مشهد|برخی بخشنامهها قاچاق زعفران را افزایش داده؛ صادرکنندگان از ادامه فعالیت بازماندهاند
رئیس کمیسیون کشاورزی اتاق بازرگانی خراسان رضوی گفت: به علت برخی از مشکلات و بخشنامهها، قاچاق زعفران افزایش پیدا کرده و فعالیتهای اقتصادی قانونی در این حوزه به حاشیه کشیده شده و امیدواریم در این حوزه تغییری صورت گیرد.
به گزارش خبرگزاری تسنیم از مشهدمقدس، کشاورزی یکی از حوزههایی است که میتواند اشتغالزایی بسیار زیادی به ویژه در مناطق محروم داشته باشد اما متأسفانه در سالهای اخیر به علت برخی از مشکلات، این حوزه تضعیف شده است.
هم اکنون سهم تسهیلات کشاوزی خراسان رضوی حدود 9 درصد است که این رقم بسیار پایین بوده و نشان از این دارد که تمایل به سرمایهگذاری در این حوزه از سایر حوزهها کمتر است.
خبرنگار خبرگزاری تسنیم در مشهدمقدس پیرامون این موضوع گفتوگویی با رئیس کمیسیون کشاورزی اتاق بازرگانی خراسان رضوی داشته که مشروح آن در زیر آمده است.
علی شریعتی مقدم در گفتوگو با خبرنگار تسنیم در مشهد مقدس با اشاره به پایین بودن سهم بخش کشاورزی در سرمایهگذاریهای اقتصادی در استان خراسان رضوی، میگوید: چند نکته اساسی در این زمینه وجود دارد؛ یکی اینکه در مجموع در استان در بخشهای گردشگری و صنعتی واحدهای بزرگ و قوی داریم اما در بخش کشاورزی با توجه به اینکه بخشی از منابع در اختیار خرده مالکان است سرمایهگذاریهای بزرگ و مؤثر کمتر اتفاق افتاده؛ به عنوان مثال مشابه مزرعه نمونه آستان قدس رضوی در بخش خصوصی استان خراسان رضوی به این شکل وجود ندارد.
وی ادامه میدهد: البته این را هم باید گفت که تسهیلات بخش صنعت هم آن گونه که باید پرداخت نشده اما به هر حال در بخش صنعت چندین کارخانه فولاد و یا خودروسازی وجود دارد و تعداد صنایع کوچک و متوسط در استان ما بسیار بالا است؛ اما این مسئله در حوزه کشاورزی خود را بیشتر نشان میدهد.
رئیس کمیسیون کشاورزی اتاق بازرگانی خراسان رضوی تأکید میکند: در بخش کشاورزی باید این گلایه را داشته باشیم که چرا در تقسیمبندیهای سهم تسهیلات آن گونه که باید از سرمایهگذاران بخش کشاورزی حمایت نشده و این مسائل نشان از این دارد که گرچه موضوع آب و کشاورزی به عنوان یکی از مسائل مهم کشور مطرح میشوند و با وجود اینکه تمام دشتهای ما در وضعیت بحرانی هستند اما در عمل هنوز آن گونه که باید به این حوزهها اهمیت داده نمیشود.
شریعتیمقدم در ارتباط با وضعیت بحران آب در خراسان رضوی اظهار میکند: این بارندگیهایی که اخیرا رخ داده وضعیت را بهبود داده اما نتوانسته کسری مخازن ما را جبران کند؛ شما در نظر بگیرید در استان خراسان رضوی یک میلیارد متر مکعب اضافه برداشت داشته و 130 درصد بیشتر از حد مجاز از آبهای زیرزمینی استفاده کردهایم که در کمتر جایی از کشور این مشکل وجود دارد بنابراین ما در مکانیزاسیون کشاورزی، دانش و فناوری در کشاورزی و سایر حوزههای این بخش اقتصادی نیاز به سرمایهگذاری داریم.
وی با اظهار ناراحتی از اینکه در بخش کشاورزی سرمایهگذاری کاملی انجام نشده خاطرنشان میکند: به هر حال استانی که سالانه چندین میلیون زائر داشته باشد باید بتواند فرصتهایی را برای بخش کشاورزی به وجود بیاورد که این اتفاق در خراسان رضوی رخ نداده و در سالهای گذشته صنعت غذای این استان رتبه نخست در کشور را داشت اما هم اکنون این رتبه را از دست دادهایم.
رئیس کمیسیون کشاورزی اتاق بازرگانی خراسان رضوی بیان میکند: درخواست ما به عنوان تشکل مادر استان این است که سهم تسهیلات بخش کشاورزی از 9 درصد به تناسب افزایش پیدا کند و علاوه بر این تسهیلاتی که مربوط به بخش کشاورزی است سادهتر پرداخت شده و نرخ سود آن نیز کمتر باشد چراکه بخش کشاورزی مانند بخشهای دیگر اقتصادی نیست و نسبت به آنها محدودتر بوده و مشکلات ویژه خود را دارد.
شریعتی مقدم عنوان میکند: پیشنهاد ما این است که در بخش کشاورزی به حوزه گلخانهداری ورود جدی داشته باشیم چرا که استان خراسانرضوی این ظرفیت را دارد که در این زمینه تبدیل به یکی از قطبهای کشور شود و در سازمان جهاد کشاورزی از امتیازاتی مانند ایجاد شهرکهای گلخانهای استفاده شود تا در کنار آن بتوان از مزایای بازار توریست و حضور زائر نیز در این بخش استفاده کرده و با ایجاد شهرکهای گیاهان دارویی و از حداکثر ظرفیت بخش کشاورزی در این استان برای تولید ارزش افزوده استفاده کرد.
وی با اشاره به برخی از انتقادات وارد بر کمیسیون کشاورزی اتاق بازرگانی خراسان رضوی مبنی بر عدم عضویت کشاورزان واقعی در این کمیسیون، تأکید میکند: ما در تمام کمیسیونهای اتاق رویه و قانونی داریم و تمام تشکلهای استانی در کمیسیون کشاورزی اتاق بازرگانی عضویت دارند و کارگروههای مختلفی هم داریم که افراد با تخصصهای مختلف در آن عضو هستند.
رئیس کمیسیون کشاورزی اتاق بازرگانی خراسان رضوی تصریح میکند: چیزی که در کشور و استان فقدان آن را داریم، تشکلهای فراگیر است که بتوانند تولیدکنندگان بیشتری را پوشش دهند و اگر باز هم بخواهم به ابتدا برگردم باید بگویم اگر ما باید تشکلهای قویتری داشته باشیم تا سهمخواهی بیشتری حتی از تسهیلات و سایر بخشها داشته باشیم.
شریعتی مقدم ادامه میدهد: البته ما تشکلهای خوبی داریم که همراهی خوبی هم با اتاق داشتهاند؛ اما این رویکرد باید تقویت شود اگر بخواهم مثالی برای شما بیاورم میتوان به محصول زعفران اشاره کرد؛ در محصول زعفران به عنوان یک محصول پیشرو که سهم عمده تولید آن در خراسان رضوی است و از نظر جایگاه صادارتی تقریبا توسعه یافته به حساب میآید و تأثیر بسزایی را در اشتغال دارد؛ هیچ کاری انجام ندادهایم و یک تشکل قوی در این حوزه وجود ندارد که بتواند مشکلات افراد فعال در این بخش را پوشش دهد.
وی میافزاید: ممکن است اینجا سؤال مطرح شود که چرا خود اتاق این کار را انجام نمیدهد باید گفت در مورد تشکلهایی که عضو اتاق بازرگانی هستند داشتن کارت بازرگانی ضروری است؛ که البته ما به دنبال این هستیم که برای حضور کشاورزان تسهیلاتی به وجود بیاید.
شریعتی مقدم میگوید: تولیدکنندگان کشاورزی ما به علل مختلفی علاقهمند به گرفتن کارت عضویت در اتاق بازرگانی نیستند اما امید میرود در این دوره برای این امر هم چارهجویی شده و آحاد تولیدکنندگان بتوانند از فرصتهایی که اتاق بازرگانی در اختیار آنها قرار میدهد استفاده بیشتری داشته باشند.
رئیس کمیسیون کشاورزی اتاق بازرگانی خراسان رضوی در ارتباط با انتظارات بخش خصوصی در مقوله حمایت از محصول زعفران خاطرنشان میکند: نخستین چیزی که ما انتظار داریم این است که مسئولان به ویژه در سطح ملی شناخت کاملتر و جامعتری نسبت به محصول زعفران و ویژگیهای آن داشته باشند؛ یکی از مزایای محصول زعفران برای ما این است که حدود 95 درصد آن در ایران تولید میشود و خاستگاه آن کشور ما بوده و مسئولیت آن با ما است.
وی خاطرنشان کرد: دوم اینکه این محصول سازگار با اقلیم خشک بوده و توانسته در مناطق روستایی ما شغل ایجاد کند و سوم اینکه اشتغال بسیار پایداری داشته و سوم اینکه اشتغال پایداری ایجاد کرده و میتواند برای جهش صادرات غیرنفتی بسیار کمک دهنده باشد.
شریعتی مقدم مهمترین نقطه ضعف ما در مورد محصول زعفران را فضای کسب و کار دانسته و ابراز میکند: رقبای ما در مورد این محصول افغانستان و اسپانیا هستند؛ در اسپانیا فعالیت اقتصادی این حوزه در یک فضای اروپایی جریان دارد که استانداردهای کسب و کار آنها بسیار بالاتر از ما است؛ به عنوان مثال نرخ سود بانکی در این کشور حدود یک دهم ایران است.
وی ادامه میدهد: افغانستان هم به نوعی مورد توجه و تقویت کشورهای اروپایی و آمریکا است و آنها میخواهند به نوعی از این شعار تبلیغاتی استفاده کنند که زعفران در این کشور جایگزین تریاک شده و از مزیتهای آن بهره ببرند؛ نظام تعرفهای کشورهای دیگر مانند هند، اروپا و آمریکا و حمایتهای متعدد آنها بهنوعی یک مزیت برای این کشور شده به گونهای که گفته میشود در سال گذشته حدود 20 تن از زعفران ما به صورت قانونی و یا غیرقانونی به این کشور صادر شده است.
رئیس کمیسیون کشاورزی اتاق بازرگانی خراسان رضوی بیان میکند: در اینجا اهمیت بخشنامههای خلقالساعه که بخشی از آنها هم خلقالساعه نیست و تعدادی از آنها هم مدتها ادامه پیدا کردهاند مشخص میشود؛ به عنان مثال صادرکنندههای اصلی به علت مشکلات پیمان ارزی نمیتوانند فعالیت کنند اما صادرکنندگان یک بار مصرف که مسلما ارز حاصل از فعالیت خود را به کشور بازنمیگردانند میتوانند تجارت خود را ادامه دهند.
شریعتی مقدم تأکید میکند: به علت برخی از مشکلات و بخشنامهها، قاچاق زعفران افزایش پیدا کرده و فعالیتهای اقتصادی قانونی در این حوزه به حاشیه کشیده شده و امیدواریم در این حوزه تغییری صورت گیرد.
انتهای پیام/ش