تونل بهشتآباد و سد سوم کوهرنگ بدهی دولت به مردم اصفهان
عدم مدیریت صحیح وزارت نیرو از جمله دلایلی است که مردم اصفهان را نسبت به بهره برداری از پروژههای آبرسانی چشم انتظار نگه داشته است.
به گزارش خبرگزاری تسنیم از اصفهان، مهمترین نگرانی مردم و دولتها از گذشته تاکنون مسئله آب و نیاز به ذخیره آن بوده که از نقطه نظر کمی و کیفی بستر توسعه همه جانبه است، لذا از دیرباز احداث سد و دیگر پروژههای حفظ منابع آبی به عنوان راه حل مناسب برای تأمین آب جهت مصارف کشاورزی، شرب و صنعت، کنترل سیلاب، تولید انرژی برقابی،کنترل کیفی و... شناخته شده است.
سد زایندهرود به عنوان یکی از اصلیترین سدهای مرکز کشور در سال 1349 با حجم مخزن حداکثر یک میلیارد و 470 میلیون متر مکعب و دریاچهای با مساحت 54 کیلومتر مربع، یک زیست بوم پویای محلی را به وجود آورده است، این سد قوسی شکل در 110 کیلومتری غرب اصفهان بر روی رودخانه زایندهرود قرار دارد و بهعلت همجواری با قطبهای بزرگ جمعیتی، صنعتی و توریستی نقش مهمی در حیات اقتصادی منطقه ایفا میکند.
زایندهرود از آن جهت که یکی از بزرگترین و پرآبترین رودخانههای مرکز ایران بوده و در مسیر خود دهات و روستاهای بسیاری را آباد میکرده، نام زایندهرود گرفته و از دیرباز رگحیاتی و عامل اصلی سرسبزی و حاصلخیزی اصفهان محسوب میشده، این رودخانه از کوههای زاگرس مرکزی بهویژه زرد کوه بختیاری سرچشمه گرفته و در کویر مرکزی ایران به سمت شرق پیش میرود و به تالاب گاوخونی در شرق اصفهان میریزد.
رودخانه زایندهرود علاوه بر جاذبه تفریحی و فرهنگی، همواره نقشی موثر در کشاورزی و اقتصاد منطقه بهویژه شرق اصفهان و هستی تالاب گاوخونی داشته که بهعلت تغییرات اقلیمی، خشکسالیهای متوالی، تراکم جمعیت و افزایش برداشت بیرویه طی سالهای متوالی به رودخانهای فصلی تبدیل و در محل پایین دست در فصول گرم با خشکی مواجه شده است.
استان اصفهان با برداشتهای بیرویه و غیرقانونی آب از زایندهرود، در تامین آب شرب و آب مورد نیاز کشاورزان با بحران روبرو است که به گفته برخی از نمایندگان اصفهان به دلیل امکانپذیر نبودن برگشت روال انتقال حقآبه اصفهان، قرار شد کمبود آب اصفهان از طریق احداث تونل بهشتآباد و سد سوم کوهرنگ جبران شود، بهعبارتی بدهی دولت به مردم اصفهان از این طریق صاف شود؛ اما این طرحها با کش و قوسهای فراوان متاسفانه در میانه راه متوقف شد.
عملیات اجرایی تونل سوم کوهرنگ در سال 1377 و با هدف تامین آب به میزان حدود 255 میلیون متر مکعب در سال برای تامین بخشی از کمبود آب منطقه مرکزی ایران آغاز شد که قرارداد ساخت سد تونل سوم کوهرنگ نیز در سال 1389 بسته و قرار بود سال 93 به بهره برداری برسد اما عملیات اجرایی سد مخزنی این تونل در چند سال اخیر متوقف ماند.
در کشورهای در حال توسعه تامین و توزیع آب شرب دیدگاه کلان دولتها را به سمتی فراتر از مسائل سیاسی و قومیتی میکشاند. این موضوع در کشورهایی مانند ایران که نقاط نیمهخشک دارد و تقسیم آب بهطور غیر یکنواخت توزیع میشود، چالشی اساسی برای برنامهریزی در مقیاسی بزرگتر است.
بنابراین مسئله آب زمانی در سطح کلان کشور به درستی مدیریت میشود که با نگاهی عادلانه، جامع و علمی به آن پرداخت شود و با برنامهریزی پیشبینی صحیح و بهموقع از بحران و حتی تهدید بلایای طبیعی بهنحوی مطلوبتر فرصتسازی کرد.
مسئولان به آب با دید ملی نگاه کنند نه استانی و شهرستانی
نماینده مردم شاهینشهر، میمه و برخوار در مجلس شورای اسلامی گفت: در فضای مجلس و دولت یک نوع اصفهانستیزی وجود داشت و به یک برند برای برخی افراد تبدیل شده بود، امیدوار هستیم این موضوع سبب شود که افراد بدانند با مسائلی همچون آب باید با دید ملی نگاه کنند نه استانی و بخشی.
حسینعلی حاجی دلیگانی یکی از مشکلات کنونی کشور را علاوه بر اقتصاد، موضوع سیلاب بیان کرد و اظهار داشت: خوشبختانه در حال حاضر سیل مددرسانی در کشور قابل محسوس است و فرصت خوبی برای انسجام مردم است اما از یک طرف ضعف مدیریت در بخش آب مشهود است و چرا پیشبینیهای لازم را نکردهاند؟ از سویی با سیل و از طرف دیگر با خشکسالی مواجه هستیم.
وی با بیان اینکه تا کنون در کوهرنگ بیش از 2 هزار میلیمتر بارندگی شده و نسبت به سال گذشته 5 برابر شده است، افزود: متأسفانه این سیلاب خسارتهای زیادی به لرستان و خوزستان وارد کرده است، حجم 14میلیارد مترمکعبی سدهای خوزستان چند بار تخلیه و مجدداً پر شده اما سد زایندهرود یک سوم آبگیری شده، چرا این آب به داخل زایندهرود نیامده است؟
نماینده شاهین شهر در مجلس شورای اسلامی بیان کرد: در حال حاضر بالغ بر 3 هزار و 100 مترمکعب آب شیرین در هر ثانیه از کشور وارد دریای شور میشود بهعبارتی در یک شبانهروز بالغ بر 267 میلیون مترمکعب، این در حالی است که میزان آبی که قرار بود از پروژه بهشتآباد وارد اصفهان شود سالیانه 260 میلیون مترمکعب بود، آب شیرین یکساله اصفهان در یک شبانهروز وارد دریای شور میشود.
وی با ابراز اینکه این امر مشکل مدیریتی وزارت نیرو است، گفت: وزیران نیرو نمیخواهند یک مسئله را ریشهای حل کنند باید در این راستا یک گفتمان بهدرستی بیان شود، مردم اصفهان و خوزستان و چهارمحال و بختیاری با یکدیگر هیچ مشکلی ندارند اما وقتی مدیریت مشکل داشته باشد این امر برای برخی افراد توهم ایجاد میکند و رفتارهای خاصی از خود نشان میدهند، هیچ خوزستانی راضی نیست استان اصفهان تشنه بماند و هیچ اصفهانی هم راضی نیست خانههای خوزستانیها و لرستانیها تخریب شود، وزارت نیرو در هر دوره باید پاسخگو باشد.
حاجی دلیگانی ادامه داد: وزرای نیرو باید مورد سؤال قرار بگیرند که چرا کوتاهی کردهاند که چنین وضعیتی پیش بیاید.
وی افزود: متأسفانه برخی نمایندگان در گذشته و شاید هم اکنون بخشینگری داشته و دارند، در طرح بهشتآباد که مطالعات آن در سال 81 کلید خورد برخی از نمایندگان استان دیگر سبب متوقف شدن آن شدند و این نمایندگان در این امر بیگناه نیستند و این اشکال نیز به خود مجلس برمیگردد، تا قبل از این داستان در فضای مجلس و دولت یک نوع اصفهانستیزی وجود داشت و به یک برند برای برخی افراد تبدیل شده بود، امیدوار هستیم این موضوع سبب شود که افراد بدانند با مسائلی همچون آب باید با دید ملی نگاه کنند نه استانی و بخشی.
قول اتمام سد تونل سوم کوهرنگ در سال 99
نماینده اصفهان در مجلس شورای اسلامی با بیان اینکه فعالیت سد در تونل سوم در حال انجام است، گفت: این فعالیت به کندی پیش میرود و قول سال 99 را دادهاند.
حمیدرضا فولادگر با بیان اینکه سد و تونل سوم هیچ مشکل مالی ندارند و اگر کسی در این باره صحبت کرد آدرس اشتباه داده است، اظهار داشت: این سد و تونل اعتبار خوبی دارد و کندی کار مربوط به شرکت پیمانکار و شرکت مشاور و خود وزارت نیرو است. بنیاد نصف جهان کمک بزرگی به این قضیه کرد اما باید پروژه زودتر تمام شود.
وی افزود: حرف ما به وزارت نیرو این بود که پروژه بهشت آباد را به تاخیر انداختند و اگر این طور نبود میزان آب ناشی از بارندگیهای اخیر اینگونه رهاسازی نمیشد، وزیر نیرو قول داده بود که طرح بهشت آباد تا شهریور 97 نهایی شود، بنابراین وزارت نیرو باید مشخص کند که این انتقال چگونه انجام خواهد شد، خط لوله و یا تونل.
نماینده مردم اصفهان در مجلس ادامه داد: بهترین راه پروژه بهشت آباد تونل است و هر 5 استان باید در آن سهیم شوند. اگر وزارتخانه دلایل منطقی و علمی دارد که تونل نه و خط لوله باید انجام شود آن را اعلام کند.
پروژه انتقال آب بن ـ بروجن طرحی غیرکارشناسانه
وی با اشاره به طرح انتقال آب بن- بروجن، گفت: برای اجرای طرح انتقال آب بن- بروجن مصوبات لازم را گرفتند پس این طرح غیرقانونی نیست اما ما میگوییم غیرکارشناسی است، راه دیگری باید برای تامین آب منطقه بن و بروجن درنظر گرفته میشد، حالا ما میگوییم اگر قرار است این طرح انجام شود باید از محل جدیدی تامین آب شود.
فولادگر درباره تامین آب شرب و کشاورزی اصفهان در سال جاری، اظهار داشت: با ذخیره آب هم اکنون میتوان گفت که مشکلی در زمینه آب شرب و تامین آب برای دوره زراعت پیش رو نخواهیم داشت.
وی با اشاره به ابهاماتی که درباره آغاز دوره ترسالی مطرح است، افزود: سازمان هواشناسی معتقدند که دوره ترسالی شروع نشده و این بارندگیها تحت تاثیر شرایط اقلیمی است، درحالی که وزارت نیرو معتقد به دوره ترسالی است.
سد زایندهرود کمترین آمار پرشدگی سد در کشور
نماینده اصفهان در مجلس شورای اسلامی با بیان اینکه 2050 میلیمتر بارندگی تجمیعی در سال آبی در ایستگاه چلگرد ثبت شده است، گفت: با این میزان بارندگی 35 درصد سد زاینده رود پر شده و که سال گذشته حجم سد 12 درصد بوده که کمترین آمار پرشدگی سد در کشور مربوط به همین سد است.
وی با بیان اینکه کمترین میزان پر شدگی نیز با 5 درصد مربوط به باتلاق گاوخونی است، افزود: اگر این باتلاق 30 تا 40 درصد آب داشته باشد قناتهای منطقه تا یزد و کرمان نیز پرآب میشوند.
انتهای پیام/ش