مصاحبه|افزایش تنش در غرب آسیا با پیروزی نتانیاهو در انتخابات/ افراطی‌ تر شدن جامعه صهیونیستی


مصاحبه|افزایش تنش در غرب آسیا با پیروزی نتانیاهو در انتخابات/ افراطی‌ تر شدن جامعه صهیونیستی

رئیس سابق مرکز معالطات فلسطین معتقد است با پیروزی نتانیاهو در انتخابات اخیر رژیم صهیونیستی شاهد افزایش تنش درفلسطین اشغالی، افراطی ترشدن جامعه صهیونیستی، تحریک و تقویت دشمنی آمریکا با تهران و تلاش برای ایجاد ائتلاف ضد ایرانی خواهیم بود.

به گزارش گروه بین الملل خبرگزاری تسنیم، انتخابات کنست یا همان پارلمان رژیم صهیونیستی دو هفته قبل با مشارکت 40 فهرست انتخاباتی برگزار شد. مهم ترین احزابی که در این انتخابات با یکدیگر رقابت کردند ، حزب لیکود و حزب آبی سفید معروف به ائتلاف ژنرال ها بود. در این انتخابات حزب لیکود به رهبری بنیامین نتانیاهو نخست وزیر کنونی رژیم صهیونیستی از رقبای خود پیشی گرفت و مامور تشکیل دولت جدید تل آویو شد. به منظور واکاوی تاثیرات و پیامدهای نتایج این انتخابات بر سطح داخلی رژیم صهیونیستی و منطقه غرب آسیا گفت وگویی با "علی رضا سلطان شاهی" رئیس سابق مرکز معالطات فلسطین انجام دادیم که متن آن به شرح ذیل است.

تسنیم: تحلیل شما از انتخابات اخیری که در رژیم صهیونیستی برگزار شده است ، چیست ؟

علیرضا سلطان شاهی : پیش از اینکه پاسخ سئوال شما را بدهم، لازم می دانم، از مهم ترین پیچیدگی این انتخابات که در قالب یک پروسه بلند مدت اتفاق افتاده است، مطلبی را عرض کنم. از سال 1977 که جریان راست تحت عنوان  حزب  لیکود  به رهبری " مناخین بگین "  پای به صحنه سیاست ورزی در عرصه سیاسی رژیم صهیونیستی گذاشت، یک سیر صعودی داشته است، بدون آنکه افتی دراین سیر به وجود آید و همچنان در حال اوج گیری است. برهمین اساس، ملاحظه می شود که جامعه صهیونیستی در حال راستگراتر شدن، مذهبی تر شدن ، بنیادگرا تر شدن است . این جامعه در مبانی که مربوط به دین یهود است،  صریح تر شده  و به همین نسبت، در جریان لائیک و چپ شاهد یک افول هستیم. از این طیف می توان به حزب " کار " و  "میرتز" اشاره کرد.  حزب کار در این انتخابات 6 الی 7 کرسی کنست  " پارلمان " رژیم صهیونیستی را تصاحب کرد البته این نتیجه خوشایندی برای این حزب نیست و یک شکست فاش برای آن محسوب می شود.

افراطی تر شدن جامعه صهیونیستی

ریئس سابق مرکز معالطات فلسطین با مطرح کردن این پرسش " چرا جامعه صهیونیستی راستگرا و بنیادگرا تر شده است؟ " گفت: کسانی که جامعه صهیونیستی را می سازند، یعنی همان 5 میلیون و 200 هزار یهودی، هیچ راهی برای بازگشت به کشور اولیه خود ندارند، به علاوه اینکه هیچ امکانی برای مهاجرت از مناطق اشغالی به کشورهای اروپایی و آمریکایی ندارند. اینان محکوم به زندگی کردن در سرزمین های اشغالی فلسطین هستند. یهودیانی که بتواند پول و امنیت مورد نیازشان را تامین کنند،  از مناطق اشغالی مهاجرت خواهند کرد، زیرا معتقدند آنجا فاقد پول و امنیت است، لذا صهیونیست هایی که در فلسطین اشغالی ساکن هستند،  مجبورند،  آنجا را به عنوان نقطه اول و آخر زندگی شان بپذیرند. هنگامی که بخواهند در فلسطین اشغالی زندگی کنند، باید به اصول و مبانی که آنان را به اینجا آورده است، متوسل شوند. از پس ما شاهد خواهیم بود، راستگرایان و مذهبیون در جامعه صهیونیستی قدرت بیشتری پیدا خواهند کرد.

ائتلاف با راستگرایان

وی با بیان اینکه به ظاهر حزب لیکود به رهبری نتانیاهو  یک کرسی در کنست بیشتر به دست آورده است. گفت:  لیکود باید به چند حزب راستگرای دیگر مثل " یهودیت متحد تورات" ، " کولانو"  به رهبری " کحلون" ،  حزب " شاس"  و " اتحادیه راستگرایان"  ائتلاف کند تا بتواند دولت آینده تل آویو را تشکیل دهد. درحقیقت ، احزابی نظیر کولانو برای اینکه ظهور و بروزی داشته باشند، ناگزیرند با لیکود ائتلاف کنند. برهمین اساس، به نظر می رسد  نتانیاهو برای تشکیل چنین ائتلافی موفق خواهد بود البته دلائلی وجود دارد که نشان می دهند، امکان دارد،  نتانیاهو موفق نشود. دلیل اول آنکه،  نتانیاهو به لحاظ جایگاه مردمی که در جریان راستگرا و بنیاد گرا جامعه صهیونیستی دارد، به همان نسبت درمیان دولتمردان راست و چپ تل آویو محبوبیت چندانی ندارد و بیشتر این،  دلیل شخصی دارد نه دیدگاهی. لذا ائتلاف با او یک مقداری مشکل شده است.  با وجود این، بسیاری از رهبران احزاب مجبورند با نتانیاهو ائتلاف کنند. مثلا در دوره قبل لیبرمن از حزب " اسرائیل بیتنو" در ابتداء از ائتلاف با حزب لیکود خارج شد اما در نهایت مجبور شد با نتانیاهو همراه شود. دوم اینکه در سطح بین الملل نتانیاهو با مشکل مواجه است. بدین معنا که محبوبیت بین المللی او در پایین ترین سطح قرار دارد و کشورهایی که با رژیم صهیونیستی تعامل دارند مثل اروپایی ها همکاری شان با تل آویو  در پائین ترین سطح قرار دارد. اما این رژیم تنها با یک کشور ارتباط قوی دارد و آنهم آمریکاست. این ارتباط قوی در دوره ریاست جمهوری ترامپ است.

امتیازات ترامپ به نتانیاهو

 این کارشناس تحولات فلسطین با بیان اینکه دولت ترامپ امتیازات بسیار خوبی به دولت نتانیاهو داده است، گفت: این امتیازات باعث کارآمدتر شدن دولت تل آویو شد. از جمله این امیتازات می توان به رسمیت شناختن قدس به عنوان پایتخت رژیم صهیونیستی و بلندی های جولان به عنوان بخشی از خاک  این رژیم توسط آمریکا اشاره کرد. این در حالی است که جهانیان با این اقدامات دولت ترامپ به شدت مخالفت کردند و آنها را مخالف قوانین و قطعنامه های بین المللی دانستند. همچنین ترامپ به نیانیاهو وعده داده است که الحاق شهرک های کرانه باختری رود اردن به اسرائیل را بپذیرد و آخرین امتیازی که ترامپ به دولت نتانیاهو داده است ، بحث تروریستی خواندن سپاه است. این امتیاز در آستانه برگزاری انتخابات رژیم صهیونیستی به نتانیاهو داده شد. درمجموع می توان گفت عوامل داخلی و خارجی که بیان شد،  نقش تعیین کننده ای در وضعیت فعلی نتانیاهو دارند.

تسنیم: انتخابات رژیم صهیونیستی چه پیامدهایی در عرصه داخلی و منطقه ای به همراه خواهد داشت؟

سلطان شاهی: سیاست های راستگرایانه و مخالف صلح در سطح داخلی این رژیم تقویت و در مقابل جریان سازش ضعیف خواهد شد.  یعنی مداکره با فلسطینی ها و امتیاز دهی به آنان تضعیف می شود مگر آنکه فلسطینی ها بخواهند در امتیاز دهی به رژیم صهیونیستی بی محابا عمل کنند که این نیز بعید به نظر می رسد. از دیگر پیامدهای داخلی انتخابات رژیم صهیونیستی آن است که دولت تل آویو برای رسیدن به اهداف و آمال صهیونیستی منسجم تر خواهد شد. همچنین تنش در داخل سرزمین های اشغالی بیشتر خواهد شد زیرا هر دو طرف در مواضع خود غیر منعطف تر می شوند. ممکن است جریان مقاومت تقویت شود و این احتمال هم وجود دارد که صهیونیست های افراطی اقدام به حرکت غیر قابل پیش بینی کنند.  به ویژه اینکه صهیونیست های تندرو ادعاهایی در رابطه با قدس و مسجد الاقصی دارند.  به همین دلیل،  بعید نیست که دست به اقدامات غیر عقلانی بزنند زیرا دولت تل آویو به یک نحوی حامی دیدگاه و رفتار آنان است.

رئیس سابق مرکز معالطات فلسطین درباره پیامدهای انتخابات رژیم صهیونیستی در سطح منطقه و جهان  گفت: تل آویو به دنبال تقویت ائتلاف ضد ایرانی در میان کشورهای عربی است. رژیم صهیونیستی می کوشد، مناسبات خود را با کشورهای عربی تقویت کند و تا جایی که امکان دارد، این روابط را صریح تر و آشکارتر کند.  تل آویو به دنبال این است که با تاثیرگذاری بر روابطش با واشنگتن این روابط را مستحکم تر کند و آن ناکامی هایی که در دوره ریاست جمهوری اوباما داشته است، به نحوی جبران شود البته این ناکامی ها  در دوره ریاست جمهوری ترامپ در حال جبران است. در اینجا باید گفت ترامپ برای برطرف کردن نیازی که به یهودیان آمریکا دارد،  از نتانیاهو حمایت می کند. درحقیقت، دو طرف می توانند یک بده و بستانی با هم داشته باشند. اما درباره روابط رژیم صهیونیستی با اروپا می توان گفت که این روابط حتما متشنج می شود. اروپاییان به شهرک های صهیونست نشین نظر مساعدی ندارند. این درحالی است که نتانیاهو توسعه شهرک ها در کرانه باختری رود اردن و ضمیمه کردن آنها به اراضی سال 1948 را مد نظر دارد. این موضوع باعث افزایش تنش در روابط رژیم صهیونیستی با اروپا می شود و طی چند سال آینده این روابط حتما دچار تلاطم هایی خواهد شد. اما درباره موضع رژیم صهیونیستی نسبت به جمهوری اسلامی ایران می توان گفت که تخاصم و چنگ و دندانی که اسرائیلی ها نشان می دهند ، حتما بیشتر خواهد شد و در خصوص حضور قدرتمندانه ایران در منطقه رژیم صهیونیستی دست به اقدامات صریح تر وشفاف تری خواهد زد.

تسنیم: پیش بینی شما در این زمینه چیست؟ اگر رژیم صهیونیستی علیه جمهوری اسلامی ایران دست به اقداماتی بزند،  چه اتفاقی خواهد افتاد؟

سلطان شاهی: بنده معتقدم که رژیم صهیونیستی در سطح رسانه ای مخالفت ها و دشمنی خود را با جمهوری اسلامی ایران افزایش خواهد داد، اما در عرصه عمل دست به کار غیر عقلانی نخواهد زد،  زیرا این رژیم در زمان های مختلف توان جمهوری اسلامی ایران را برآورد کرده است. رژیم صهیونیستی متناسبت با توان پاسخگوی خود اقدامی را انجام می دهد. به همین دلیل، امکان ندارد که این رژیم وارد برخوردی با جمهوری اسلامی ایران شود که از پس تلافی آن نتواند برآید.  باوجود این،  تل آویو می کوشد جهات ذیربط در دشمنی با ایران را به کار گیرد و از ظرفیت و توان مالی  تسلیحاتی آنها استفاده کند. مثلا آمریکا را در دشمنی با جمهوری اسلامی ایران تحریک می کند تا از امکاناتش استفاده کند.  همچنین رژیم صهیونیستی حتما از کشورهای ضد ایران در منطقه از جمله عربستان سعودی استفاده خواهد کرد.  شما می دانید که ریاض که رهبری جریان های ضد ایرانی را منطقه  به عهده دارد.  رژیم صهیونیستی خیلی مایل است که عربستان را وادار به جنگ با ایران کند. اگر این اتفاق بیفند آخرین حلقه از کشورهای قدرتمند عربی که می توانست یک زمانی ظرفیت مقابله با رژیم صهیونیستی را داشته باشد، آن هم از بین می رود. البته جمهوری اسلامی ایران بسیار مراقب است که از ظرفیت های کشورهای اسلامی به نفع رژیم صهیونیستی در یک جنگ آتی استفاده نشود.

تسنیم: شما به مخالفت اروپا با برخی سیاست های رژیم صهیونیستی اشاره و بیان کردید که روابط این رژیم با قاره سبز طی سال های آینده متشنج می شود. آیا این احتمال وجود دارد که ایران و محور مقاومت به اروپا نزدیک تر شود؟

سلطان شاهی: هیچ وقت نمی توان انتظار داشت که مخالفت ایران با رژیم صهیونیستی با مخالفت اروپا با تل آویو وجه مشترکی داشته باشد. چرا که مبنا و اساس مخالفت ما با اروپایی ها فاقد قدر مشترک است. اروپاییان قطعنامه های سازمان ملل برای ایجاد دولت مستقل فلسطینی و احیای روند سازش را مد نظر دارند و کمیسیون چهارجانبه را برای همین هدف تقویت می کردند.  نهایت این روند آن است که رژیم صهیونیستی طبق قطعنامه 2042 در پشت مرزهای 1967 مستقر شود.  یعنی شهرک ها تخلیه و قدس را به عنوان یک شهر بین المللی اعلام کنند.  درحقیقت، این نهایت درخواست اروپاییان است و گرنه آنان به هیچ عنوان مانند ما نیستند که خواستار نابودی کامل رژیم صهیونیستی هستیم. جمهوری اسلامی ایران فقط دریک جهت می تواند با اروپاییان همراه باشد و آن هم این است که رژیم صهیونیستی به هیچ یک از قطعنامه های سازمان ملل پایبند نیست نه در عمل و نه در گفتار.

تسنیم: یعنی در عرصه سیاسی می توان فشارها را افزایش داد؟

سلطان شاهی: بله ، می توانیم بگوییم که رژیم صهیونیستی با نظام و حقوق بین الملل مخالف است. همانطوری که پیش از این هم رفتارهایی ضد حقوق بشر داشته مانند جنگ هایی که در نوار غزه به راه انداخته است.  قطعنامه هایی علیه تل آویو صادر شده و رژیم صهیونیستی به آنها پایبند نبوده و حتی بحث یونسکو. اینها موضوعاتی هستند که نشان می دهد که تل آویو با نظام و حقوق بین الملل و هنجارهای جهانی همراهی ندارد. از این جهت جمهوری اسلامی ایران و محور مقاومت می تواند با اروپایی ها همراهی داشته باشد.

تسنیم: شما فرمودید رژیم صهیونیستی  به شدت به دنبال فعال سازی گسترش روابط با کشورهای عربی حداقل در عرصه رسانه است تا یک ائتلافی را علیه جمهوری اسلامی ایران تشکیل دهد.  تل اویو عملا چقدر می تواند چنین ائتلافی را ایجاد کند؟ و ایران چه راهکارهایی در پیش روی دارد؟

سلطان شاهی : بحث ناتوی عربی که به منظور مقابله با توان جمهوری اسلامی ایران در منطقه کلید زده شد و برخی کشورها با آن همراه شدند، با بیرون رفتن مصر از ناتوی عربی و موضع برخی کشورها نسبت به آن ، عملا ناتوی عربی به  تجربه ای مبدل شد که نشان می دهد، کشورهای عربی که بیشترین روابط یا پنهانی ترین مناسبات را با رژیم صهیونیستی دارند، عملا نمی توانند علیه جمهوری اسلامی ایران با صهیونیست ها همراه شوند. این مسئله یک دلیل مشخص دارد و آن این است، هر سیاستی که بخواهد علیه ایران و با حمایت صهیونیست ها پیگیری شود،  نیاز به یک اقبال مردمی هم  دارد. کشورهای عربی مراقب هستند که برخلاف افکارعمومی مردم خود عمل نکنند. هیچ یک از ملت های منطقه راضی نخواهند شد علیه یک کشور اسلامی با رژیم صهیونیستی متحد شوند. اینکه برخی کشورهای عربی همراه با رژیم صهیونیستی این کار را انجام می دهند، بیشتر برای تضمین حکومت خودشان است. حاکمان این کشورها کاملا غیر مردمی هستند. این حاکمان باید به جایی اتکاء داشته باشند.  هنگامی که این اتکاء پایگاه مردمی نداشته باشد، به سمت قدرت های خارجی شیب پیدا می کنند. حال، این اتکاء یا آمریکاست یا رژیم صهیونیستی

تسنیم: به نظر شما تل آویو امکان ایجاد ائتلافی علیه جمهوری اسلامی ایران را در منطقه دارد؟

سلطان شاهی:  خیلی تلاش می کند و خیلی تمایل دارد که این ائتلاف جنبه عملی پیدا کند اما به نظر من این ائتلاف در سطح رسانه ای ، تبلیغاتی و دیپلماتیک باقی خواهد ماند.

تسنیم: آیا نتایج انتخابات رژیم صهیونیستی می تواند در انتخابات ریاست جمهوری آینده آمریکا تاثیرگذار باشد؟

سلطان شاهی: در انتخابات آینده آمریکا ترامپ حتما نیم‌ نگاهی به آراء یهودیان این کشور خواهد داشت.  شما می دانید که یهودیان در آمریکا از لحاظ مالی ، سیاسی، اقتصادی، رسانه ای ... از تاثیرگذاری زیادی برخوردارند اما باید این نکته را در نظر داشت که هرچقدر یهودیان درآمریکا قدرتمند باشند، بالاخره نظام سیاسی این کشور دوره 4 ساله ریاست جمهوری ترامپ را تجربه کرده و مردم نیز یک شناخت نسبی درباره او پیدا کرده اند. اگر مردم و نظام سیاسی آمریکا بپذیرند که ترامپ دوباره رئیس جمهور شود، این مسئله نمایانگر آن است که آمریکا بسیار تغییر پیدا کرده است و با آن عناصری که ما پیش از این از آمریکا می شناختیم،  تفاوت پیدا کرده است. ترامپ به هیچ عنوان در قالب های مرسوم و متعارف بین المللی قرار نمی گیرد،  به راحتی از پیمان ها خارج می شود، بد عهدی می کند و حتی پرستیژ آمریکا را در سطح جهان حفظ نمی کند. ترامپ در برخی اوقات رفتارهایی از خود نشان می دهد که مردم آمریکا و دولتمردان این کشور و حتی دولتمردان اروپایی از او  ناراضی می شوند. به هرحال، چنانچه مردم آمریکا بپذیرند که ترامپ برای دور دوم رئیس جمهور این کشور شود، در این صورت، قدرت صهیونیست ها حتما اضافه خواهد شد.

تسنیم: این به معنای آن است که غرب آسیا به افراط گرایی نزدیک تر می شود؟

سلطان شاهی : بله ، حتما این چنین اتفاقاتی می افتد. یعنی پیروزی مجدد ترامپ در انتخابات آینده ریاست جمهوری آمریکا کمکی به ایجاد آرامش در منطقه نخواهد کرد یا صلحی که خیلی ها به دنبال آن هستند. در حقیقت،  پیروزی ترامپ در انتخابات آینده بیشتر صهیونیست ها را تحریک خواهد کرد تا آرمان های اشغالگران خود را اجرایی سازنند.

تسنیم: اگر نکته لازم بود مطرح شود ولی در سئوالات من نبود، خوشحال می شوم بشنوم

سلطان شاهی: وقتی که می خواهیم درباره جامعه صهیونیستی صحبت کنیم، باید از این فضای کلیشه ای و شعاری بیرون بیاییم و آنچه  در صحنه واقعی این رژیم درحال وقوع است، ببینیم.  در اینجا می خواهم براین نکته تاکید کنم، جامعه صهیونیستی با سرعت زیادی درحال مذهبی شدن است.

تسنیم: منظور شما از مذهبی تر شدن افراطی ترشدن است؟

سلطان شاهی: اگر ما بپذیریم این اعتقاداتی که صهیونیست ها دارند، کاملا منحرف است و پایه و مبنای ضد دینی دارد تا دینی. بله، همین افراطی تر شدن در اهداف صهیونیستی است.  این افراطی ترشدن  در عرصه داخلی رژیم صهیونیستی و هم در سطح منطقه ای و جهان تاثیراتی را به دنبال دارد و ما نمی توانیم نسبت به آن بی تفاوت باشیم.

تسنیم:  از فرصتی که دراختیار ما قرار دادید سپاسگزارم

سلطان شاهی: خواهش می کنم

گفت و گو از عباس سیدمیر جمکرانی

واژه های کاربردی مرتبط
واژه های کاربردی مرتبط
پربیننده‌ترین اخبار بین الملل
اخبار روز بین الملل
آخرین خبرهای روز
مدیران
تبلیغات
رازی
مادیران
شهر خبر
فونیکس
او پارک
پاکسان
رایتل
طبیعت
میهن
گوشتیران
triboon