مداخله انسان در زادآوری محیطزیست اردبیل/ «میکروپلاستیک» حاصل ضعف نظارتها شد
زمینهای کشاورزی، منابع طبیعی، جنگلها و محیطزیست شهری اردبیل به دلیل افزایش حجم زباله امروز با بحرانی به نام کاهش سرعت زادآوری مواجه شده است.
به گزارش خبرگزاری تسنیم از اردبیل، موضوع مقابله با زبالههای غیر قابل بازیافت با وجود اینکه سالها است محل تبلیغ و ادای مسئولیت ظاهری مسئولان از یک طرف و سازمانهای مردم نهاد از طرف دیگر شده است، به دلیل پرداخت تصنعی و تبلیغی همچنان راه به جایی نبرده است.
زبالههای نایلونی در سطح وسیعی در منابع طبیعی، جنگلها و محیطزیست شهری پراکنده هستند و با این وجود نه تنها سطح مدیریت زبالهها مطلوب نبوده و از حجم آن نکاسته، روند رو به افزایشی زباله به یکی از نگرانیهای کارشناسان و فعالان محیطزیستی تبدیل شده است.
تا جایی که امروز به جای حفاظت از زمین به عنوان ثروت همگانی، کارشناسان از مشکل کاهش زادآوری محیطزیست و مشکلات جدیدی از جمله آلودگیهای بیبازگشت میگویند.
تحمیل نایلون به طبیعت پاک
پژوهشگر محیطزیست استان اردبیل در خصوص وضعیت زبالههای نایلونی در سطح محیطزیست استان گفت: متاسفانه شاهد انباشت زبالههای نایلونی در محیطزیست هستیم که هم منجر به آلودگی آب و هم آلودگی خاک شده است.
پیام صادقی آذر تصریح کرد: بزرگترین معضل زبالههای نایلونی در وضعیت فعلی ماندگاری آن در طبیعت است که گاهی تا سدهها تجزیه نمیشود و از سویی مشتقات نفتی و پلی اتیلن به عنوان ماده اولیه نایلون به دلیل سرطان زایی آلودگی قابل توجه را به خاک و آب سرایت میدهد.
وی افزود: مشکل جدید پیش روی ما میکرپلاستیکها است که ذرات نانو و میکرو پلاستیک است که به سادگی میتواند در بافت خاک و آب نفوذ کرده و آلودگی را انتقال دهد.
فعال محیطزیست در خصوص اثرات سوء میکروپلاستیکها گفت: حتی در شعاع 10 کیلومتری محل فن زباله در اردبیل نیز نمونههای میکروپلاستیک مشاهده شده و لازم است در خصوص مدیریت و کنترل آن تدبیری شود.
صادقی آذر اظهار کرد: علاوه بر این به دلیل ماندگاری زباله، جذب نور خورشید و آب با اختلال مواجه شده و زادآوری طبیعت دچار مشکل میشود که به دلیل افزایش حجم زبالههای نایلونی شاهد مشکلات گسترده در این خصوص هستیم.
انتقال بیماری با زبالههای نایلونی
عوارض زبالههای نایلونی که میتوان گفت شهروندان، گردشگران و حتی کشاورزان و دامداران در تشدید آن سهم داشتهاند امروز به دغدغه جدی صیانت از طبیعت استان تبدیل شده است.
مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری استان اردبیل در این خصوص گفت: به دلیل آلودگی انسانی متاسفانه شاهد انتقال آفت و بیماری در مرتع و جنگل هستیم و به ویژه به دلیل اینکه زبالههای نایلونی از بین نمیرود، سطح آلودگی افزایش مییابد.
شهامت هدایت تصریح کرد: به جز انتقال بیماری، کیسههای پلاستیکی زادآوری جنگلها را دچار مشکل ساخته و از عوامل آتشسوزی در جنگلها محسوب میشود.
وی با بیان اینکه خوشبختانه سال گذشته موردی از آتش سوزی در جنگلها به دلیل زبالههای نایلونی نداشتیم، ادامه داد: با این وجود زبالههای نایلونی میتواند از عوامل آتشسوزی در جنگلها محسوب شود و در این خصوص بارها اطلاع رسانی شده و در جنگلها یگانهای حفاظت تلاش کردهاند تا از سطح آلودگی کاسته و به مردم اطلاعرسانی کنند.
پلاستیک آفت جان مزارع
معضل پلاستیک محدود به جنگلها و محیطزیست شهری نیست و امروز در بخش کشاورزی استان به یکی از آفتهای جدی تبدیل شده است که تلاش خبرنگار تسنیم جهت جویا شدن نظرات رئیس سازمان جهاد کشاورزی استان بینتیجه ماند.
استان اردبیل دارای 225 هزار هکتار اراضی آبی، 515 هزار هکتار اراضی دیم و 38 هزار هکتار اراضی باغی است و سالانه بیش از 4.5 میلیون تن محصولات کشاورزی در این استان تولید میشود.
رقم بالای تولید محصولات جالیزی از جمله هندوانه و استفاده از شیوه های کشت زیر نایلونی موجب شده تا همه ساله نایلون زمینه ساز انباشت جیب برخی دلالان و خریداران محصولات کشاورزی و در مقابل آفت جان خاک و منابع آبی زیرزمینی شود.
سطح قابل توجه استفاده از شیوهای که به زیان منابع طبیعی و محیطزیست استان است، خود محل سوال بوده و مشخص نیست تا به کی نظارتها با ضعف قابل توجه و در حد توصیه و آموزش کشاورز باقی خواهد ماند.
برخورد تعارفی با تخلفات
در مقابل معضلی که کارشناسان از تداوم آن ابراز نگرانی میکنند به نظر میرسد برخورد با تخلفات در آلودگی محیطزیست در توصیه و تعارف محدود مانده است.
محیطزیست استان اردبیل در سال گذشته 316 تخلف زیست محیطی و 193 مورد آلودگی و 21 مورد تخریب اراضی را احصا کرده است و با این وجود در برخورد با تخلفات همواره خود را دستگاهی صرفا ناظر معرفی کرده است که در مجموع سطح نظارتها مقبول نبوده است و این موضوع موجب شد تا اخیرا دادستان اردبیل به برخورد جدی با متخلفان این حوزه تاکید کند.
ناصر عتباتی با بیان اینکه دستگاه قضایی در مقابل متخلفان محیطزیست چشم پوشی ندارد، گفت: همچنین حمایت از دستگاهها و نهادهای مرتبط نیز در اولویت دستگاه قضایی است.
وی افزود: جلوگیری از تخریب و تصرف اراضی ملی و جلوگیری از تخریب زیستگاهها و شکار و صید غیرمجاز جزو اولویتهای دستگاه قضایی است و در این خصوص حفاظت از اراضی جنگلی و پوشش گیاهی با جدیت دنبال میشود.
با توجه به بررسیهای دستگاه قضا و احصا مشکلات در حوزه محیطزیست امید میرود در آینده نزدیک ورود بدون اغماض به تخلفات بتواند به عامل بازدارنده تبدیل شده و طبیعت اردبیل نفسی تازه کند.
گزارش از ونوس بهنود
انتهای پیام/ ت