تسریع در روند روبه‌رشد ورزش پهلوانی همدان با ساخت زورخانه مدرن


تسریع در روند روبه‌رشد ورزش پهلوانی همدان با ساخت زورخانه مدرن

درحالی که ورزش پهلوانی و زورخانه‌ای استان همدان در سال گذشته نتایج درخشانی کسب کرد با ساخت زورخانه بین‌المللی و تکمیل زورخانه شهرهای مریانج، نهاوند و تویسرکان روند رو به رشد این رشته در استان سرعت می‌گیرد.

به گزارش خبرگزاری تسنیم از همدان، تاریخچه و وضعیت ورزش باستانی در استان همدان حاکی از آن است که پایتخت تاریخ و تمدن ایران زمین قطب این رشته ورزشی در کشور به شمار می‌رود. این ورزش اصیل ایرانی بیش از 300 سال در همدان قدمت دارد و پهلوان "فیله همدانی" یکی از پهلوانان نام آور دیار هگمتانه بود که از وی در سطح کشور به نیکی یاد می‌شد.

علاوه بر پهلوان فیله همدانی به خاطر وجود پهلوانان بزرگ دیگری همانند احمد کوهکش و علی میرزا همدانی ورزش پهلوانی و زورخانه‌ای همدان و باستانی‌کاران همدانی همواره در سطح ایران مطرح بودند.  ناگفته نماند پهلوان علی میرزای همدانی همان پهلوان نامدار و بزرگی بود که در عصر قاجار اولین بازوبند پهلوانی کشور را برای همدان به دست آورد.

در دوران معاصر نیز پهلوانان سید احمد بطحایی، عبدالله کاظمی روشن، محمد مسچی و قاسم بی‌نیاز هم از جمله پیشکسوتان مطرح و ارزنده همدانی در ورزش باستانی و پهلوانی به شمار می‌آیند.

پقدیمی‌ترین زورخانه همدان زورخانه سعادت است که در محله سر پل یخچال واقع شده. به غیر از این زورخانه بیش از 20 زورخانه دیگر در سطح استان همدان فعالیت می‌کنند که به محل تجمع علاقمندان به ورزش باستانی و رسم و رسوم پهلوانی تبدیل شده‌اند.

سرنوشت احداث زورخانه بین المللی در همدان

اما یکی از بهترین خبرها برای ورزش پهلوانی همدان سال گذشته توسط حمیدرضا حاجی بابایی، نماینده مردم همدان در مجلس شورای اسلامی رسانه‌‌ای شد و آن هم اختصاص زمین و تأمین اعتبار  برای ساخت یک زورخانه بین المللی در شهر همدان بود.

اگرچه هنوز خبری از ساخت و ساز و این پروژه نیست اما در صورت افتتاح آن همدان می‌تواند میزبان مسابقات مهم کشوری و بین المللی در این رشته ورزشی باشد. 

کلنگ زورخانه بین‌المللی همدان در شهریور ماه سال گذشته با حضور استاندار و نمایندگان همدان در مجلس شورای اسلامی زده شد، اما پس از مراسم کلنگ‌زنی ساخت این پروژه متوقف شد.

از قرار معلوم به دلیل متراژ پایین زمین در نظر گرفته شده برای این پروژه، ساخت یک زورخانه بین المللی با نقشه‌ای مناسب در این مکان محدود امکان پذیر نبود که با پیگری مسئولان استان متراژ زمین اختصاص یافته به زورخانه جعفربن ابیطالب از 650 متر به 2 هزار و  300 متر افزایش یافت. اعتبار این پروژه هم 30 میلیارد ریال است که 20 میلیارد ریال آن از اعتبارات استانی و 10 میلیارد ریال آن از اعتبارات ملی است.

پیمانکار زورخانه بین‌المللی همدان تعیین شد

رئیس هیئت ورزش‌های پهلوانی و زورخانه‌‌ای استان در گفت‌وگو با خبرنگار تسنیم در همدان با بیان این که سال گذشته با پیگیری حاجی بابایی و استانداری همدان مشکل زمین زورخانه‌ بین المللی همدان حل شد اظهار داشت: پروسه تعیین پیمانکار این پروژه نیز انجام و پیمانکار آن مشخص شد.

غلامرضا خاکساری افزود: زورخانه شهر مریانج نیز 80 درصد پیشرفت فیزیکی داشته که در تلاش هستیم 20 درصد باقیمانده را هم به سرانجام برسانیم.

وی با اشاره به این که هیئت ورزش‌های پهلوانی و زورخانه‌ای در تمام شهرستان‌های استان همدان فعال است عنوان کرد: بیش از 500 ورزشکار ساماندهی شده، تحت نظر هیئت ورزش‌های پهلوانی و زورخانه‌ای استان همدان فعالیت می‌کنند.

خاکساری عنوان کرد: سال 97 سال خوبی برای هیئت ورزش‌های پهلوانی و زورخانه‌ای همدان بود، چنان که بر اساس تقویم خود پیش رفتیم و اهم برنامه‌هایمان را اجرا کردیم.

وی با اشاره به این که  در سال 97 تیم‌های استان همدان در رده‌های مختلف سنی در تمام مسابقاتی که طبق تقویم فدراسیون بود شرکت کردند گفت: در این سال مسابقات مهمی را میزبانی کردیم که نمونه بارز آن مسابقات کشوری نونهالان بود که با حضور 500 ورزشکار نونهال رکورد تعداد شرکت کننده در مسابقات این رده سنی نیز شکسته شد.

کسب 28 مدال کشوری در سال 97

خاکساری تصریح کرد: در سال گذشته ورزشکاران ما موفق شدند 28 مدال کشوری شامل 7 نشان طلا، 9 نشان نقره و 12 نشان برنز کسب کنند.

وی با بیان این که استان همدان از استان‌های مطرح ورزش‌های پهلوانی و زورخانه‌ای در سطح کشور است تاکید کرد: هیئت باستانی  همدان از هیئت‌های برتر ورزشی استان محسوب می‌شود و بر اساس ارزیابی صورت گرفته توسط اداره کل ورزش و جوانان ما در بین 10 هیئت برتر استان قرار داریم.

خاکساری وضعیت مالی هیئت را مناسب ارزیابی نکرد و گفت: هیئت ورزش‌های پهلوانی و زورخانه‌ای نیز همانند بسیاری از هیئت‌های استان از داشتن اسپانسر محروم است و برای به ثمر رساندن برنامه‌های خود نیاز به حمایت مسئولان استان و اداره کل ورزش و جوانان داریم.

وی تصریح کرد: بی‌تردید با ساخت پروژه زورخانه بین المللی همدان، تکمیل  زورخانه‌های مریانج، نهاوند و تویسرکان روند روبه رشد ورزش باستانی در استان همدان سرعت می‌گیرد.

خاکساری در رابطه با نقش این هیئت در ترویج فرهنگ پهلوانی هم گفت: در تقویم رسمی کشور روزی به نام فرهنگ پهلوانی ثبت شده و دستگاه‌ها و ارگان‌های بسیاری سعی در ترویج این فرهنگ دارند که در این میان فدراسیون ورزش‌های باستانی دبیری این حوزه را برعهده دارد.

وی افزود: با هماهنگی با سایر هیئت‌های ورزشی در تلاش برای ترویج فرهنگ پهلوانی در سایر رشته‌های ورزشی هستیم. در اعیاد و مناسبت‌های مذهبی مراسم‌های متعددی در این زمینه بر گزار می‌کنیم. همچنین دیدار با خانواده‌های شهدا و برگزاری گلریزان برای کمک به نیازمندان از دیگر برنامه‌های هیئت در ترویج فرهنگ پهلوانی است.

شکل‌گیری حلقه اتصال بین مدارس و هیئت

یک کارشناس ورزشی در گفت‌وگو با خبرنگار تسنیم در همدان اظهار داشت: فارغ از نتایج ورزش پهلوانی همدان در مسابقات کشوری که از قضا در سال‌های اخیر با کسب عناوین مهم و مدال‌های رنگارنگ همراه بوده ، بخش عمده تمرکز مسئولان هیئت باید صرف افزایش آمار باستانی‌کاران و جذب جوانان و نوجوانان به این رشته باشد.

مجید رستمی افزود: بر اساس اعلام هیئت پهلوانی و زورخانه‌ای بیش از 500 ورزشکار سازمان یافته در کل استان در این رشته فعال هستند که برای ورزشی که هویت ملی و مذهبی ایرنیان را تقویت می‌کند آمار مناسبی نیست.

وی تصریح کرد: بخش عمده‌ای از باستان‌کاران را افراد بالای 35 سال تشکیل می‌دهند که این امر از فاصله گرفتن نوجوانان و جوانان با این ورزش کهن و ریشه‌دار حکایت می‌کند.

رستمی با اشاره به این که برنامه‌ریزی هیئت برای جذب نوجوانان و جوانان به این رشته باید از طریق سرمایه گذاری بر روی مدارس میسر شود گفت: در حالی که بسیاری از رشته‌های ورزشی با برخورداری از مولفه‌هایی چون شهرت آفرینی سریع، درآمدزایی بالا، هیجان زیاد، و تبلیغات بصری در کنار رشته‌های توپی بخش عمده جوانان و نوجوانان را جذب خود می‌کند متولیان هیئت ورزش باستانی و زورخانه ‌ای استان باید با شیوه‌های نوین نوجوانان و جوانان را به این رشته جذب کنند.

وی تاکید کرد: با تأسیس زورخانه در دانشگاه بوعلی و دانشگاه آزاد اتصال خوبی بین دانشگاه‌های استان با این رشته ایجاد شد اما هنوز حلقه‌ وصلی بین مدارس با هیئت وجود ندارد.

رستمی با طرح این سوال که چرا در ورزش صبحگاهی مدارس صدای ضرب مرشد دیگر شنیده نمی‌شود گفت: بی‌تردید اگر چند مرشد با هماهنگی آموزش و پرورش و هیئت ورزش باستانی با ضرب و نوای دلنشین خود به ورزش صبحگاهی دانش آموزان شور و هیجان ببخشند علاوه بر آشنایی نوجوانان و جوانان با این رشته، جذب آنها را نیز به این ورزش به همراه خواهد داشت.

وی با اشاره به ساخت چند زورخانه در استان همدان از جمله زورخانه بین المللی و زورخانه مریانج عنوان کرد: عملکرد هیئت استان در بخش افزایش زیرساخت‌ها مناسب بوده است. بی‌تردید افزایش زورخانه‌ها در سطح استان به افزایش آمار ورزشکاران این رشته ورزشی منتج می‌شود.

انتهای پیام/

پربیننده‌ترین اخبار استانها
اخبار روز استانها
آخرین خبرهای روز
مدیران
تبلیغات
رازی
مادیران
شهر خبر
فونیکس
گوشتیران
او پارک
پاکسان
رایتل
طبیعت
میهن
triboon