مشکل فرسایش خاک ۴۰ درصد اراضی استان اردبیل را تهدید می‌کند


مشکل فرسایش خاک 40 درصد اراضی استان اردبیل را تهدید می‌کند

رئیس مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان اردبیل گفت: مشکل فرسایش، عمق کم خاک، سیل‌گیری، بیرون زدگی‌های سنگی، زمین‌لغزش، زهکشی نامناسب و شوری خاک، ۴۰ درصد اراضی استان را تهدید می‌کند.

به گزارش خبرگزاری تسنیم از اردبیل، حسین کربلائی خیاوی صبح امروز در جلسه بررسی پروژه‌های تحقیقاتی آبخیزداری در اردبیل اظهار داشت: حدود 40 پروژه و طرح تحقیقاتی در زمینه مسائل حفاظت از خاک و آبخیزداری استان اردبیل توسط محققان مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان اردبیل انجام شده است.

وی تصریح کرد: بخش‌های مرکزی و شمالی استان اردبیل در حوضه ارس با مساحت یک میلیون و 290 هزار هکتار واقع شده است و در بخش‌های جنوبی استان 26 رودخانه دائمی از حوضه قزل‌اوزن جریان دارند که حدود 380 هزار از مساحت استان را به خود اختصاص داده است.

رئیس مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان اردبیل در مورد اقدامات در حوزه حفاظت خاک و آبخیزداری گفت: استان اردبیل با داشتن خاک‌های حاصلخیز و منابع آبی مناسب و سه حوزه آبخیز ارس، قزل اوزن و بالهارود ظرفیت بسیار خوبی برای تولید محصولات کشاورزی و منابع طبیعی را دارد اما مشکل فرسایش، عمق کم خاک، سیل‌گیری، بیرون زدگی‌های سنگی، زمین‌لغزش، زهکشی نامناسب و شوری خاک، 40 درصد اراضی استان را تهدید می‌کند.

کربلائی خیاوی افزود: ارزیابی خطر و ریسک زمین‌لغزش‌های مناطق لغزش‌خیز استان، ارائه روش‌های نوین و عملی برای کنترل و تثبیت اراضی خندقی، معرفی گونه‌های مرتعی بومی مناسب برای کنترل اشکال مختلف فرسایش در اراضی حساس و فوق حساس به فرسایش و معرفی روش‌های استحصال آب با استفاده از سطوح آبگیر در اراضی شیب‌دار استان از جمله دستاوردهای محققان حفاظت خاک و آبخیزداری مرکز در سال گذشته بوده است.

وی بیان کرد: با توجه به شرایط فعلی حوضه‌های آبخیز استان و تغییر شرایط اقلیمی نیازمند مدیریت جامع حوضه‌های آبخیز در استان هستیم به طوری که در این مدیریت اقدامات باید در بخش زراعت نسبت به اصلاح الگوی کشت، مدیریت روش‌­های آبیاری، انتخاب ارقام مقاوم زراعی و باغی و دارویی متناسب با شرایط فعلی را در اولویت قرار دهد.

رئیس مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان اردبیل اظهار کرد: در بخش منابع طبیعی و آبخیزداری نیز باید نسبت به حفاظت از خاک و ذخیره آب در راستای کاهش تبخیر، کنترل دامنه­ های ناپایدار، احیای اراضی مرتعی تخریب شده و زراعی رها شده از طریق احیای پوشش‌­های گیاهی و احداث سازه‌های کنترل و نفوذ آب مانند سطوح آبگیر باران، سدهای زیرزمینی به جای سدهای روزمینی و پخش سیلاب و آبخوان‌داری و بندسارها اقدام شود.

کربلائی خیاوی با اشاره به جایگاه مهم کشاورزی استان اردبیل در تولید ناخالص ملی افزود: وجود دشت‌های حاصل‌خیز اردبیل، مشکین‌شهر و مغان از قابلیت‌های کشاورزی این استان است که به مدد وجود 120 هزار بهره‌بردار بخش کشاورزی توانسته است 30 درصد از تولید ناخالص استان را به خود اختصاص دهد که امیدواریم با بهره‌مندی از ترویج یافته‌های جدید محققان بخش کشاورزی رسالت اصلی خود را در راستای شناسایی چالش‌ها و ارائه راهکار برای رفع آن ها به انجام برسانیم.

انتهای پیام/ ع

پربیننده‌ترین اخبار استانها
اخبار روز استانها
آخرین خبرهای روز
فلای تو دی
تبلیغات
رازی
مادیران
شهر خبر
فونیکس
او پارک
پاکسان
میهن
طبیعت
گوشتیران
triboon