز، در پی مذاکرات با شوکت میرضیایف رهبر ازبکستان، بسته‌ای از اسناد به امضا رسید، که شامل یک بیانیه مشترک با این مضمون بود که طرفین قصد دارند "همکاری چندجانبه را با سطح کیفی جدید" آغاز کنند. توکایف خود روابط با ازبکستان را یکی از اولویت‌های سیاست خارجی قزاقستان خواند.

این دومین سفر خارجی رئیس جمهور جدید قزاقستان است. در اوایل ماه آوریل او طی یک دیدار رسمی به مسکو سفر کرد. به این ترتیب به طور پیش فرض می‌توان نتیجه گرفت که با کنار زدن چین، کشورهای اتحادیه اروپا و ایالات متحده، در سیاست خارجی قزاقستان، روسیه و آسیای مرکزی به عنوان اولویت تعیین شده‌اند.

رئیس جمهور شوکت میرضیایف گفت: "ما بسیار قدردانی می‌کنیم که نخستین دیدار شما دولتی به عنوان رئیس جمهور قزاقستان دیدار از ازبکستان بوده است. ما این واقعه را به عنوان یک نمود واضح برای تداوم همکاری‌های استراتژیک میان کشورهایمان در نظر می‌گیریم. برای ما قزاقستان یک همسایه نزدیک و شریک استراتژیک است. ما از پویایی مثبت در تمامی زمینه‌های همکاری خوشحال هستیم."

معاون مدیر موسسه مطالعات استراتژیک ریاست جمهوری قزاقستان، صنعت کوشکومبایف به وستنیک قفقاز گفت: "به هر حال، میرضیایف یکی از نخستین سران کشورهایی بود که انتصاب توکایف به سمت جدید را تبریک گفت و از او دعوت کرد تا به ازبکستان سفر کند. اما سفر رئیس جمهور قزاقستان به تاشکند از مدت‌ها قبل برنامه ریزی شده بود، از سال گذشته، زمانی که شوکت میرضیایف، رهبر ازبک از آستانه (در حال حاضر نورسلطان) بازدید کرده بود. در آن زمان نخستین رئیس جمهور قزاقستان، نورسلطان نظربایف، به همتای ازبک خود نشان درجه یک دوستی را اعطا کرده و سال 2018 را سال ازبکستان در قزاقستان اعلام کرد. سال حاضر نیز سال قزاقستان در ازبکستان اعلام شده است. این امر به افتخار رئیس جمهور دوم، قاسم جومارت توکایف بود."

توکایف و میرضیایف در مذاکرات در تاشکند توافق کردند که همکاری در زمینه حمل و نقل، تدارکات و همکاری‌های صنعتی را گسترش دهند. این دو همسایه همکاری در عرصه نظامی-فنی و صنعت فضا را نیز توسعه خواهند داد. قاسم جومارت توکایف در مصاحبه‌ای با رسانه‌های ازبک در آستانه بازدید از تاشکند گفت: "روابط بین کشورهای ما یک مدل موفق و موثر از همکاری دوجانبه است که عامل مهمی برای ثبات، امنیت و توسعه پایدار منطقه آسیای مرکزی به شمار می‌آید. به نظر من، هماهنگی بین اهداف و وظایف نورسلطان و تاشکند به عنوان یک انگیزه قوی برای تقویت همکاری در مقیاس بزرگ خواهد بود. " او همچنین اشاره کرد که وی با رئیس جمهور شوکت میرضیایف "یک دید مشترک در مورد همه مسائل در زمینه توسعه دوجانبه دارند، که بسیار مهم هستند". توکایف گفت، "من باور دارم که ارتباطات معتمدانه و منظم که بین ما ایجاد شده است، روابط برادرانه قزاقستان-ازبکستان را عمیق تر خواهد کرد."

به گفته کوشکومبایف، بسته های امضا شده اسناد موید برنامه‌های بزرگ میان نورسلطان و تاشکند می‌باشد. بدون توجه به برنامه‌های سیاسی داخلی، شکی نیست که طرفین برنامه ریزی برای افزایش حجم تجارت تا سال 2020 را به 5 میلیارد دلار افزایش دهند. برای مقایسه، حجم معاملات در سال 2018 تقریبا 50 درصد رشد داشته و بیش از 3 میلیارد دلار بود.

لازم به ذکر است که در قزاقستان روند انتقال قدرت به پایان رسیده است. 9 ژوئن در جمهوری انتخابات ریاست جمهوری زود هنگام برگزار خواهد شد. نبی زیادالله‌یف، پژوهشگر ارشد موسسه مسائل بازار آکادمی علوم روسیه، به وستنیک قفقاز گفت که بهترین شانس در انتخابات آینده برای توکایفزمانی خواهد بود که حزب نور-اتان او را بعنوان نامزد خود معرفی کند. در قزاقستان، طبق قانون، تنها انجمن‌های عمومی می ‌وانند نامزدهای انتخابات ریاست جمهوری را انتخاب کنند. کنگره حزب "نور-اتان" در تاریخ 23 آوریل برگزار خواهد شد. طبق گفته این پژوهشگر، "دیدار دولتی از ازبکستان وضعیت توکایف را به عنوان رئیس جمهور کنونی نه تنها در قزاقستان، بلکه در منطقه آسیای مرکزی نیز تقویت کرد." به گفته وی، منصفانه خواهد بود ک توکایف برای پنج سال آینده قدرت را در اختیار  داشت باشد.

نبی زیادالله‌یف تاکید کرد که در دو سال گذشته روابط میان دو کشور همسایه به سرعت در حال توسعه بوده است: "قزاقستان و ازبکستان موفق به حل تعدادی از موضوعات شد‌ اند که مبنایی برای ادغام منطقه‌ای بوده‌اند. تا زمانی که دوره انتقال در قزاقستان ادامه دارد، رهبری منطقه به ازبکستان می‎رسد."

توکایف در مذاکرات با میرضیایف، روابط خود با ازبکستان را یکی از اولویت‌های سیاست خارجی قزاقستان خواند. به گفته وی، این وظیفه سران دولت قزاقستان و ازبکستان است: "شما، شوکت میرضیایف عزیز و نخستین رییس جمهور قزاقستان، نورسلطان نظربایف، روابط بین دولتی را به یک سطح کاملا جدید رساندید. از جانب خود، به عنوان رهبر قزاقستان، قصد دارم خط مشی رهبر قزاقستان را ادامه داده و توسعه تعامل جامع قزاقستان و ازبکستان را ادامه دهم. موید این مطلب بیانیه مشترک امضا شده توسط ما روسای جمهور دو کشور می‌باشد که در آن دستاوردهای اصلی ما و افق های بیشتر همکاری منعکس شده است. " به گفته توکایف، در قزاقستان، نیاز به همکاری بسیار بالا با " ازبکستان برادر" وجود دارد.

سران دو کشور علاوه بر پروژه‌های اقتصادی، مشکلات بین المللی و حل مسالمت آمیز وضعیت افغانستان را مورد بحث قرار دادند. توکایف و میرضیایف مجددا تعهد خود را نسبت به احیای اقتصاد افغانستان اعلام کردند و به حمایت از نیاز به توسعه همکاری بلندمدت همسایگی با این جمهوری اسلامی، از جمله از طریق اجرای پروژه‌های عمده در زمینه ارتباطات حمل و نقل، آموزش و بهداشت و سلامت پرداختند. توکایف خاطر نشان کرد: "ما همه مسائل منطقه‌ای مشترک داریم: تروریسم، افراط گرایی مذهبی، قاچاق اسلحه غیر قانونی، جرایم سازمان یافته، مهاجرت غیرقانونی و قاچاق مواد مخدر. وضعیت در افغانستان، که خطرات امنیتی منطقه ما را تشدید می‌کند، نیز نگران کننده است. همه اینها نیاز به انجام اقدامات سیستماتیک، هماهنگی، و پیشگیرانه از جانب ما دارد. به همین دلیل، قزاقستان و ازبکستان هم اکنون ارتباط بین سازمان‌های اجرای قانون و خدمات ویژه دو کشور را برقرار کرده‌اند. "

 

انتهای پیام/

 

واژه های کاربردی مرتبط
واژه های کاربردی مرتبط
پربیننده‌ترین اخبار بین الملل
اخبار روز بین الملل
آخرین خبرهای روز
مدیران
تبلیغات
رازی
مادیران
شهر خبر
فونیکس
او پارک
پاکسان
رایتل
طبیعت
میهن
گوشتیران
triboon