تازیانه سرما برتن باغات چهارمحال و بختیاری؛ ۱۴ هزار تُن از محصولات ازبین رفت

تازیانه سرما برتن باغات چهارمحال و بختیاری؛ 14 هزار تُن از محصولات ازبین رفت

دبیر کارگروه خشکسالی، سرمازدگی و مخاطرات جهادکشاورزی چهارمحال و بختیاری گفت:در سرمازدگی اخیر ۱۴ هزار تُن از محصولات باغی استان از دست رفت و بین ۴۰ تا ۱۰۰ درصد خسارت در شهرستان‌های مختلف ایجاد شد.

به گزارش خبرگزاری تسنیم از شهرکرد، چهارمحال و بختیاری از جمله استان‌هایی است که بخشی از معیشت مردم آن وابسته به کشاورزی است و شهرستان سامان از جمله شهرستان‌هایی است که اکثر مردم آن زندگی خود را با اشتغال به باغداری می‌گذرانند.

وجود باغات هلو، بادام، گردو و مزارع سرسبز این خطه آن را به دُری ارزشمند در بین شگفتی‌های استان تبدیل کرده و به زندگی مردم این شهرستان رونق بخشیده است.

بارش‌های اخیر در استان موجب سرسبزی بیشتر باغات و مزارع استان شد و کشاورزان و باغداران استان به ویژه کشاورزان و باغداران سامانی را بسیار مسرور کرد اما کاهش دما در اردیبهشت‌ماه موجب شد باغات و مزارع استان دچار سرمازدگی شود و بخش عمده‌ای از محصولات باغی و زراعی استان بویژه در شهرستان سامان از بین رفته و کشاورزان خسارات بسیاری را متحمل شوند.

حسین برزگر در گفت‌وگو با خبرنگار تسنیم در شهرکرد اظهارداشت: کاهش دما در روزهای دوم تا پنجم اردیبهشت‌ماه به گونه‌ای بود که دما در شهرکرد به منفی 6 و در سامان و بن که قطب باغات استان هستند به منفی 2.5 تا منفی 3.5 رسید و خسارات فراوانی به باغات و مزارع استان وارد کرد.

وی افزود: زمانی که جوانه گل تشکیل می‌شود تحمل دمای صفر را دارد اما دمای زیر صفر را نمی‌تواند تحمل کند هرچه جوانه بزرگتر و تبدیل به میوه شود حتی دمای یک تا 2 درجه هم موجب بروز خسارت می‌شود.

دبیر کارگروه خشکسالی، سرمازدگی و مخاطرات جهادکشاورزی چهارمحال و بختیاری ادامه داد: متاسفانه در اوایل اردیبهشت‌ماه چون در در ختان بادام، هلو و گردو استان میوه تشکیل شده بود و درختان گل و برگ داشتند خسارات بسیاری در اثر سرمازدگی در استان بوجود آمد.

برزگر عنوان کرد: این سرمازدگی به صورت توده‌ای بود و کل استان را در بر گرفت و به دلیل اینکه مدت آن 2 تا 3 روز طول کشید طبیعی بود که سطح و حجم خسارات زیاد باشد.

وی بیان کرد: در محصولات زراعی حدود 22 هزار هکتار از سطوح زیر کشت استان مربوط به محصولات گندم، جو و کلزا است که حدود 17 درصد از سطوح زراعی استان را شامل می‌شود و در اثر سرمازدگی خسارت دید.

دبیر کارگروه خشکسالی، سرمازدگی و مخاطرات جهاد کشاورزی چهارمحال و بختیاری تصریح کرد: خسارات مزارع به صورت 100 درصدی نبود بلکه درصد خسارات در این 22 هزار هکتار بین 5 تا 20 درصد بود و مبلغ برآورد ریالی خسارت حدود 11 میلیارد و 321 میلیون تومان است که حدود 1.3 درصد از ارزش کل محصولات زراعی استان است.

برزگر با اشاره به اینکه در محصولات باغی بیشترین خسارت مربوط به باغات بادام، گردو، زردآلو، آلوچه، هلو و به صورت محدود در باغات سیب و انگور استان بوده است، تشریح کرد: حدودا 12 هزارهکتار از 42 هزار و 900 هکتار از باغات استان که حدود 28 درصد از سطوح باغات استان است دچار خسارت ناشی از سرمازدگی شده است.

وی با اشاره به اینکه در سرمازدگی اخیر 14 هزار تُن از محصولات باغی استان از دست رفت و بین 40 تا 100 درصد خسارت در شهرستان‌های مختلف ایجاد شد، عنوان کرد: برآورد خسارت حدود 360 میلیارد تومان در محصولات باغی استان بود که نزدیک به 40 درصد از ارزش تولیدات باغی استان محسوب می‌شود.

دبیر کارگروه خشکسالی، سرمازدگی و مخاطرات جهادکشاورزی چهارمحال و بختیاری گفت: سرمازدگی امسال نسبت به نُرم معمولی که در سال‌های مختلف سرمازدگی داشتیم بیشتر بود به طوری که در سال‌های قبل 15 تا 20 درصد بود اما امسال این میزان به 40 درصد رسید.

برزگر با بیان اینکه برنامه اصلی دولت برای جبران خسارت کشاورزان بحث بیمه است، اظهار کرد: دولت تعهد کرده بابت محصولات کشاورزی که دچار سرمازدگی زمستانی و بهاره می‌شوند غرامت پرداخت کند.

وی تاکید کرد: کشاورزانی که محصولات آن‌ها بیمه دارد هر چه سریعتر نسبت به ارائه درخواست خود به صندوق‌ها و دفاتر بیمه در شهرستان خود اقدام کنند تا ارزیابی‌ها برای برآورد خسارات توسط دفاتر صندوق بیمه محصولات کشاورزی استان انجام شود و تامین اعتبار برای پرداخت غرامت‌ها انجام شود.

دبیر کارگروه خشکسالی، سرمازدگی و مخاطرات جهادکشاورزی چهارمحال و بختیاری به تشریح کرد: اگر سرمازدگی به صورت توده‌ای و در مدت طولانی باشد در برخی محصولات نمی‌توان اقدام شاخصی برای پیشگیری از سرمازدگی انجام داد اما اگر سرمازدگی به صورت تشعشعی یا ناحیه‌ای باشد و بخش کوچکی از شهر را در بر بگیرد بسته به میزان دما و گستره سرما می‌توان اقداماتی انجام داد.

برزگر ادامه داد: اقدامات دراز مدت از جمله انتخاب گونه مناسب با منطقه، تغذیه مناسب، انتخاب ارقام مناسب گیاه و انتخاب مکان مناسب کشت از راهکارهای مقابله با سرماست همچنین استفاده از روش‌های فعال کوتاه مدت مانند استفاده از دستگاه مولد باد، آتش و شعله‌افکن به صورت موقت در باغات برای کنترل سرما استفاده می‌شود.

انتهای پیام/ ع

پربیننده‌ترین اخبار استانها
اخبار روز استانها
آخرین خبرهای روز
مدیران
تبلیغات
رازی
مادیران
شهر خبر
فونیکس
او پارک
پاکسان
رایتل
میهن
گوشتیران
triboon
طبیعت